Ekologisk animalieproduktion 2022

Publiceringsdatum: 2023-06-29

Referensår: 2022 Produktkod: JO0609 Ämnesord: Animalieproduktion, Ekologiskt

Ulf Svensson 036-15 50 74 statistik@jordbruksverket.se

Hitta på sidan

Sammanfattning

Den ekologiska animalieproduktionen minskade överlag mellan 2021 och 2022, men minskningarna var i de flesta fall små.

Invägningen av ekologisk mjölk minskade med 5 % till 459 100 ton och invägningen av ekologiska ägg minskade med 2 % till 18 100 ton.

Slakten av ekologiskt hållna nötkreatur minskade med 2 % till 20 300 ton, medan slakten av ekologiska får och lamm minskade med 7 % till 850 ton. För gris var nergången 4 %, till 6 400 ton och för slaktkyckling gick den ekologiska produktionen ner med 3 %, till 1 280 ton.

Den minskade produktionen följdes också av minskade andelar för den ekologiska produktionen i förhållande till den totala svenska produktionen. Undantaget var slaktkyckling, där andelen var oförändrad.

Syfte

Statistiken syftar till att beskriva den animalieproduktion som följer EU:s regelverk för ekologisk produktion. I praktiken innebär det att produkterna får märkas och säljas med EU:s logotyp för ekologisk produktion. Produkterna kan även märkas med KRAV:s eller Demeters respektive logotyp om produktionen uppfyller antingen KRAV:s eller Demeters villkor för märkning.

Mer information om begrepp, definitioner, metoder och statistikens kvalitet finns i avsnittet ”Kort om statistiken” samt i dokumenten ”Kvalitetsdeklaration” och ”Statistikens framställning” under avsnittet "Metod och kvalitet".

Mjölk och mjölkprodukter

Invägningen av ekologisk mjölk uppgick 2022 till 459 100 ton, en minskning med 23 300 ton eller 5 % jämfört med 2021. Andelen ekologisk mjölk av den totala mängden invägd mjölk ökade kontinuerligt fram till och med 2012, då den planade ut. Därefter ökade den påtagligt igen mellan 2016 och 2018, men har sedan dess legat på cirka 17 % (figur A, tabell 1 och 2).

Figur A. Andel ekologisk mjölk av total mängd invägd mjölk 2000–2022, viktprocent

Figur A. Andel ekologisk mjölk av total mängd invägd mjölk 2000–2022, viktprocent

Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk minskade för fjärde året i rad. Mellan 2021 och 2022 minskade mängden med 8 %, och sedan toppåret 2018 har mängden ekologisk konsumtionsmjölk minskat med 22 %.

Mängden ekologiska syrade mjölkprodukter ökade däremot något mellan 2021 och 2022, från 24 200 till 25 000 ton. Därmed bröts den nedgång som tidigare pågått sedan 2018.

Även produktionen av ekologisk grädde ökade något jämfört med 2021 och uppgick 2022 till 2 200 ton. Mängden ekologisk grädde har dock minskat med hela 71 % sedan 2015, då den var som störst.

De ekologiska alternativen av mjölk, syrade produkter och grädde utgör 17, 11 respektive 3 % av den totala svenska produktionen för respektive kategori (figur B, tabell 2).

De mjölkprodukter som redovisas i statistiken utgör bara ungefär en tredjedel av den totala mängden invägd ekologisk mjölk (viktmässigt). Det har tre huvudsakliga orsaker:

  • en okänd andel av den invägda ekologiska mjölken säljs eller används till produkter utan ekologisk märkning,
  • en del av den invägda ekologiska mjölken ingår i ekologiska produkter som vi inte har uppgifter om,
  • vissa produkter (som grädde och ost) kräver betydligt större mängder mjölk för produktion än deras slutliga vikt vid försäljning.
Figur B. Andel ekologiskt av mjölkprodukter från mejerier 2009–2022, viktprocent. Av sekretesskäl kan vi inte redovisa andelen ost efter 2019.

Figur B. Andel ekologiskt av mjölkprodukter från mejerier 2009–2022, viktprocent. Av sekretesskäl kan vi inte redovisa andelen ost efter 2019.

Slakt

I förhållande till den totala svenska slakten är det egentligen bara för nötkreatur samt får och lamm som slakten av ekologiskt hållna djur når upp till några väsentliga andelar. Andelarna för gris och slaktkyckling har legat på mindre än 3 och 1 % sedan vi började föra statistiken (figur C, tabell 4).

Figur C. Andel ekologiskt av total slakt 2009–2022, viktprocent

Figur C. Andel ekologiskt av total slakt 2009–2022, viktprocent

Nötkreatur

Den slaktade vikten av ekologiskt hållna nötkreatur var 20 300 ton 2022, en minskning med 2 % jämfört med året innan. Mellan 2009 och 2014 ökade slakten med 45 % och var sedan relativt stabil under åren 2015–2017. Under åren 2018 och 2019 ökade slakten ytterligare med sammanlagt 16 % jämfört med 2017. Sedan toppåret 2019 har dock slakten minskat något för varje år som gått och 2022 var slakten drygt 9 % lägre än 2019 (tabell 3).

De ekologiskt hållna nötkreaturen stod för 15 % av den totala svenska slakten av nötkreatur 2022, en minskning från 16 % jämfört med toppåret 2019. Andelen ekologiskt skiljer sig dock påtagligt mellan de olika kategorierna av nötkreatur (figur D, tabell 4).

Andelen slaktade ekologiskt hållna djur är högre för kvigor och kor än för tjurar och ännu högre för stutar. Förklaringen är till stor del att tjurar är mindre lämpliga än stutar, kvigor och kor i system med betesdrift och foderstater dominerade av grovfoder (som i ekologisk drift). I den ekologiska djurhållningen säljs därför många tjurar eller konverteras till stutar, vilket leder till att andelen slaktade tjurar blir lägre i den ekologiska driften, medan andelen stutar istället blir högre.

Figur D. Andel ekologiskt hållna slaktade djur av totalt antal slaktade djur per kategori 2009–2022. Tjurar inkluderar alla tjurar, oavsett ålder.

Figur D. Andel ekologiskt hållna slaktade djur av totalt antal slaktade djur per kategori 2009–2022. Tjurar inkluderar alla tjurar, oavsett ålder.

Får och lamm, grisar samt slaktkyckling

Slakten av ekologiskt hållna får och lamm ökade kontinuerligt mellan 2009 och 2014. Därefter låg slakten på lite drygt 1 100 ton fram till 2018, då den närapå nådde 1 200 ton. Sedan dess har slakten minskat ganska dramatiskt och 2022 uppgick slakten till 850 ton vilken var en minskning med 7 % jämfört med året innan och med 28 % jämfört med 2018 (figur E, tabell 3).

Slakten av ekologiskt hållna grisar ökade i stort sett kontinuerligt sedan mellan 2012 och 2020, då ökningen stannade av. År 2022 uppgick slakten till 6 400 ton, en minskning med 4 % jämfört med 2021.

Den ekologiska uppfödningen av slaktkyckling kännetecknas av ett litet antal uppfödare och en låg andel av den totala svenska slakten. Grovt räknat kan man utskilja två skeden i produktionen av ekologiska slaktkycklingar. Före 2016 uppgick slakten till mellan 300 och 500 ton per år, vilket var i genomsnitt 0,3 % av den totala svenska produktionen av slaktkyckling. Sedan 2016, då den ekologiska produktionen ökade tvärt, har produktionen legat på mellan 1 200 och 1 700 ton per år, vilket motsvarar i genomsnitt 0,9 % av total­produktionen. År 2022 var produktionen 1 280 ton, en minskning med 3 % jämfört med året innan (figur E, tabell 3 och 4).

Figur E. Slakt av ekologiskt hållna grisar, får och lamm samt slaktkycklingar 2009–2022, ton

Figur E. Slakt av ekologiskt hållna grisar, får och lamm samt slaktkycklingar 2009–2022, ton

Äggproduktion

Invägningen av ekologiska ägg i partihandeln ökade stadigt fram till och med 2016, då den utgjorde knappt 18 % av den totala svenska invägningen av ägg med 21 400 ton. Sedan dess har invägningen av ekologiska ägg minskat (om än inte kontinuerligt) och år 2022 vägdes 18 100 ton ekologiska ägg in, vilket motsvarade drygt 13 % av den totala svenska produktionen (figur F, tabell 1 och 2).

Figur F. Andel invägda ekologiska ägg av total mängd ägg i partihandeln 2006–2022

Figur F. Andel invägda ekologiska ägg av total mängd ägg i partihandeln 2006–2022

Andelen ekologiska ägg av den totala svenska produktionen ökade stadigt från 2006 till 2011 (figur F). År 2012 och 2013 låg andelen på en något lägre nivå, trots att produktionen av ekologiska ägg ökade även under dessa två år. Anledningen var att den konventionella äggproduktionen ökade i ännu högre utsträckning under dessa två år. Åren 2017–2020 var invägningen av ekologiska ägg relativt konstant, cirka 20 500 ton årligen. Trots det minskade andelen ekologiska ägg eftersom invägningen av konventionella ägg ökade.

År 2021 minskade produktionen av konventionellt producerade ägg relativt sett mer än de ekologiska. Det ledde till att andelen invägda ekologiska ägg återigen ökade till drygt 16 % av den totala invägningen av ägg. Den kraftiga nedgången för andelen ekologiska ägg mellan 2021 och 2022 berodde på att produktionen av ekologiska ägg minskade samtidigt som produktionen av konventionella ägg ökade kraftigt.

Kort om statistiken

Här följer en kortfattad beskrivning av statistikens omfattning, hur den tas fram och dess kvalitet. Mer detaljerad information finns i dokumenten "Statistikens framställning" och "Kvalitetsdeklaration" som du hittar under avsnittet "Metod och kvalitet".

Det här beskriver statistiken

Statistiken omfattar produktion som följer EU:s regelverk för ekologisk produktion. Det betyder att produktionen uppfyller kraven enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 av den 30 maj 2018 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 834/2007.

Produktionen ska dessutom vara helt omställd till ekologisk produktion. Produk­tion under omställning till ekologisk produktion ingår inte i den redovisade statist­iken. I praktiken innebär det att produkterna får märkas och säljas med EU:s logotyp för ekologisk produktion. Produkterna kan även märkas med KRAV:s eller Demeters respektive logotyp om produktionen uppfyller antingen KRAV:s eller Demeters villkor för märkning.

Det är viktigt att påpeka att slaktstatistiken avser djur som är uppfödda med ekologiska produktionsmetoder och är levererade till slakt från en producent som är omställd till ekologisk produktion. Den säger inget om antal djur som slut­ligen slaktas som ekologiska eller mängden kött som säljs med ekologisk märkning i butik utan ger snarare information om mängden tillgänglig ekologisk svensk köttråvara.

Så tar vi fram statistiken

Mjölk, mjölkprodukter och ägg

Statistiken över ekologisk mjölk och mjölkprodukter baseras på Jordbruksverkets månatliga insamling av data från mejerierna. Uppgifterna om ägg baseras på information om invägning från branschorganisationen Svenska Äggs medlemmar.

Slakt av ekologiskt hållna djur

Statistiken över slakten tas fram genom en sambearbetning av Jordbruksverkets lantbruksregister (LBR) och slaktdatabas samt uppgifter från de kontrollorgan som kontrollerar efter­levnaden av regelverket för ekologisk produktion hos primärproducenter inom jordbruksområdet. Om ett företag, enligt kontrollorganens uppgifter, har omställd produktion av ett djurslag betraktas samtliga djur av det djurslaget som omställda i LBR. Därefter sambearbetas LBR med Jordbruksverkets slaktdatabas och uppgifter om antal slaktade djur och slaktvikt tas fram för de företag som har omställd produktion av respektive djurslag.

I Jordbruksverkets slaktdatabas finns inga uppgifter om slakt av fjäderfä. Däremot lämnar de ekologiska slaktkyckling­producenterna uppgifter till kontrollorganen om uppskattat antal slaktkycklingar som föds upp under året. Dessa uppgifter används sedan för den officiella statistiken över antalet slaktade slaktkycklingar. För att få kvantiteten slakt i ton multi­pliceras det uppskattade antalet slaktade kycklingar med en medelslaktvikt för respektive år.

Statistikens tillförlitlighet

Kvaliteten på statistiken över invägningen av ekologisk mjölk och invägningen av ägg bedöms som god. Statistiken över äggproduktionen inkluderar dock bara partihandelns invägning av ägg, som år 2018 uppskattades stå för cirka 87 % av den totala produktionen av ekologiska ägg. Den faktiska produktionen av ekologiska ägg är alltså i verkligheten något större än vad som redovisas i den här statistiken.

För de djurslag där ekologiska produktionsmetoder är mer frekvent använda, det vill säga för nötkreatur och får och lamm, bedöms kvaliteten i statistiken över slakten vara god. Uppgifterna över slakten av grisar är mer känsliga för problem med koppl­ingar mellan register vilket kan påverka statistikens tillför­lit­lighet.

Bra att veta

Jordbruksverkets officiella statistik om ekologisk produktion avseende år 2022 omfattar följande rapporter:

  • Ekologisk växtodling 2022, publicerad den 16 maj 2023
  • Ekologisk djurhållning 2022, publicerad den 20 juni 2023
  • Skörd för ekologisk och konventionell odling 2022, publicerad den 21 juni 2023
  • Ekologisk animalieproduktion 2022 (denna rapport), publicerad den 29 juni 2023
  • Statistik om ekologisk mjölkproduktion samt invägning av ekologiska ägg redovisas även månadsvis i rapporterna om den totala animalieproduktionen. Data uppdateras månadsvis i vår statistikdatabas.

Statistik om ekologisk produktion i andra EU-länder finns i Eurostats statistikdatabas.

Summary in English

The Swedish output of organic animal products decreased across the board between 2021 and 2022, although the changes were small in general.

The amount of organic milk delivered to dairies decreased by 5 % to 459 100 metric tons while the amount of organic eggs delivered to wholesalers decreased by 2 %, to 18 100 tons.

The slaughter of organically reared held cattle decreased by 2 % to 20 300 tons and the slaughter of organically held sheep and lambs decreased by 7 %, to 850 tons. For pigs, the decrease amounted to 4 %, resulting in 6 400 tons slaughtered, while the broiler production decreased by 3 % to 1 280 tons.

The decreased production was accompanied by decreased shares for the organic production as compared to the total Swedish production between 2021 and 2022, except for organic broilers for which the share remained unchanged.

The share of organic animal product output in 2022 amounted to 17 % for milk, 13 % for eggs, 15 % for slaughtered cattle and 18 % for slaughtered sheep and lambs. For pigs and broilers, the shares are low: less than 3 % for pigs and less than 1 % for broilers.

Hitta på sidan

Till toppen