Om du driver eller arbetar på ett slakteri måste du följa reglerna som gäller före, under och efter slakt. Du ska till exempel fixera och bedöva djuren med tillåtna metoder, klassa slaktkropparna och ta hand om biprodukter från slakt på rätt sätt. Du måste också ha ett kompetensbevis för att få hantera djur på slakteriet.
Slakt innebär avlivning av djur som är avsedda att användas som livsmedel. Detta sker genom att först bedöva djuret och sedan avbloda det. I Sverige krävs alltid bedövning före avblodning.
Du som hanterar djur i samband med slakt och avlivning måste ha ett kompetensbevis. Kompetensbeviset visar bland annat vilka djurslag du får avliva, vilka metoder och vilken utrustning du får använda. Kravet på kompetensbevis gäller i alla EU-länder.
Kravet på kompetensbevis gäller dock inte dig som
I dessa fall behöver du inte ha kompetensbevis, men du måste ha tillräcklig kunskap om hur du slaktar och avlivar djuren.
Jordbruksverket utfärdar inte kompetensbevis om du har har brutit mot EU-gemensamma eller nationella djurskyddsregler under de senaste tre åren. Vi kan också återkalla ett kompetensbevis, tillfälligt eller permanent.
För att kunna söka kompetensbevis måste du först gå en förberedande utbildning om slakt och avlivning och få ett kursintyg. Utbildningen måste vara godkänd av Jordbruksverket.
Om du har fått ditt kompetensbevis återkallat kan du inte ansöka om ett nytt förrän efter tre år. Du ska då också intyga att du har gått en ny utbildning.
De här verksamheterna har godkända utbildningar.
Asinger Education erbjuder språkstöd på lätt svenska, kurdiska eller arabiska under utbildningen.
Bos Taurus Veterinary Consultants AB utbildar i slakt av nötkreatur, gris, ren, får och lamm samt höns och kyckling.
Idre Sameby utbildar i slakt av ren.
Lisasgården utbildar i slakt av kanin.
SLU erbjuder webbaserade utbildningar.
Om du är registrerad på en utbildning om slakt och avlivning och vill ha möjlighet att jobba under tiden, kan du söka ett tillfälligt kompetensbevis. Det tillfälliga beviset gäller i högst 3 månader.
Det finns krav som du måste uppfylla för att få ett tillfälligt kompetensbevis:
Du ansöker om tillfälligt kompetensbevis i e‑tjänsten Ansökan om kompetensbevis för slakt och avlivning.
Vill du hålla utbildningar om slakt och avlivning för slakteripersonal som ska söka kompetensbevis? Då måste du först ansöka om godkännande från Jordbruksverket. Det gör du genom att skicka ett mejl till oss med din ansökan.
I din ansökan ska de här uppgifterna finnas med:
För att Jordbruksverket ska kunna godkänna en utbildning för kompetensbevis för slakt och avlivning ska den innehålla de delar som specificeras i EU:s förordning nr 1099/2009 om skydd av djur vid tidpunkten för avlivning. Här är de delar som ska ingå i utbildningen.
Slaktverksamhet (enligt artikel 7.2 i EU‑förordning 1099/2009):
Avlivningsverksamhet (enligt artikel 7.3 i EU‑förordning 1099/2009):
Det är också lämpligt att ta upp följande ämnen under utbildningen:
När du har gått den förberedande utbildningen och fått ditt kursintyg kan du söka kompetensbevis hos Jordbruksverket. Om du inte har gått klart utbildningen kan du söka ett tillfälligt kompetensbevis.
Du ansöker om kompetensbevis och tillfälligt kompetensbevis i e-tjänsten Ansökan om kompetensbevis för slakt och avlivning.
Se till att du har en digital kopia av ditt kursintyg som du kan skicka med i din ansökan om kompetensbevis.
Det tar ungefär två veckor att få kompetensbeviset efter att du har sökt det.
Du får bara jobba med de arbetsuppgifter som står i ditt kompetensbevis. Om du till exempel ska arbeta med bedövning av djur så måste det stå i ditt kompetensbevis att du har kompetens för den uppgiften.
Du kan alltså inte utföra arbetsuppgifter på slakteriet som inte står med i beviset, även om din arbetsgivare skulle vilja det. Det gäller oavsett om du ska jobba länge med en arbetsuppgift eller bara tillfälligt.
Du måste ha kompetensbevis för att
Ett kompetensbevis gäller i alla EU‑länder för de djurslag, metoder och steg i slaktprocessen som det är utfärdat för. Det betyder att du kan söka jobb i alla EU-länder med ett svenskt kompetensbevis.
Om du redan har ett kompetensbevis från ett annat EU‑land gäller det även i Sverige. Du behöver inte registrera ditt utländska kompetensbevis. Det räcker att du kan visa upp det om du blir tillfrågad av någon kontrollmyndighet.
Ditt kompetensbevis är en personlig värdehandling som du ska spara.
Slakterier får bara ta emot rena och friska djur som djurhållaren har skickat information om i förväg. Du ska ha fått informationen senast 24 timmar innan djuren anländer till slakteriet.
Informationen skickas till slakteriet i form av ett intyg. Intyget ska oftast ha uppgifter om djurens identitet och anläggningen som djuren kommer ifrån. Intyget ska också visa
För att djurens hälsotillstånd ska räknas som tillfredsställande ska de
Djur som har svårt att gå eller röra på sig ska avlivas där de befinner sig.
Det finns undantagsfall då djurhållaren inte behöver skicka informationen i förväg, utan kan skicka den tillsammans med djuren. Det gäller
Djur som har skadats under transporten eller vid ankomsten ska avlivas direkt efter ankomsten till slakteriet. Samma sak gäller för djur som är svaga, visar tecken på sjukdom eller inte är avvanda.
Skadade eller sjuka djur får endast stallas upp i särskilda utrymmen. De får stå där under högst 2 timmar, förutsatt att den officiella veterinären vid slakteriet bedömer att uppstallningen inte medför lidande för djuret.
Slakterier och relaterade organisationer ska följa de regler som finns om djurskydd, så att djur som slaktas skonas från onödigt lidande och obehag. Slakteriet ska också ha en plan för ett gott djurskydd vid hanteringen av djur.
Reglerna gäller för
Här kan du läsa övergripande information om reglerna för att slakta djur på slakteri. För att ta reda på alla regler behöver du också läsa våra föreskrifter samt de lagar och förordningar som gäller djurskydd. De finns länkade under rubriken Författningar.
Personal som arbetar med slakt ska vara utbildad och ha ett kompetensbevis som styrker utbildningen. Mer specifikt ska personalen
Det är bara djur som ska slaktas som får vara i ett stall som är avsett för slaktdjur. Det är dessutom bara levande djur som får föras in i slakteriet. Enda undantaget från den regeln är slaktkroppar från djur som har nödslaktats eller har slaktats i begränsad mängd på den gård som de kommer ifrån.
Vid uppstallning och drivning ska du hantera djuren lugnt.
När du driver djuren gäller det här:
När du stallar upp djuren gäller det här:
Du får fixera djuren en kort stund när de ska bedövas. Dessa fixeringsmetoder är tillåtna:
Dessa bedövningsmetoder får användas:
Du måste vara säker på att djuret är bedövat innan du avblodar det. Det gäller för alla tillåtna bedövningsmetoder.
Reglerna om bedövning är relativt detaljerade och reglerar bland annat
Du kan läsa mer om reglerna i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om slakt och annan avlivning, som du hittar under rubriken Författningar.
Sverige har ett totalförbud för slakt utan bedövning. Det gäller även vid olika former av religiös slakt. Kravet på bedövning finns med i Sveriges nationella lagstiftning, som ställer högre krav än EU:s regler.
Du ska alltid avbloda djuret direkt efter bedövning, oavsett om köttet ska bli livsmedel eller inte. Det gör du genom att öppna antingen båda halspulsådrorna eller det gemensamma blodkärl som dessa ådror utgår ifrån.
Efter avblodningen ska du kontrollera att djuret är dött innan slaktprocessen får gå vidare.
Om blodet ska samlas in som livsmedel måste du även följa livsmedelslagstiftningen.
Slakteriets utrustning för bedövning eller avlivning måste fungera och underhållas väl, så att slakteriet lever upp till reglerna om snabb och effektiv bedövning och avlivning. Det måste finnas reservutrustning som är tillgänglig omedelbart om den ordinarie utrustningen inte fungerar. All utrustning ska besiktigas dagligen.
Dessutom måste utrymmena på slakteriet vara lätta att rengöra. De ska också vara utformade på rätt sätt. Detaljerade regler om hur slakteriets utrymmen ska vara utformade finns att läsa i
De finns länkade under rubriken Författningar.
Om ditt företag är över en viss storlek ska ni utse en djurskyddsansvarig för varje slakteri. Personen ska se till att företaget följer djurskyddsreglerna som finns. Den djurskyddsansvarige ska ha ett kompetensbevis för sitt ansvarsområde.
Du får bara sälja fixerings- eller bedövningsutrustning tillsammans med lämpliga bruksanvisningar som informerar om hur de som använder utrustningen kan ge ett bra djurskydd. Du ska även göra bruksanvisningarna tillgängliga digitalt.
Alla slakterier ska nu följa bilaga II i EU:s förordning (EG) nr 1099/2009 om skydd av djur vid tidpunkten för avlivning. Det inkluderar även de slakterier som togs i bruk innan den 1 januari 2013.
Bilaga II reglerar slakteriers utformning, konstruktion och utrustning. Den började gälla för samtliga slakterier den 9 december 2019.
När djuret är slaktat ska du se till att slaktkropparna klassas av en behörig klassare. Alla slaktkroppar av nöt, gris, får, get, häst och ren som marknadsförs som livsmedel ska vara klassade på ett bestämt sätt. Klassningssystemet används för att så noggrant som möjligt beskriva slaktkroppens användbarhet och innehåll av kött, fett och ben, för att värdet ska kunna beräknas.
Den som ska klassa slaktkroppar ska ha behörighetsbevis. Det ger Jordbruksverket ut till slakteriet om klassaren har blivit godkänd på de kurser som vi ordnar.
Kontakta oss på djurkontrollenheten om du vill
Du som har ett mindre slakteri kan söka dispens från klassningsreglerna. Kontakta då djurkontrollenheten på Jordbruksverket.
Prissättningen på kött är fri. Klassningen finns för att man ska kunna beräkna värdet på slaktkroppar, så att olika parter kan resonera sig fram till ett bra pris. Det underlättar för uppfödaren att möta marknadens krav och att föda upp bra slaktdjur.
Slakterierna baserar sin betalning till uppfödaren på de olika klassningarna. Med ett gemensamt system för beskrivning av slaktkropparna blir priserna lättare att jämföra.
Slaktkroppar från nötkreatur, får, häst och ren delas in i kategorier, formklasser och fettgrupper. Det är klassaren som bedömer hur slaktkropparna ska klassas.
Alla länder i EU använder det så kallade EUROP-systemet för klassningen. Systemet är uppbyggt av fem huvudklasser – E, U, R, O och P – där E har bäst muskelutveckling och P har dåliga muskler. Var och en av klasserna delas in i tre delar, där den bästa och sämsta får tillägget + eller -. Detta ger totalt 15 klasser. Dessutom bedömer klassaren hur kroppen är täckt av fett i ett motsvarande system med 15 grupper: från 1- för de magraste djuren, till 5+ för djuren som är riktigt feta.
Slakteriet ska se till att slaktkropparna är snyggt uppslaktade inför klassningen. Överflödigt fett och delar som inte hör till slaktkroppen ska tas bort, utan att skada kroppen eller skära bort för mycket. Då kan vägningen och klassningen göras på ett rättvisande sätt.
Grisslaktkroppar klassas i köttprocent, där skalan sträcker sig från 45 procent till 65 procent. Grisen mäts med godkänd mätutrustning på väl definierade mätställen. Sedan beräknas köttprocenten med hjälp av en ekvation som EU har fastställt.
Reglerna om klassning hittar du under rubriken Författningar.
Vi kontrollerar klassningen med hjälp av oanmälda inspektionsbesök för att kontrollera
Kontroll av putsningen ingår också som en del av inspektionsbesöket.
Vi tar ut en avgift för kontrollerna. Avgiften beror på hur många kontroller ditt slakteri får. De större slakterierna kontrolleras minst åtta gånger per år.
Du måste ta hand om animaliska biprodukter på ett säkert sätt. Det första du ska göra är att kategorisera biprodukterna och hålla dem åtskilda från livsmedel. Sedan ska du skicka biprodukterna till en mottagare som får ta emot dem.
De animaliska biprodukterna från verksamheten delas in i tre olika kategorier. Det är slakteriet som ansvarar för att dela in biprodukterna i kategori 1, 2 eller 3.
Kategorierna styr hur produkterna får användas i nästa led. Det finns en stor mängd användningsområden för biprodukter från slakt. Vissa produkter får användas som foder, medan andra till exempel kan rötas eller bearbetas på andra sätt till gödningsmedel, utsmält fett eller läder. En del biprodukter, till exempel specificerat riskmaterial, måste dock alltid förbrännas.
Specificerat riskmaterial ska av säkerhetsskäl avlägsnas under slakt, för att minska risken för överförande av smittämnen som orsakar TSE-sjukdomar (till exempel galna ko-sjukan och scrapie).
Specificerat riskmaterial är ett kategori 1-material. Här listar vi vävnader som betecknas som specificerat riskmaterial om de har sitt ursprung i Sverige.
Vart du kan skicka de animaliska biprodukterna beror på hur de har kategoriserats. Den som tar emot biprodukterna måste alltid ha det tillstånd som krävs. I många fall krävs det att anläggningen är godkänd av Jordbruksverket. Men för vissa typer av material räcker en registrering eller ett individuellt tillstånd.
Du kan läsa mer om vad du kan göra med rester från livsmedelsverksamheter på vår sida om det.
Stallgödsel och frånskilt mag- och tarminnehåll från slakteriet kan skickas till en godkänd biogas- eller komposteringsanläggning. Det kan också lämnas ut till ett lantbruk för spridning på mark.
Ett handelsdokument måste alltid åtfölja transporten.
Alla animaliska biprodukter som lämnar slakteriet ska åtföljas av handelsdokument och du ska föra register.
Verksamheten vid slakterier kontrolleras av olika kontrollmyndigheter:
Jordbruksverkets uppdrag är att vägleda och samordna kontrollen av djurskydd och hanteringen av animaliska biprodukter. Ett redskap i det arbetet är att ta fram vägledningar och checklistor till kontrollmyndigheterna, så att bedömningarna ska vara korrekta och lika över hela landet. Du kan läsa vägledningarna och checklistorna på våra sidor för veterinärer och kontrollanter.
Jordbruksverket genomför uppföljande kontroller för att följa upp avvikelser från tidigare kontroller. För uppföljande kontroller kommer vi att debitera en avgift. Du kan också få betala en extra avgift om vi vid den ordinarie kontrollen upptäcker att det finns ett behov av extra utredning eller annan nödvändig åtgärd som medför merarbete för Jordbruksverket.
Slakteriet ska redovisa det som slaktas till Jordbruksverket. Det gäller följande djurslag: nötkreatur (inklusive till exempel buffel och bison), grisar, får och getter, hästar och vilt.
Skicka in slaktredovisningen senast på måndagen efter varje slaktvecka. Det gör du genom vår e‑tjänst Slaktredovisning.
Vi publicerar statistik om
Du hittar statistiken på sidan Statistik om slaktade djur och klassning. Där kan du även anmäla dig till att börja prenumerera på statistiken.
Bara akut skadade djur som annars skulle varit friska får nödslaktas för att bli livsmedel. Dessa djur ska avlivas på gården av behörig slaktpersonal så snart som möjligt efter att djuren har besiktigats levande av en veterinär. Sedan skickas djuren till ett slakteri som tar emot nödslaktade djur.
Tänk på det här om du ska ta emot ett nödslaktat djur:
Hör av dig till Livsmedelsverket om du vill veta mer nödslaktsintyg och hygienregler vid nödslakt.
Hör gärna av dig till oss om du har frågor inom något område.
Frågor om slaktprocessen:
Frågor om animaliska biprodukter:
Frågor om klassningen:
Frågor om slaktredovisningen:
Söker efter grundforeskrifter:
2019:8
Söker efter grundforeskrifter:
2006:84
Söker efter grundforeskrifter:
1998:127
2016:25
Söker efter grundforeskrifter:
2019:75