Publiceringsdatum25 September 2024

Generalförsamling för europeiska husdjursgenetiska resurser i Florens

Den europeiska plattformen för samarbete kring husdjursgenetiska resurser kallas ERFP (European Regional Focal Points). Årets generalförsamling hölls i Florens i slutet av augusti och innehöll bland annat val av ny ordförande för plattformen, presentationer från arbetsgrupper och en mängd spännande föredrag från olika länder.

Årligt möte för alla nationella koordinatorer

Mötet är den årliga generalförsamlingen för alla nationella koordinatorer för husdjursgenetiska resurser i Europa. Till stor del består mötet av formella punkter som beslut kring budget och årsredovisningar. Utöver detta får alla länder som vill också presentera aktuella nationella projekt. Mötet avslutas alltid med en dags fältbesök på olika gårdar.

Danijela Bojkovski från Slovenien valdes till ny ordförande

På mötet valdes Danijela Bojkovski från Slovenien till ny ordförande. Hon har tidigare arbetat för ERFPs sekretariat och varit ansvarig för en av de permanenta arbetsgrupperna. Det ägnades också mycket tid av mötet åt diskussion kring om ERFP bör övergå till att ha ett permanent sekretariat. I dagsläget flyttar uppdraget runt mellan olika länder och institutioner som har uppdraget i fyra år, med möjlighet till förlängning till maximalt åtta år. För och nackdelar med olika alternativ diskuterades och mötet beslutade att låta arbetsgruppen fortsätta utreda frågan om permanent sekretariat om det inte går att hitta någon frivillig organisation som vill ta på sig uppgiften att ta hand om sekretariatet för nästa mandatperiod.

Behövs ERFP när vi har ett nytt europeiskt referenscenter?

På mötet diskuterades om ERFP fortfarande behövs när det nya europeiska referenscentret för hotade raser har startat upp. Slutsatsen blev dock att man fortsatt behöver två organisationer eftersom ERFP omfattar alla europeiska länder (inte bara EU), alla djurslag (inte bara de som omfattas av Zooteknikförordningen) och alla husdjursgenetiska resurser (inte bara hotade raser).

EUGENA är nu världens största genbanksammanslutning

Arbetsgruppen för ”Ex Situ” redovisade sitt arbete med EUGENA (den europeiska sammanslutningen för frysta genbanker). Ett antal nya genbanker har gått med under 2024 så att man nu är världens största genbankssammanslutning, men man önskar att få ännu fler att delta.

Nya funktioner tillgängliga i DAD-IS

FAO informerade om att det nu finns många nya funktioner i DAD-IS (Domestic Animal Diversity Information System), som man önskar att länderna utnyttjar. Det finns till exempel möjlighet att rapportera effektiv populationsstorlek för olika raser och geografisk distribution inom landet. Mötet uppmanade till ökat engagemang i DAD-IS eftersom det är härifrån man hämtar uppgifter till miljömålsindikatorer i Agenda 2030.

Vill du delta i ERFPs arbete för Sveriges räkning?

ERFP har tre olika permanenta arbetsgrupper, och alla hade genomfört aktiviteter under 2024 som redovisades under mötet. Grupperna heter ”Information/dokumentation”, ”In Situ” och ”Ex Situ”, och du kan läsa mer om deras arbete på ERFP:s webbplats.

Sverige har representanter i två av grupperna men saknar i dagsläget deltagare i gruppen ”In Situ”. Arbetet sker på frivillig basis, men ERFP ersätter resekostnader vid möten. Kontakta Jordbruksverket om du är intresserad av att delta eller vill veta mer.

Nästa generalförsamling kommer att hållas i Innsbruck, sensommaren 2025.

Du hittar alla dokument (inklusive presentationsmaterial) från mötet i Florens på ERFP:s webbplats.

Senast uppdaterad:

Till toppen