- Startsida
- Växter
- Odling
- Växtskydd
- Aktuellt från växtskyddscentralerna
- Rådgivande artiklar från växtskyddscentralerna
- Växtskyddsstrategi mot spinnkvalster i frukt
Publiceringsdatum11 april 2025
Växtskyddsstrategi mot spinnkvalster i frukt
Vinteräggen av fruktträdsspinnkvalster ses som små röda prickar och är enklare att se när de finns i klungor. Kläckningen börjar redan i april. Fokus för att hantera fruktträdsspinnkvalster bör ligga på att gynna rovkvalster. Artikeln beskriver vilka faktorer som ökar risken för angrepp, vikten av rovkvalster samt vad som är viktigt att tänka på vid eventuella växtskyddsåtgärder.

Fruktträdsspinnkvalster (Panonychys ulmi), även kallat rött spinn, är små spindeldjur som idag är ett problem för många fruktodlingar. Foto: Växtskyddscentralen
Riskfaktorer för angrepp av fruktträdsspinnkvalster
Fruktträdsspinnkvalster (Panonychys ulmi), även kallat rött spinn, är små spindeldjur som idag är ett problem för många fruktodlingar i Sverige och i tempererade delar av världen. I början av 1900-talet var bekämpningsbehovet relativt litet men i korrelation med att bredverkande insekticider började användas så slogs naturliga nyttodjur ut, spinnet började uppvisa resistens mot preparaten och populationer kunde succesivt föröka sig. I odlingar med fungerande nyttodjursfauna brukar därför rött spinn inte vara något problem då rovkvalstret Typhlodromus pyri har arten som huvudföda.
Andra rovkvalster, skinnbaggar och nätvingar gör också nytta mot rött spinn. Om det inte finns en balans mellan rött spinn och nyttodjur är det viktigt att bevaka skadegöraren, speciellt under varmt väder då populationen och skadorna snabbt kan öka. Att vattna träd vid torra och varma perioder kan också begränsa angrepp. Träd som lider av torka är mer mottagliga för spinn.
Skadebild
Angrepp tenderar att bli värre under varma, torra år och skadebilden kan karaktäriseras på flera sätt. Rött spinn suger växtsaft från bladverk vilket gör att bladen till en början blir grågröna i färgen och får ljusa prickar. Senare får bladen ett brunt och bronsaktigt utseende. Stora angrepp kan även leda till bladfall, hämmad skottillväxt och dålig knoppsättning. Kraftiga angrepp på sensommaren kan få inverkan på nästkommande skörd genom försvagade knoppar.

Skador på bladen under sommaren orsakade av fruktträdsspinnkvalster. Foto: Philip Zandelin
Bevakning
Att tidigt upptäcka angrepp under vinterbeskärningen kan vara en god hjälp för att utvärdera behovet av eventuella växtskyddsåtgärder. De röda äggen, som ofta sitter runt fruktsporrar, är också enklare att se under vårvintern. Under resten av våren och sommaren kan nymfer och vuxna hittas på bladverken.

Vinterägg av fruktträdsspinnkvalster. Foto: Philip Zandelin

En vuxen individ av fruktträdsspinnkvalster. Foto: Victoria Tönnberg
Vikten av rovkvalster
Angrepp av spinnkvalster kan ofta vara en följd av en begränsad mängd av rovkvalster, framför allt Typhlodromus pyri. Undvik därför i den mån det är möjligt att använda växtskyddsmedel som är farliga för rovkvalster. Dessvärre kan det ta flera år för dem att återhämta sig till tillräckligt stora nivåer för att vara fullt effektivt som biologisk kontroll. Forskning visar att det behövs ungefär 1 Typhlodromus pyri per blad för varje 5–10 spinnkvalster för att biologisk kontroll ska vara framgångsrik.
I USA har man med viss framgång testat flytta rovkvalster från en plats till en annan genom att flytta sommarbeskärningar. Det kan vara ett alternativ när angreppen är relativt lokala i odlingen. Det är dock förenat med viss risk för spridning av andra sjukdomar så det gäller i sådana fall att flytta helt friskt material.
Precis som för många andra nyttodjur är tillgången till föda tidigt på våren viktigt. Spara därför gärna tidigt blommande växter, exempelvis vide, pil och hassel, nära odlingen.
Växtskyddsåtgärder
I första hand rekommenderas att försöka komma åt vinteräggen med hjälp av fibro. Det är dock viktigt att anpassa val av bekämpningsmedel efter det stadie som populationen av rött spinn är i. Fibro är en paraffinolja godkänd att använda en gång per år mot fruktträdsspinnkvalster (Panonychus ulmi) som har effekt mot de övervintrande äggen. Den är godkänd att använda i äpple och päron ifrån blomknopparnas sprickning fram till rosa knopp (BBCH 53–57). I stenfrukt är den godkänd till foderbladen öppnat sig (BBCH 57). Fibro är kontaktverkande och det krävs en bra täckning för att den ska få effekt. Utrustning som reducerar vindavdriften med minst 50% ska användas närmare 100 meter från vatten. Vänta minst 3 dygn efter behandling med Kumulus DF. Godkänd i ekologisk odling.
Efter kläckning kan Danitron 5 SC fungera under kvalstrets larv- och fullbildade stadier. Tänk på att vid spridning närmare än 100 m från sjöar, vattendrag eller öppna diken ska utrustning som reducerar avdriften med minst 99% användas. Preparatet kan användas en gång från svällande blomknopp till och med fruktmognad (BBCH 51–85). Ta bort humlekolonier och andra pollinerande insekter eller stäng till ingången till boet innan spridning av växtskyddsmedlet. Insekterna får återintroduceras i odlingen 3 dagar efter behandlingen. Danitron är godkänd mot både fruktträdsspinnkvalster och äpplebladgallkvalster/rostkvalster.
Nissorun SC kan användas en gång före blomning till mognad, men behandla efter att minst 80% av vinteräggen kläckts. För bra effekt är god täckning viktig och värt att notera är att fullbildade populationer inte dör av preparatet. Däremot blir de sterila och fortbildning kan utebli.
Beakta att karenstiderna är långa för Danitron 5 SC och Nissorun SC, 21 respektive 28 dagar.
Slutord
Som texten beskriver så kan fruktträdsspinnkvalster angripa ett brett spektrum av fruktslag. Arten kan dessutom föröka sig i flera generationer så en god ide är att vara uppmärksam i odlingen så att eventuella bekämpningsåtgärder kan vidtas tidigt under säsongen för att få så effektivt resultat som möjligt.
Kontakt
Om du har frågor kan du kontakta Philip Zandelin
Senast uppdaterad: