Logotyp Jordbruksverket
Logotyp Jordbruksverket

Ta in katter i Sverige – både vid resor och handel

Hitta på sidan

Om du ska ta in en katt till Sverige finns det regler du måste följa. Det gäller till exempel om du har varit på semester utomlands med din egen katt, om du köper en katt till dig själv utomlands eller om du köper en katt utomlands för att sedan sälja vidare eller adoptera bort i Sverige. Reglerna finns för att förhindra att sjukdomar sprids, framför allt rabies. Rabies finns inte i Sverige i dag men det finns i många länder utanför Europa och även i ett fåtal länder i Europa.

Nya regler för att ta in katter till Sverige

Den 21 april börjar nya regler gälla för att ta in katter till Sverige.

De nya reglerna innebär att om du ska ta över en katt från en annan ägare i ett annat land så ska det framgå av hälsointyget från Traces att katten kommer från en registrerad anläggning och har transporterats av en registrerad transportör. De nya reglerna innebär dessutom att det ska vara en officiell veterinär som gör den undersökning som ska ske inom 48 timmar före avresan till Sverige.

För dig som reser tillsammans med din egen katt och den inte ska byta ägare så blir det inga ändringar.

I den här rutan står de nya reglerna som börjar gälla den 21 april. Resten av sidan innehåller reglerna som gäller fram tills dess.

Vilka regler som gäller i just ditt fall beror på vilket land du ska ta in djur ifrån och hur rabiessituationen ser ut i det landet. Länderna delas upp i tre grupper, framför allt utifrån rabiessituationen. Leta upp aktuellt land i listan nedan och klicka sedan på länken i det stycket.

Från EU-länder och från Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Nordirland, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten

Det här är EU-länderna:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark (inklusive Grönland och Färöarna), Estland, Finland (inklusive Åland), Frankrike (inklusive Franska Guyana, Guadeloupe, Korsika, Martinique och Réunion), Grekland, Gibraltar, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal (inkl. Azorerna och Madeira), Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien (inklusive fastlandet, Balearerna, Kanarieöarna samt Ceuta och Melilla), Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Från länder utanför EU där rabiessituationen är under kontroll

Det gäller de här länderna:

Antigua och Barbuda, Argentina, Aruba, Ascension, Australien, Barbados, Bahrein, Bermuda, Bosnien och Hercegovina, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Chile, Fiji, Falklandsöarna, Franska Polynesien, Förenade Arabemiraten, Guam, Hong Kong, Jamaica, Japan, Kanada, Makedonien, Malaysia, Mauritius, Mayotte, Mexiko, Montserrat, Nederländska Antillerna, Nya Kaledonien, Nya Zeeland, Ryssland, Saint Helena, Saint Kitts och Nevis, Saint Pierre och Miquelon, Saint Vincent och Grenadinerna, Singapore, Storbritannien (förutom Nordirland), Taiwan, Trinidad och Tobago, USA, Vanuatu, Vitryssland, Wallis, Futuna och Saint Lucia.

När det gäller Malaysia och Australien finns det fler regler på grund av sjukdomarna Nipah disease respektive Hendra disease.

Från länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll

Här ingår alla länder som inte står med i styckena ovan. Exempel på länder i den här gruppen är Brasilien, Egypten, Georgien, Iran, Peru, Kenya, Kina, Sydafrika, Thailand och Turkiet.

Senast uppdaterad: 2021-02-18