Publiceringsdatum2 September 2019

Saras praktik blev en fast tjänst som utredare

Sara kom till Sverige från Armenien. Hon har snabbt lärt sig svenska och efter att först ha praktiserat på Jordbruksverket jobbar hon nu som utredare.

Sara, utredare på Jordbruksverket.

Sara, utredare på Jordbruksverket.

Med sig i portföljen har Sara en filosofie doktorsexamen i agronomi och erfarenhet av forskning inom nya grödor, organisk odling, växtodling och växtskydd.

– Jordbruksverket var det enda stället jag ville jobba på, säger Sara.

Kärleken förde Sara till Sverige och nu är Aneby hemma för henne och hennes man. Efter den obligatoriska undervisningen i svenska och samhällskunskap för nyanlända fick Sara en praktikplats på Jordbruksverket. Det har hon inte ångrat en enda gång.

– Jordbruksverket var det enda ställe jag ville jobba på och nu gör jag det. Det finns så många spännande projekt så man hinner aldrig bli trött på arbetet. Här har jag bra kollegor och goda resurser.

Sara hoppas kunna bidra till förändring

Genom sitt arbete på Jordbruksverkets landsbygdsenhet hoppas Sara att hon är med och bidrar till förändring. Hon anser att både konventionellt och ekologiskt jordbruk ligger på en bra nivå i Sverige, men att det alltid finns utrymme för förbättring.

– Ofta jobbar man bara med ett område, men jag jobbar med bredd och kan vara mer neutral. Som forskare och utredare kan jag basera mina beslut på fakta. Jag jobbar mycket fristående med utvärderingar och analyser. Resultaten kan till exempel bidra till nästa landsbygdsprogram och det känns väldigt bra att vara med och göra skillnad.

Sara tycker att den svenska kulturen till stor del kännetecknas av respekt, det gäller även arbetskulturen.

– Respekt, arbetsvilja och ärlighet är det som jag tycker kännetecknar Jordbruksverket. Jag tycker om samarbete och när man visar arbetsvilja och respekt mot sina kollegor, då funkar allt i slutet.

– Jag ser inte att jag vill byta arbetsgivare, i alla fall inte inom de kommande fem åren. Jag lär mig fortfarande och jag har mycket att ge tillbaka, avslutar Sara.

Hur tar organisationen tillvara på dina idéer?

Mina chefer har hittills varit redo för nya idéer och förändring. Min närmaste chef är väldigt öppen för förändring. Jag har inte känt mig begränsad.

Vad är det bästa med Jordbruksverket som arbetsplats?

Bra arbetsgivare. Många förmåner, till exempel flexibel arbetstid, antal semesterdagar, jobba hemifrån. Finns så många olika befattningar. Man lär sig så mycket och skaffar sig så mycket kompetens. Man kan utvecklas och lära sig nya saker och kan använda sina nya kompetenser i organisationen.


Senast uppdaterad:

Till toppen