Publiceringsdatum11 Oktober 2023

Forskarsamtal med gymnasieelever

Den sista veckan i september firade Sverige och EU vetenskapsfesten som i Sverige går under namnet ForskarFredag-veckan. Syftet är att uppmärksamma forskning och forskaryrket hos allmänheten, i synnerhet hos unga människor.

Två personer samtalar vid ett ståbord. Samma samtal syns på en skärm mittemot personerna i en direktsändning.

Forskarsamtalen sändes från en studio och eleverna deltog från sina klassrum runt om i hela Sverige.

Sveriges 3R-center och forskarna mötte under veckan fler än 500 gymnasieelever från stora delar av Sverige för att prata om djurförsök och 3R. Samtalsämnena varierade från läkemedelsutveckling och riskbedömning till forskning om vilda djur, zebrafisken som modell samt forskning om hjärnans sjukdomar.

Eleverna var aktiva och delade med sig av sina uppfattningar om djurförsök, men gav också egna förslag på hur man kan ersätta djurförsök nu och i framtiden. De reflekterade över val av metod; så som cellmodeller, datormodeller och AI — metoder som redan idag har kunnat ersätta vissa djurförsök eller delar av ett försök. De ställde frågor och funderingar kring den etiska prövningen av djurförsök, lagstiftningen och många av dem var intresserade av djurvälfärd och hur man förfinar djurförsök. En del ville veta mer om hur det är att forska och hur man blir forskare.

Vi behöver dock fortfarande förklara att det faktiskt är lagligt att utföra djurförsök i Sverige och majoriteten elever verkar tro att det fortfarande är tillåtet att testa kosmetika på djur. EU-förbudet från 2013 då produktion och marknadsföring av djurtestad kosmetika förbjöds, är uppenbarligen inte känt av alla.

Vad tyckte forskarna om att vara med?

En av de forskare som träffade elever tillsammans med 3R-centret var Lars Bräutigam från Karolinska Institutet och Nationella kommittén. Han är positiv efteråt:

— Jag hade jättekul! Eleverna var engagerade och aktiva; de hade många smarta frågor som fick mig att verkligen tänka till innan jag svarade. Jag lärde mig mycket från diskussionerna och elevernas funderingar. De ville veta hur man blir forskare och om den etiska prövningen av djurförsök. Några var förvånade över hur zebrafisken kan hjälpa oss att utveckla nya mediciner.

— Det var roligt att prata om hur vi jobbar med 3R i vardagen hos zebrafiskarna på Karolinska.

Senast uppdaterad:

Till toppen