Logotyp Jordbruksverket
Logotyp Jordbruksverket

Så söker du i författningssamlingen

Jordbruksverkets föreskrifter söker du fram med hjälp av vår sökfunktion där du även kan spara ner eller dela dokumenten.

Observera

Författningssök fungerar inte i Internet Explorer

Fritextsökning

Sökfunktionen har ett fritextfält som bas, där du kan söka på samtliga ord som finns i föreskrifterna och i de allmänna råden. När resultatet presenteras i listan kan du välja att smalna av din sökning genom att använda filtren.

Tänk på

Om du bara använder fritextfältet så kan den föreskrift du letar efter hamna långt ner i träfflistan. Använd alltid fritextfältet i kombination med filtren.

Vill du se författningssamlingen årsvis?

Om du vill se vår författningssamling presenterad årsvis lämnar du fritextfältet tomt och kryssar i önskat år i filtret Grundföreskriftsår.

Sökfunktionens filter

För att få en så relevant träff som möjligt är det viktigt att du använder filtreringen. Använd flera filter för att få färre träffar.

Grundföreskriftsnummer

När en föreskrift beslutas första gången får den ett löpnummer som föreskriften sedan behåller under hela sin livstid. Löpnumret består av ett årtal och ett eget nummer. Det är detta vi kallar för grundföreskriftsnummer.

Grundföreskriftsår

Det årsnummer som grundföreskriften får kan du filtrera på.

Ändringsföreskriftsår

När föreskriften ändras behåller den sitt grundföreskriftsnummer, men själva ändringen får dessutom ett eget löpnummer. Detta kallar vi för ändringsföreskriftsnummer.

Det årsnummer som ändringsföreskriften får kan du filtrera på.

Författningsstatus

En föreskrift har olika status beroende på var den befinner sig i sin livscykel:

  • Aktuell - Den nu gällande lydelsen av föreskriften
  • Historik - Tidigare lydelser av föreskriften
  • Upphävd - Inte längre gällande föreskrift

Tänk på att statusen Aktuell alltid är förvald och måste kryssas ur om den inte ska användas.

Kopiera länk eller skicka länk via e-post

Du kan välja att dela en föreskrift i träfflistan via e-post eller genom att kopiera länken. Använd då de knappar som finns under Dela i träfflistan under respektive föreskrift. När man väljer att dela så delar man den specifika föreskriften. Den uppdateras inte om den ersätts med en annan.

Viktigt

Du ska inte kopiera eller spara ner länken till föreskriften från adressfönstret i browsern. Den adressen är bara giltig under detta besök på webbplatsen. Nästa gång du klickar på länken är den lösenordsskyddad. Använd Dela-funktionen i träfflistan.

API-lösning

Vi kommer snart ha en API-lösning på plats för aktörer som vill kunna lista våra aktuella föreskrifter på sina webbplatser utan att riskera att missa våra uppdateringar.

Senast uppdaterad: 2020-07-07