Logotyp Jordbruksverket
Logotyp Jordbruksverket

Ta in hundar till Sverige – både vid resor och handel

Hitta på sidan

Om du ska ta in en hund till Sverige finns det regler du måste följa. Det gäller till exempel om du har varit på semester utomlands med din egen hund, om du köper en hund till dig själv utomlands eller om du köper en hund utomlands för att sedan sälja vidare eller adoptera bort i Sverige. Reglerna finns för att förhindra att sjukdomar sprids, framför allt rabies. Rabies finns inte i Sverige i dag men det finns i många länder utanför Europa och även i ett fåtal länder i Europa. Det finns också regler för att ta in hundsperma från andra länder.

Nya regler för att ta in hundar till Sverige

Den 21 april började nya regler gälla i alla EU-länder.

För dig som reser tillsammans med din egen hund och den inte ska byta ägare så blir det inga ändringar.

Men om du ska ta över en hund från en annan ägare i ett annat land så är det flera nya krav.

Det ska framgå av hälsointyget från Traces att hunden kommer från en registrerad anläggning och har transporterats av en registrerad transportör. För hundar som tas in till Sverige kräver Sverige dessa registreringar först i mitten av oktober, men det kan vara andra datum som gäller i landet som hunden reser ifrån. Om du ska transportera ett djur från ett annat land till Sverige så kan det avsändande landet ställa krav på att djuret ska till en registrerad mottagare i systemet Traces för att de ska släppa iväg det och att djuret ska transporteras av en registrerad transportör. Därför är det viktigt att du tar kontakt med myndigheterna i landet där djuret kommer ifrån för att ta reda på vilka krav det avsändande landet ställer.

Du kan redan nu registrera anläggningen och registrera dig som transportör i våra e‑tjänster. Tänk på att registrering av transportörer inte är detsamma som transportörstillstånd för att transportera djur som är en del av din ekonomiska verksamhet. Det kan alltså hända att du både behöver registrera dig för flytt mellan länder och ha ett transportörstillstånd.

De nya reglerna innebär också att det från och med mitten av oktober ska vara en officiell veterinär som gör den undersökning som ska ske inom 48 timmar före avresan till Sverige. Tidigare behövde veterinären inte vara en officiell veterinär.

Om hunden tas in från ett land utanför EU så är det den 21 augusti som gäller.

Syftet med de nya reglerna är att förbättra djurhälsan och förhindra spridning av sjukdomar.

Sidorna är uppdaterade med de nya reglerna.

Vilka regler som gäller i just ditt fall beror på vilket land du ska ta in djur ifrån och hur rabiessituationen ser ut i det landet. Länderna delas upp i tre grupper, framför allt utifrån rabiessituationen. Leta upp aktuellt land i listan nedan och klicka sedan på länken i det stycket.

Från EU-länder och från Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Nordirland, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten

Det här är EU-länderna:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark (inklusive Grönland och Färöarna), Estland, Finland (inklusive Åland), Frankrike (inklusive Franska Guyana, Guadeloupe, Korsika, Martinique och Réunion), Grekland, Gibraltar, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal (inkl. Azorerna och Madeira), Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien (inklusive fastlandet, Balearerna, Kanarieöarna samt Ceuta och Melilla), Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Från länder utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs

Det gäller de här länderna:

Antigua och Barbuda, Argentina, Aruba, Ascension, Australien, Bahrein, Barbados, Belarus, Bermuda, Bosnien och Hercegovina, Bonaire, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Chile, Curaçao, Falklandsöarna, Fiji, Franska Polynesien, Förenade Arabemiraten, Hong Kong, Jamaica, Japan, Kanada, Nordmakedonien, Malaysia, Mauritius, Mexiko, Montserrat, Nya Kaledonien, Nya Zeeland, Ryssland, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint-Pierre-et-Miquelon, Saint Vincent och Grenadinerna, Sankt Helena, Singapore, Sint Eustatius och Saba, Sint-Maarten, Storbritannien (förutom Nordirland), Taiwan, Trinidad och Tobago, USA (inklusive Guam, Nordmarianerna, Puerto Rico, Amerikanska Samoa och Amerikanska Jungfruöarna), Vanuatu, Wallis och Futuna.

När det gäller Malaysia finns det fler regler på grund av sjukdomen Nipah disease.

Från länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll

Här ingår alla länder som inte står med i styckena ovan. Exempel på länder i den här gruppen är Brasilien, Egypten, Georgien, Iran, Peru, Kenya, Kina, Sydafrika, Thailand och Turkiet.

Senast uppdaterad: 2021-07-07

Denna modul visas endast online