Animalieproduktion, års- och månadsstatistik – 2024:09
Publiceringsdatum: 2024-11-14
Referensår: 2024 Produktkod: JO0604 Ämnesord: Animalieproduktion
Jesper Fransson 036-15 50 79 statistik@jordbruksverket.se
Sammanfattning
Kvantiteten invägd mjölk i september 2024 var 218 600 ton, varav 22 300 ton ekologisk mjölk. Jämfört med statistiken för september 2023 minskade den totala invägningen med drygt 1 % medan invägningen av ekologisk mjölk minskade med ungefär 16 %.
I september var den totala slaktvikten av nötkreatur 12 300 ton, av gris 19 400 ton och av får och lamm 530 ton. Jämfört med september förra året ökade slakten av nötkreatur och gris, medan slakten av får och lamm minskade.
Syfte
I denna statistikrapport redovisas utvecklingen inom produktionen av animalieprodukter.
Avsikten är att visa hur utvecklingen för de olika animalieprodukterna ser ut, genom att jämföra den senaste tillgängliga månadens mängder med samma tidsperiod föregående år.
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU.
Revideringar
På grund av ett beräkningsfel skrivs produktionen av mejeriprodukter för augusti 2024 upp med i genomsnitt 2 % för vardera påverkad redovisningsgrupp.
Invägning av mjölk och produktion vid mejeri
I september vägdes det in 218 600 ton mjölk vid mejerierna. Lite mer än 10 %, eller 22 300 ton, av den totala mjölkinvägningen utgjordes av ekologisk mjölk. Jämfört med samma månad förra året minskade den totala mjölkinvägningen med mer än 1 % och invägningen av ekologisk mjölk med närmare 16 %.
Efter årets tredje kvartal har den totala mjölkinvägningen minskat med knappt 1 % jämfört med samma tidsperiod förra året. Samtidigt har invägningen av ekologisk mjölk, efter tre kvartal, minskat med 19 % jämfört med samma tid förra året.
September månads produktion:
- 54 900 ton konsumtionsmjölk, vilket är en minskning med 4 % jämfört med september 2023,
- 18 400 ton syrade produkter, vilket är en minskning med knappt 1 % jämfört med september 2023,
- 5 800 ton grädde, vilket är en ökning med drygt 7 % jämfört med september 2023,
- 6 400 ton ost, vilket är en ökning med 9 % jämfört med september 2023,
- 1 000 ton smör, vilket är en minskning med 36 % jämfört med september 2023,
- 5 300 ton mjölkpulver, vilket är en minskning med närmare 3 % jämfört med september 2023.
Den totala produktionen av:
- konsumtionsmjölk innefattade 8 800 ton ekologiska produkter
- syrade produkter innefattade 1 700 ton ekologiska produkter
- grädde innefattade 200 ton ekologiska produkter.
Utveckling av slakt av lantbruksdjur
- I september 2024 slaktades det 37 500 nötkreatur och den totala slaktvikten av nötkreatur var 12 300 ton. Slakten av nötkreatur låg i linje med statistiken för samma månad förra året. Efter tre kvartal har slakten av nötkreatur ökat med drygt 1 % jämfört med samma tidsperiod förra året.
- Under september månad slaktades det 206 200 grisar. Den totala slaktvikten av gris var 19 400 ton, vilket var en ökning med närmare 3 % jämfört med september 2023. Tre kvartal in i 2024 ligger slakten av gris i nivå med uppgifterna vid motsvarande tidpunkt år 2023.
- Slakten av får och lamm minskade med drygt 11 % i september 2024 jämfört med september 2023. Under månaden slaktades det 25 900 får och lamm och den totala slaktvikten av får och lamm var 530 ton. Efter tredje kvartalet har slakten av får och lamm minskat med ungefär 13 % jämfört med samma tidsperiod förra året.
- Statistiken om den slaktade mängden fjäderfä fanns inte tillgänglig vid publiceringen av denna rapport. Statistiken kommer att publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas när den finns tillgänglig.
Invägningen av ägg
I september 2024 levererades det 9 100 ton ägg, varav 1 200 ton ekologiska ägg, av medlemsföretagen i Svenska Ägg. Jämfört med statistiken för september 2023 ökade den totala ägginvägningen med mer än 1 %, medan invägningen av ekologiska ägg minskade med drygt 11 %.
Efter det tredje kvartalet har den totala ägginvägningen och invägningen av ekologiska ägg minskat med 11 respektive 16 % jämfört med statistiken vid motsvarande tidpunkt förra året.
Tabeller
Slaktstatistik
- Slakt av större lantbruksdjur vid slakteri. År 2020–2023
- Slakt av större lantbruksdjur vid slakteri. Månad september 2022–september 2024
- Slakt av större lantbruksdjur vid slakteri. Månad 2024
- Slakt av fjäderfä vid slakteri. År 2020–2023
- Slakt av fjäderfä vid slakteri. Månad augusti 2022–augusti 2024
- Slakt av fjäderfä vid slakteri. Månad 2024
Kort om statistiken
Definition och förklaringar
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom jordbrukssektorn både i Sverige och i EU. Den största delen av denna statistik regleras av följande rådsdirektiv och kommissionsbeslut:
- Europaparlamentet och Rådets förordning EG nr 1165/2008 av den 19 november 2008 om statistik över besättningar och köttproduktion om upphävande av rådets direktiv 93/23/EEG, 93/23/EEG.
- Rådets direktiv 96/16/EG av den 19 mars 1996 om statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter.
- Kommissionens beslut 97/80/EG av den 18 december 1996 om tillämpningsföreskrifter till rådets direktiv 96/16/EG om statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter.
Statistiken i denna rapport ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre delar:
- köttproduktion (djurslakt) vid slakteri för humankonsumtion,
- mjölkinvägning och mejeriproduktion,
- invägning av ägg.
Statistikens tillförlitlighet
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. Mellan år 2019 och juli 2023 uppskattades de saknade invägningsvärdena uppgå till 13 % av marknaden. Från och med juli 2023 uppskattas de saknade invägningsvärdena uppgå till 15 %.
Så tar vi fram statistiken
Uppgifter om slakten av nötkreatur, gris, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas.
Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna uppgiftsinsamling.
Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som Jordbruksverket samlar in månadsvis från de största mejeriföretagen.
Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag baseras på månadsvis insamlade uppgifter från Svenska Äggs medlemsföretag.
En mer utförlig information om hur vi tagit fram statistiken finns i ”Statistikens framställning” under rubriken ”Metod och kvalitet”.
Statistikens jämförbarhet
Uppgifter om invägning av mjölk och slakt av lantbruksdjur redovisas även hos EU:s statistikorgan Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med andra EU-länders uppgifter.
Mer om statistikens jämförbarhet finns i Kvalitetsdeklarationen under rubriken "Metod och kvalitet".
Bra att veta
Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i databastabellen för invägningen av ägg inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är fullt jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel.
Annan statistik
I rapportserien Ekologisk animalieproduktion redovisas bland annat slakt av ekologiskt hållna lantbruksdjur.
Summary in English
The quantity of milk delivered to dairies in September 2024 was 218 600 tonnes, of which 22 300 tonnes was organic milk. Compared with the statistics for September 2023, the total delivery of milk and the delivery of organic milk decreased by roughly 1 and 16 % respectively.
In September the total slaughter weight of cattle was 12 300 tonnes, of pigs 19 400 tonnes, of sheep and lambs 530 tonnes. Compared with September last year, the slaughter of cattle and pigs increased, while the slaughter of sheep and lambs decreased.