- Startsida
- Om Jordbruksverket
- Kurser och seminarier
- Ekoresan 2025
Publiceringsdatum2 september 2025
Ekoresan 2025
Välkommen att följa med på en studieresa för rådgivare och projektledare inom ekologiskt lantbruk och trädgård till Skåne den 2–3 september.
Vi kommer att få se flera intressanta ekologiska gårdar med en rad olika produktionsgrenar. Det går två bussar parallellt, en för trädgård och en för växtodling och djur. Vi äter gemensam middag.
Program
Vi utgår från Hässleholms centralstation klockan 8.00 den 2 september, och färdas sedan med buss till ett gemensamt besök på gården Fagraslätt/Sixtorp nordost om Kristianstad.
Därefter åker vi söderut mot vackra Österlen och övernattar på Brösarps gästgiveri.
Dag 2, den 3 september, kör bussarna olika rutter och avslutar på Lunds centralstation senast klockan 16.15.
Lantbruk
Lantbruk besöker gårdarna:
Fagraslätt och Sixtorp, Kristianstad
Gårdarna drivs gemensamt av bröderna Per Modig och Niklas Svensson. Odlingarna på 170 hektar är KRAV-certifierade och omfattar 25–30 grödor. På Fagraslätt finns rensmaskiner och packeri som tar hand om matbönor, linser, quinoa, ärtor, nakenkorn och linfrö som säljs i gårdsbutik, nätbutik och via återförsäljare i hela landet. Sixtorp fokuserar på potatis, lök, morötter, rödbetor, raps, spannmål och foderväxter som går vidare till försäljning och förädling.
Per Modig är även projektledare för ett projekt om utsäde på Ekologiska Lantbrukarna, efter att i många år varit rådgivare på Hushållningssällskapet.
Vallodlingstävling i Skepparslöv
På Hushållningssällskapets försöksgård Helgegården i Skepparslöv tävlar fem lag i konsten att odla vall. Odlingstävlingen ska bidra till att göra det mer lönsamt att producera mjölk utan proteinkoncentrat. Målet är att uppnå en vall med högt proteininnehåll, bra energivärden och en relativt stor mängd skördat foder. En viktig del i tävlingen är också att se vilken effekt bevattning har på vallens avkastning och näringsvärde.
Strömdalens gård, Brearöd
Ola Nilsson driver tillsammans med sonen Marcus Strömdalens gård i Brearöd. De har byggt nytt dikostall för 120 dikor. De flesta korna är av rasen simmental. Korna kalvar både på våren och många på hösten. De odlar vall, spannmål och majs till foder på gården.
Haväng, Österlen
Gården är ett familjeföretag belägen i den vackra Verkeåns dalgång. Havängslamm består av cirka 1 200 tackor fördelat på pälsfår (gotländska utegångsfår) och vita får, så kallade sveafår, som är korsningar av bland annat finullsfår och köttrasfår. Sommartid strövar tackorna med sina lamm på det 800 hektar stora Ravlunda skjutfält. Där betar också cirka 70 kor tillsammans med sina kalvar. Korna, som är en blandning av angus och highland cattle, vistas ute året runt.
Högalid, Smedstorp
Gården Högalid drivs av Mikael och Anna Palm. På Högalid finns cirka 300 kor som mjölkas i fem robotar. Mikael berättar bland annat om hur korna sköts för att få en hög avkastning och hur de lyckas med kombinationen robotar och betesdrift. Totalt finns ungefär 600 djur och cirka 400 hektar åkermark på gården.
Klambylid, Sjöbo
Klambylid är KRAV-certifierad sedan 2015 och drivs av Rickard och Gunilla Nilsson. Gården har 175 suggor och på de 200 hektar åkermark som tillhör gården odlas korn, åkerböna, höstvete, vallfrö samt bete till grisarna. För att få in mer vall i växtföljden finns ett samarbete med ett annat lantbruksföretag. Klambylid spelar en central roll för den skånska KRAV-grisuppfödningen. Gårdens drygt 3 000 smågrisar föds upp hos två andra KRAV-grisgårdar i länet, båda två är med i föreningen Jord på Trynet precis som Klambylid.
Rönås gård, Sjöbo
Ekologisk växtodlingsgård där det tidigare bedrevs mjölkproduktion. Jörgen Sturesson tog över gården 2007. Gården består av 237 hektar där man odlar potatis, raps, åkerböna, råg, rågvete, vårvete med lupin, jordärtskocka samt lite quinoa. På gården finns lager för både potatis och spannmål. Gården är leverantör till Nordisk Råvara.
Trädgård
Trädgård besöker gårdarna:
Fagraslätt och Sixtorp, Kristianstad
Gårdarna drivs gemensamt av bröderna Per Modig och Niklas Svensson. Odlingarna på 170 hektar är KRAV-certifierade och omfattar 25–30 grödor. På Fagraslätt finns rensmaskiner och packeri som tar hand om matbönor, linser, quinoa, ärtor, nakenkorn och linfrö som säljs i gårdsbutik, nätbutik och via återförsäljare i hela landet. Sixtorp fokuserar på potatis, lök, morötter, rödbetor, raps, spannmål och foderväxter som går vidare till försäljning och förädling.
Per Modig är även projektledare för ett projekt om utsäde på Ekologiska Lantbrukarna, efter att i många år varit rådgivare på Hushållningssällskapet.
Vidablicks, Hörby
Småskalig diversifierad KRAV-certifierad odling som drivs av Tomas och Ingrid Åkesson. De producerar bland annat sparris, jordgubbar, lök, zucchini, gurka, svarta vinbär, pumpa, äpple, potatis och majs. Skörden av frukt, bär och grönsaker går till affärer och restauranger i närområdet men också till självplock. På gården finns även gårdscafé, inredningsbutik och multisportbana.
Almhaga, Borrestad
Almhaga AB är baserade i Höllviken, strax söder om Malmö, men har produktion även på Borrestad i Österlen. Företaget drivs av Mattias Petersson och är inriktat på odling av lök i olika former: gul, röd, schalotten och vitlök.
Stora Juleboda, Maglehem
Stora Juleboda ligger mellan Maglehem och Östersjön. Gården drivs av Anna och Marcus Callenbring och produktionen är KRAV-certifierad. Frukt- och bärodlingen är på 40 hektar och omfattar bland annat äpple, päron, havtorn, humle, svarta vinbär och rosenkvitten. I och runt odlingen plockas också nässlor, ramslök, löktrav, humleskott och rosenblad. Grisar och höns roterar i odlingen, gödslar och hjälper till med rotbeskärning, ogräs och skadedjursbekämpning.
Källagården, Brösarp
Källagården är en fruktodling som idag drivs av Jörgen Andersson tillsammans med Dominik Merkert. Odlingen på 27 hektar fruktodling, varav 23 hektar är äpple, ligger utanför Brösarp. Dominik som vill driva vidare odlingen siktar på att ställa om till ekologisk produktion.
Potatis- och hortofältdagen på Borgeby
Temat för potatis- och hortofältdagen 2025 är växtskydd. På Borgeby kommer det finnas demonstrationsodlingar, guidningar och utställningar om nya tekniker för växtskydd och appliceringsteknik, nyttodjur, växtförädling, mellangrödor samt bevattning. Ett nytt långliggande odlingssystemförsök för grönsaker kommer startas upp. Det kommer visas sortförsök i sötpotatis och sortdemonstration av potatis. Dessutom kan vi få reda på vad blommande åker kan betyda för frilandsodlingen.
Avgifter och boende
Resan bekostas av Jordbruksverket, men varje deltagare faktureras för mat och boende.
- För lantbruksresan är kostnaden 2 400 kronor (exklusive moms) per person i enkelrum och 2 050 kronor (exklusive moms) i dubbelrum.
- För trädgårdsresan är kostnaden 2 200 kronor (exklusive moms) per person i enkelrum och 1 850 kronor (exklusive moms) i dubbelrum. Lunch dag 2 ingår inte.
Boende 2-3 september bokas i anmälningsformuläret nedan. Vi bor på Brösarps Gästgifveri och SPA. Du kan välja mellan enkelrum eller dubbelrum. Vet du vem du kan bo ihop med så anger du det i anmälningsformuläret.
Eventuellt boende i Hässleholm 1‑2 september ordnar du själv. Du kan boka rum med 15 % rabatt på ordinarie pris på Hotel Statt i Hässleholm om du bokar med vår bokningskod.
- Klicka på Boka rum.
- Klicka på Jag har en kod.
- Skriv in bokningskoden ”Jordbruksverket” i rabattkod (inte företagskod).
- Gå vidare och fullfölj din bokning.
Anmäl dig här senast den 30 juni
Du ska få ett mejl när du har anmält dig
När du har skickat din anmälan får du direkt ett mejl som bekräftar att du har anmält dig. Om du inte får det behöver du göra en ny anmälan.
Kontakta oss om du har frågor
Trädgård
Sara Furenhed
Växtodling
Anna Backlin
Djurhållning
Birgitta Johansson
Senast uppdaterad: