Annonser lediga jobb
- Alla våra lediga jobb just nu
- Pågående rekryteringar
- Tillsatta jobb
- Kontrollant för kontroller av handelsnormer fisk
Vi söker nu dig som skulle vilja arbeta som behovsanställd på timmar med kontroller av handelsnormer av fisk. Syftet med kontrollen är att säkerställa kvalitet, underlätta handel och skapa rättvis konkurrens. I kontrollarbetet ingår bl.a. planering av kontrollen, utförandet av den fysiska kontrollen som görs på fiskauktioner, främst på Göteborgs fiskauktion, uppföljning att ev. avvikelser justeras. Man utför dessa kontroller två och två och tiden för utförandet är främst tidig morgon (04:00-06:00) samt vid enstaka tillfällen nattetid (01:00-04:00). Du har tillsammans med din kollega stor frihet att själv planera in när kontrollerna ska genomföras de ska dock vara spridda under året. Kontaktytorna är både internt på Jordbruksverket, men även externt och då främst fiskauktionerna. Resor med övernattning kan bli aktuellt och det krävs att du har B-körkort.
- HR-chef till Jordbruksverket
Är du en erfaren ledare som vill vara en nyckelspelare i att utveckla Jordbruksverkets HR-strategi för att möta framtidens behov? Vi söker nu en senior HR-chef tillika enhetschef för vår HR-enhet. I denna roll kommer du att leda vårt arbete med att utveckla och implementera innovativa HR-lösningar. Du kommer att ansvara för att leda ett kompetent HR-team, utveckla arbetssätt och på kontinuerlig basis bidra med HR-perspektivet i strategiska ställningstaganden under möten med Jordbruksverkets ledningsgrupp. Denna tjänst är en delad roll som innebär att både vara enhetschef för HR-enheten, ett team på nio medarbetare, och att fungera som HR-chef där du bland annat arbetar med strategiska ledarskapsfrågor, samverkan och förhandlingar. HR-enheten är placerad på verksamhetsstödsavdelningen där du är en del av avdelningens ledningsgrupp. Du rapporterar till avdelningschefen men har i din roll som HR-chef regelbundna avstämningar med generaldirektören och, vid behov, styrelseordföranden. Som HR-chef hos oss kommer du att vara delaktig i våra utvecklingsområden på myndigheten, med många spännande aktuella frågor i omvärlden såsom utvecklingen inom AI. En viktig del blir att aktivt driva och delta i implementeringen av ett nytt HR-system och säkerställa att våra strategier bidrar till långsiktig nytta för hela verksamheten. Vidare har HR-chefen det övergripande ansvaret för arbetsmiljöarbetet på myndigheten, genomförandet av lönekartläggningar och löneförhandlingar. Som enhetschef på HR-enheten innebär ditt ansvar att driva och utveckla arbetssättet samt leda och stötta dina medarbetare. Du säkerställer att verksamheten bedrivs effektivt och att den redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt. Rollen inkluderar även vissa operativa frågor vid behov.
- Jurist till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård
Som jurist hos oss kommer du, tillsammans med nämndens nuvarande jurist och administratör, att ansvara för den löpande verksamheten. Dina uppgifter innebär beredning av ärenden tills de är färdiga för avgörande, föredra ärendena vid nämndens sammanträden och upprätta förslag till beslut efter sammanträdena. Arbetet innebär också kontakt med djurägare, djurhälsopersonal (t.ex. veterinärer) och myndigheter, i första hand Jordbruksverket och Länsstyrelsen. I arbetsuppgifterna ingår även att lämna information till parter som har ett ärende i nämnden och till allmänheten samt övriga vid en myndighet förekommande arbetsuppgifter.
- Kvalificerad handläggare med goda kunskaper om lantbrukets djur
Har du erfarenhet och mycket goda kunskaper om lantbrukets djur? Vill du vara med i vårt arbete för att stärka djurvälfärden och konkurrenskraften och trivs i en händelsestyrd verksamhet? Då kan du vara vår nya kollega! Vi behöver stärka vårt team med dig som har gedigen kunskap om lantbrukets djur. Hos oss kommer du att på olika sätt få jobba med djurvälfärd kopplat till olika djurslag. Eftersom enheten arbetar med alla de djurkategorier som omfattas av djurskyddslagen kan du även få arbeta med frågor som rör andra djurslag än lantbruksdjur. Du kommer att ha eget ansvar för både större och mindre frågor och det kan även bli aktuellt med samordningsansvar för vissa frågor eller projekt. Arbetet sker både självständigt och i grupp. En viktig del av dina arbetsuppgifter kommer att vara kopplat till djurskyddslagstiftningen och regler kring djurhållning både nationellt och internationellt. Det kan exempelvis innebära att du deltar i arbete med att utveckla regler och vägledningar samt kommunicera och driva frågor kopplat till lagstiftning. Du kommer även att arbeta med handläggning av ärenden, både större och mer komplexa sådana och även enklare mer rutinbaserade ärenden. Vi har en delvis händelsestyrd verksamhet, vilket betyder att det kan komma att bli varierande arbetsuppgifter inom hela enhetens arbetsområden. I vårt arbete är det viktigt att ha en god dialog och ett nära samarbete med andra myndigheter, organisationer och aktörer inom området. Det finns ett stort intresse för våra frågor, vilket betyder att vi har mycket kontakt med kunder och media. Tjänsten omfattar arbete med både nationella och ibland internationella djurskyddsfrågor. Resor, både inom landet och utomlands, bland annat till Bryssel, kan därför komma att ingå i tjänsten. Vi jobbar teambaserat och strävar efter ett leant arbetssätt. Teamen ansvarar i hög grad för sina arbetssätt, prioriteringar och arbetsuppgifter. Enheten delar på ansvaret att bevaka enhetens maillåda, svara i telefon och andra uppgifter som är en förutsättning för att verksamheten ska fungera. Vi utvecklar och förbättrar hela tiden våra arbetssätt, för en god arbetsmiljö och för att jobba effektivt och rättssäkert. Vi välkomnar därför dig som vill vara med och bidra med engagemang och intresse för att utveckla verksamheten. På djuravdelningen arbetar vi med många olika frågor och prioriteringar mellan dessa kan innebära att du även får jobba med andra uppgifter inom avdelningens ansvarsområde.
- Avdelningscontroller till Jordbruksverket
Nu söker vi en ny avdelningscontroller till Jordbruk- och analysavdelningen! Jordbruk- och analysavdelningen arbetar för att stödja utvecklingen mot ett modernt, hållbart och konkurrenskraftigt jordbruk och blå näringar. Avdelningen har ett brett ansvarsområde när det gäller den gemensamma jordbrukspolitiken samt havs-, fiskeri och vattenbruksprogrammet. Detta gäller även livsmedelsstrategin, det civila försvaret, officiell statistik och miljö- och klimatfrågor. Som avdelningscontroller har du en viktig och central roll där du, i nära samarbete med avdelningens ledning, följer upp och säkerställer att avdelningen använder de medel som finns på bästa sätt för att nå uppsatta mål och bidra till myndighetens utveckling. Du har ett samordnande och drivande ansvar inom avdelningens ekonomi- och verksamhetsstyrning. I dina arbetsuppgifter ingår bland annat att: • samordna verksamhetsplanerings- och budgetprocessen på avdelningen • samordna arbetet med uppföljning av budget, prognoser och verksamhetsplan • stötta enhetscheferna på avdelningen inom ekonomi- och verksamhetsplanering • samordna ekonomiadministrativt arbete på avdelningen • proaktivt bidra till utveckling av vår ekonomi- och verksamhetsstyrning. I rollen kommer du ha många kontaktytor och samarbeten främst mot avdelningens nio enhetschefer och controllers, myndighetens ekonomienhet samt nyckelpersoner på avdelningen. Du deltar i avdelningens ledningsgrupp samt Jordbruksverkets controllernätverk och rapporterar direkt till avdelningschefen.
- Fullstack Javautvecklare till utbetalningssystem
Vi söker nu en fullstack Javautvecklare till systemutvecklingsenheten besluts- och EU-stöd. Här kommer du ingå i det team som ska utveckla vårt nya utbetalningssystem. Utöver det utvecklar och förvaltar vi handläggningssystem för EU-stöd samt Business Intelligence-lösningar. Ett agilt arbetssätt är grundstommen i vår verksamhet och vi värdesätter att våra medarbetare kontinuerlig utvecklar sig själva, tar initiativ och uppnår resultat. I varje team finns det systemutvecklare, kravanalytiker, testare, produktägare och teamledare. Teamet ansvarar för implementationen av sina specifika verksamhetsområden i en stor organisation med många beroenden och integrationer, där ett bra samarbete med övriga team och verksamhetsexperter är avgörande för det slutliga resultatet. Arbetsuppgifterna består av implementation och integration inom och mellan jordbruksverkens olika system. Utöver programmering handlar arbetsuppgifterna också om analys, nedbrytning och systemdesign samt att tillsammans med teamet utveckla det agila arbetssättet med dess iterativa agenda och det kontinuerliga förändringsarbetet.
- Avdelningschef till utveckling- och digitaliseringsavdelningen
Utveckling- och digitaliseringsavdelningen ansvarar för Jordbruksverkets verksamhetsutveckling, systemförvaltning, systemutveckling och infrastruktur. På avdelningen arbetar cirka 290 medarbetare och konsulter som är uppdelade på tio enheter. Som avdelningschef leder du främst genom dina enhetschefer som du har direkt personalansvar för. Du arbetar även nära och har personalansvar för avdelningens controller och biträdande avdelningschef. Ditt arbete förutsätter ett nära samarbete med Jordbruksverkets ledning, andra avdelningar och verksamheter på Jordbruksverket. Du är direkt underställd generaldirektören och ingår i Jordbruksverkets ledningsgrupp. I Jordbruksverkets nya verksamhetsstrategi som sträcker sig från 2025 till 2030 har myndigheten pekat ut effektivisering och kundnöjdhet som utvecklingsmål. Här kommer du som avdelningschef ha ett stort ansvar för avdelningens och Jordbruksverkets utveckling framåt. En central uppgift är att utveckla Jordbruksverkets digitaliseringsarbete där vi anammar nya digitala lösningar till nytta för såväl Jordbruksverkets interna effektivisering som för våra olika kunder. Det ska vara enkelt för våra kunder att ha att göra med Jordbruksverket. En annan viktig uppgift är att utveckla effektiva processer inom våra olika ansvarområden i nära samarbete med Jordbruksverkets sakavdelningar.
- Senior projektledare till verksamhetsutvecklingsenheten
Är du en erfaren projektledare och lockas av möjligheten till en stark utvecklingskurva tillsammans med engagerade och trevliga kollegor? Vi söker dig som vill bidra till att utveckla Jordbruksverkets verksamhet. Vi har höga målsättningar för Jordbruksverket de närmsta åren och har identifierat det goda kundmötet och det effektiva Jordbruksverket som viktiga utvecklingsområden. För att lyckas kommer vi att behöva jobba aktivt med utveckling inom flera områden. Vi behöver därför förstärka vår projektledargrupp med en senior projektledare. I rollen som projektledare hos oss får du en unik möjlighet att driva spännande och komplexa projekt som gör verklig skillnad. Du kommer att vara en nyckelperson i att identifiera och planera de aktiviteter som behövs för att nå de förändringar och resultat som våra uppdragsgivare efterfrågar. Med fokus på utveckling av både IT- och verksamhetsprojekt får du chansen att påverka hur framtidens rutiner och processer formas och säkerställs. Du blir en central del i att vidareutveckla Jordbruksverkets projektstyrning. Tillsammans med övriga projektledare driver du utvecklingen framåt och skapar hållbara arbetssätt för effektiv och värdeskapande projektstyrning.
- Kanslichef till Landsbygdsnätverket
Som kanslichef för Landsbygdsnätverket arbetar du tillsammans med kansliet, nätverkets styrgrupp och nätverkets medlemmar för att bidra till att nå målen med jordbrukspolitiken och havs- fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Även landsbygdsutveckling genom Leader ingår i jordbrukspolitiken och är en del av nätverkets arbete. Du ansvarar för att leda och utveckla verksamheten vid kansliet. Det innefattar att bereda och genomföra nätverkets handlingsplaner som beslutats av styrgruppen, vårda och utveckla befintliga och potentiella medlemmar och medverka i det EU-gemensamma arbetet med motsvarande nätverk i andra medlemsstater. I rollen som kanslichef arbetar du med operativa och strategiska frågor inom din enhets uppdrag. Du rapporterar till och styrs av nätverkets styrgrupp som består av representanter från medlemmarna. Du leder 15 medarbetare i rollerna administratör, samordnare, kommunikationssamordnare och projektledare. Det innefattar ansvar för ekonomi, personal, arbetsmiljö och leverans på uppsatta mål. Som kanslichef kommer du ha många externa kontakter med bland annat medlemsorganisationerna, styrgruppen, EU-kommissionen och Regeringskansliet.
- Samordnare inom vattenbruk och fiske
Tyngdpunkten i tjänsten är att tillsammans med kollegor i vårt vattenbruksteam verka för kunskapsutveckling och samordning mellan myndigheter som är viktiga för vattenbrukets utveckling. Det innebär att du har många externa kontakter i ditt arbete, samlar in kunskap, utreder, sammanställer och sprider kunskap inom området. Vid behov kommer du att få rycka in och hjälpa övriga kollegor på enheten i frågor som också rör yrkesfisket och främjandet av näringarna i hela den blå värdekedjan. Det kan handla om att samordna och följa upp dialogmöten med externa aktörer, upphandla studier och utredningar, hantera remisser och yttranden och representera enheten vid möten och konferenser och återkoppla med information som är viktig för Jordbruksverkets gemensamma kompetens och förmåga inom området. Du kommer också att ansvara för myndighetens bevakning av frågor som är väsentliga för fisketurismens utveckling.
- HR-partner med fokus på rekrytering och Jordbruksverkets arbetsgivarvarumärke
Vi söker nu en ny kollega som kommer ha fokus på rekrytering och att utveckla vårt arbetsgivarvarumärke. Du som söker bör ha ett stort intresse för människor och rekrytering och vill medverka till att Jordbruksverket blir en ännu mer attraktiv arbetsgivare. Här får du en chans att både bidra och utvecklas i en spännande och mångsidig verksamhet. Som HR-partner driver du självständigt flera parallella rekryteringsprocesser och agerar som HR-stöd till rekryterande chefer. Vår rekryteringsprocess består av utformning av kravprofiler och annonstexter, marknadsföring av lediga tjänster, arbetsprov och intervjuer samt referenstagning. Vi på HR har en viktig roll att stötta verksamheten i att utveckla och kvalitetssäkra rekryteringsprocessen och är samtidigt rekryterande chefs konsultativa stöd i varje process. Rollen är varierad, tempot bitvis högt och du växlar mellan delar av rekryteringsprocessen som är av administrativ karaktär till mer kvalificerade moment. Samtidigt har du en drivande roll inom HR-processen attraktiv arbetsgivare och arbetar strategiskt med att exempelvis omvärldsbevaka, prioritera, utveckla och utbilda inom området. Du arbetar nära övriga HR-partners, men har också kontaktytor som spänner både myndighetsövergripande och externt, såsom exempelvis andra myndigheter, HR-nätverk och leverantörer. HR-enheten på Jordbruksverket består av sju HR-partners, en HR-administratör och en HR-chef. Med hög kompetens inom HR, god kunskap om verksamheten och ett proaktivt och teambaserat förhållningssätt bidrar vi aktivt till att Jordbruksverket når uppsatta mål och är en attraktiv arbetsgivare. Enheten ligger på verksamhetsstödsavdelningen som också består av kundtjänst, ekonomienheten, serviceenheten, kommunikationsenheten, djurregisterenheten och rättsenheten.
- Produktägare/systemförvaltare med fokus på Jordbruksverkets karttjänster
Vill du ha en central roll i att säkerställa att Jordbruksverkets kartbaserade IT-system fungerar optimalt och därmed bidra till en levande och konkurrenskraftig landsbygd? Vi söker nu en ny kollega till geodata- och betalenheten, med fokus på att vidareutveckla och förvalta våra kartbaserade IT-system. Du kommer att ingå i GIS-gruppen och ha ansvar för några av våra kartbaserade IT-system som produktägare eller systemförvaltare. En av dina viktigaste arbetsuppgifter blir att förvalta och vidareutveckla det system vi lanserade 2023, där vi med hjälp av data från Sentinelsatelliterna automatiskt tolkar exempelvis jordbruksaktiviteter. Systemet utvecklas kontinuerligt med nya analysmöjligheter, och du kommer spela en nyckelroll i denna utveckling. Arbetet som produktägare innebär bland annat att fånga upp behov från verksamheten, prioritera backlogg, ha regelbundna avstämningar och samordningar med exempelvis informationsägare, systemförvaltare, portföljledare och vara delaktig vid planering av leveranser på kort och lång sikt. Arbetet som systemförvaltare innebär nära samarbete med produktägare, utvecklare och användare för att fånga upp behov från verksamheten, analysera och dokumentera kraven, testa framtagna lösningsförslag, samt ge support till användare. Rollerna går att kombinera men går också att ha separat. Din roll och arbetsuppgifter kan även komma att omfatta andra kartbaserade system, beroende på din erfarenhet och våra behov.
- Rådgivare med fokus på robust primärproduktion inom Greppa Näringen
Kunskapsnav miljö och klimat söker en erfaren rådgivare som ska bidra till att utveckla och förvalta en ny rådgivningsmodul om beredskap på gården inom Greppa Näringen. Rådgivningen ingår i en stor nationell satsning som ska stärka det civila försvaret och leda till en mer robust primärproduktion i Sverige. Du kommer i början av din anställning huvudsakligen att jobba med utveckling, kundservice och administration av den nya beredskapsrådgivningen. Vidare kommer du att bli involverad i en stor nationell upphandling av rådgivningen. Beroende av din profil kommer du också att bli involverad i många små, stora och omväxlande arbetsuppgifter inom Greppa Näringen och kunskapsnav miljö och klimat. Du kommer också att ingå i arbetsgrupper som ska utveckla vårt arbete med beredskapsfrågor bl.a. kopplat till jordbrukets klimatanpassning. Vi vill vara en viktig part i arbetet med hållbarhet och robusthet på gårdarna och därför är det viktigt att du kan ta ett helhetsgrepp om både miljö och klimat, beredskap och produktion. Eftersom vi jobbar med frivilliga åtgärder inom kunskapsnav miljö och klimat är det avgörande att hitta win-win situationer där åtgärder både begränsar klimat- och miljöpåverkan, ökar robustheten och har positiva effekter för företagets ekonomi. Kunskapsnav miljö och klimat arbetar med kompetensutveckling inom bl.a. växtnäring, minskad klimatpåverkan, vattenhushållning, växtskydd, biologisk mångfald och ekologisk produktion. Personalen finns huvudsakligen på tre rådgivningsenheter på växt- och kontrollavdelningen. Inom enheterna finns bland annat Greppa Näringen, Jordbruksverkets växtskyddscentraler och Mångfald på slätten. Rådgivningsenheterna har anställda i Landskrona, Kalmar, Linköping, Jönköping, Skara och Uppsala. Greppa Näringen www.greppa.nu ingår i kunskapsnav miljö och klimat och är ett framgångsrikt kunskaps- och rådgivningskoncept som ska inspirera och motivera lantbrukare och rådgivare att använda kunskap så att gårdens klimat- och miljöpåverkan minskar och lönsamheten förbättras. Greppa Näringen arbetar brett med miljö- och klimatfrågor på olika typer av gårdar och har funnits sedan 2001. Greppa Näringen leds av Jordbruksverkets rådgivningsenheter, i samarbete med LRF, länsstyrelserna och rådgivningsföretag.
- Enhetschef till smittbekämpningsenheten
Vi söker dig som är redo att axla en enhet med spännande, utmanande och högaktuella arbetsuppgifter. Som enhetschef för smittbekämpningsenheten på djuravdelningen arbetar du och din enhet med att förebygga och hantera utbrott av smittsamma djursjukdomar i enlighet med epizooti- och provtagningslagen. Detta innebär att verksamheten ofta ställs inför omprioritering mellan strategiskt långsiktigt arbete och mer händelsestyrda arbetsuppgifter. Enheten är under förändring vilket innebär att du har i uppgift att se över nuvarande organisation i syfte att etablera effektiva arbetssätt som gynnar en hållbar arbetsmiljö. Som enhetschef har du i uppdrag att leda dina medarbetare och din verksamhet på ett sätt som levererar resultat, driver utveckling och skapar tillit. Du har personalansvar, verksamhets- och budgetansvar för enheten som består av 16 medarbetare. Medarbetarna har olika utbildningsbakgrunder, flera är veterinärer, agronomer och statsvetare. Du har det strategiska ansvaret för verksamhetens prioriteringar och arbetsfördelning och du finns, efter behov, med som ett stöd i det dagliga arbetet för dina medarbetare som arbetar i team. Flera medarbetare ingår i Jordbruksverkets krisorganisation och de senaste åren har den aktiverats flera gånger då vi haft utbrott av allvarliga djursjukdomar som har krävt att Jordbruksverket har gått upp i höjd krisledning. Bland annat har vi haft omfattande utbrott av fågelinfluensa (AI), Newcastle (ND) och afrikansk svinpest (ASF). Samverkan och kommunikation är självklara delar i ditt ledarskap. Du har ett stort kontaktnät både internt och externt, exempelvis med djurägare och branschorganisationer, Regeringskansliet och andra myndigheter såsom Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Livsmedelsverket. Enheten har också kontaktytor med andra medlemsländer inom EU och med länder utanför EU. Du kommer tillhöra djuravdelningens ledningsgrupp tillsammans med avdelningschef, biträdande avdelningschef och åtta enhetschefskollegor. I ledningsgruppen ingår även smittskyddschef, djurskyddschef, CVO (Sveriges chefsveterinär) och controller med vilka du kommer att ha ett nära samarbete. Ledningsgruppen arbetar tillsammans för att djuravdelningen ska nå sina mål och bidra till att Jordbruksverket klarar sitt samhällsviktiga uppdrag.
- Fullstack-utvecklare till handläggningssystem för jordbrukarstöd
Som utvecklare hos oss har du i det dagliga arbetet ett nära samarbete med kravanalytiker, testare, tekniskt leveransansvariga och acceptanstestare. Du har en central roll i att kvalitetssäkra utvecklingsleveranser och säkerställa en god förvaltningsbarhet och driftbarhet. Du kommer att ingå i ett av våra utvecklingsteam som ansvarar för utvecklingen av vår handläggningsplattform som används av Länsstyrelsen vid handläggning av utbetalningsansökningar av jordbrukarstöd. Vi nyutvecklar och förvaltar IT-stödet för ett tiotal olika jordbrukarstöd så att Sveriges lantbrukare får rätt utbetalning i rätt tid. Alla våra team arbetar agilt och vi vill att våra medarbetare kontinuerligt ska utveckla både sig själva och teamet och ta stort ansvar för sitt arbete. Arbetsuppgifterna består av utveckling i våra egenutvecklade system, samt anpassningar till flertalet integrationer av andra egenutvecklade system på Jordbruksverket. Vi utvecklar främst i Java, men även Javascript, Angular och till viss del Drools är aktuellt. Utöver programmering deltar du i analys och nedbrytning av krav, systemdesign, sprintplanering tillsammans med teamet samt regelbundna retrospektiv för att ständigt göra vårt arbete lite bättre.
- Smittskyddshandläggare
Du som brinner för att vi ska ha friska djur i Sverige, vill jobba med att bekämpa allvarliga djursjukdomar och trivs i en händelsestyrd verksamhet, detta är jobbet för dig! Smittbekämpningsenheten arbetar med förebyggande åtgärder för att förhindra allvarliga djursjukdomar och bekämpning av sådana djursjukdomar om de introduceras i landet. Vi lägger mycket tid på förberedelser för att kunna bekämpa sjukdomarna effektivt. Vi behöver stärka vår organisation med dig som har gedigen erfarenhet av arbete med djurhälsa och smittskydd. Hos oss kommer du få jobba operativt med smittskyddsfrågor och frågor som rör sjukdomsövervakning samt beredskapsarbete. Vi arbetar med EU-regler och nationella regler och kan påverka hur lagstiftningen ser ut. Syftet med vårt arbete är att reglerna ska vara både effektiva ur smittbekämpningssynpunkt och ändamålsenliga för svenska förhållanden med så få negativa konsekvenser som möjligt. Vi deltar vid EU-möten där vi företräder Sverige. Du kommer ha kontakter med externa aktörer som vi samverkar med, så som myndigheter, företag och organisationer men också djurhållare och privatpersoner. Arbetet innebär att i olika sammanhang sprida kunskap och information om smittskydd och företräda Jordbruksverket. Våra frågor väcker stort intresse hos allmänheten vilket innebär att vi ofta har kontakt med media. Du kommer också arbeta med teamets övriga löpande arbetsuppgifter såsom allmänna smittskyddsfrågor, övervakning av djursjukdomar och föreskriftsarbete. Arbetet är ofta händelsestyrt då vi hanterar misstankar och utbrott av bland annat fågelinfluensa, newcastlesjuka och mjältbrand. Periodvis lägger vi mycket arbete på smittskyddsutredningar men det är också viktigt att vi prioriterar vårt beredskapsarbete, dvs att vi är förberedda för att ta oss an utbrott av smittsamma sjukdomar. I samband med misstankar och utbrott av smittsamma djursjukdomar är arbetet ofta intensivt och kan innebära arbete efter ordinarie arbetstid och på helg. Under den period där fågelinfluensa förekommer som mest händer det regelbundet att vi behöver jobba efter ordinarie arbetstid och på helgen. Även om det är ett intensivt arbete är det viktigt att vi jobbar hållbart och långsiktigt. Vi jobbar teambaserat och teamen ansvarar i hög grad för sina arbetssätt, prioriteringar och arbetsuppgifter. Tjänsten innebär att du kan få jobba i Jordbruksverkets krisorganisation.
- Internrevisor till internrevisionsenheten
Brinner du för att vara med och påverka, att identifiera vad som är bra på riktigt och vad som är flaskhalsar. Vi söker nu internrevisorer till myndighetens internrevision som är en oberoende funktion inom Jordbruksverket med direkt rapportering till myndighetens styrelse. Som internrevisor kommer du att utifrån en riskbaserad revisionsplan, utvärdera risker i förhållande till strategiska mål och genom grundorsaksanalys identifiera utvecklingsmöjligheter inom bland annat intern styrning och kontroll, etik, kvalitet och effektivitet i verksamheten
- Verksjurist till rättsenheten med inriktning på beredskapsfrågor
Vi söker dig som är jurist och vill vara med och stärka det svenska civilförsvaret, bygga upp livsmedelsberedskapen och verka för att befolkningen i hela landet ska ha tillgång till säker mat oavsett vad som händer. Jordbruksverket är en beredskapsmyndighet och är en del av Sveriges totalförsvar. Tillsammans arbetar vi för att stärka Jordbruksverkets förmåga att hantera sin verksamhet i fredstid och kris och öka robustheten hos svenska jordbrukare så att de kan producera mat även vid allvarliga samhällsstörningar och ytterst krig. Jordbruksverket bidrar också till Nato-samarbetet genom sitt arbete med livsmedels- och dricksvattenförsörjning. Rättsenheten är i en spännande förändringsfas där vi efter årsskiftet samlar alla verksjurister på en central enhet på Jordbruksverket. De övergripande syftena är att öka styrningen och kvalitetssäkringen av det juridiska arbetet på myndigheten. Rättsenheten leds av verkets chefsjurist och kommer bestå av ungefär 20 medarbetare. Enheten är placerad på verksamhetsstödsavdelningen. Som verksjurist med inriktning på beredskapsfrågor kommer du att arbeta med rättsutredningar i komplicerade frågor, föreskrifter och regeringsuppdrag. Arbetsuppgifterna är varierande och rör ett stort antal rättsområden, bland annat beredskaps- och totalförsvarslagstiftning, upphandlingsrätt, EU-rätt, förvaltningsrätt, offentlighets- och sekretesslagstiftning, avtalsrätt och dataskyddslagstiftning. Du kommer att ingå i ett av våra projekt som arbetar med uppbygganden av omsättningslager där olika kompetenser inom juridik, upphandling, avtal, kontroller, säkerhet och jordbruk samverkar för att stärka Sveriges livsmedelberedskap. Det är ett krävande och roligt arbete som kan innebära korta deadlines och komplexa ställningstaganden. Vi har ett stort behov inom beredskapsområdet för tillfället och kan därför komma att anställa fler än en verksjurist med inriktning på beredskapsfrågor.
- Arbeta med växtskydd – tre tjänster i vår samhällsviktiga verksamhet
Har du god kännedom om växtodlingens utmaningar och vill arbeta för ett robust och hållbart växtskydd? Vill du bidra till att vi ska kunna fortsätta odla grödor till foder och livsmedel i Sverige även vid samhällsstörningar och i ett förändrat klimat? Då kan du bli en av våra nya kollegor! Jordbruksverket har ett viktigt uppdrag i att både arbeta med förebyggande växtskydd och att bekämpa växtskadegörare som redan finns här, dels via regler och dels via rådgivning och kompetensutveckling. Vi annonserar nu, tre tjänster med följande arbetsuppgifter: 1. Rådgivare växtskydd, jordbruk - Skara • sammanställa och förmedla svenska och internationella erfarenheter och resultat inom växtskyddsområdet till rådgivningen, • stödja rådgivningen med kompetenshöjning genom nyhetsbrev, bekämpningsrekommendationer, kurser, fältvandringar och konferenser, • följa utvecklingen av växtskadegörare under säsongen inom Jordbruksverkets prognosverksamhet för olika skadegörare, • öka medvetenheten om svårbekämpade ogräs och sprida kunskap om hållbara odlingssystem, • vara en viktig del i olika projekt inom beredskap för att säkerhetsställa att vi kan upprätthålla svensk matproduktion 2. Handläggare växtskadegörare - Jönköping/Landskrona • vägleda och informera om våra regler mot karantänskadegörare, • stärka vår beredskap inför och hantera eventuella utbrott, • bidra till att planera och utveckla vår inventering av karantänskadegörare. Tillsammans med kollegorna på växtregelenheten skyddar du Sverige mot introduktion av nya växtskadegörare. Arbetet innebär en blandning av situationer som kräver snabba svar och av planerat arbete med processer som bygger på omvärldspaning och eftertanke. 3. Handläggare robust växtodling - Jönköping • vilka förmågor som behövs för att bedriva verksamheten, • vilka sårbarheter som finns och • vad vi behöver göra för att höja vår förmåga. Tillsammans med kollegorna bidrar du till att göra vår samhällsviktiga verksamhet med regler och vägledning både om utsäde och bekämpande av växtskadegörare mer robust. Detta för att minska vår sårbarhet och stärka vår beredskap att möta nya såväl som pågående utmaningar.
- Projektledare som ska driva arbetet med Sveriges nya bihälsoorganisation
Vi söker dig som vill driva att en ny hälsoorganisation för bin kommer på plats och allt förberedande arbete inför det. En ny organisation för bihälsa ska inrättas i Sverige. Organisationen ska preliminärt från och med år 2027 finnas på plats för att ta över arbetsuppgifterna från länsstyrelserna när det gäller bitillsyn. Som projektledare är du först på plats inom teamet som kommer att utgöra den nya bihälsoorganisationen. Du har ansvar för att, på kvalificerad nivå, driva arbetet framåt. Det innebär bland annat att göra bedömningar och komma fram till väl avvägda lösningar på hur organisationen ska ta form på ett klokt sätt. Du har också ansvar för att föra dialog med olika parter, såväl internt som externt, för att förankra arbetet och skapa trovärdighet. Inledningsvis kommer du att jobba mycket operativt. I arbetet är du aktivt involverad i strategiska frågor som rör inrättandet av organisationen och du skapar struktur för det framtida teamet, exempelvis genom att utforma rutiner och stöddokument. Du spelar en viktig roll bland annat när det gäller rekryteringar till teamet vid enheten. Du jobbar nära enhetschefen och andra kollegor på Jordbruksverket inom bifrågorna. På sikt kan tjänsten komma att förändras till att bli en teamledande roll där du fortsätter att leda och fördela arbetsuppgifter, men också själv kan komma att leda utredningar, sammanställa underlag, yttranden och förslag till beslut eller ställningstaganden. Fält- och artskyddsenheten är en ny enhet vid djuravdelningen. Inom enheten kommer det finnas tre team. Förutom teamet som utgör den nya bihälsoorganisationen finns det ett team i uppbyggnad för ban- & tävlingsveterinärorganisationen och ett team för CITES och artskydd.
- Handläggare av stödansökningar inom projekt- och investeringsstöd
Har du tidigare handläggarerfarenhet och är en lagspelare som motiveras av arbetsuppgifter som leder till en utveckling av Sveriges landsbygds- och jordbrukssektor? Vi söker nu totalt ca 11 handläggare till Projekt- och investeringsstödsavdelningen. Av dessa söker vi ca fem handläggare till Landsbygdsstödsenheten. Avdelningen kommer från 2025 att utökas och få ansvar för handläggningen av två nya svenska investeringsstöd. Dels ett investeringsstöd för robusthöjande åtgärder inom primärproduktionen, men också ett investeringsstöd för att stödja jordbrukets insatser med att minska avgången av ammoniak och växthusgaser från jordbruket. Handläggningen av de nya stöden kommer att ske på Landsbygdsstödsenheten. Utöver detta söker vi ca sex handläggare till övriga handläggande enheter. I nuläget är det inte bestämt på vilken av enheterna som placeringen kommer att vara. De enheter som är aktuella är Leader- och Marknadsstödsenheten, Leader- och Skolmjölksenheten och Landsbygdsstödsenheten. Dessa enheter handlägger ansökningar om stöd och utbetalning av EU-stöd, såsom stöd inom Leader, Skolprogrammen och nationella projektstöd inom Strategisk plan. I rollen som handläggare arbetar du i ett team. Du trivs med att praktiskt tolka regelverk och ha ett nära samarbete med dina kollegor samt tar ansvar för dina arbetsuppgifter. I din roll förväntas du säkerställa en korrekt och effektiv handläggning av ansökningar. Du ansvarar för att göra bedömningar utifrån rutiner och regelverk. Arbetet omfattar kontakt med stödmottagare, andra organisationer samt andra enheter inom Jordbruksverket. På enheterna, och inom avdelningen, hjälpas vi åt för att lösa våra uppgifter. Det betyder att du kan behöva handlägga stödansökningar utanför ditt och din enhets huvudsakliga arbetsområde.