Publiceringsdatum6 Februari 2023

Träffa före detta IT-traineen Vanessa

Vanessa är tidigare trainee på Jordbruksverket och har nu en tillsvidareanställning på utvecklings- och digitaliserings­avdelningen.

Vanessa, systemutvecklare och före detta trainee

Kan du berätta om vad du arbetar med i din nuvarande roll?

Idag jobbar jag som systemutvecklare i teamet Titan med systemet Atlas. Atlas hanterar kontroller av olika stöd som lantbrukare kan få. I Atlas jobbar vi med både förvaltning och nyutveckling och som utvecklare får jag vara med och ändra och förbättra befintliga funktioner samt utveckla ny funktionalitet. Det som är extra roligt med just Atlas är att jag får jobba med både Java och Typescript. Utöver detta är systemet också otroligt stort, vilket gör att jag får lära mig nya saker hela tiden.

Vad var det som lockade med Jordbruksverket och traineeprogrammet?

Jag kom först i kontakt med Jordbruksverket på en arbetsmässa som högskolan anordnade. Där fick jag prata med en tidigare trainee, som berättade lite om traineeprogrammets upplägg. Jag fick ett väldigt gott första intryck och tyckte verkligen om upplägget, vilket var det som fick mig att söka.

Vad utmärker Jordbruksverket som arbetsgivare?

Det som utmärker Jordbruksverket som arbetsgivare för mig personligen, är att de värderar kompetensutveckling otroligt högt. Vi får hela 75 timmar att lägga på kompetensutveckling och har dessutom den så kallade experimentdagen två gånger per år. Experimentdagen är en dag med fokus på kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte och innovation. Det finns även kurser för anställda att delta i på Jordbruksverkets intranät och för oss traineer fanns en lärplattform att tillgå för att exempelvis öka sin kompetens inom programmering eller ledarskap.

Vad vill du säga till personer som funderar på att söka till traineeprogrammet?

Om du älskar att lära dig nya saker och vill ha en bra övergång från studierna till arbetslivet så SÖK! Jordbruksverkets traineeprogram är verkligen grymt på så sätt att man lär sig och får prova så mycket under relativt kort tid. Det som jag tyckte var skönt med traineeprogrammet var att man fick mycket tid till att lära sig saker och inte blev inslängd i projekt och arbetsuppgifter direkt, vilket man kan bli om man börjar som en “vanlig anställd”.

Framför allt tycker jag att fler kvinnor ska våga söka. Teknikbranschen skriker verkligen efter fler kvinnor och jag förstår varför! Kvinnor bidrar positivt till gruppdynamiken i teamen och tillför andra perspektiv i beslut och beslutsfattandet som resulterar i bättre leveranser till våra kunder. När jag gick traineeprogrammet var jag ensam tjej bland fem killar, men jag blev verkligen bra bemött av alla och jag trivs superbra än idag. Så om du är kvinna och läser det här, låt inte det faktum att det är ett mansdominerat yrke stoppa dig från att söka.

Senast uppdaterad:

Till toppen