Sök vattenbruk

Alla anläggningar med vattenlevande djur som är registrerade, och i många fall även godkända enligt EU:s djurhälsoförordning (animal health law, AHL), finns registrerade i Jordbruksverkets vattenbruksregister.

Anläggningarna är registrerade när detta krävs enligt EU:s lagstiftning om djurhälsa. Det finns ingen fullständig överensstämmelse mellan krav på sådan registrering och krav på odlingstillstånd, som hanteras av länsstyrelsen.

Hälsostatusarnas innebörd

Hälsostatus ”förklarad sjukdomsfri” används för de sjukdomar som Sverige har en så kallad fristatus för, såsom IPN i inlandszon, ILA, IHN, VHS och SVC samt Bonamia och Marteilia.

Hälsostatus ”utrotningsprogram” används för de sjukdomar som Sverige har ett så kallat utrotningsprogram för. Detta gäller för BKD i inlandszon och för IPN i kustzon. Statusen ”utrotningsprogram” betyder alltså inte att smitta finns på den aktuella anläggningen.

Statusen ”misstanke”, ”restriktioner” eller ”bekräftad smitta” används när detta blir aktuellt.

Statusen ”ingen hälsostatus” anges för sjukdomar som Sverige varken har fristatus eller utrotningsprogram för. Detta gäller för BKD i kustzon.

Även för A-sjukdomar som inte förekommer inom EU anges ”ingen hälsostatus”.

BKD-fritt vatten

Ett BKD-fritt vattenområde är ett vattenområde (som inte är en sluten anläggning) där något av det här gäller:

  • BKD inte har bekräftats under de senaste tio åren, varken på hållna djur eller på vilda djur av mottaglig art.
  • Området har tidigare varit BKD-fritt, sedan har BKD bekräftats på hållna djur, men slakt eller avlivning har skett inom 30 dagar efter bekräftad smitta. Detta får ha skett vid högst två tillfällen under en sexårsperiod och djuren får inte ha uppvisat kliniska sjukdomstecken på BKD.
  • En grundlig undersökning har gjorts på vilda djur av mottaglig art utan att BKD har bekräftats.

Frågor om enskilda odlingstillstånd

Du kan ringa din länsstyrelse som svarar på frågor gällande enskilda odlingstillstånd.

Senast granskad: 2025-06-19