Beredskapslager av spannmål och insatsvaror
Jordbruksverket föreslår att staten ska etablera beredskapslager. Enligt förslaget ska lagren bestå dels av spannmål och dels av vissa viktiga insatsvaror till jordbruket där Sverige har ett stort importberoende. Beredskapslagren ska säkra att befolkningen har tillgång till tillräckligt med säker mat vid en allvarlig kris och ytterst krig.
Regeringen har gett oss i uppdrag att ta fram förslag på vilka varor som bör beredskapslagras och hur lagringen ska fungera.
Vi har levererat våra förslag till regeringen. Det är regeringen som fattar beslut om vi ska etablera beredskapslager eller inte.
Våra förslag
Vi föreslår att staten ska etablera beredskapslager av
- spannmål för livsmedelskonsumtion
- utsäde, mineralgödsel, växtskyddsmedel och proteinfoder för den jordbruksproduktion som kan upprätthållas vid allvarliga kriser och ytterst krig
Målet: Att säkra 3 000 kalorier per person och dygn
I en allvarlig kris eller i ett krig kan vi inte räkna med att kunna äta på precis det sätt som vi gör i dag. Däremot ska vi kunna känna oss trygga med att det kommer att finnas tillgång till tillräckligt med säker mat för att vi ska kunna äta oss mätta.
Livsmedelsverket beräknar att 3 000 kalorier per person och dygn behöver säkras under höjd beredskap. Höjd beredskap är något som regeringen kan besluta om, till exempel vid krig och konflikter i vårt närområde, eller om läget i omvärlden allvarligt påverkar vårt land eller hotar vår säkerhet och självständighet.
Vi har utgått från beräkningarna om mängden kalorier när vi har utrett vilka varor som bör beredskapslagras och vilken jordbruksproduktion som behöver kunna upprätthållas i en krigssituation.
Vi bygger robusthet – lagren är en sista utväg
Parallellt med uppdragen att utreda förutsättningarna för att etablera beredskapslager, arbetar vi på Jordbruksverket också för att stärka den svenska livsmedelsberedskapen på andra sätt. I april 2025 öppnade vi ett investeringsstöd för att höja robustheten inom primärproduktionen av livsmedel. Primärproducenter kan söka stöd för investeringar som ökar deras förmåga att upprätthålla sin produktion även under den typen av störningar som ett krig skulle medföra.
Målet är att alla som bidrar till livsmedelsförsörjningen ska fortsätta att göra det så länge det är möjligt, även under störda förhållanden. Lagren bör komma till användning först när den uppbyggda förmågan inte räcker till och det inte finns möjlighet att åtgärda en bristsituation genom handel, statliga ekonomiska stödpaket eller på annat sätt. Därför ska beredskapslagren ses som en statlig garanti för att vi ska ha tillgång till mat, och kunna fortsätta producera mat, oavsett vad som händer.
Vi föreslår omsättningslager som modell
Vårt förslag är att beredskapslagren av spannmål och insatsvaror ska finansieras genom att staten tecknar avtal med företagen. Staten köper initialt en viss mängd vara av företagen och betalar sedan för att kontinuerligt omsätta varan. Den mängd som staten har köpt ska alltid finnas tillgänglig och staten ska ha full rätt att använda den vid behov.
I de fyra nordligaste länen – Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland –föreslår vi utöver denna modell också en modell där staten både äger och omsätter den lagrade varan. Detta beror på att det finns så få aktörer i denna del av landet och att det finns få lagringsutrymmen avsedda för spannmål till livsmedelsproduktion. Staten kan då i första hand hyra lagerutrymme av privata aktörer eller som sista alternativ investera i nya lagerbyggnader.
Lagren bör fördelas över hela landet
Vi föreslår en så stor regionalisering av beredskapslagren som möjligt, det vill säga att lagren ska vara fördelade över hela landet. Det minskar beroendet av transporter i kris och krig, men säkerställer också att vi har mat i alla delar av landet om viktig infrastruktur skulle slås ut.
Till skillnad från spannmålslager behöver placeringen av beredskapslager för insatsvaror planeras utifrån vilken jordbruksproduktion som bedrivs i olika delar av landet.
Uppbyggnaden av beredskapslager för spannmål bör prioriteras i norra Sverige
De fyra nordligaste länen är helt beroende av transporter från södra Sverige för att klara sin livsmedelsförsörjning. Samtidigt är området strategiskt viktigt för Sveriges och Natos försvar. Vi föreslår därför att uppbyggnaden av beredskapslager för spannmål ska prioriteras i dessa län. Vi konstaterar också att mobila spannmålskvarnar behöver säkras i denna del av landet så att mjöl kan tillverkas av den lagrade spannmålen.
Kostnad för lagren
Att ha en beredskap för kris och krig kostar. Hur stor kostnaden blir beror på vilka beslut som regeringen fattar om vad som ska lagras, det vill säga om vi ska lagra enbart spannmål, enbart insatsvaror eller både och, samt hur lång tid spannmålslagren i sådana fall ska räcka. Jordbruksverket har lämnat skalbara förslag till Regeringskansliet.
När det gäller insatsvaror har vi räknat fram behovet utifrån den jordbruksproduktion som kan bedrivas i landet vid allvarlig kris eller krig. I våra beräkningar utgår vi ifrån ett växtodlingsår.
När det gäller spannmål har vi lämnat beräkningar på hur mycket inköp och lagring av spannmål för 3, 6 och 12 månaders konsumtion skulle kosta.
Utifrån vilket beslut som regeringen fattar kan uppbyggnaden av beredskapslager av spannmål och insatsvaror kosta mellan 67 kronor och 78 kronor per person och år, i 10 år framåt. I totala siffror innebär det en kostnad på mellan 7 och 8,5 miljarder kronor, fördelat på 10 år. I det högsta spannet hamnar vi i samma kostnadsnivå som Finland som är ett föregångsland när det kommer till beredskapslagring.
Storlek på lager | Total kostnad | Kostnad per person och år |
---|---|---|
Spannmål för 3 månader och insatsvaror för en växtodlingsperiod | 7 miljarder kronor | 67 kronor |
Spannmål för 6 månader och insatsvaror för en växtodlingsperiod | 7,5 miljarder kronor | 70 kronor |
Spannmål för 12 månader och insatsvaror för en växtodlingsperiod | 8,5 miljarder kronor | 78 kronor |
Rapporterna som vi har levererat till regeringen
- Rapport: En robust livsmedelsförsörjning i kris och krig del 1 – beredskapslagring av spannmål Pdf, 493.4 kB.
- Rapport: En robust livsmedelsförsörjning i krig och kris, del 2 – beredskapslagring av insatsvaror till jordbruket Pdf, 1.8 MB.
- Rapport: Mat i hela landet oavsett vad som händer – beredskapslagring av spannmål i de fyra nordligaste länen Pdf, 941 kB.
Frågor och svar
Varför föreslår ni beredskapslagring av just spannmål?
Bröd och spannmålsprodukter har ett högt energiinnehåll vilket innebär att de är viktiga i livsmedelsförsörjningen. Mellan 90 och 95 procent av befolkningen skulle kunna klara sig på enbart spannmål under tre månader utan att lida brist på näringsämnen. Spannmål är även förhållandevis enkelt att lagra och förädla till livsmedel. Dessutom producerar vi förhållandevis mycket spannmål i Sverige. Vi producerar mer än vad vi själva behöver och Sverige har en längre tid nu varit nettoexportör av spannmål.
Kan det bli aktuellt för vanliga lantbrukare att få möjlighet att lagra spannmål på sin gård?
Företag som uppfyller de krav som kommer att ställas i upphandlingen kommer att kunna lagra spannmål åt staten, givet att regeringen går vidare med vårt förslag om lagring av spannmål.
Hur har ni kommit fram till vilka insatsvaror som ska lagras?
De insatsvaror vi föreslår för lagring är sådana som används i all vår jordbruksproduktion och som Sverige har ett stort importberoende av. Vi föreslår att insatsvaror ska lagras för den produktion som kan upprätthållas vid allvarliga kriser och ytterst krig. Insatsvaror kommer att lagras även för att behålla avelsdjur/moderdjur i syfte att snabbt återställa animalieproduktionen efter kris eller krig.
Hur har ni bedömt vilka produktionsgrenar som kan upprätthållas vid allvarlig kris eller krig?
Vissa produktionsgrenar är så pass sårbara att brist på exempelvis el eller drivmedel kan slå ut stora delar av produktionen på väldigt kort tid. Andra produktionsgrenar skulle kunna upprätthållas med hjälp av lagring av insatsvaror, men kan vara omöjliga att förädla eller tas tillvara vid en allvarlig kris eller krig. Mängden varor i lagren ska kunna förändras i takt med att robustheten mot till exempel brist av el, drivmedel, transporter och andra störningar ökar hos företagen både i primär- och förädlingsled.
Vilken mat kommer att kunna produceras under kris och krig?
Vår bedömning är att produktionen av vegetabilier såsom spannmål, oljeväxter, proteingrödor och potatis, har goda förutsättningar att kunna upprätthållas – och i vissa fall också – öka under kris och krig, under förutsättning att det finns tillgång till nödvändiga insatsvaror. Animalieproduktionen däremot, det vill säga produktionen av kött, ägg och mjölk, är betydligt mer känslig för störningar. En produktion av mjölk, ägg och kött som täcker samma efterfrågan som i fredstid skulle sannolikt bli svår att upprätthålla i krig. Det finns dock stora skillnader inom animalieproduktionen. Mjölk-, nötkött- och fårproduktion är mindre sårbara än kyckling-, ägg- och grisproduktion. För att snabbt komma igång med produktionen efter det att situationen återgått till det normala har lagren dimensionerats så att avelsdjur av grisar och fjäderfä ska behållas.
Hur har ni beräknat hur mycket som behöver lagras?
Lagren är initialt dimensionerade för att kunna tillgodose Sveriges civila befolkning och militär med tillräcklig näring och energi i händelse av krig eller annan kris. Som Natoallierad behöver Sverige också ha förmåga att ta emot internationella trupper och humanitär hjälp från andra länder, så kallat värdlandsstöd. När vi vet mer om Natos förväntningar inom detta område, kommer också det att vägas in i beräkningen. I slutändan handlar det om att Sverige behöver ha tillräckligt med mat inte bara till vår egen befolkning, inklusive vårt militära försvar, utan också för internationella militära styrkor och internationell humanitär hjälp som kan befinna sig eller transiteras genom Sverige vid övningar, samhällskriser och krig.
Vilka ekonomiska effekter kan lagring få på marknaden?
Lagerhållningen kan påverka marknaden på ett negativt sätt. Vetskapen om att det finns lager gör att marknadens aktörer tar i beaktande de priser till vilka inköp sker. Även vid de tillfällen då uttag ur beredskapslager genomförs så kan detta få en negativ påverkan om detta inte sker marknadsmässigt. Utvärderingar som gjorts visar dock att lagerhållning har relativt små effekter för att minska prisvariationerna. I situationer med överskott är det dyrt att hålla uppe priset och i situationer med underskott är möjligheten till prispåverkan liten. Genom att använda omsättningslager minskas också de negativa effekterna eftersom beredskapslagren omsätts och ersätts kontinuerligt av aktörerna själva utan att nya regelbundna inköp sker av staten.
När försvann det gamla beredskapslagersystemet?
De statliga beredskapslager som fanns förr har avvecklats succesivt genom olika politiska beslut. Avvecklingen av lager av insatsvaror till jordbruket slutfördes under år 1997. Avvecklingen av lager av livsmedel och livsmedelsråvaror avslutades år 2001.
Hur skiljer sig den beredskapslagringsmodell som ni föreslår nu jämfört med den förra?
Den nya modellen bygger på att företagen är helt integrerade i lösningen; att vi bygger beredskapen tillsammans och att vi nyttjar befintlig infrastruktur. Eftersom företagen kan omsätta lagren i sin reguljära handel minskas risken för att varorna ska bli gamla och otjänliga. Enligt vårt förslag ska vi också bara lagra spannmål och insatsvaror. I det tidigare systemet lagrades även färdiga livsmedel.
Hur lång tid kommer det att ta att bygga upp den lagerkapacitet som krävs?
Vi räknar med mellan 5 till 10 år.
När kan lagren börja byggas?
Det är upp till regeringen att först besluta om vi ska bygga lager. Därefter kan Jordbruksverket påbörja arbetet. Jordbruksverket behöver ha lagligt stöd för att kunna påbörja upphandlingen av lager.
Senast granskad: 2025-03-31