- Startsida
- Jordbruket, miljön och klimatet
- Forskning och fakta om ekologisk produktion
- Handbok om torkning och lagring av frö på gårdsnivå
Publiceringsdatum13 februari 2025
Handbok om torkning och lagring av frö på gårdsnivå
Det europeiska Live Seeding projektet har som mål att öka tillgången av ekologiskt utsäde. 15 länder arbetar i 37 organisationer tillsammans med olika frågeställningar som gäller grönsaksfrö. Projektperioden är från 2022 till 2026.

Det är enkelt att spara frön från många av våra grönsaker.
Projektet har publicerat en handbok för torkning och lagring av frö på gårdsnivå. Fröna kan vara till eget behov eller till försäljning om odlingen är en underleverantör av ekologiska frön. Häftet tar upp torkning av frö, lagring och hur fröna kan hållas fria från syre för att förlänga livslängden. Den innehåller också många praktiska tips och illustrativa bilder.
Vattenhalt
Frönas livsduglighet påverkas av fukt, syrehalt och höga temperaturer. Alla frön innehåller vatten och vid lagring håller de bäst när vattenhalten är mellan 20–40 procent eRH. eRH är luftfuktigheten i det utrymme där fröna lagras. Detta kontrolleras med hjälp av en hygrometer.
Frö kan torkas naturligt ute i fält eller under tak med hjälp av sol och vind. Om tillskottsvärme behövs, ska upphettningen vara skonsam, för att inte skada fröna. Temperaturen bör hållas under 35°C. Vid små frömängder kan olika uttorkande medel som kiselgel användas.
Lagring
För större mängder frö behövs utrymmen där klimatet kan hållas torrt och svalt. Mindre mängder kan lagras i speciella vakuumförpackade påsar av plast och aluminium. Glasburkar kan också användas och då ska de fyllas helt till kanten och förses med gummilager under locken för att hålla burkarna syrefria.
Tillgång till syre genom dåligt förslutna förpackningar eller burkar minskar hållbarheten. Frö kan med fördel delas upp i flera burkar efter behovet av en årsförbrukning. Då hålls burkarna avsedda för odling år 2, 3 och 4 orörda och därmed lufttäta.
Ungefärlig livslängd på grönsaksfrön
Grönsak | Ungefärlig frölivslängd i antalet år under bra (torra) lagringsförhållanden | Antalet frö per gram |
---|---|---|
Aubergine | 6 - 7 | 250 |
Rödbeta | 6 - 9 | 50 - 80 |
Kålväxter | 4 - 5 | 300 - 800 |
Morot | 4 - 5 | 700 - 1200 |
Selleri | 8 | 2500 - 3000 |
Cikoria/endivsallat | 6 - 8 | 600 - 800 |
Trädgårdsböna | 3 | 2 - 6 |
Gurka | 6 | 30 - 35 |
Bondböna | 6 | 2 |
Machesallat | 5 | 600 - 1000 |
Purjolök | 2 - 3 | 300 - 400 |
Sallat | 5 | 800 - 1100 |
Melon | 5 - 10 | 35 |
Gullök | 2 | 250 - 300 |
Persilja | 3 - 5 | 400 - 800 |
Ärter | 3 - 4 | 3 |
Rädisa | 5 | 80 - 120 |
Spenat | 5 | 90 - 100 |
Zucchini | 5 - 7 | 3 - 10 |
Tomat | 4 | 250 - 450 |
Majrova | 5 | 450 - 700 |
1) Källa: Ressources pédagogiques de la filière semences, www.semae-pedagogie.org, webbsida för utbildning inom utsäde i Frankrike, 2023
Temperatur
Ju torrare frön, desto mindre känsliga är de mot svängningar i temperaturen. Frö som lagras i 35 procent eHR klarar av temperaturer upp till 25 grader utan större förlust på frökvalitén. Fröna med högt eHR på 50 procent klarar knappt av en temperatur på 10 grader innan de skadas. Vältorkade frön i lufttäta frökärl bör lagras runt 15 till 18 grader.
Tumregeln ”James Rule” kan användas för att testa utrymmets lämplighet:
Temperatur (C) + Relativ luftfuktighet (%) <60
Senast uppdaterad: