Publiceringsdatum17 juli 2024

Använd prognosmodell för Morotsflugan för att behovsanpassa bekämpningen

Genom att följa morotsflugans andra generations flygning i fält kan prognosmodellen användas för att ge beslutsstöd om eventuell bekämpning. I artikeln beskriver vi hur du ska placera ut fällorna i fält, hur du känner igen en morotsfluga och läser av dina fällor samt hur resultatet förs in i daggradsmodellen.

Morotsfluga i fälla

Utseende och skadebild

Morotsflugan är en ca 4 till 7mm lång fluga med svart kropp med tydlig insnörpt midja och gula ben. Huvudet är runt och rödbrunt. Karaktäristiskt för morotsflugan är att de gula benen knappt syns när de fångas på en orange klisterfälla för de smälter ihop med bakgrunden.

Morotsflugan kan angripa morot, palsternacka, selleri, dill, persilja och andra flockblomstriga växter. Morotsflugorna lägger sina ägg vid basen av morotsplantan. Tredje larvstadiet av den andra generationens morotsflugor gör brunfärgade, slingrande gångar, framförallt i den nedre halvan av roten. I gångarna kan sekundära svampar och bakterier lätt få fäste. Du kan läsa mer om morotsflugan i Växtskyddsinfo.

Klisterfällor i fält

Fälla för mototsfluga i fält

Morotsflugan är en dålig flygare och håller mestadels till i omliggande vegetation. Morotsflugan flyger in i fält för att lägga ägg. Placera därför era klisterfällor i kanten av fältet på en plats med närliggande vegetation för att få en tidig indikation på flygning. Två orangea klisterfällor sätts upp cirka 10 meter ifrån varandra, vinkelrätt mot varandra och precis ovanför bladverket. Läs av och byt fällorna en gång i veckan. Tröskelvärdet för bekämpning är > 0,2 flugor per fälla och dag. Datumet vid uppnått tröskelvärde används som startdatum i daggradsmodellen som förklaras nedan.

Daggradsmodellen

Från äggläggning, det vill säga när Morotsflugan flyger in i fält, till att tredje larvstadiet bildas tar det cirka 500 daggrader med en bastemperatur på + 3 grader. Använd daggradsmodellen för att beräkna när detta inträffar. Med framräknat datum kan man bedöma om bekämpning är nödvändig eller om morötterna är klara för skörd innan dess. Om morötterna skördas innan aktuellt datum behöver ingen bekämpning göras.

Daggradsmodellen – steg för steg

  1. Gå till https://www.ffe.slu.se/lm/appl/morotsfluga/morotsfluga.cfm
  2. Välj startdatum. Det datum då tröskelvärdet för fällfångsterna uppnåddes för fältet
  3. Välj aktuell väderstation
  4. Klicka på Visa daggrader/statistik

Under kolumnen Differens visas antalet daggrader som förflutit från startdatum till slutdatum. Slutdatumet är förvalt till dagens datum.

I tabellen visas också statistik från tidigare år där man kan se datumintervall på när 500 daggrader uppnåtts tidigare.

Ett exempel på daggradsmodellen

I exemplet nedan har vi valt 1 juli som startdatum samt väderstation Alnarp.

Den 11 juli hade 136 daggrader (differens i tabellen) uppnåtts för väderstation Alnarp. I tabellen för statistik kan man se att tidigare år har 500 daggrader uppnåtts i intervallet 30 juli till 11 augusti.

I detta fall bör man skörda morötterna innan den 30 juli för att undvika angrepp av morotsflugans larver. Är detta inte möjligt kan fältet behandlas när tröskelvärdet är uppnått (från 1 juli) för att undvika skador.

Exempel på daggradsmodellenFörstora bilden

Exempel på daggradsmodellen

Förebyggande åtgärder

Inom integrerat växtskydd förespråkas förebyggande åtgärder och så gäller även för Morotsflugan. Nedan listas en rad åtgärder att tänka på när man odlar morötter för att undvika angrepp av Morotsfluga.

  • God växtföljd med minst 500 meter från där morötter eller värdväxter odlas eller odlades året innan.
  • Odla morötter på öppna och vindexponerade fält.
  • Täck fältet med fiberduk/väv/plast under morotsflugornas flygning.
  • Sätt upp fällor och beräkna daggrader enligt tillgänglig prognosmodell.
  • Följ Växtskyddscentralens fällfångster i ditt område med e-tjänsten Prognos och varning.

Senast uppdaterad: