Mul- och klövsjuka

Mul- och klövsjuka konstaterades den 10 januari i en mindre besättning med vattenbufflar i Tyskland. I nuläget finns bara en känd smittad besättning och samtliga djur i denna har avlivats.

Tyska myndigheter utreder nu varifrån smittan kan ha kommit och om spridning kan ha skett från den smittade anläggningen. Provtagning och undersökningar pågår för att utreda om fler besättningar kan vara smittade.

Statens veterinär­medicinska anstalt, SVA, har gjort en risk­värdering för att bedöma risken för smittspridning till Sverige från det aktuella utbrottet.

Det här är mul- och klövsjuka

Mul- och klövsjuka är en oerhört smittsam sjukdom som drabbar klövbärande djur som nötkreatur, grisar, får, getter. Även älg, rådjur och andra hjortdjur, kameldjur, elefanter kan drabbas.

Sjukdomen ger upphov till feber och smärtsamma blåsor och sår i munnen, på klövar och spenar.

Symtomen varierar något mellan djurslagen framför allt i hur kraftiga symtomen är och blåsornas vanligaste placering.

Frågor och svar

Hur sprids mul- och klövsjuka?

Mul- och klövsjuka är oerhört smittsamt. Smittämnet kan spridas via luft över flera kilometer. Infekterade djur utsöndrar virus med alla typer av sekret, från blåsor, saliv, mjölk och via dynga.

Infekterade djur utsöndrar virus redan innan symtom kan ses och även efter tillfrisknande. Djur som inte är mottagliga kan ha virus i svalget, på pälsen, under hovar och tassar och på så sätt transportera virus mekaniskt över långa sträckor.

Människan kan bära på virus i svalget och på hår, kläder och skor. Även fordon, transportbilar och redskap kan indirekt sprida virus.

Smittan kan även spridas genom kött och köttprodukter, mjölk och mjölkprodukter som ges till grisar och andra mottagliga djur. Det är förbjudet att utfordra mottagliga djur med matavfall med animaliskt innehåll.

Hur länge överlever viruset?

Hos en människa kan viruset överleva i svalg och näshåla i över 24 timmar.

Viruset kan överleva i flera veckor i till exempel ströbädd, hö och gödsel. I mat så som kött- och mjölkprodukter kan viruset överleva länge; i fryst mat upp till flera år.

Vilka djur kan bli smittade?

Klövbärande djur såsom nötkreatur, gris, får, get och buffel är känsliga för mul- och klövsjukevirus. Även älg, rådjur och andra hjortdjur, kameldjur, elefanter och igelkottar kan drabbas.

Kan jag vaccinera mina djur mot mul- och klövsjuka?

Nej, du får inte vaccinera själv mot mul- och klövsjuka. Det är förbjudet i Sverige.

Kan människor smittas av mul- och klövsjuka?

Nej, det kan de inte.

Kan jag äta kött och dricka mjölk från Tyskland?

Ja, det kan du göra.

Är det riskfritt att resa till Tyskland?

Ja, men om du har varit i området där den smittade anläggningen finns och har varit i kontakt med klövbärande djur eller obehandlade produkter från klövbärande djur, bör du när du kommer tillbaka till Sverige undvika direktkontakt med klövbärande djur i minst 5 dygn samt tvätta dina kläder och skor.

Jag har nyligen varit i området i Tyskland där den smittade anläggningen finns. Vad ska jag tänka på?

Om du har varit i kontakt med klövbärande djur eller obehandlade produkter från klövbärande djur i ett område där det finns mul- och klövsjuka, bör du när du kommer tillbaka till Sverige undvika direktkontakt med klövbärande djur i minst 5 dygn samt tvätta dina kläder och skor.

Får jag ta in djur från Tyskland till Sverige?

Du får inte ta in djur från det drabbade området i Tyskland (restriktionszonen) till Sverige.

Får jag ta med mig livsmedel från Tyskland till Sverige?

När du åker hem till Sverige från ett land där det finns mul- och klövsjuka är det förbjudet att ta med obehandlade kött- och mjölkprodukter och andra obehandlade produkter från klövbärande djur.

Får jag ta med kött från Sverige till länder utanför EU efter utbrottet av mul- och klövsjuka i Tyskland?

Länder utanför EU kan skärpa sina krav för vad privatpersoner får ta med sig när de reser, så undersök alltid vad som gäller just nu för det specifika landet som du ska resa till.

Senast granskad: 2025-01-22