Veterinär beredskap
I Jordbruksverkets uppdrag ingår att säkerställa veterinär beredskap. Just nu pågår mycket inom området och på denna sida kan du ta del av information om läget och pågående aktiviteter.
Tillgång till djursjukvård
Jordbruksverket har i uppdrag att säkerställa tillgången till veterinärer vid utbrott av smittsamma djursjukdomar samt att säkerställa att alla djur i människans vård ska kunna få hälso- och sjukvård. Tillgången till veterinär för att djur ska få sjukvård ska finnas oavsett tidpunkt på dygnet om det finns djurskyddsskäl (se länk nedan till Jordbruksverkets instruktion).
Där privata aktörer inte upprätthåller en veterinär beredskap i tillräcklig omfattning kan vi, med stöd i förordningen (2009:1397) om veterinär service av allmänt ekonomiskt intresse, upphandla tjänster eller ge Distriktsveterinärerna i uppdrag att ansvara för veterinär service, inkluderande beredskap, i ett område.
Veterinär service av allmänt ekonomiskt intresse
Med veterinär service av allmänt ekonomiskt intresse, avses allmännyttiga veterinära tjänster som företag inte skulle åta sig på kommersiella grunder. Sådana tjänster avser de tre delarna
- deltagande i beredskapsorganisation för utbrott av smittsamma djursjukdomar
- beredskap för djursjukvård under jourtid
- djurhälso- och djursjukvård i områden där tillfredsställande veterinär service inte skulle kunna bedrivas på marknadsmässiga grunder.
Reglerna kring veterinär service av allmänt ekonomiskt intresse framgår av förordning (2009:1397).
Regeringens proposition: Bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård
Under 2021-2022 pågick en utredning vars syfte var att göra en översyn av lagstiftningen om djurens hälso-och sjukvård och annan veterinär verksamhet, samt undersöka vilka åtgärder som behöver göras i syfte att säkerställa en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur. Slutbetänkande lämnades i nov 2022; Bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård (SOU 2022:58). I slutbetänkandet finns ett antal förslag som påverkar den veterinära beredskapen.
I december 2024 publicerades sedan en proposition där regeringen bland annat föreslår att verksamhetstillsyn införs inom djurens hälso- och sjukvård. I propositionen behandlas även frågor kopplade till statens ansvar för smittskyddet och tillgången till djurens hälso- och sjukvård. Bland annat framgår att regeringens bedömning är att Jordbruksverket ska ha fortsatt ansvar för att säkerställa tillgången till veterinärer vid utbrott av smittsamma djursjukdomar. Bedömningen är också att Jordbruksverkets ansvar för tillgången till veterinärer för att alla djur i människans vård ska få sjukvård oavsett tidpunkt på dygnet om det finns djurskyddsskäl, i nuläget inte bör inskränkas. Regeringen gör också bedömningen att privata aktörer i framtiden bör ta ett större ansvar för beredskapen för djursjukvård under jourtid. Regeringens bedömning är också att Sverige bör vara indelat i veterinärområden och Jordbruksverket bör återkommande analysera tillgången på veterinära tjänster och förekomsten av djur i människans vård i de olika veterinärområdena och ansvara för att sådan information hålls tillgänglig. För mer detaljer kring regeringens förslag, se beslutad proposition.
Den 3 april 2025 fattade riksdagen beslut att ställa sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård. Ändringarna innebär bland annat att verksamhetstillsyn införs inom djurens hälso- och sjukvård, vilket medför att tillsynen kan riktas mot den som bedriver verksamhet där djurhälsopersonal är anställd eller på annat sätt är verksam. Vidare gör ändringarna det möjligt för djurvårdare att bli godkända och därigenom ingå i djurhälsopersonalen. Därtill införs vissa ändringar i regleringen av djurens hälso- och sjukvård som innebär förbättrade möjligheter för utländska veterinärer att arbeta i Sverige.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2025, med undantag för de ändringar som gäller behörighetsreglering av djurvårdare, som i stället föreslås träda i kraft den 1 september 2030.
Uppdrag att utreda utformning av en tillgänglig, hållbar och effektiv veterinär beredskap
Regeringen beslutade våren 2024 att tillsätta en utredning ”Uppdrag att utreda utformningen av en tillgänglig, hållbar och effektiv veterinär beredskap” för att analysera och lämna förslag till åtgärder för att säkerställa en fungerande beredskap för djursjukvård under jourtid.
Utredaren ska bland annat analysera behovet av och förutsättningarna för att införa en skyldighet för veterinärer att hålla beredskap för djursjukvård under jourtid. I uppdraget ingår också att analysera behovet av och förutsättningarna för att införa ersättning i form av beredskapsbidrag eller liknande ersättning för privata aktörers deltagande i beredskap för djursjukvård under jourtid. Utredaren ska även analysera och föreslå andra möjliga åtgärder för att säkerställa en fungerande beredskap för djursjukvård under jourtid i alla delar av landet. Uppdraget ska slutredovisas 30 augusti 2025.
Begränsad veterinär beredskap i vissa områden
I vissa områden är den veterinära beredskapen för hästar och lantbrukets djur begränsad. För dig som djurägare innebär det att det kan bli svårare att få tag på veterinär på kvällar, nätter och helger.
Hallstahammar
På grund av sjukskrivningar, föräldraledighet och tjänstledighet har Hallstahammars veterinärstation beslutat att stänga jouren mellan 22.00 och 07.00 fredag till söndag varje helg en tid framöver.
Enligt information från veterinärstationen så kan djurägare ringa till stationens ordinarie nummer för att få hänvisning till tjänstgörande veterinär eller annan beredskapsveterinär.
Lantbrukskunder hänvisas till närmaste distriktsveterinärstation.
Akuta sjukdomsfall på häst hänvisas till närmsta jouröppna hästsjukhus, till exempel Strömsholm, Mälaren hästklinik eller UDS i Uppsala.
Hallstahammars veterinärstation meddelar att de strävar efter att rekrytera ny personal och hoppas att detta är en tillfällig lösning.
Information om Hallstahammar publicerades 2025-03-04.
Tranås, Eksjö, Vetlanda och Sävsjö
Från 10 mars 2025 finns det inte längre någon organiserad veterinär beredskap dygnet runt för hästar och lantbrukets djur i Tranås, Eksjö, Vetlanda och Sävsjö. Det beror på personalbrist. Den begränsade beredskap som erbjuds kan variera mellan områdena och det är därför viktigt för dig som djurägare att undersöka vad som gäller i ditt område.
Vid behov av veterinär beredskap i dessa distrikt kan du även prova att kontakta Distriktsveterinärerna.
Det kan också finnas andra, privata alternativ, för hästar finns exempelvis Hunseberg Semin- och Veterinärstation.
Information om Tranås, Eksjö, Vetlanda och Sävsjö publicerades 2025-02-28
Dingle
Sedan i maj 2023 har det inte funnits någon veterinär beredskap för hästar och lantbrukets djur i Dingle. Efter att försöken att lösa situationen med befintliga veterinärer i distriktet inte lyckades gav Jordbruksverket Distriktsveterinärerna i uppdrag att försöka hitta lösningar för beredskapen. Från och med september 2023 sköter Distriktsveterinärerna tillsammans med privata veterinärer helgberedskapen.
Tack vare ett stort engagemang från medarbetare och privata veterinärer i närområdet kan Distriktsveterinärerna nu erbjuda helgberedskap. Man kan hjälpa akut sjuka hästar och lantbrukets djur under beredskapstid, som är fredag 17.00 till och med måndag 05.00. Kunder kan ringa och få kontakt med en veterinär i beredskap. Smådjur kan få hjälp i akuta fall i mån av tid.
Helgberedskapen bemannas både av distriktsveterinärer och av privata veterinärer. Veterinären utgår hemifrån och har utrustningen med i bilen, när hen bor i närheten. I de fall då tjänstgörande veterinär inte kan utgå från hemmet är övernattning på hotell eller annat boende ett alternativ.
Dingle distrikt omfattar kommunerna Sotenäs, Munkedal, Tanum och Strömstad samt Lysekil utom Skaftö församling.
Råd till dig som är djurägare
För dig som djurägare innebär den begränsade veterinära beredskapen att det att det kan bli svårare att få tag på veterinär på kvällar, nätter och helger. Det är viktigt att du är medveten om detta. Råd till djurägare:
- Kontakta veterinär i tid om ditt djur börjar bli dåligt – vänta inte för länge!
- Ta reda på vilka möjligheter till veterinär vård som finns i ditt närområde, och hur deras möjligheter att erbjuda vård ser ut vid olika tider. Det finns flera digitala veterinära rådgivningstjänster som du kan ringa till för råd och stöd.
- Var inställd på att du kan behöva resa längre för att kunna få vård.
- Var medveten om att du kan behöva vänta längre för att få vård.
- Tänk på att situationen är ansträngd för personalen inom djursjukvården. De arbetar för att kunna hjälpa djur och djurägare. Bemöt dem vänligt!
Senast granskad: 2025-04-07