Publiceringsdatum1 november 2024

Höstmöte med referensgruppen

Referensgruppen träffades i oktober och huvudtemat under mötet var hur det går med arbetet i handlingsplanen, vad som är gjort och vad som är kvar att göra. Den rådgivande referens­grup­pen ska ge stöd till myndigheten i arbetet för att bevara de sven­ska husdjursraserna.

Får och kor på bete och en björk på bilden.

Foto: Hans Bjurling, Scandinav

Den rådgivande referensgruppen

Den rådgivande referensgruppen har funnits sedan 2005. Den tar upp frågor om bevarande och hållbart nyttjande av de husdjursgenetiska resurserna. Det gäller både de svenska raser som i dag används för livsmedelsproduktion, och de husdjursraser som är nyttodjur på annat sätt.

Så här arbetar referensgruppen

Medlemmarna i referensgruppen kommer från ett flertal olika organisationer. I referensgruppen sitter de för sin kompetens inom området, och representerar inte första hand sin organisation. Tanken med sammansättningen är att få en bred och heltäckande representation för de flesta djurslag och kompetensområden, både för kommersiella och hotade raser samt på en praktisk och teoretisk nivå. Referens­gruppen har minst två möten per år men Jordbruksverket tar också kontakt med referensgruppen vid behov.

Målet med gruppen är att ha en så bred kompetens över både djurslag och verksamheter som möjligt.

Det är Jordbruksverket som utser referensgruppen utifrån förslag från aktörer och intressenter. Nuvarande mandatperiod omfattar 2023–2025.

Jordbruksverket tillsatte referensgruppen på uppdrag av regeringen och den har under åren lämnat värdefulla synpunkter och bidragit på många sätt i arbetet.

Handlingsplan, stöd och övriga frågor

På mötet i oktober stämde vi av hur arbetet går hos olika aktörer samt vad vi bör prioritera i arbetet framöver. Slutsatsen så här i mitten av arbetsperioden med handlingsplanen är att ett mindre antal aktiviteter redan är slutförda och många pågår i mindre eller större utsträckning. Tyvärr finns också flera arbeten som ännu inte startat. Ett exempel är arbetet att ta fram beredskapsplaner för hotade raser i händelse av olika former av kriser.

Stöd till lantrasföreningar

Vi diskuterade också stödet till lantrasföreningar. Under 2024 upphandlade Jordbruks­verket lantrasföreningar som bedriver bevarandeverksamhet för svenska hotade hus­djurs­raser. Syftet är att stötta de här föreningarna att arbeta med aktiviteter som bidrar till att raserna bevaras på ett hållbart sätt. Aktiviteterna skiljer sig mellan förening­arna, men handlar bland annat om stambokföring, information till medlemmar och genbanks­verksamhet.

Stöd till de som har fjäderfä

När det gäller stödet till de som har hotade husdjursraser skulle Jordbruksverket gärna se att fler som har hotade fjäderfäraser söker stödet. Referensgruppen diskuterade möjliga orsaker till att det är så få som söker stödet. Det kan till exempel kännas krångligt att söka eller så upplever de att stödet inte behövs.

Övriga frågor och synpunkter

Övriga frågor och synpunkter som referensgruppen tog upp på mötet möte var bland annat att de anser att referensgruppens arbetsordning är otydlig och behöver upp­dateras och att rasen Svensk Bondkatt borde inkluderas som val i Jordbruksverkets kattregister. Man lyfte också att handlingsplanen behöver beslutas om, då referens­gruppen inte tycker att de fått möjlighet att lämna synpunkter i tillräcklig utsträckning, framförallt vad gäller listan med raser som omfattas av det svenska bevarandeansvaret.

Om du vill veta mer om mötet

Minnesanteckningarna från mötet finns hos Jordbruksverket. Vill du läsa mer eller ta del av sammanställningen om aktuell status för de olika insatserna och aktiviteterna i handlingsplanen kan du kontakta Jordbruksverket via mejl:

Om du vill veta mer om att bevara svenska husdjursraser

Det finns mer information om både om arbetet med att bevara svenska husdjursraser och säkra att den genetiska variationen finns kvar på lång sikt och om vad som gäller för avelsorganisationer och avelsverksamhet.

Senast uppdaterad: