-
Alla våra lediga jobb just nu
-
Pågående rekryteringar
-
Tillsatta jobb
-
Jordbruksverket söker säsongsanställda till växtskyddscentralerna!
Nu söker vi dig som vill kombinera ditt intresse av växtskydd med ett lärorikt och roligt jobb under sommarhalvåret!
Arbetet på växtskyddscentralerna innebär huvudsakligen inventering av växtskadegörare i fält under säsongen, vilket ingår i vår prognos- och varningsverksamhet. I arbetet ingår även att göra olika provtagningar i fält för resistensundersökningar med mera. På kontor och labb kommer du att jobba med sammanställning av resultat samt sjukdoms- och insektsdiagnostik. Du kan också få möjlighet att vara med vid fältvandringar och informationsmöten för rådgivare och lantbrukare.
De jordbruksgrödor vi jobbar med är stråsäd, oljeväxter, ärter, åkerböna, potatis, majs, sockerbetor och bruna bönor samt frilandsgrönsaker. I frukt och bär har vi mest fokus på äpplen och jordgubbar.
Här är vårt behov inför säsongen 2023:
Växtskyddscentralen Landskrona, jordbruk
1 person, cirka 1 april till 31 oktober
1 person, cirka 1 juni till 31 augusti
Växtskyddscentralen Landskrona, frilandsgrönsaker
1 person, cirka 1 maj till 31 augusti
1 person, cirka 1 juni till 15 augusti
Växtskyddscentralen Landskrona, frukt och bär
1 person, cirka 1 april till 30 september
Växtskyddscentralen Kalmar, jordbruk
1-2 personer, cirka 15 april till 31 augusti
Växtskyddscentralen Skara, jordbruk
2 personer, cirka 1 juni till 15 augusti
Växtskyddscentralen Linköping, jordbruk
1 person, cirka 1 maj till 30 september
1 person, cirka 1 juni till 31 augusti
Växtskyddscentralen Uppsala, jordbruk
1 person, cirka 15 april till 31 juli
1 person, cirka 1 juni till 31 augusti
Växtskyddscentralerna finns i olika delar av landet och ingår i rådgivningsenhetens arbete. Vi söker säsongsanställda till kontoren i Kalmar, Skara, Linköping, Uppsala och Landskrona.
Läs gärna mer om växtskyddscentralerna på www.jordbruksverket.se/vaxter/odling/vaxtskydd/aktuellt-franvaxtskyddscentralerna, här hittar du även länkar till våra sociala medier.
-
Vi söker en medarbetare med IT-kompetens till utsädesenheten
På enheten har vi ett system med flera delar för att administrera analys-, certifierings- och fältbesiktningsarbetet. Systemets förvaltning, kravställning vid nyutveckling och test kommer att ingå i dina arbetsuppgifter. Utvecklingen sker huvudsakligen av STEAM-teamet i Jönköping.
Vid sidan av systemet har vi ett stort antal MS Access applikationer som är delvis fristående och delvis kopplade till systemet. Dessa applikationer är utvecklade av enheten och i uppdraget ingår den dagliga driften av dessa. Vi kommer att ersätta MS Access applikationerna och din uppgift blir att utforma alternativa lösningar. Det är en del i vårt arbete med enhetens digitaliseringsmål.
Det ingår också att i samarbete med kollegor behandla data från vårt IT-system för att ta fram statistiksammanställningar. En uppgift inför och under odlingssäsongen är att ge stöd och support till ca 55 säsongsanställda medarbetare. Även andra uppgifter kopplade till fältverksamheten, såsom stöd till samordning kan vara aktuella. Tidfördelningen mellan områden kan variera över tid.
-
Lösningsarkitekt
Vill du arbeta i en modern och händelserik utvecklingsverksamhet där teamarbete i nära dialog med kunden och ett agilt arbetssätt utgör grunden?
Är det viktigt för dig att arbeta hos en arbetsgivare som prioriterar medarbetarnas välmående och utveckling och som värdesätter engagemang och kreativitet? Läs vidare!
Vi söker nu en Lösningsarkitekt till IT-arkitekturenheten. Jordbruksverket står inför ett stort utvecklingsarbete i flertalet av våra system utvecklade på vår utvecklingsplattform för egenutvecklade system (JUP=Jordbruksverkets Utvecklings Plattform) som bygger på öppen källkod. Vi har behov av att stabilisera befintliga system, genomföra förändringar i systemarkitekturen för att framtidssäkra våra lösningar samt skapa förutsättningar för att effektivt kunna genomföra pågående och kommande nyutvecklingsarbete. En stor del av nyutvecklingen avser design av ny handläggningsplattform. Om du är rätt person kommer det finnas stora möjligheter att påverka arkitekturen för den nya plattformen. Det är ett stort och spännande arbete som kommer att påverka stora delar av den svenska jordbrukssektorn.
I rollen som Lösningsarkitekt kommer du att arbeta i gränslandet mellan systemutveckling och kärnverksamhet. Verksamhetsprocesserna och regelverken för de olika jordbrukarstöden är komplexa och omfattande och flera system har många beroenden. Som arkitekt förväntas du ha helhetssynen över såväl processerna, IT-systemen som stödjer den tekniska arkitekturen och lösningsmönster både inom enskilda system och mellan systemen.
Du har löpande kontakt och en aktiv dialog med bland annat kravanalytiker, verksamhetsexperter, systemförvaltare och chefer för att fånga behovsbilden samt andra IT-arkitekter och systemutvecklare för att realisera lösningarna med de förutsättningar som finns. I rollen som Lösningsarkitekt kommer du att arbeta strategiskt och vara med och påverka inriktning i arkitekturen. Rollen är också en del av arkitekturgruppen som är huvudansvarig för Jordbruksverkets arkitektur.
-
Arbeta med internationella djurfrågor
Är du en person som trivs med många kontaktytor, både nationella och internationella, i kombination med kvalificerad handläggning?
Vi arbetar i team och i teamets ansvarsområde ingår bland annat att driva frågor som ett gott djurskydd och en god djurhälsa inom EU och i internationella organisationer. Vi söker dig som vill arbeta med att bereda underlag inför internationella möten och representera Sverige på mötena. Som en del i detta arbete ingår även att skriva rapporter efter mötena och följa upp frågor som är viktiga för Sverige. I detta arbete ingår kontakter med olika myndigheter i Sverige, men även kontakter med andra EU-länder, EU-kommissionen samt internationella organisationer. Du kommer också att arbeta med att tillhandahålla instruktioner och vägledning till våra officiella veterinärer, vilka är myndighetens förlängda arm både ute i fält och på gränskontrollstationerna. I de fall vi har ett utbrott av smittsam djursjukdom i Sverige kommer du tillsammans med teamet arbeta med att skicka officiella brev till andra länder och informera om utbrottet internationellt. Som handläggare hos oss får du möjligheten att arbeta med omväxlande och lärorika arbetsuppgifter som innebär både löpande hantering, samt uppgifter av mer utredande karaktär.
Arbetsuppgifterna innebär resor, både inom och utanför Sverige.
Vårt team består av kollegor med olika kompetenser som hjälper dig att komma igång och utvecklas i ditt arbete. Tillsammans ansvarar vi för teamets arbetsuppgifter och hjälps åt för att lösa uppgifterna på bästa sätt. Som medarbetare tar du stort ansvar för din egen och teamets planering och utveckling. Vi vill att du är delaktig i vårt utvecklingsarbete och bidrar på ett konstruktivt och initiativrikt sätt.
-
Ajourhållare Uppsalaområdet - drömjobb för dig som gillar kartor och friluftsliv
Som ajourhållare kartlägger du jordbruksmark. Kartläggningen gör så att lantbrukaren får rätt stöd. På så sätt bidrar du och vi till att skapa ett hållbart lantbruk och skapa de bästa förutsättningarna för att kunna producera merparten av de
livsmedel vi behöver i Sverige. Genom besök på plats hos lantbrukare under fältsäsongen och genom granskning av bilder via dator. Under vintern tar du fram underlag som används för att uppdatera vår databas med all jordbruksmark i Sverige.
"Ajourhållarjobbet är ett stort äventyr säger en av våra ajourhållare. På sommaren är jag ute i fält, upplever naturen och träffar lantbrukare. Jag har stor frihet att planera min egen tid och äter ofta min frukost på en äng eller vid någon fin rastplats. På vintern behöver jag inte resa, då granskar jag istället via datorn och lär känna nya delar av Sverige via skärmen."
Eftersom vi i ajourhållningen arbetar över hela Sverige har vi medarbetare på flera orter i landet. Just nu söker vi en kollega till Uppsala. Tjänsten innebär en hel del resor under sommarhalvåret. Periodvis kan det krävas att du är hemifrån flera dagar i sträck, men du har i gengäld stor frihet att själv planera din arbetsvecka.
-
Sommarjobb som fältbesiktare (Hela Sverige)
Varmt välkommen med din ansökan till sommarens roligaste arbete, där vi garanterar mycket motion, frisk luft och en fantastisk tid på den svenska landsbygden!
Arbetet innebär att besöka och kontrollera svenska utsädesodlingar. Fälten bedöms för sortrenhet och sortäkthet, flyghavre, ogräsförekomst, sjukdomar med mera. Detta sker genom att du som besiktare fysiskt går genom odlingarna och för protokoll över dina observationer. Det innebär att du dagligen vistas utomhus i det svenska odlingslandskapet. En normal arbetsdag besiktar du ca 50 hektar, vilket betyder att du dagligen går en sträcka på cirka 2 mil.
Du har mycket kontakt med lantbrukare, främst via telefon. Våra besiktare genomgår en intern utbildning som avslutas med ett kunskapstest. För nya besiktare består utbildningen av både teori och praktik. Arbetet utförs sedan i par, 2 besiktare tillsammans.
Besiktningar sker från Skåne i söder till Dalarna i norr. Du ska vara flexibel då arbetet innebär kortare och/eller längre tjänsteresor till andra delar av landet.
Anställningstiden styrs av vårens ankomst. Merparten av besiktningarna utförs veckan efter midsommar fram till första veckan i augusti. Du som ny fältbesiktigare börjar därför veckan efter midsommar. De första fältbesiktningarna utförs i slutet på maj eller början av juni. Erfarna fältbesiktigare kan därför komma att börja tidigare.
-
Vi söker utsädeskontrollant till Mellansverige med placering i Skara
Som kontrollant på utsädesenheten jobbar du huvudsakligen med provtagningar, inventeringar och kvalitetskontroller. Provtagningar utförs på utsädesanläggningar av fröburna växtslag och potatis. Inventeringar genomförs även genom jordprovtagningar i fält där utsäde odlas. Kvalitetsanalyser omfattar främst potatisknölkvalitet. Andra arbetsuppgifter kopplade till våra fältverksamheter som t.ex. fältbesiktning samt samordning av fältbesiktning kan också ingå i tjänsten. Tjänsten innebär resor eftersom kontrollerna utförs hos utsädesföretagen.
-
Vi söker en driven avdelningscontroller till EU-stödsavdelningen
Vid varje avdelning ska det finnas en avdelningscontroller som har ett helhetsansvar för avdelningens ekonomi- och verksamhetsstyrning. Vi söker nu dig som vill ta dig an rollen som avdelningscontroller på EU-stödsavdelningen. I rollen kommer du att driva, efterfråga och hålla samman avdelningens ekonomiska och verksamhetsmässiga styrning, samt arbeta med uppföljning både i förhållande till nationella krav och EU-direktiv. Du har ett ansvar för den gemensamma målstyrningen och har därför en viktig roll i att vi uppnår EU-programmens och Jordbruksverkets mål och budget inom beslutade ramar. Du kommer att ha stor möjlighet att påverka och utveckla tjänsten.
Som avdelningscontroller kommer du vara direkt underställd avdelningschefen och ingå i avdelningens ledningsgrupp. På avdelningen finns flera verksamhetsnära controllers med separata ansvarsområden och i ditt ansvar ingår att tillsammans med dem följa upp, samordna, styra och utveckla avdelningens ekonomi- och verksamhetsstyrning med syfte att nå våra uppsatta mål. Med dina underlag och rekommendationer stöttar du organisationen i viktiga vägval både när det gäller operativa och strategiska frågor. Utöver arbetet på avdelningen kommer du ingå i ett controllernätverk där avdelningscontrollers från samtliga avdelningar på Jordbruksverket ingår.
I dina arbetsuppgifter ingår bland annat att:
• vara proaktiv och aktivt bidra till att hitta nya lösningar och vara ett stöd för avdelningsledningen inom uppföljning och budgetering
• initiera, efterfråga och kvalitetssäkra avdelningens verksamhetsstyrning både för EU-medel och nationella medel i kontext gentemot Jordbruksverkets redovisning, samt ha ett övergripande ansvar för målstyrningen som innefattar prognosarbete både för driftskostnader och transfereringar
• ta fram och presentera tydliga beslutsunderlag gällande ekonomi- och verksamhetsstyrning till exempelvis avdelningens ledningsgrupp
• säkerställa att avdelningen använder de medel/anslag som finns på bästa sätt för att nå uppsatta mål och se till att avdelningens budget hålls
• vara en del i framtagandet av portföljplanen för IT-utveckling.
I rollen kommer du ha många kontaktytor och samarbeten främst mot avdelningens chefer och controllers men även med ekonomienheten och internrevisionen. Du kommer även ha externa kontakter med till exempel länsstyrelserna, Ekonomistyrningsverket och Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
-
Vi söker rådgivare till växtskyddscentralen i Landskrona!
Vi söker dig som har ett stort intresse för växtskyddsfrågor i jordbruksgrödor. Hos oss får du möjlighet att arbeta inom ett område där kunskap och kompetens är mycket efterfrågad och där din egen utveckling uppmuntras. Som rådgivare på Jordbruksverket har du ett flexibelt och varierande arbete där du aktivt påverkar hur vi når vårt mål med ett hållbart växtskydd och ett konkurrenskraftigt jordbruk.
Du kommer att ingå i ett team och vara en av våra experter för växtskadegörare i regionen Halland, Skåne och Blekinge. Du kommer att samarbeta och utbyta erfarenheter med övriga rådgivare på växtskyddscentralerna i landet för att ta fram gemensamma växtskyddsstrategier.
Din huvudsakliga arbetsuppgift är att stödja rådgivningen med underlag byggt på vetenskaplig grund. Du bidrar till utvecklingen av ett integrerat växtskydd genom oberoende rådgivning och behovsanpassad bekämpning.
I tjänsten ingår bland annat att:
• förmedla kunskap inom växtskyddsområdet av nationella och internationella erfarenheter och resultat samt ny teknik till rådgivningen
• tillsammans med övriga växtskyddscentraler stödja rådgivningen genom växtskyddsbrev, bekämpningsrekommendationer, kurser, fältvandringar och konferenser
• följa utvecklingen av växtskadegörare under säsongen genom vår prognos- och varningsverksamhet, samt anordna veckomöten för rådgivare om det aktuella växtskyddsläget
• utveckla hur information och kommunikation genomförs på bästa sätt till målgrupperna.
Arbetet innebär många kontakter både nationellt och internationellt. Du kommer att arbeta med att initiera och belysa växtskyddsfrågor inom integrerat växtskydd och därigenom delta i olika nätverk och referensgrupper där din kompetens behövs ur en bred och objektiv synvinkel.
På rådgivningsenheten arbetar vi i team och hjälps åt med de uppgifter som behöver utföras. Det innebär att du också kan få möjlighet att arbeta med andra uppgifter inom växtskyddsområdet. Det kan exempelvis vara att medverka i utredningar eller omvärldsbevakning.
Under växtsäsongen ingår en del resor i samband med fältverksamhet. Vid deltagande i nationella och internationella nätverk kan det förekomma flerdygnsresor.
-
Arbeta med djurvälfärd på Sveriges 3R-center
Som handläggare på Sveriges 3R-center kommer du att driva och ingå i olika projekt, bereda ärenden, ta fram underlag, förarbeten och kunskapssammanställningar på uppdrag av Nationella kommittén. Arbetet handlar till stor del om att samla in, analysera, sammanställa och sprida aktuell forskning och kunskap inom 3R-området. Vårt mål är att göra kunskapen tillgänglig och användbar för olika målgrupper.
Vi arbetar med flera kommunikationskanaler, såsom publikationer, webb, fokusbrev och sociala medier. Centret ska uppfattas som en neutral arena som samarbetar med olika aktörer, såsom universitet, myndigheter och företag, för att driva 3R-arbetet framåt. Ditt arbete kommer i första hand att fokusera på djurvälfärd för försöksdjur och kommunikation med personer som kommer i direkt kontakt med djurförsök.
Du kommer att delta i arbetet med att genomföra olika aktiviteter som seminarier, workshoppar, föreläsningar och presentationer. Du deltar vid behov på Nationella kommitténs sammanträden för att föredra ärenden och redovisa hur olika uppdrag har genomförts. Du representerar 3R-centret på nationella och internationella konferenser och möten inom området.
En hel del resor förekommer i tjänsten, främst inom Sverige.
-
Bidra till bättre forskning genom ditt arbete på Sveriges 3R-center
Som handläggare på Sveriges 3R-center bidrar du till att öka kvalitén i svensk forskning genom 3R att ersätta, minska och förfina djurförsök. Ditt arbete kommer i första hand att fokusera på djurförsöksfria och helt djurfria forskningsmetoder.
På 3R-centret kommer du att driva och ingå i olika projekt, bereda ärenden, ta fram underlag, förarbeten och kunskapssammanställningar på uppdrag av Nationella kommittén. Arbetet handlar till stor del om att samla in, analysera, sammanställa och sprida aktuell forskning och kunskap inom 3R-området. Vårt mål är att göra kunskapen tillgänglig och användbar för olika målgrupper. Vi arbetar med flera kommunikationskanaler, såsom publikationer, webb, fokusbrev och sociala medier. Centret ska uppfattas som en neutral arena som samarbetar med olika aktörer, såsom universitet, myndigheter och företag, för att driva 3R-arbetet framåt.
Du kommer att delta i arbetet med att genomföra olika aktiviteter som seminarier, workshoppar, föreläsningar och presentationer. Du deltar vid behov på Nationella kommitténs sammanträden för att föredra ärenden och redovisa hur olika uppdrag har genomförts. Du representerar 3R-centret på nationella och internationella konferenser och möten inom området.
En hel del resor förekommer i tjänsten, främst inom Sverige.
-
Vi söker en rådgivare till växtskyddscentralen i Kalmar
Vill du ha ett spännande jobb som rådgivare på Växtskyddscentalen? Vi söker nu en rådgivare som ska bli vår specialist på ogräs och växtskydd vid regionkontoret i Kalmar. Du får möjlighet att aktivt påverka hur vi når vårt mål med ett hållbart växtskydd och ett konkurrenskraftigt jordbruk.
Du kommer att samarbeta och utbyta erfarenheter för hållbar och integrerad användning av kemiska bekämpningsmedel med övriga rådgivare på växtskyddscentralerna. Tjänsten innebär huvudansvar för strategier för ogräsbekämpning i regionen som innefattar Kalmar, Gotland, Kronobergs och Jönköpings län. Även strategier för växtskadegörare är en viktig arbetsuppgift som du tillsammans med kollegor vid Kalmarkontoret kommer att delta i.
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är:
- Att stödja rådgivningen med underlag byggt på vetenskaplig grund. Bidra till utvecklingen av ett integrerat växtskydd för ogräs och växtskadegörare genom att utforma kombinerade strategier som inkluderar kemiska, mekaniska och förebyggande metoder.
- Sammanställa erfarenheter från försök och demonstrationer och initiera utvecklingsprojekt.
- Uppdatera och ta fram nytt informationsmaterial samt fortbildning av rådgivare inom området ogräs och Greppa Näringen.
- Deltagande i utredningar där din kompetens behövs. Exempel på frågor som varit i fokus de senaste åren är strategier mot svårbekämpade ogräs som hönshirs, renkavle mm.
- Delta i det regionala arbetet med prognoser och varningar samt stödja säsongspersonal tillsammans med växtskyddsansvarig.
Arbetet innebär många kontakter, främst nationellt men även en viss del internationellt. Du deltar i olika nätverk och referensgrupper där din kompetens behövs ur en bred och objektiv synvinkel.
På rådgivningsenheten arbetar vi i team och hjälps åt med de uppgifter som behöver utföras. Det innebär att du också kan få möjlighet att arbeta med andra uppgifter inom växtskyddsområdet på enheten. Du bör därför kunna hantera ett flexibelt arbetssätt och kunna anpassa dig till ändrade arbetsuppgifter utifrån nya prioriteringar.
-
Utredare med fokus på en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsproduktion
Jordbruksekonomiska enheten har till uppgift att tillhandahålla expertis och strategiska underlag i form av analyser om jordbruket och samhällsutvecklingen för både den nationella och internationella policyutvecklingen. Enheten har en viktig roll i olika regeringsuppdrag, utredningar och i myndighetens omvärldsbevakning. Vi arbetar i nära kontakt med regeringskansliet och bistår med sakkunskap i samband med nationella beslut och internationella förhandlingar och samarbeten kopplat till EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
Vi deltar löpande i internationellt arbete som till exempel i EU:s kommittéer och expertgrupper kopplade till jordbrukspolitiken samt i annat internationellt arbete med ett mer globalt fokus inom exempelvis OECD. En stor del av vårt arbete sker i samverkan med kollegor på andra enheter samt i samverkan med externa intressenter inom både näringen, forskarvärlden samt andra myndigheter. Enheten har idag 13 medarbetare.
Som utredare kommer du att bidra i arbetet med att öka kunskapen inom frågor som rör jordbrukets lönsamhet, konkurrenskraft och hållbara utveckling.
Utredningarna berör olika områden av jordbruket och jordbrukspolitiken där det finns behov av kunskap om utvecklingen av jordbruket, om konsekvenser av åtgärder och styrmedel eller av omvärldshändelser som påverkar jordbruket och livsmedelsproduktionen.
Du kommer bland annat att arbeta med analyser och bedömningar kopplat till mål, hur tillgängliga styrmedel kan utvecklas och förbättras och olika åtgärder inom både miljö- och jordbrukspolitik.
Våra utredningar bedrivs vanligtvis i projektform och du kan delta i projekt antingen som projektledare eller i projektgruppen.
-
Medarbetare med intresse för växtodling till fält- och labbverksamhet
Vi söker en ny kollega som vill jobba med att hjälpa och stödja våra rådgivare med diagnos och analys av svampar och insekter i jordbruksgrödor. Arbetet utförs på det mindre labbet, som finns i Kalmarkontorets lokaler, men under växtodlingssäsongen även direkt i fält. Fältarbetet är till största delen förlagt till Kalmartrakten och Öland. Även en del administrativt arbete förekommer.
Du kommer främst att samarbeta med kollegor på kontoret i Kalmar men även med andra regionala växtskyddscentraler och ta fram underlag för en hållbar och integrerad användning av kemiska bekämpningsmedel.
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är:
• Diagnos av växtskadegörare, främst insekter.
• Sammanställa och analysera resultat.
• Delta i fältarbete inom prognos- och varningsverksamheten under säsong.
• Ansvara för laboratoriets utrustning och material.
• Samarbeta med andra växtskyddscentraler med provtagning och analys.
På rådgivningsenheten arbetar vi i team och hjälps åt med de uppgifter som behöver utföras. Det innebär att du också kan få möjlighet att arbeta med andra uppgifter inom växtskyddsområdet på enheten. Du bör därför kunna hantera ett flexibelt arbetssätt och kunna anpassa dig till ändrade arbetsuppgifter utifrån nya prioriteringar.
-
Utredare med veterinärexamen internationellt utvecklingsarbete deltid
Jordbruksverkets tjänsteexport är en liten men viktig del av Jordbruksverkets verksamhet. Arbetet bedrivs helt med extern finansiering i olika projekt. Du kommer tillhöra jordbruk- och analysavdelningen, en avdelning där analys- och utredningsfrågor med fokus på jordbrukets ekonomi, livsmedelskedjan och livsmedelsstrategin är samlade. Din tjänst kommer vara placerad på livsmedelskedjan och exportenheten som ansvarar för Jordbruksverkets övergripande arbete med livsmedelsstrategin och arbete för att öka svensk export av livsmedel och jordbruksvaror till länder utanför EU. Avdelningen är också ansvarig för samordning av hela Jordbruksverkets tjänsteexport.
Tjänsten är på 20% och avser att utifrån din veterinära internationella och statliga erfarenhet delta i Sida-, eller EU-finansierade projekt inom livsmedelskedjan.
• Du kommer arbeta med EU-finansierade projekt inom livsmedelskedjan, för närvarande i Georgien.
• Samordnade av Jordbruksverkets deltagande i Sida finansierade projekt med andra myndigheter, för närvarande i Östafrika.
• Deltagande i Sidas myndighetssamarbete.
• Ev. deltagande i övriga projekt inom livsmedelskedjan.
-
Samordnare deltid inom jordbruk och trädgårdsnäringen
Vi söker en medarbetare med stor kunskap och engagemang för frågorna inom lantbruk och landsbygdssektorn. Till dina arbetsuppgifter hör bland annat:
- Bli en del av teamet för att främja jordbrukets- och trädgårdsnäringens konkurrenskraft.
- Vara en aktiv part i att göra upphandlingar och utlysningar för olika landsbygdsutvecklingsprojekt.
- Delta i uppföljning och utvärdering av landsbygdsprogrammet.
- Självständigt genomföra regeringsuppdrag och utredningar av olika karaktär inom den gröna näringen.
- Vara drivande och aktivt kunna svara på revisioner från t ex EU-kommissionen.
- Arbeta med utveckling av landsbygdsprogrammet i nära samarbeta med andra enheter på Jordbruksverket.
- Ha kontakt med näringen.
Du kommer ha många kontaktytor i denna tjänst. Dels internt mot andra enheter inom Jordbruksverket och dels externt mot exempelvis leverantörer, departement, andra myndigheter och intresseorganisationer.
-
Trainee Systemutveckling
Är du en av våra nya stjärnor inom systemutveckling? Sök vårt populära traineeprogram!
För tionde året i rad startar Jordbruksverket upp sitt populära traineeprogram. Vi söker dig som vill vara med och skapa samhällsnytta och utvecklas tillsammans med oss.
Är du i början av din karriär som systemutvecklare och vill bygga den erfarenhet som behövs? Vi erbjuder dig nu en unik möjlighet att skapa en stabil och bred erfarenhetsbas och komma in och utvecklas i rollen som systemutvecklare. Vårt traineeprogram är väl genomarbetat och slutmålet är att du ska få en tillsvidareanställning som systemutvecklare hos oss.
I programmet varvar vi lärarledd utbildning med fokus på Java, TypeScript och projektarbete med självstudier och praktik i våra utvecklingsteam. Allt sker i en spännande och händelserik miljö. Här får du gott om utmaningar, men också en hjärtlig och kollegial gemenskap och teamkänsla. Du får en egen dedikerad handledare och har även nära kontakt med tidigare års traineer som fungerar som en faddergrupp genom hela traineeperioden
-
Nu söker vi projektassistenter till statistikenheten - sommarjobb
I år ska samtliga medlemsstater i EU genomföra en statistisk undersökning av strukturen i jordbruket. I Sverige är det statistikenheten på Jordbruksverket som genomför undersökningen. Vi kommer därför att skicka ut enkäter med frågor till samtliga jordbruksföretag i slutet av maj.
Vi söker nu totalt 9 personer som är intresserade av att arbeta med undersökningen:
15 maj - 15 december
12 juni - 11 augusti
15 maj - 11 augusti
Till stor del kommer arbetet att innebära insamling och kvalitetsgranskning av uppgifter från jordbruksföretagare. Du kommer att arbeta med att registrera, sortera, skanna, verifiera och kontrollera inkomna blanketter. Du kommer ha direkt kontakt med jordbrukare över telefon dels för att svara på frågor dels för att intervjua de som inte svarat på enkäten. Under augusti är arbetet framförallt koncentrerat till telefonintervjuer. Arbetstiden under anställningen kommer en till två dagar i veckan att vara förlagd mellan kl. 12.00 och 20.30. Resterande dagar arbetar du 08.00-16.30. Arbetet utförs på plats på huvudkontoret i Jönköping.
-
Enhetschef till Djurvälfärdsenheten
Vi söker en enhetschef som vill vara med och bidra till ett gott djurskydd och en stärkt konkurrenskraft i lantbruket och en hållbar utveckling av hantering och hållande av djur.
Som enhetschef innebär ditt uppdrag att operativt och strategiskt leda din enhet med ca 17 medarbetare. I din roll har du ansvar för personal, arbetsmiljö, resultat och budget. Enheten har ett leant arbetssätt, jobbar teambaserat och tar ett gemensamt ansvar för att lösa våra arbetsuppgifter. Vi utvecklar och förbättrar hela tiden våra arbetssätt för att främja en god arbetsmiljö och för att jobba effektivt och rättssäkert.
Djurvälfärdsenheten ansvarar för arbete med djurskydd och djurskyddskontrollfrågor (exklusive försöksdjur). Det innebär hantering av lagstiftning och vägledning kopplat till hållning och användning av djur. Detta involverar även bland annat frågor kring tävling med djur inklusive ban- och tävlingsveterinärfrågor, hästpass, djurtransporter, slakt av djur samt offentlig förevisning. Det innebär att du och dina medarbetare både har komplexa och varierande arbetsuppgifter där det är viktigt att du som chef är ett stöd i prioriteringar utifrån ett helhetsperspektiv. Du har en biträdande enhetschef under dig med särskilt ansvar för ban- och tävlingsveterinärerna. Enheten arbetar i nära samarbete med Jordbruksverkets djurskyddschef som stöttar i strategiska och övergripande frågor. I din roll är du företrädare för din enhet internt och för Jordbruksverket externt, t.ex. i kontakt med näring, andra myndigheter och djurskyddsorganisationer.
Du är en del av djuravdelningens ledningsgrupp tillsammans med avdelningschefen, som leder gruppen bestående av; smittskyddschef, djurskyddschef, CVO (chefsveterinär) och enhetscheferna för de andra sex enheterna på avdelningen. I nära samarbete driver ni avdelningens utveckling framåt.
-
Verksjurister till Jordbruksverket
Vill du vara med i arbetet för en ökad och hållbar matproduktion och god djurvälfärd i hela Sverige? Vi söker nu två verksjurister som vill vara en viktig kugge i detta arbete inom djuravdelningens arbetsområden. Ena tjänsten avser en tillsvidareanställning och den andra avser ett vikariat som sträcker sig till och med 2024-06-30.
Som verksjurist består ditt uppdrag av att bidra till att verksamheten är juridiskt kvalitetssäkrad, men också att utveckla det juridiska arbetet på avdelningen. Avdelningens verksjurister ansvarar tillsammans för det juridiska arbetet på avdelningen, vilket exempelvis kan vara att:
• bidra med juridisk service till medarbetare och chefer på avdelningen genom att bland annat svara på frågor om förvaltningsrätt, processrätt, offentlighet- och sekretess, dataskyddslagstiftning samt saklagstiftning på djurområdet
• arbeta proaktivt med vägledning och information samt med utveckling av rutiner och processer
• delta i projekt/uppdrag, exempelvis regeringsuppdrag på avdelningen
• kvalitetsgranska föreskrifter, avtal och beslut
• göra rättsutredningar
Sammantaget har du som verksjurist en viktig roll i att avdelningens verksamhet kvalitetssäkras och utvecklas. Tjänsterna inleds med ett introduktionsprogram för att du på bästa sätt ska vara rustad för att bidra till ett gott resultat. Du deltar på forum för erfarenhetsutbyte med verksjurister från andra avdelningar och chefsjuristen där aktuella frågor tas upp.
-
Samordnare till jordbrukarstödsenheten
Har du förmåga att lyfta blicken och se hur saker hänger ihop och samtidigt förmåga att hantera komplicerade detaljer och beroenden? Har du kunskap om lantbrukets förutsättningar och tycker det är viktigt med ett livskraftigt jordbruk i Sverige? Då kan du vara en av våra nya kollegor!
Som samordnare på jordbrukarstödsenheten kommer du självständigt och tillsammans med kollegor att:
• kravställa och testa IT-system för handläggning och uppföljning
• delta i utredningar och uppdrag
• ta fram underlag, rutiner och andra stödjande dokument samt stödja länsstyrelserna exempelvis genom att svara på frågor
• delta i revisioner som genomförs av Ekonomistyrningsverket, Revisionsrätten och EU-kommissionen.
Vi hjälps åt på enheten och det kan förekomma andra arbetsuppgifter som är inom enhetens ansvarsområde. Det är ett varierande arbete och innebär mycket kontakter med andra enheter inom Jordbruksverket, länsstyrelser och våra kunder.
Jordbrukarstödsenheten har ansvar för att utveckla handläggningsprocessen med tillhörande systemutveckling och rutiner för jordbrukarstöden. Det innebär att vi arbetar med alla jordbrukarstöd till Sveriges lantbrukare. Enheten ansvarar också för att handlägga och besluta ersättningar till ett värde av ungefär 500 miljoner, utöver de drygt 10 miljarder som vi verkställer via länsstyrelsernas beslut. Vi arbetar processorienterat, vilket innebär att du hos oss får möjlighet att vara med hela vägen från start till mål i olika frågor. På enheten arbetar 30 personer tillsammans med en enhetschef och en biträdande enhetschef.
-
Samordnare med fokus på rutiner inom jordbrukarstödsprocessen
Vi söker just nu två rutinsamordnare till Jordbruksverket. Som rutinsamordnare ansvarar du för att samordna framtagandet och förvaltningen av samtliga rutiner kopplat till EU:s jordbrukarstöd. Det innebär att dina huvudsakliga arbetsuppgifter består av att:
• Tillsammans med berörd verksamhet ta fram förslag på ändringar och stämma av dem med bland annat jurister och användare av rutinbeskrivningarna
• Skicka rutinbeskrivningarna på samråd samt ta hand om synpunkterna efter samrådet
• Arbeta för en samstämmighet mellan rutinbeskrivningarna, både textmässigt och formatmässigt
• Hålla systemet med rutinbeskrivningar och tillhörande stödjande dokument uppdaterat.
Vi hjälps år på enheten och det kan förekomma andra arbetsuppgifter som är inom enhetens ansvarsområde. Det är ett varierande arbete och det innebär mycket kontakter med andra enheter inom Jordbruksverket samt handläggare på länsstyrelserna.
Jordbrukarstödsenheten har ansvar för att utveckla handläggningsprocessen med tillhörande systemutveckling och rutiner för jordbrukarstöden. Det innebär att vi arbetar med samtliga jordbrukarstöd till Sveriges lantbrukare. Enheten ansvarar också för att handlägga och besluta ersättningar till ett värde av ungefär 500 miljoner, utöver de drygt 10 miljarder som vi verkställer via länsstyrelsernas beslut. Vi arbetar processorienterat, vilket innebär att du hos oss får möjlighet att vara med hela vägen från start till mål i olika frågor. På enheten arbetar 30 personer tillsammans med en enhetschef och en biträdande enhetschef.
-
Erfaren samordnare och innovationscoach till Landsbygdsnätverket
Tjänsten är inriktad mot att stärka samspelet mellan aktörer som främjar kunskapsutveckling och innovation i de gröna näringarna. Som samordnare verkar du för att våra medlemmar ska vara delaktiga och kunniga i att stärka både konkurrenskraft och andra hållbarhetsaspekter. Näringarna står inför nya utmaningar som kräver omställning och innovation. Nätverkets mål är därför att aktörerna inom de gröna näringarna kan knytas samman med aktörer från andra sektorer och med andra kompetenser för att utveckla nya lösningar.
Huvudfokus är att samordna och coacha för att verka för lärande och samarbete. För att främja detta samlas medlemmarna i olika former av nätverkande, bl.a. arbetsgrupper, innovationscoachande och innovationssupportande verksamhet samt internationella samarbeten och utbyten.
Rollen innebär att du:
• Identifierar, samlar och engagerar olika aktörer och intressenter.
• Är kansliets representant, samordnare och coach för olika nätverksaktiviteter inom ditt ansvarsområde och driver arbetet tillsammans med arbetsgrupper och innovationssupport.
• Deltar i internationellt arbete inom ramen för det europeiska CAP-nätverkets arbetsgrupper för AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation System) och samarbetsprojektet Modern AKIS. Även andra internationella samarbeten kan komma ifråga.
• Arbetar med EIP-Agri och innovationsstödet, tillsammans med andra funktioner på Jordbruksverket och i nätverkskansliet.
-
Beredskapshandläggare på Jordbruksverket
Vill du jobba i en varierande, spännande och kunskapsintensiv verksamhet? Vill du bidra till att utveckla Jordbruksverkets beredskap? Har du en nytänkande och handlingskraftig förmåga med ett målinriktat driv? Då kan du vara rätt person för någon av dessa tjänster.
På beredskapsenheten är vi 20 medarbetare med olika kompetenser. Vi arbetar tillsammans för att förebygga, hantera och ge råd vid samhällsstörningar inom lantbruk, djur, växtskadegörare och foder. Vi är också en del av Sveriges totalförsvar.
När olika former av samhällsstörningar uppkommer har vi en central roll som kan innebära att både leda operativa insatser och samverka med andra myndigheter och privata aktörer för att minska konsekvenserna.
På Jordbruksverket är det viktigt att ständigt utveckla och förbättra vår verksamhet och våra processer. Som medarbetare på beredskapsenheten har du en viktig roll i det arbetet genom att bidra till förbättrade strukturer, processer och uppföljningar. I de här tjänsterna kommer du främst bidra till att öka kvaliteten och utvecklingen av Jordbruksverkets beredskap.
Tjänsterna kan innebära resor, mest inom landet.
Vi söker två medarbetare till beredskapsenheten med två olika inriktningar.
I första tjänsten som beredskapshandläggare på Jordbruksverket kommer du att arbeta med kraven som ställs på beredskapsmyndigheter. Ditt jobb är att planera, genomföra och rapportera arbetet med beredskap och civilt försvar. Du kommer också att vara drivande i arbetet med att utveckla och stärka Jordbruksverkets krishanteringsförmåga.
I andra tjänsten som beredskapshandläggare på Jordbruksverket kommer du att arbeta med fredstida krisberedskap och totalförsvar. Ditt jobb är att planera, genomföra och rapportera arbetet med livsmedelsberedskap och civilt försvar. Du kommer också att driva arbetet med Sveriges livsmedelsberedskap framåt genom analyser, nationell- och internationell samverkan.
En viktig del i de båda tjänsterna är att du på ett flexibelt och kommunikativt sätt kan nå resultat tillsammans med personer som inte har förkunskaper inom området, t. ex andra enheter på Jordbruksverket.
-
Handläggare till jordbrukarstödsenheten
Vi söker just nu en handläggare för djurvälfärdsersättningarna för får, kor och suggor och miljöersättningen för hotade husdjursraser. Som handläggare av dessa ersättningar är dina huvudsakliga arbetsuppgifter att:
• Hantera ärenden från det att ansökan kommer in till dess att vi fattar beslut i ärendet
• Ha kontakt med lantbrukare, länsstyrelser och lantrasföreningar
• Medverka vid uppdateringar av mallar, rutinbeskrivningar och stödjande dokument.
Vi hjälps år på enheten och det kan förekomma andra arbetsuppgifter som är inom enhetens ansvarsområde. Det är ett varierande arbete och det innebär mycket kontakter med andra enheter inom Jordbruksverket samt handläggare på länsstyrelserna.
Jordbrukarstödsenheten har ansvar för att utveckla handläggningsprocessen med tillhörande systemutveckling och rutiner för jordbrukarstöden. Det innebär att vi arbetar med samtliga jordbrukarstöd till Sveriges lantbrukare. Enheten ansvarar också för att handlägga och besluta ersättningar till ett värde av ungefär 500 miljoner, utöver de drygt 10 miljarder som vi verkställer via länsstyrelsernas beslut. Vi arbetar processorienterat, vilket innebär att du hos oss får möjlighet att vara med hela vägen från start till mål i olika frågor. På enheten arbetar 30 personer tillsammans med en enhetschef och en biträdande enhetschef.
-
Arbeta med frågor som rör handel med hotade växter och djur
Nu söker vi en ny medarbetare till vårt team som vill jobba och bidra i arbetet med CITES och artskydd. Detta gör du genom att tillsammans med dina kollegor i teamet handlägga olika typer av cites-intyg eller cites-tillstånd som krävs för att man ska få handla med eller resa med levande djur, eller produkter av djur, som är utrotnings¬hotade på grund av omfattande handel.
Arbetet innebär att du gör bedömningar, tar ställning och fattar beslut i olika ärenden och frågor. En stor del av arbetet innebär också att svara på frågor från kunder och andra myndigheter som arbetar med dessa frågor, både nationella och från andra länder. Kunderna ringer in via vår telefonslinga eller mejlar till teamets gemensamma mejllåda som du och dina kollegor hjälps åt att bevaka. Du kommer också att delta i olika förbättringsarbeten med fokus att utveckla vår verksamhet.
-
Enhetschef till utsädesanalysenheten
Till vår nyetablerade utsädesanalysenhet söker vi nu en enhetschef som kommer ansvara för planering, genomförande och uppföljning av Jordbruksverkets arbete med utsädesanalys. Vi önskar att du bidrar med ett tydligt ledarskap där du coachar, inspirerar och tillvaratar dina medarbetares kompetens och drivkraft så att ni tillsammans når målen för verksamheten.
Som enhetschef arbetar du med operativa och strategiska frågor inom din enhets uppdrag. Du leder genom dina cirka 20 medarbetare, samtliga med placering vid vårt Landskronakontor, med expertkompetens inom utsädesanalys. Det innefattar ansvar för ekonomi, personal, arbetsmiljö och leverans på uppsatta mål. Andra viktiga uppgifter i ditt uppdrag är att bibehålla och utveckla externa relationer gentemot kunder och samarbetspartners samt att utveckla verksamheten så att den även i framtiden på bästa möjliga sätt bidrar till ett hållbart och konkurrenskraftigt jordbruk.
Du ingår i växt- och kontrollavdelningens ledningsgrupp tillsammans med avdelningschefen som leder gruppen, biträdande avdelningschef och enhetscheferna för övriga nio enheter på avdelningen. I nära samarbete driver ni avdelningens utveckling framåt.
-
Vi söker dig som vill arbeta med kontroller av foder!
Är du nyfiken på ett omväxlande och roligt arbete i en kompetent arbetsgrupp där du blandar administrativt myndighetsarbete, fältarbete och kundkontakt? Vill du göra skillnad och vara med och skapa förutsättningar för en säker foderhantering? Då kan du vara den vi söker! Vårt uppdrag är skapa dessa förutsättningar och vi söker nu en medarbetare till vårt team med erfarna och engagerade medarbetare.
I kontrollarbetet ingår, förutom den fysiska kontrollen, bl.a. planering, upprättande av kontrollrapporter, viss provtagning, tolkning av analyssvar, uppföljning av avvikelser, förståelse för och förmåga att sätta sig in i relevanta regelverk. Vi tror på ett nyfiket och reflekterande arbetssätt, där vi lär oss av varandra och arbetar tillsammans.
Du har stor frihet i hur du planerar ditt arbete, du arbetar både på egen hand med stort eget ansvar men också tillsammans med teamet. Kontaktytorna är både internt inom Jordbruksverket, men även externt mot våra kunder och samarbetspartners.
På Växt- och kontrollavdelningen finns tre kontrollenheter, djurkontrollenheten, import- och exportkontrollenheten och växtkontrollenheten, som arbetar med operativa kontroller inom djur- och växtområdet. På enheterna arbetar totalt ca 45 personer, vi finns på fyra orter i landet, Jönköping, Uppsala, Landskrona och Göteborg.
-
Utsädestekniker till Landskrona
Du kommer att vara utsädestekniker på vårt laboratorium. Det innebär att du självständigt och tillsammans med dina kollegor planerar och utför utsädesanalyser. Vi utför även provrensning. Analyskedjan startar med mottagning och registrering av utsädesprover. Därefter klyvs proverna i fler representativa delar som analyseras beträffande bl.a. grobarhet, vattenhalt, förekomst av fröburna växtsjukdomar och renhet. Renhetsanalyser t.ex. utförs med hjälp av mikroskop eller förstoringslampa och bitar av frön, växtrester och frön av andra arter separeras från arten provet ska bestå av. Ett sista steg i analyskedjan är utskick av analysresultat till kund.
Under odlingssäsongen gör vi också bedömningar i våra kontrollodlingar.
Kvalitet är väldigt viktigt för oss och det är vi och våra kunder glada och stolta över. En stor del av våra analyser samt provtagning är ackrediterade av den internationella frökontrollorganisationen ISTA.
-
Lösningsarkitekt
Vill du arbeta i en modern och händelserik utvecklingsverksamhet där teamarbete i nära dialog med kunden och ett agilt arbetssätt utgör grunden?
Är det viktigt för dig att arbeta hos en arbetsgivare som prioriterar medarbetarnas välmående och utveckling och som värdesätter engagemang och kreativitet? Läs vidare!
Vi söker nu en Lösningsarkitekt till IT-arkitekturenheten. Jordbruksverket står inför ett stort utvecklingsarbete i flertalet av
våra system utvecklade på vår utvecklingsplattform för egenutvecklade system (JUP=Jordbruksverkets Utvecklings Plattform) som bygger på öppen källkod.
Vi har behov av att stabilisera befintliga system, genomföra förändringar i systemarkitekturen för att framtidssäkra våra lösningar samt skapa förutsättningar för att effektivt kunna genomföra pågående och kommande nyutvecklingsarbete. En stor del av nyutvecklingen avser design av ny handläggningsplattform.
Om du är rätt person kommer det finnas stora möjligheter att påverka arkitekturen för den nya plattformen. Det är ett stort
och spännande arbete som kommer att påverka stora delar av den svenska jordbrukssektorn.
I rollen som Lösningsarkitekt kommer du att arbeta i gränslandet mellan systemutveckling och kärnverksamhet. Verksamhetsprocesserna och regelverken för de olika jordbrukarstöden är komplexa och omfattande och flera system har många beroenden. Som arkitekt förväntas du ha helhetssynen över såväl processerna, IT-systemen som stödjer den tekniska arkitekturen och lösningsmönster både inom enskilda system och mellan systemen.
Du har löpande kontakt och en aktiv dialog med bland annat kravanalytiker, verksamhetsexperter, systemförvaltare och
chefer för att fånga behovsbilden samt andra IT-arkitekter och systemutvecklare för att realisera lösningarna med de
förutsättningar som finns. I rollen som Lösningsarkitekt kommer du att arbeta strategiskt och vara med och påverka inriktning i arkitekturen. Rollen är också en del av arkitekturgruppen som är huvudansvarig för Jordbruksverkets arkitektur.
-
Kontrollanter till utsädesenheten
Gillar du ett rörligt jobb med mycket kundkontakter? Som kontrollant på utsädesenheten jobbar du huvudsakligen med provtagningar, inventeringar och kvalitetskontroller på utsädesanläggningar av fröburna växtslag och potatis. Inventeringar genomförs delvis genom jordprovtagningar i fält där utsäde odlas. Kvalitetsanalyser omfattar främst potatisknölkvalitet. Du planerar ditt eget arbete till stor del självständigt men också i samarbete med dina kollegor. Andra arbetsuppgifter kopplade till våra fältverksamheter som t.ex. fältbesiktning eller artansvar i vår kontrollodling samt samordning av fältbesiktning kan också ingå i tjänsten. I arbetet ingår planering, genomförande och dokumentation samt uppföljning av eventuella avvikelser.
Tjänsten innebär resor för att genomföra kontrollerna som utförs till stor del ute hos utsädesföretagen.
Dina närmaste kollegor finns i ett team med kontrollanter och bland medarbetarna på kontoret i Landskrona.
-
UX/UI-designer
Som UX/UI-designer på Jordbruksverket kommer du främst att arbeta med design av e-tjänster och interna verksamhetssystem. Jordbruksverket utvecklar allt ifrån enklare e-tjänster till komplexa verksamhetssystem. Det finns många äldre system som inom en snar framtid ska byggas om i ny design och ny teknik.
Några av dina arbetsuppgifter:
• Arbeta med research i designprocessen.
• Arbeta med design i utvecklingsteam och samarbeta med arkitekter, kravanalytiker, front-endutvecklare, testare och UX-copy.
• Driva designworkshopar.
• Skapa prototyper och utföra användningstester.
• Arbeta nära utvecklare för att översätta designinsikter och användarforskning till kod.
• Testa utvecklade designlösningar.
• Samarbeta med andra designers för att gemensamt arbeta med att förbättra Jordbruksverkets designprocess.
Vi lägger stor vikt vid att du kan skapa designlösningar som är enkla, tillgängliga och begripliga för våra användare såsom t.ex. djurägare, jordbrukare och Jordbruksverkets anställda.
Jordbruksverket utvecklar en egen styleguide (styleguide.jordbruksverket.se) som ska hjälpa dig som designer att välja rätt komponenter och mönster för att kunna skapa enhetliga tjänster. Din input kommer att vara viktig i den fortsatta utvecklingen av styleguiden.
-
Verksjurist till jordbruk- och analysavdelningen
Är du en jurist som vill vara med och bidra till en konkurrenskraftig och ökande livsmedelsproduktion i Sverige? Är du lösningsorienterad och trivs i en verksamhet där du ställs inför komplexa ställningstaganden? Då kan du vara rätt person för det här jobbet!
Som verksjurist på jordbruk- och analysavdelningen är ditt uppdrag att bidra till att verksamheten är juridiskt kvalitetssäkrad samt att utveckla det juridiska arbetet på avdelningen. Du ansvarar för det juridiska arbetet på avdelningen tillsammans med två andra verksjurister och arbetet kan exempelvis innebära att:
• bidra med juridisk service till medarbetare på avdelningen genom att bland annat svara på frågor och bistå med juridiskt stöd i olika vägval och beslut
• arbeta proaktivt med vägledning och information samt med utveckling av rutiner och processer
• delta i projekt och uppdrag, exempelvis regeringsuppdrag på avdelningen
• göra rättsutredningar
• kvalitetsgranska rapporter, avtal och beslut.
Jordbruk- och analysavdelningen arbetar brett med livsmedelsförsörjningen i Sverige vilket kräver ett flexibelt arbetssätt och inkluderar frågor som kopplar till en hållbar livsmedelproduktion, en robust livsmedelsförsörjning och landsbygdsfrågor. Hos oss kommer du bland annat få arbeta med regelverk som är kopplade till den gemensamma jordbrukspolitiken och havs- och fiskeripolitiken och dess stödordningar. Vanliga rättsområden är beredskaps- och totalförsvarslagstiftningen samt ärenden som rör jordförvärvslagstiftningen, miljörätt och statligt stöd. Andra rättsområden som förvaltningsrätt, EU-rätt, offentlighet- och sekretess och dataskydd förekommer också. Sammantaget har du som verksjurist en viktig roll i att avdelningens verksamhet bedrivs enligt gällande rätt och så att verksamhetens mål nås.
Du och de andra verksjuristerna på avdelningen deltar på forum för erfarenhetsutbyte med verksjurister från andra avdelningar och chefsjuristen där aktuella frågor tas upp.
-
Vi söker dig som vill arbeta med GIS, kravanalys och systemförvaltning
Vill du ha ett jobb där du fyller en viktig roll i att säkerställa att våra IT-system fungerar väl och på så sätt bidra till en levande och konkurrenskraftig landsbygd? Då kan du vara den vi söker!
Du kommer ingå i GIS-gruppen som arbetar med att förvalta och vidareutveckla våra kartsystem. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer vara kravanalys, test och användarsupport. Vi hjälper även olika verksamheter på Jordbruksverket med analyser, statistik och kartor baserat på geografiska data. Vi använder oss av olika GIS-programvaror, främst ArcGIS, QGIS och FME.
Ett projekt som pågår just nu där vi medverkar är att utveckla ett nytt system för uppföljning av jordbruksmark som främst baseras på fjärranalys av satellitdata.
-
HR-strateg med fokus på ledarskap och strategier för det nya arbetslivet
Vill du jobba med HR i framkant på en utvecklingsinriktad myndighet?
Med utgångspunkt i Jordbruksverkets strategi och kultur skapar vi på HR-enheten trygghet och utveckling för chefer och medarbetare. Med hög kompetens inom HR, god kunskap om verksamheten och ett proaktivt och teambaserat förhållningssätt bidrar vi aktivt till att Jordbruksverket når uppsatta mål och är en attraktiv arbetsgivare.
Vi söker dig som vill driva strategiska HR-frågor med fokus på kultur, ledarskap och kompetensförsörjning samt leda arbetet med att skapa de bästa förutsättningarna för Det nya arbetslivet för våra medarbetare. Ditt arbete bygger på nära samarbete och samverkan med bland andra HR-chefen, dina kollegor på enheten och högsta ledningen för att utveckla Jordbruksverket som en modern och attraktiv arbetsgivare.
En stor del av arbetet består av att driva utveckling, vilket innebär omvärldsbevakning, leda eller delta i projekt, arbetsgrupper och nätverk. I ditt uppdrag ingår att utveckla verktyg och processer men också att själv leda insatser i form av tex utbildning eller workshops inom dina områden. Din roll kommer ha ett tydligt strategiskt fokus men kan också ha inslag av mer operativa arbetsuppgifter vid behov. Hos oss får du arbeta både brett och djupt i en organisation och med en ledning som förstår värdet av HR och sätter det högt på agendan.
-
Systemförvaltare till redovisnings- och förvaltningsenheten
Vill du ha ett jobb där du fyller en viktig roll i att säkerställa att våra IT-system utvecklas och fungerar väl och på så sätt bidra till en levande och konkurrenskraftig landsbygd?
På Jordbruksverket egenutvecklar vi många system och som systemförvaltare hos oss arbetar du nära både verksamhetsexperter och systemutveckling och fungerar som en brygga mellan verksamheten och IT. Du har ett stort ansvar kopplat till våra viktigaste IT-system. Vi arbetar tillsammans med support, förvaltning, kravarbete och testarbete av IT-system.
Du kommer att arbeta med kravställning av ett nytt IT-system men även med årliga förvaltningsuppgifter. I systemförvaltarrollen ingår även arbete med tester i systemen inför driftsättning av olika utvecklingsinitiativ. Uppgifter som kan förekomma kopplat till kravarbete är att planera och genomföra workshops med verksamheten, definiera användningsfall och domänmodell, skriva acceptanskriterier samt dokumentera.
Arbetet är omväxlande och du behöver vara flexibel och tycka om att befinna dig i en föränderlig organisation där det stundtals uppkommer snabba beslut att förhålla sig till. Du arbetar efter deadlines i form av exempelvis driftsättningar som sker månadsvis. Vi har ett leant arbetssätt, jobbar både individuellt och teambaserat och tar ett gemensamt ansvar för att lösa våra arbetsuppgifter. Du kommer att arbeta tillsammans med andra systemförvaltare, ett utvecklingsteam och en UX-designer samt med berörda verksamheter inom Jordbruksverket. Kravställningen sker mot programmeringsspråken Oracle/PL SQL och JAVA/Angular.
Teamet som du kommer att tillhöra är väl sammansvetsat med många olika kompetenser. Vi utvecklar och förbättrar hela tiden våra arbetssätt, för en god arbetsmiljö och för att jobba effektivt och rättssäkert.
-
Handläggare till försöksdjursenheten
På försöksdjursenheten ansvarar vi för de nationella djurskyddsbestämmelserna och de olika typer av tillstånd och godkännanden som krävs för försöksdjursverksamhet i Sverige. Vi arbetar även med internationella försöksdjursfrågor och ansvarar för vägledningar till kontrollmyndigheterna. Totalt arbetar 17 medarbetare på enheten.
Du kommer att ingå i förvaltningsteamet på enheten och här jobbar idag åtta medarbetare. Teamets ansvarsområden är brett och dina arbetsuppgifter kommer att variera därefter.
Du kommer delta i utformning av regelverk, utredningar och i arbetet med att stötta de regionala försöksdjursetiska nämnderna.
I rollen ingår också handläggning av olika ärendetyper bland annat förhandsgodkännande och godkännande av försöksdjursanläggningar, verksamhetstillstånd och anläggningar för genmodifierade djur.
Arbetet med frågor inom försöksdjursenhetens ansvarsområden innebär mycket kontakt med våra kunder som är forskare, universitet, andra myndigheter och intresseorganisationer. Kontakten innebär exempelvis att svara på frågor och att vägleda kunderna rätt, men också att vara med och utveckla våra samarbeten och verksamhet.
-
Utsädeskontrollant till Mellansverige med placering i Skara
Som kontrollant på utsädesenheten jobbar du huvudsakligen med provtagningar, inventeringar och kvalitetskontroller. Provtagningar utförs på utsädesanläggningar av fröburna växtslag och potatis. Inventeringar genomförs även genom jordprovtagningar i fält där utsäde odlas. Kvalitetsanalyser omfattar främst potatisknölkvalitet. Andra arbetsuppgifter kopplade till våra fältverksamheter som t.ex. fältbesiktning samt samordning av fältbesiktning kan också ingå i tjänsten.
Resor är en naturlig del i tjänsten eftersom kontrollerna utförs hos utsädesföretagen.