Logotyp Jordbruksverket
Logotyp Jordbruksverket

Sommarjobb som fältbesiktigare

Tjänsterna är nu tillsatta, men det kan uppstå vakanser. Har du goda erfarenheter av fältbesiktning, utsädesodling, lantbruk eller liknande, kan det fortfarande vara idé att göra en intresseanmälan.

Som fältbesiktigare får du gärna ha erfarenhet från lantbruk eller utsädesodling och vara exempelvis agronom- eller lantmästarstuderande. Jordbruksverkets utsädesenhet fältbesiktigar årligen cirka 60 000 hektar utsädesodlingar av stråsäd, trindsäd och vallväxter.

Arbetsuppgifter

I arbetet ingår att besiktiga utsädesodlingarna för sortrenhet och sortäkthet, flyghavre, ogräsförekomst, fribelägenhet, sjukdomar med mera. Detta sker genom att besiktigaren fysiskt går genom odlingarna. Under en normal arbetsdag besiktigar du 50-60 hektar och går cirka 2 mil. Förutom goda bakgrundskunskaper är det därför bra om du har en god kondition.

Utbildning första veckan

För nya besiktigare innehåller den första veckan en utbildning och ett kunskapstest. Erfarna besiktigare får en kortare repetitionsutbildning. Arbetet utförs sedan i grupper om två personer. Oftast går en erfaren och en ny besiktigare tillsammans.

Var genomförs fältbesiktningarna?

Besiktningar sker från Skåne i söder till Dalarna i norr. De största områdena är Skåne och Västra Götaland. Området Norra Östergötland, Örebro, Södermanland är också stort. Du kan ha önskemål om var du vill arbeta, men vi kan inte garantera att du blir placerad där. Blir du placerad i ett område där du inte har eget boende hjälper den lokala samordnaren till att anvisa ett vandrarhem eller liknande.

Först besiktigas tidiga gräs och vitklöver följt av resten av gräsen, höststråsäd och ärt. Vårstråsäd, åkerböna och rödklöver besiktigas lite senare.

Anställningsvillkor

Anställningstiden styrs av vårens ankomst. Troligen innebär det att arbetsperioden för dig som ny besiktigare är från den 27 juni till början eller mitten av augusti. Senare start kan förekomma. Erfarna besiktigare börjar runt den 22 juni. Ange i anställningsformuläret vilka veckor du kan arbeta. Kursveckorna är obligatoriska för alla utom de som arbetat minst 3 år i streck.

Du måste ha körkort för bil

Körkort är ett krav. Har du inte körkort måste du ha andra kvalifikationer som på annat sätt uppväger att du inte har körkort. Vi har inga krav på att du ska ha tillgång till egen bil. Vid behov hyr Jordbruksverket bil åt dig. Om du vill använda egen bil i tjänsten måste den uppfylla Jordbruksverkets trafiksäkerhetspolicy, annars får du inte använda den i tjänsten.

Utdrag ur Jordbruksverkets trafiksäkerhetspolicy

Våra fordon har:
  • ett lagenligt skick
  • vikt och konstruktion enligt mellanklassmodell
  • trepunktsbälte och nackstöd på alla platser
  • krockkudde på såväl förarplats som passagerarplats
  • ABS-bromsar
  • säkerhetsgaller, nät eller liknande mellan lastutrymme och passagerarplatser om det är en kombibil.

Så söker du jobbet

Du gör din ansökan genom att fylla i ansökan till fältbesiktningsarbete. Urval och telefonintervjuer görs löpande. Det kan eventuellt finnas möjlighet för arbetsuppgifter i mindre omfattning på annan enhet utöver fältbesiktningen. Det är i så fall på rådgivningsenheterna eller växtkontrollenheten på Jordbruksverket. Om du inte är intresserad av det, ska du ange detta i din ansökan.

Är du pollenallergiker och har problem med allergi så bör du överväga att söka annat sommarjobb än detta som fältbesiktigare.

Kontakta oss om du har frågor

Om du har frågor är du välkommen att kontakta utsädesenheten i Svalöv.

Lotta Claesson

Senast uppdaterad: 2020-04-30