Publiceringsdatum4 April 2023

Alma vinner 3R-centrets skrivartävling

I början av året anordnade Sveriges 3R-center en nationell skrivartävling för gymnasiet på temat: Hur skulle en värld utan djurförsök ha sett ut? Nu har juryn sagt sitt. Stort grattis till Alma Hansson Sondén från Campeon Frigymnasium i Helsingborg!

Porträttfoto av Alma Hansson Sondén.

Alma Hansson Sondén från Campeon Frigymnasium vinner 3R-centrets skrivartävling.

Sveriges 3R-center utlyste under hösten en nationell skrivartävling för gymnasiet. Vi uppmuntrade gymnasieelever att skriva en berättande text om hur en värld utan djurförsök skulle se ut och hur den hade skilt sig från vår verklighet. Syftet från vår sida vara att öka intresset för forskning och olika forskningsmetoder hos unga människor.

Tävlingen var öppen för bidrag under februari månad och vi fick in 216 bidrag. Skolor från hela landet deltog och tio bidrag gick vidare för att bli bedömda av en jury. I juryn satt fyra personer med olika kompetenser. De är lärare, språkvetare, journalister och forskare.

En suggestiv och väldisponerad berättelse

Det vinnande bidraget är skrivet av Alma Hansson Sondén. Alma går tredje året på Samhällsprogrammet på Campeon Frigymnasium i Helsingborg. Nu kammar hon hem 15 000 kronor till den gemensamma klasskassan.

Juryns motivering lyder:

"En suggestiv och väldisponerad berättelse där omständigheterna klarnar efterhand och omfattningen av den grymma verkligheten framträder. Den otäcka skildringen av hur en ofrivillig försöksperson hanterar sin verklighet har flera litterära kvaliteter och är spännande från start till slut. Elegant avslutning som knyter an till inledningen."

Vi på 3R-centret träffade Alma över Zoom för att gratulera till vinsten och vi passade på att ställa några frågor till henne:

Grattis Alma! Hur känns det att vinna en skrivartävling?

Det känns jätteroligt! Jag älskar att skriva noveller så att vinna är verkligen en stor ära. Det är motiverande till fortsatt skrivande. Så kul att ni tyckte om den!

Hur tänkte du när du skrev din text? Vad ville du säga med den?

När jag fick uppgiften tyckte jag att det var ett väldigt svårt ämne. Men, jag försökte sätta mig in i situationen och vilka tankegångar man skulle ha i ett sådant tillstånd.

I en kort novell tycker inte jag att det nödvändigtvis behöver hända så mycket, så därför fokuserade jag snarare på att beskriva situationen så mycket som möjligt och lät huvudpersonens tankar följa läsaren genom dess tankegång. Jag försökte att skildra den krypande känslan av att vara förföljd. Likgiltigheten men också stressen och pressen att ofrivilligt fått lämna all sin makt i en annans händer, till någon som inte önskar en något gott.

När jag skrev novellen ville jag inte heller ge läsaren för mycket information. Jag uppskattar när texter inte ger ut allt till läsaren, utan att man själv får tänka efter lite.

Skriver du på fritiden?

Jag skriver inte regelbundet på min fritid, men jag är för andra året i rad med i skoltidningen på skolan. Detta året är det jag och en klasskompis som är chefredaktörer och skapar tidningen själva. Jag tycker mycket om att skriva och speciellt när det är kreativt skrivande, som exempelvis noveller. Så, är det något jag gärna skriver på fritiden är det noveller.

Vad tänker ni göra med prissumman?

Vi går sista året på gymnasiet så det börjar dra ihop sig till studenten. Klassens pengar kommer därför gå till att göra någon aktivitet tillsammans och njuta av den sista tiden.

Det vinnande bidraget

Vi publicerar med glädje Almas vinnande bidrag på vår webbplats. Det är hennes text, men hon har gett oss tillstånd att publicera den i sin helhet.

Hedersomnämnande

Juryn beslutade även att ge ett hedersomnämnande till det andra och det tredje bästa bidraget i tävlingen. Dessa går till två elever på Per Brahegymnasiet i Jönköping.

På andra plats i skrivartävlingen kommer Kato Myrholm.

På tredje plats i skrivartävlingen kommer Tilda Törnberg.

Stort grattis även till Kato och Tilda, som får var sitt diplom med hedersomnämnande och motivering.

Senast uppdaterad:

Till toppen