Publiceringsdatum13 mars 2025

Odla svarta vinbär på nytt sätt
- billigare odling och högre skörd

SLU har undersökt möjligheterna för att öka svensk ekologisk odling och vidareförädling av svarta vinbär. Försöksodlingar för ett nytt odlingssystem, extrem tätodling, har etablerats i Skåne och Norr­botten. Dagens sorter är inte lämpade för denna typ av system delvis på grund av problem med svampsjukdomar och insekter. I försöken har därför nya svenska sortkandidater från SLU:s växtförädlings­program testats.

Vinbärsbuskar i odling.

Etablerade vinbärsbuskar snart redo för skörd.

Nytt odlingssystem - nya möjligheter

Extrem tätodling innebär att plantorna placeras mycket tätt på markduk med droppslang. Buskarna klipps tillbaka vartannat år i samband med mekanisk skörd. Skördemaskinen skakar då loss bären från de avskurna grenarna. Det är viktigt att välja en sort som växer upprätt utan beskärning och som inte producerar bär för långt ner. I försöken var plantavståndet 30 centimeter med 70 centi­meters radavstånd. Vanliga odlingar med maskinskörd har plantavstånd mellan 50 och 100 centimeter med radavstånd på 3,5 till 5 meter.

Det nya odlingssystemet kan teoretiskt minska odlingskostnader med upp till 50 procent. Detta beror på att skördepotentialen är mycket hög, 12 till 14 ton per hektar vartannat år, ingen extra beskärning behövs och ogräshanteringen är enklare. I en vanlig ekoodling skördas runt 2 till 6 ton per hektar varje år.

Nyplanterade svartvinbärsplantor.

Nyplanterade vinbärsplantor i Norrbotten.

Urval och förädling av svarta vinbär

Nio sorter valdes ut från växtförädlingsprogrammet för svarta vinbär vid SLU Balsgård. Dessa jämfördes med sorten Innat, som kontroll. Sorterna valdes ut efter sin tillväxtpotential, avkast­nings­potential och bärens kvalitetsegenskaper.

I Skåne stack man ner vedartade ettåriga sticklingar. I Norrbotten rotades sticklingarna först och planterades sedan ut på fält. Förökningen med vedartade sticklingar gav en hög andel etablerade plantor som kunde ge hög avkastning redan året efter. Det fanns enstaka plantor som gav betydligt högre skörd än medelvärdet. Ges alla plantor goda förutsättningar vid etablering och med god skottillväxt finns det stor potential att öka skörden.

Resultat

Sortkandidaterna etablerade sig väl både i Skåne och Norrbotten, men lätta frostskador upptäcktes på alla de nya sorterna i Norrbotten. Vissa drabbades även av knäckta skott. Dessa sorter är troligen mindre lämpade för klimatet och dagslängden i zon 5. Alla sortkandidater hade hög avkastning i Skåne.

Det fanns stora skillnader mellan bärens egenskaper. Det skiljer sig stort mellan sorterna och mellan odlingsplatserna. I Skåne hade bären högre mängd löslig torrsubstans och titrerbar syra. Löslig torrsubstans inkluderar socker, vitaminer och en del mineraler. I Norrbotten hittades generellt högre halt av de olika aromämnena. Dessa parametrar påverkar smakupplevelsen i sin helhet . Rätt val av sorter kan höja mängden av sötma och syra och förbättra smaken. För att utvärdera smakupplevelsen behöver man göra sensoriska tester.

Endast ett skördeår ingick i projektet. Angreppen av sjukdomar och insekter var låga. Extrem tätodling med de nya sortkandidaterna ser lovande ut, men behöver fortsatta studier för att kunna utvärderas.

Senast uppdaterad: