Emma breddade familjeföretaget med styckeri och gårdsrestaurang

Emma Hartelius driver ekogården Grimstorp utanför Sandhem i Västergötland tillsammans med sin familj. De senaste åren har verksamheten utvecklats och utökats med ett lokalt styckeri och en gårdsrestaurang.

En kvinna lutar sig mot en halmbale och tittar åt ett annat håll

Emma Hartelius har breddat familjeföretaget med styckeri och gårdsrestaurang.

Emma har kravgodkänd nötkötts­produktion och säljer tio procent av köttet i köttlådor direkt till kund. Produktionen förutsätter så mycket bete som möjligt, och till gården hör naturbeten och marker med särskilda värden. Djuren växer långsamt vilket gör köttet marmorerat och smakrikt.

Förädlings­stöd till eget styckeri

Som en del i att göra verklighet av planerna på ett eget styckeri sökte Emma förädlingsstöd.

– Vi ville bygga ett eget styckeri för att få en stabilare produktionskedja för våra köttlådor. Nu kan vi hängmöra köttet lite mer och få bättre kontroll över produktionen. Det blir också lättare att planera och distribuera till kunden. Framöver vill vi också kunna kundanpassa styckningen och ta fram de styckdelar kunden vill ha.

Vid ansökan stöttade Hushållnings­sällskapet med rådgivning samt med att samordna det som behövdes för ansökan. De gjorde en grov ansökan som Emma sedan kompletterade med de offerter som behövdes.

Diversifierings­stöd till gårdsrestaurang

– Diversifierings­stödet sökte vi för att bygga gårdsrestaurangen Hagen som min bror driver. Även här fick vi rådgivning av Hushållnings­sällskapet, och vi har haft mycket kontakt med länsstyrelsen i ansöknings­processen. Vår erfarenhet är att länsstyrelserna gör lite olika. Det är olika handläggare för ansökningar, delutbetalningar och slututbetalningar. Vi tillhör Jönköpings län, men en del av ansökan hanterades av länsstyrelsen i Västra Götaland.

En man står vid en stor köksbänk och har ryggen mot kameran

Emmas bror Fredrik driver gårdsrestaurangen Hagen på gården.

Flera odlingslådor framför en lada

Gårdsrestaurangen har inte långt till råvarorna. Strax utanför finns en trädgårdsodling och i hagen bredvid betar kor och kalvar.

På det hela taget tycker Emma att länsstyrelsen har varit hjälpsamma och gett bra tips på hur hon kunde göra ansökan så smidigt som möjligt.

Om du funderar på att söka stöd

– Om det är något jag vill skicka med till andra som funderar på att söka de här stöden, så är det att ansökan inte behöver vara knuten till lantbruks­företaget. Det kan vara olika bolag – som i vårt fall min brors restaurang. I diversifierings­stödet är det också möjligt att söka för verksamhet med begagnad utrustning.

Stödet kan sökas av en företagare som är närstående till någon som driver ett jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag. Verksamheten som stödet söks för ska bedrivas på den fastighet där jordbruks- eller trädgårdsföretaget har sin verksamhet.

En gårdsbutik är nästa steg

En gårdsbutik för att sälja köttlådor och andra produkter från gården finns också med i planerna för framtiden.

– I vår gårdsbutik ska gästerna kunna handla kött och andra produkter från gården, säger Emma.

Senast uppdaterad: 2025-09-23