För att vår matproduktion ska bli mer hållbar måste den bli mer resurseffektiv, samtidigt som miljöbelastningen på jord, vatten och luft hålls så låg som möjligt. Vi konsumenter behöver äta mer klimat- och miljövänligt, och minska matsvinnet.
Hållbar utveckling handlar om att tillgodose dagens behov utan att försämra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Enligt Agenda 2030 består hållbarhet av tre dimensioner som alla är viktiga. Utifrån vårt uppdrag tolkar vi på Jordbruksverket de tre dimensionerna så här:
Jordbruksverkets uppdrag innebär att vi ska bidra till lösningar på flera utmaningar i samhället. Det handlar om matförsörjning, miljöpåverkan, klimatförändring, produktionsökning, konkurrenskraft och sysselsättning. I vårt arbete och i de beslut vi fattar tar vi hänsyn till hur det påverkar svensk matproduktion ur alla tre dimensioner av hållbarhet, med målet att hitta lösningar som balanserar dessa på bästa sätt.
En hållbar produktion och konsumtion av mat är ett komplext område som kan handla om
För att kunna producera mat i Sverige och bidra till en stark försörjningsförmåga behöver vi långsiktigt lönsamma företag. Utan långsiktig lönsamhet kan företagen inte hantera oförutsedda händelser eller investera i ny och mer hållbar produktionsteknik. Vi måste också värna om de naturresurser som krävs för matproduktion, vi måste satsa på forskning och utveckling samt trygga kompetensförsörjning och tillgång på arbetskraft.
Jordbruksverket publicerade för några år sedan en rapport med ett förslag på definition av ett hållbart livsmedelssystem som inkluderar alla tre dimensioner. Rapporten innehåller också en kartläggning av initiativ som pågick samt förslag till åtgärder.
Delvis baserat på rapporten har tio myndighetsgemensamma målbilder för ett hållbart livsmedelssystem tagits fram inom ramen för Miljömålsrådet. Syftet är att stärka myndigheternas samverkan när det gäller hållbara livsmedelssystem.
Animalieproduktionen omfattar de djur som behövs för att producera kött, ägg och mejeriprodukter. Djuren har en viktig roll i vårt jordbruk, både i kretsloppet på gårdarna och i ett ekonomiskt perspektiv. Omkring hälften av alla svenska gårdar har lantbruksdjur och animalieproduktionen står för knappt hälften av jordbrukets totala produktionsvärde. En stor del av jordbruksmarken är också kopplad till djuren genom odling av foder, bete och återföring av gödsel till marken som växtnäring. En del av jordbruksmarken kan inte användas för att odla spannmål, grönsaker eller annat som vi kan äta, det kan handla om att den skulle ge för dålig avkastning. Spannmål som odlas med syfte att bli livsmedel, som brödvete och maltkorn, klassas dessutom varje år ner på grund av bristande kvalitet. En del av den lågavkastande marken kan användas för att odla vall till våra idisslare. Därtill finns naturbetesmarker vars hävd är starkt beroende av betande djur. Från de här två typerna av mark är det indirekt via köttet och mjölken som vi själva kan få i oss näringsämnen.
All livsmedelsproduktion påverkar miljön på olika sätt. Animaliska produkter har generellt ett högre klimatavtryck än vegetabilierna, men djurhållningen har också miljömässiga fördelar. Betande djur är viktiga för att bevara biologisk mångfald och att hålla landskapet öppet. Till nötkreatur, får och hästar kommer en betydande andel av fodret från gräs, som inte kan användas till mat för människor. Naturbete och även en del av vallproduktionen, bedrivs på marker som inte alltid lämpar sig för produktion av grödor som kan användas som livsmedel. Det gör att marken utnyttjas effektivt. Dessutom bidrar gräsbaserad animalieproduktion till en högre kolinlagring i marken jämfört med spannmålsproduktion. Foder till höns, kycklingar och grisar kommer till stor del från spannmål och proteingrödor, vilket gör att man använder sig av ett livsmedel för att producera ett annat livsmedel. Å andra sidan är klimatavtrycket från dessa djur lägre jämfört med idisslarna. För flera djurslag ingår restprodukter från livsmedelsindustrin i foderstaten.
Etiska principer och djurs välmående är ett område som brukar kopplas till den miljömässiga hållbarheten, men som även tangerar social hållbarhet. Här återfinns också antibiotikaanvändning till lantbrukets djur och förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier.
Ur samtliga tre hållbarhetsperspektiv finns alltså stora utmaningar att lösa inom animalieproduktionen och lösningarna drar inte alltid åt samma håll, vilket betyder att avvägningar ständigt behöver göras. Ett klassiskt exempel är att nötkreatur å ena sidan orsakar höga utsläpp av växthusgaser, men å andra sidan är avgörande för att hävda betesmarker och främja biologisk mångfald.
Den svenska djurskyddslagstiftningen syftar till att säkerställa ett gott djurskydd och att främja en god djurvälfärd och respekt för djuren. God djurvälfärd betyder att djuren mår fysiskt och psykiskt bra.
Inom EU finns det en gemensam djurskyddslagstiftning på vissa områden, men den täcker inte all djurhållning. Den svenska djurskyddslagstiftningen ställer i många fall strängare krav än EU:s djurskyddslagstiftning.
I Sverige har vi till exempel mer långtgående krav när det gäller att djuren ska få bete sig naturligt, hur stor plats djuren ska ha att röra sig på och när det gäller ingrepp på djuren, som krav på bedövning vid kastrering och förbud mot kupering av svansar.
För att produktionen av kött, mjölk och ägg ska vara hållbar i längden måste djuren må bra och vara friska. Sjukdomar orsakar lidande för djuren och minskar också produktionen. En allvarlig smitta kan göra att enskilda djur eller hela besättningar behöver avlivas. Det kan snabbt förstöra år av arbete för jordbrukaren, eftersom det tar lång tid och är kostsamt att bygga upp en besättning av djur på gården.
Vissa smittor kan spridas mellan djur och människor. De kallas zoonoser. Några välkända zoonoser är exempelvis salmonella, campylobakter och EHEC. Människor kan smittas via livsmedel eller vid kontakt med djur. Ett livsmedelsburet utbrott riskerar att drabba många människor och därför är det ur folkhälsosynpunkt viktigt att minska den risken.
En god biosäkerhet, rätt utfodring och bra skötselrutiner kan minska risken för att få in en smitta i besättningen. Djur som får leva i en bra miljö, där de kan bete sig så naturligt som möjligt, har dessutom bättre förutsättningar att motstå infektioner och hålla sig friska, än djur som lever i en dålig och stressande miljö.
Jämfört med andra länder har svenska lantbruksdjur god hälsa. Det beror på att vi under lång tid har arbetat förebyggande, att vi har lyckats bekämpa allvarliga djursjukdomar och att vi har minimal införsel av levande djur från andra länder. Vårt gynnsamma geografiska läge där det är glest mellan gårdarna, har också betydelse. Sverige har lyckats utrota ett antal allvarliga sjukdomar. Tack vare ett långvarigt arbete har vi också en unikt låg förekomst av salmonella i Sverige. Sjukdomen kan dock inte utrotas helt eftersom salmonellabakterier förekommer i miljön. Människor smittas även av salmonella vid resor till andra länder.
Ett gott djurskydd bidrar också till en god djurhälsa och minskar därför behovet av att använda antibiotika. Friska djur behöver inte antibiotika.
Antibiotika är ett av de mest värdefulla läkemedel vi har. Globalt sker idag en ökad spridning av antibiotikaresistenta bakterier. Det är bakterier som blivit motståndskraftiga mot en eller flera typer av antibiotika, vilket innebär att det finns få eller inga verksamma antibiotika kvar för att behandla infektioner hos människor och djur.
I en del länder ges fortfarande antibiotika till djur för att de ska växa fortare eller för att förebygga sjukdomar. Detta ökar risken för att bakterier utvecklar resistens mot antibiotika, vilket kan innebära att det i framtiden blir svårt att behandla sjukdomar som vi idag enkelt kan behandla. Resistenta bakterier är ett snabbt växande hot i världen som berör både människors och djurs hälsa. Att motverka uppkomst och spridning av antibiotikaresistenta bakterier är därför viktigt och prioriterat.
Sverige var det första landet i världen som 1986 förbjöd all användning av antibiotika i syfte att få djur att växa fortare. Samma förbud infördes i hela EU 2006. I andra delar av världen förekommer det fortfarande att djuren får både antibiotika och hormoner för att växa fortare. Sverige har ett gott smittläge hos lantbruksdjur och vi har den lägsta användningen av antibiotika av alla EU-länder. Vi har också en relativt låg förekomst av antibiotikaresistenta bakterier bland djur jämfört med många andra länder. I Sverige arbetar djurägare, djurhälsopersonal, näringens organisationer och myndigheter på olika sätt för att bevara det goda läget och för en ansvarsfull användning av antibiotika.
I många andra EU-länder minskar nu användningen av antibiotika. Utvecklingen för den totala användningen i alla EU-länder samt Schweiz, Storbritannien, Norge och Island var en minskad användning med 12 procent mellan 2021 och 2022. Statistiken kommer från europeiska läkemedelsmyndigheten.
För att grödor ska växa och få bra kvalitet behövs växtnäring. Näringen kan antingen komma från naturgödsel eller från mineralgödsel. Naturgödsel är till exempel stallgödsel, kompostrester, biogödsel från biogasproduktion eller växtrester. Naturgödsel bidrar till att öka mullhalten i jorden, vilket gör att den klarar torka bättre och förstärker bördigheten på längre sikt. Det är viktigt att vi på bästa sätt använder det som produceras i jordbruket och att använda djurens gödsel som växtnäring är en del av en resurseffektiv matproduktion.
Mineralgödsel är näring som inte kommer från växter eller djur. Fördelen med mineralgödsel är att det går att detaljstyra innehållet, som kan tas upp direkt av växterna utan att först behöva brytas ner. Nackdelen är att det är mer energikrävande att framställa mineralgödsel. Dessutom är en del mineraler, som fosfor, ändliga resurser som utvinns ur gruvor.
Djur som betar motverkar att markerna växer igen. Öppna landskap och kulturmiljöer påverkar våra möjligheter till rekreation och turism. Men ännu viktigare är att de betande djuren bidrar till den biologiska mångfalden i betesmarkerna. En stor variation av växter, insekter och djur ger i sin tur ett bättre fungerande och stabilare ekosystem.
Kor, får, getter och hästar äter olika typer av växter när de betar, och skapar därför olika ekosystem. Till och med olika raser av kor och får påverkar landskapet på olika sätt. Till exempel är nötkreatur av rasen Highland cattle duktiga på att hålla undan sly i marker som riskerar att förbuskas.
Generellt går det åt betydligt mer vatten för att producera kött än för att odla växter. Det går åt upp till fem gånger mer vatten för att producera kött jämfört med bönor och linser och ungefär tre gånger mer vatten för att producera komjölk jämfört med havre- och sojabaserade drycker. Men det finns även vegetabiliska produkter som kräver mycket vatten, till exempel mandel, som kräver mer vatten än nötkött per kilo producerad vara.
I vissa delar av världen är tillgången på vatten ett problem. Om det används mer vatten än det som fyller på via regn och snö är risken stor att grundvattennivåerna sjunker. I Sverige är vattentillgången däremot tillräcklig under normala år. Det förekommer torkperioder med vattenbrist, men vi behöver inte välja bort kött, mejeriprodukter eller ägg från Sverige för att rädda grundvattnet.
För ekologisk produktion finns särskilda regler för hur djuren ska hållas. Höns får till exempel inte bo i burar och grundregeln är att nötkreatur ska vara lösgående. Inom ekologisk produktion ska även grisar, höns och kycklingar ha möjlighet att vistas ute. Men hos fjäderfän som vistas utomhus ökar risken för att smittor får fäste, till exempel campylobakter. Det är därför extra viktigt att som konsument hantera ekologisk kyckling noggrant i köket.
Foder till ekologiskt hållna djur ska vara ekologiskt producerat. I den ekologiska växtodlingen är det inte tillåtet att använda konstgödsel, utan näringsämnen tillförs genom naturlig gödning – till exempel gödsel från djur. Naturlig gödning behövs för att kunna odla ekologiskt, och inom vissa områden är det idag brist på naturlig gödning.
I debatten om en hållbar produktion och konsumtion av mat hamnar fokus ofta på animaliska livsmedel, inte minst på kött. Konsumtionen av ett livsmedel kan inte bli hållbar om inte produktionen är det, eftersom den största miljöpåverkan generellt uppstår i primärproduktionen. Konsumtionen av kött påverkas av priser, hushållsekonomi och utbud, men även av aspekter som kultur, traditioner och värderingar. Konsumenter i många rika länder äter ofta mer kött än vad som rekommenderas både av hälso- och miljöskäl.
Jordbruksverket tar fram information om matproduktionens effekter på miljön, men vi ger inga kostråd – det är Livsmedelsverket som ansvarar för det. Kostråden har fokus på hälsa och nutrition, men även miljöfaktorer omfattas. Om du vill äta livsmedel från djurriket och samtidigt bidra till en ökad hållbarhet ur fler perspektiv än hälsa, finns det några saker du kan tänka på:
De striktare reglerna som Sveriges jordbrukare måste följa och som i sin tur alstrar flera av våra starka mervärden, gör att produktionen blir dyrare. Det innebär att kött, matfågel, mejeriprodukter och ägg som producerats i Sverige ofta kostar mer för konsumenten än många importerade alternativ.
Sjömat är mat från fiske och produktion av vattenlevande organismer i hav och sjöar. Fisk är det djur som är mest effektiv på att konvertera protein från foder till tillväxt, och sjömat är i många fall ett hållbart alternativ till annat animaliskt protein. Men även fiske och vattenbruk ger upphov till utsläpp av växthusgaser.
Den största källan till utsläpp från fiske är dieselanvändning i fiskefartyg. Den näst största är läckage av kylmedel från de kylsystem som finns på fartygen. Detta beror på att några av de kylmedel som används är mycket starka växthusgaser.
Från vattenbruk kommer den största klimatpåverkan från produktionen av de insatsvaror som behövs för att producera maten – främst foder, men också energi för att driva anläggningarna. Klimatpåverkan från fodret varierar mycket: från musslor, som inte kräver någon extra fodertillsats, till rovfiskar, som behöver foder baserat på andra fiskar eller andra animaliska produkter.
EU och svenska Havs- och vattenmyndigheten har huvudansvaret för de regler som ska säkra att vi i framtiden har hållbara bestånd av olika fiskarter i våra vatten. EU-länderna bestämmer gemensamt över kvoter och andra fiskeregleringar som styr hur mycket yrkesfiskarna får fånga av vissa arter med målsättningen att fisket och produktionen ska vara hållbar. Insjöfisket förvaltas av Havs- och vattenmyndigheten och majoriteten av fångsterna fiskas i Vänern, Vättern, Hjälmaren och Mälaren.
All matproduktion har mer eller mindre påverkan på miljön och klimatet och här gäller det att alla led i den blå värdekedjan arbetar för att minska påverkan. Det finns en medvetenhet inom den svenska yrkesfiskenäringen, och svenskt yrkesfiske arbetar kontinuerligt tillsammans med forskare för att utveckla skonsamma och mer klimatsmarta fiskeredskap. Många byter till moderna fiskefartyg som är framtagna för att ha så liten klimatpåverkan som möjligt.
Insjöfisket utvecklar aktivt fiskemetoder som är skonsamma mot beståndet och är dessutom ofta mycket energieffektivt i användningen av bränsle. Emellertid är det krävande när det kommer till arbetsbelastning för fiskaren.
Som sjömatskonsument finns det flera sätt att tänka för att välja hållbar blå mat som sträcker sig bortom olika miljömärkningar som MSC, ASC, KRAV och WWF:s fiskeguide. Den gemensamma fiskeripolitiken i EU jobbar för ett hållbart fiske, varför sjömat som kommer från Sverige och EU bör anses vara hållbara.
I Sverige föds fisk upp i sjöar, vattenmagasin, vattendrag och i havet, framför allt i Bottniska viken. Sverige har rena vatten och många platser som lämpar sig för vattenbruk. Vattenbruks- och reningsteknik utvecklas hela tiden.
Svenskt vattenbruk styrs av regler för djurvälfärd, miljölagstiftningen och ett kontrollprogram som ska verifiera att reglerna följs och att fiskarna är friska. Det är till exempel förbjudet att använda antibiotika i förebyggande syfte. Istället används rutiner och kontroller av olika slag för att undvika sjukdomar. Eventuella sjukdomar hanterar vattenbrukare noggrant, i samarbete med Distriktsveterinärerna och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Faktorer som kan påverka produktionens hållbarhet är vilket foder som fiskarna äter och hur det produceras, samt energianvändningen i anläggningarna.
I Sverige föder vi även upp musslor och ostron, som är tvåskaliga blötdjur. Framför allt handlar det om kravmärkt blåmussla från västkusten. Tvåskaliga blötdjur kan vara bra för miljön i områden med för mycket näring, eftersom de äter genom att filtrera och rena vattnet från partiklar och plankton. Det föds även upp blåmusslor i Östersjön, men de blir mindre och används idag inte som livsmedel.
Det finns ett växande intresse för odling av alger, både i Sverige och i Europa. Odling av makroalger pekas ofta ut som ett miljövänligt sätt att öka produktionen av livsmedel. EU har identifierat algodling som en betydelsefull näring som kan bidra till en grön omställning. I den nya EU-strategin "Farm to fork" pekas alger ut som en viktig alternativ källa till protein i en uthållig livsmedelsproduktion, och EU-kommissionen har lyft fram algodlingens betydelse för att binda koldioxid. På marknaden finns svensk tång som är en KRAV-märkt råvara.
Vegetabilieproduktionen omfattar spannmål, vallväxter, proteingrödor, industrigrödor (som oljeväxter), potatis, frukt och grönsaker. På många svenska gårdar bedrivs både vegetabilie- och animalieproduktion i ett gemensamt kretslopp där foder odlas på åkrarna, naturbetesmarker betas och gödsel från djuren återförs som växtnäring. Vegetabilieproduktionen i Sverige står årligen för ett något högre ekonomiskt värde än animalieproduktionen.
Odlingen av växter på vår jordbruksmark gör att landskapet hålls öppet, så att det finns livsmiljöer för de arter som inte trivs eller klarar sig i skogen. Men jordbruket kan också ha negativa effekter på miljön, till exempel när kväve från gödsel läcker ut i sjöar och vattendrag eller när växtskyddsmedel skadar pollinerande humlor och bin.
Växter kan drabbas av sjukdomar och av skadedjur. För att undvika det behöver jordbrukare och odlare använda växtskydd. Det kan göras på ett hållbart sätt så att riskerna från användningen av kemiska växtskyddsmedel minskar, både för människa och miljö.
Växtskadegörare kan vara
Om angreppen blir stora kan de förstöra skörden eller försämra kvaliteten på växterna. Vissa skadegörare kan också utgöra hälsorisker i livsmedel eller foder, till exempel de fusariumsvampar som kan producera gifter i spannmål. Angreppen kan också sprida sig vidare till större områden och få fäste så att problemen blir värre följande år. Nya växtskadegörare som förs in till Sverige kan orsaka allvarliga skador och i värsta fall utrota sin värdväxt. Med klimatförändringen kan angreppen av växtskadegörare öka. Nya skadegörare kan komma till Sverige, och de gamla kan få ett mer aggressivt beteende. För att undvika att mer växtskyddsmedel används behöver vi utveckla det integrerade växtskyddet.
Ogräs konkurrerar med odlade växter om vatten, näring och ljus och gör att skörden minskar. En lägre skörd, oavsett om den beror på ogräs eller skadegörare, innebär ekonomiska förluster för odlaren. Dessutom belastas miljön onödigt mycket, eftersom odlaren doserar insatsmedel som utsäde och växtnäring samt använder sina maskiner optimalt för en högre skörd.
Inom EU finns principer för hållbarhet inom växtskydd och odling inom så kallat integrerat växtskydd, IPM. Då kombineras olika strategier och typer av åtgärder för att minimera både ogräs och angrepp av växtskadegörare. Dessutom ger IPM ett minskat behov av att använda kemiska bekämpningsmedel och ett mer hållbart växtskydd.
Åtgärderna kan till exempel vara att
IPM-planeringen handlar om att se till att grödan har bra förutsättningar att konkurrera med ogräs och klara angrepp av skadegörare. Vissa växtsorter är mer motståndskraftiga än andra. Genom att variera grödorna i en växtföljd och att gynna nyttodjur kan odlaren motverka att skadegörarna förökas.
Under odlingssäsongen är det viktigt att följa växternas utveckling och leta efter angrepp i fälten. Det hjälper odlaren att upptäcka angrepp tidigt, vilket i sin tur gör att dessa kan bekämpas vid en lämplig tidpunkt och med bra metoder.
I växthus kan biologisk bekämpning användas, till exempel insekter som odlaren sätter ut för att angripa skadegöraren. Ogräs kan hackas bort maskinellt eller manuellt.
Om odlaren behöver använda kemiska växtskyddsmedel är det viktigt att välja noga, men också att skydda både sig själv och miljön när medlen används. Fel användning av kemiska preparat kan göra skadegöraren resistent och växtskyddsmedlet tappar sin verkan.
I Sverige används betydligt mindre mängder växtskyddsmedel för att bekämpa skadegörare i odlingar jämfört med många andra länder inom EU. Riskerna för hälsa och miljö till följd av användningen av växtskyddsmedel minskade kraftigt mellan 1988 och 1995, men har sedan dess varit i stort sett konstanta. Det finns ett stort behov av forskning och utveckling kring både förebyggande åtgärder och direkta bekämpningsmetoder. Målet är att dessa ska kunna ersätta och komplettera kemiska växtskyddsmedel i större utsträckning än vad som sker idag.
Vid gödsling tillför odlaren näringsämnen till marken. En del av den näringen läcker ut i sjöar och hav och är en bidragande orsak till övergödning och algblomning i Östersjön. All mark läcker näringsämnen naturligt och odling gör att utlakningen ökar från marken. Vad som odlas, hur jordbrukaren gödslar växterna och huruvida produktionen är inriktad på växter eller djur kan påverka hur mycket näring som läcker ut.
I Sverige står jordbruket för ungefär hälften av de utsläpp av kväve och fosfor till havet som orsakas av människan. Jordbruket står också för nära 90 procent av de svenska utsläppen av ammoniak. Ammoniak utsöndras bland annat från stallgödsel. Genom nederbörd och direkt nedfall hamnar ammoniaken på mark, i sjöar och i vattendrag och bidrar till försurning och övergödning.
Förlusterna av kväve och fosfor samt utsläpp av ammoniak från jordbruket har minskat under senare år, vilket delvis beror på att antalet lantbruk och djur har blivit färre. Minskningen beror också på effektiva åtgärder för att minska förluster av kväve och fosfor och utsläpp av ammoniak. För att den positiva trenden ska hålla i sig är det viktigt med fortsatta insatser.
Människan har sysslat med växtförädling sedan vi började med jordbruk. Vi började med att välja ut växter med egenskaper som passade våra syften, för att senare aktivt korsa växter och ta tillvara på mutationer. En förutsättning för att nå framgång med växtförädling är att det finns en stor variation av egenskaper att jobba med. Det är därför avgörande att vi har kvar en stor biologisk mångfald i form av växtgenetiska resurser. Det gäller både för odlade arter och sorter och för deras vilda släktingar. Vi behöver därför se till att bevara en variation inom odlingen och naturliga växtmiljöer. Dessutom är det viktigt att vi har genbanker för fröer och vegetativt förökade växter.
Utvecklingen har gett oss sorter med hög avkastning som passar i det moderna jordbruket. Nu står vi inför utmaningen att göra vår matproduktion mer hållbar på flera sätt och det kräver att vi tar fram grödor och växtsorter med nya egenskaper. Växtförädlingens bidrag till ett uthålligt jordbruk innebär att arbeta med många mål samtidigt. Vi behöver nya växtsorter med egenskaper som passar för odlingsplatsens klimat och jordmån. Om vi kan anpassa odlingen efter lokala förutsättningar krävs det mindre tillförsel av gödsel, vatten och bekämpningsmedel.
Klimatförändringarna kommer att leda till nya problem för våra växter. Sommartorka kan bli vanlig i delar av Sverige, och genom att förädla växter kan vi få fram mer torktåliga växtsorter.
Ett sätt att stödja det integrerade växtskyddet är att förädla växter, till exempel genom att ge dem indirekt resistens. Då utvecklar man de egenskaper hos grödor och träd som särskilt gynnar skadeinsekternas naturliga fiender. Växten kan förse nyttoinsekterna med föda, till exempel nektar, så att de överlever tills skadegörarna kommer. Växten kan också erbjuda skyddande håligheter. Man kan också utveckla växter som avger vissa dofter när de skadas för att locka till sig naturliga fiender till skadegörarna.
Ett relativt nytt sätt att arbeta med växtförädling är att med hjälp av genteknik ge en växt en önskad egenskap.
Vi behöver också motståndskraftiga växter som ett led i att bevara jordens mullhalt. Mull består av nedbrutna rester av växtdelar och annat organiskt material. Den ger marken en god struktur, så att den vattenhållande förmågan ökar och utlakningen av näringsämnen som kväve och fosfor minskar. Hög mullhalt är en viktig del i markens bördighet.
Intensiv jordbearbetning minskar markens mullhalt och för att stötta ett mer hållbart jordbruk kan jordbrukaren odla utan att plöja, vilket ökar mullhalten i markens ytlager. Plöjningsfri odling minskar också klimatpåverkan eftersom plöjning är den del i jordbearbetningen som kräver mest bränsle. Den ökade mullhalten gör också att mer kol lagras i marken.
Men utan plöjning uppstår andra problem. Många typer av ogräs blir svårare att bekämpa, särskilt när vi försöker minska användningen av kemiska bekämpningsmedel. Då behöver jordbrukaren nya växtsorter som är starka att konkurrera med ogräsen. Ett annat problem är att de skörderester som blir kvar i markytan kan bli en källa till svampsjukdomar som sedan sprids till grödan. Vi måste därför ta fram motståndskraftiga sorter som kan hålla jämna steg med utvecklingen av skadesvamparnas förmåga att bryta resistens.
De växthusgaser som genereras i produktionen av våra livsmedel består framför allt av metan och lustgas från djurhållning och växtodling samt koldioxid från användningen av fossila bränslen i jordbruket. En del av dessa utsläpp är svåra att minska om vi vill behålla dagens livsmedelsproduktion. För att verkligen minska utsläppen inom jordbrukssektorn finns behov av ny teknik och innovation. Några konkreta åtgärder kan vara
De direkta utsläppen av växthusgaser från djurhållningen kommer i form av metan främst från idisslare, samt lustgas och metan från djurens gödsel. Produktionen av foder innebär utsläpp från maskinerna, som ofta drivs med fossila bränslen. Jordbruksmarken i sig avger också växthusgaser.
Utsläpp av växthusgaser skiljer sig mycket mellan olika djur. I produktionen av nöt-, får- och lammkött samt mjölk är det framförallt djurens matsmältning som bidrar till utsläppen av växthusgas via metan. För griskött, matfågel och ägg är det koldioxid från foderproduktionen som dominerar utsläppen. Metan är en starkare växthusgas än koldioxid, men den försvinner samtidigt mycket snabbare från atmosfären. Men så länge vi globalt sett fortsätter att släppa ut metan i högre takt än den bryts ner, så fortsätter ändå metan från djurhållningen att ha en stor negativ påverkan på klimatet.
Några faktorer som styr hur stora utsläppen blir per kilo animaliskt livsmedel är djurslag, foder, om djuren lever i stallar eller utomhus, hur snabbt de föds upp och djurens hälsa. Till exempel ger ett kombinerat system för mjölk- och nötköttsproduktion som baseras på mjölkkor, ett väl anpassat foder samt en god djurhälsa, ett lägre utsläpp per kilo mjölk respektive kött än om nötköttet kommer från specialiserad nötköttsproduktion.
Eftersom utsläppen av metan är mycket lägre från gris, kyckling och värphöns, är klimatpåverkan från den typen av kött och ägg mindre. De största utsläppen kommer inte från dessa djurs matsmältning utan från foderproduktionen, och utsläppen skiljer sig åt beroende på vilket foder som används. Vid produktion av soja eller palmolja skapas utsläpp av förändrad markanvändning, till exempel skövling av regnskog. Produktionen av gräsbaserat foder, alltså vall och bete, har större potential att binda kol i marken, jämfört med odling av till exempel spannmål.
Ett sätt att göra produktionen av mat mer hållbar är att använda förnybar energi och att använda den på ett effektivare sätt. Jordbrukare och andra företagare på landsbygden har goda förutsättningar att producera och använda förnybar energi. Till exempel kan stallgödsel rötas till biogas och energiskog kan användas för värmeproduktion. De har också en viktig roll för utvecklingen av vindkraft och solenergi, eftersom det på många gårdar finns mycket mark och byggnader med stora tak.
Med matsvinn menar vi livsmedel som produceras i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte går vidare i livsmedelskedjan och konsumeras av människor. Matsvinn sker i hela livsmedelskedjan och leder till stora negativa miljöeffekter, och resurser försvinner till ingen nytta. Det är också pengar som använts i onödan och förlorade intäkter för producenter.
I primärproduktionen kallas matsvinnet för livsmedelsförluster. Varje år är det flera hundra tusen ton livsmedelsråvaror som inte lämnar gårdar, båtar, packerier och slakterier för att bli mat. Det kan bero på vädrets påverkan, viltskador, växtskadegörare och djursmittor, men också på marknadens höga krav på hur produkter ska se ut. Det är viktigt att hålla en god kvalitet i alla led och ta ett gemensamt ansvar för att förebygga och använda eventuella överskott.
Den största andelen livsmedelsavfall finns i hushållen. Vi kan alla minska svinnet genom att planera vår matlagning, spara, frysa in och laga om. Och tänk på att utsidan inte är allt – du kan till exempel skära bort det fula på frukten och göra en fruktsallad.
Jordbruksverket samverkar med Livsmedelsverket och Naturvårdsverket i ett gemensamt regeringsuppdrag för minskat matsvinn. Det är ett uppdrag i livsmedelsstrategin.
Jordens befolkning växer och många länder i världen har en snabb ekonomisk utveckling. När människor får mer pengar att röra sig med börjar de ofta äta mer kött och mejeriprodukter – som det går åt mycket resurser för att producera. Vi kommer generellt att behöva mycket mer mat i framtiden.
FN:s globala mål enligt Agenda 2030 är att utrota hungern till 2030. Vi är långt ifrån att nå det målet då cirka 735 miljoner människor, det vill säga drygt 9 procent av alla människor i världen, inte har tillräckligt att äta. Tyvärr visar statistik att antalet hungrande människor ökar. Parallellt råder det ingen matbrist i världen. De största anledningarna till att många inte kan äta sig mätta är att maten är ojämnt fördelad i världen.
Fattiga människor har inte råd att köpa den mat de behöver, det kan handla om att det är dyrt att transportera produkter i områden med dåliga vägar och hamnar. Krig och konflikter begränsar också tillgången på mat i olika delar av världen.
På längre sikt är det inte självklart att maten räcker till alla ens i teorin. Om dagens utveckling håller i sig måste jordbruket i världen producera ungefär 50 procent mer mat år 2050 än vad det gör idag. Men det finns inte mycket ny mark som kan odlas, i alla fall inte utan allvarliga miljöskador. Dessutom krymper den odlingsmark som redan finns på grund av erosion och ett torrare klimat.
Det betyder att vi måste producera mer mat på den mark där vi redan odlar. För att klara det måste vi fortsätta utveckla nya tekniker, till exempel för konstbevattning, nya torktåliga sorter eller bättre sätt att tillföra näring till jorden. Vi måste också öka kunskapen om de metoder som redan finns.
Jordbruksverket följer med i den internationella diskussionen om jordbrukets betydelse för utvecklingsländer. När det är relevant tar vi också hänsyn till vilka effekter som kan uppstå i utvecklingsländerna när vi analyserar olika förslag. Det övergripande målet är att vi ska bidra till en rättvis och globalt hållbar utveckling.