Publiceringsdatum5 november 2025

FoU-dagarna 2025: Fyrtio år av forskning – vetenskapen driver ekolantbruket framåt

Välkommen till två dagar med fokus på forskning och utveckling inom ekologisk produktion. FoU-dagarna genomförs som en hybridkonferens den 5–6 november i Uppsala.

Program i korthet

Årets tema på konferensen är Fyrtio år av forskning – vetenskapen driver ekolantbruket framåt.

Vi inleder med ett gemensamt pass med frågeställningen Vad har hänt och vart är vi på väg? Det blir samtal med seniora och juniora forskare samt rådgivare inom ekologisk produktion om hur forskning kring ekologiskt lantbruk har sett ut, ser ut idag och ser ut imorgon. Vilka ämnen har det varit fokus på i forskningen? Hur har den bidragit till utveckling av såväl ekologisk som konventionell produktion? Under eftermiddagen samt förmiddagen dag två finns det tre olika spår med inriktning på husdjur, växtodling samt trädgård att välja på.

Dagarna avlutas med gemensamt pass om helhetsperspektiv i forskningen om hållbar livsmedelsproduktion. Hur utvärderar vi fler hållbarhetsaspekter än klimatet för lantbruket? Vad är forskningsläget? Diskussion med forskare om hur vi kan få till mer tvärvetenskaplig och holistisk forskning på hållbara livsmedelssystem.

På kvällen den 5 november erbjuds gemensam tvårätters ekologisk middag på Home Hotel i Uppsala.

FoU‑dagarna genomförs som hybrid­konferens. Antalet platser på plats är begränsat, så anmäl dig så tidigt som möjligt när anmälan öppnar i augusti.

Program för FoU-dagarna i detalj

Program den 5 november

9.00-09.45 Workshop med Introduktionskursen

9.30-10.15 Kaffe och registrering

10.15–12.00 Fyrtio år av forskning – vad har hänt och vart är vi på väg?

Samtal med seniora och juniora forskare samt rådgivare inom ekologisk produktion om hur forskning kring ekologiskt lantbruk har sett ut, ser ut idag och ser ut imorgon. Vilka har fokusen varit för forskningen och hur har den bidragit till utvecklingen av såväl ekologisk som konventionell produktion.

Moderator: Rasmus Einarsson

12.00–13.00 Lunch

Valbara eftermiddagspass den 5 november

Tid

Husdjur

Växtodling

Trädgård

13.00‑13.30

De resurssnåla entreprenörerna. Niclas Åkeson, Publishing farm

De resurssnåla entreprenörerna. Niclas Åkeson, Publishing farm

Det senaste inom fröodling av köksväxter

13.30‑13.35

Föredragsbyte

13.35‑14.05

Mindre förluster inom ekologisk nötköttsproduktion. Ingrid Strid, SLU

Nya perspektiv på markhälsa, Christina Lundström, SLU RådNu

Nya perspektiv på markhälsa, Christina Lundström, SLU RådNu

14.05‑14.10

Föredragsbyte

14.10‑14.40

Förlängda kalvningsintervall. Anna Edvardsson Rasmusson, SLU

Ta markekologin på allvar - det är nyckeln till fruktbar jord, växthälsa och bra avkastning. Norska resultat och erfarenheter, Vibhoda Holten

Ta markekologin på allvar - det är nyckeln till fruktbar jord, växthälsa och bra avkastning. Norska resultat och erfarenheter, Vibhoda Holten

14.40‑15.40

Kaffe med Postermingel

15.40‑16.10

Potentiella framtida proteinkällor till gris och fjäderfä. Emma Ivarsson, SLU

Gödsling till ekologisk höstraps – tre forskningsprojekt utförda 2005–2017, Lena Engström SLU

Bibehållen markfukt och bevattning i ekologisk trädgårdsproduktion. Jonas Jönsson, HIR Skåne

16.10‑16.15

Föredragsbyte

16.15-16.45

Aktuellt ämneBegränsningar för ekologiskt jordbruk i slättbygder: ett samhällsekonomiskt perspektiv, Mark Brady AgriFood Economics Centre (Constraints)Bibehållen markfukt och bevattning i ekologisk trädgårdsproduktion. Jonas Jönsson, HIR Skåne

19.00

Middag

Program 6 november


Valbara förmiddagspass 6 november

Tid

Husdjur

Växtodling

Trädgård

8.30‑9.00

Ø-KO-AVL. Morten Kargo, Århus universitet

 

Vägen framåt utan intensiv ogräsbekämpning, Göran Bergkvist SLU

Fysisk barriär mot insekter? Resultat från DOMINO
Josef Telfser, Laimburg Universitet (engelska)

9.00‑9.05

Föredragsbyte

9.05‑9.35

Nya möjligheter i avelsarbetet med produktionsdjur. Susanne Eriksson, SLU

Aktuellt ämne

Framtidens fruktträdgårdar
Jutta Kienzle (engelska)

9.35‑10.10

Kaffe

10.10‑10.40

Bioraffinering av ensilage – utbyte och utfodring. Dan-Axel Danielsson, SLU

Sökandet efter unika arvsanlag hos gamla sorter och släktingar till förädling av vetesorter för ekologisk produktion för godare och hälsosammare livsmedel, Julia Darlison SLU

Svarta vinbär i extrem tätodling – ny potential? Kimmo Rumpunen, SLU

10.40‑10.45

Föredragsbyte

10.45‑11.15

Vad vet vi om ensilage till grisar? Jhon Perez, SLU

Kvalitetsodling av ekologiskt vårvete efter klöverrik vall, Ann-Charlotte Wallenhammar HS

Utvärdering biostimulanter
Katja Ihrsén, Lantmännen BIOagri

11.15‑11.20

Föredragsbyte

11.20‑12.00

Kodfri djurspaning- AI-teknik som alla kan förstå.

Oleksiy Guzhva, SLU

Är ökad förädling och näringsvärdering nyckeln till högre betalningsvilja? Anna Henning Moberg och Veronica Öhrvik, Torsåker gård

Är ökad förädling och näringsvärdering nyckeln till högre betalningsvilja? Anna Henning Moberg och Veronica Öhrvik, Torsåker gård

12.00–13.00 Lunch

13.00–14.30 Helhetsperspektiv i forskningen – hur går det?

Presentation av forskningsläget vad gäller att utvärdera fler hålbarhetsaspekter än klimatet för lantbruket och diskussion med forskare om hur vi kan bli bättre på att få till mer tvärvetenskaplig och holistisk forskning på hållbara livsmedelssystem.

Moderator: Rasmus Einarsson

14.30 Kaffe

Posterutställning

Under FoU-dagarna kommer det att vara en posterutställning där forsknings- och forskningsprojekt för ekologisk produktion presenteras.

För dig som vill ha med en egen poster

I anmälan till FoU-dagarna kommer det att finnas en länk där du kan anmäla intresse för att delta med poster. Sista datum för posteranmälan är 30 september.

Som poster­utställare förväntas du vara på plats under poster­minglet den 5 november klockan 14.40–15.40.

Postrarna kommer endast att visas på plats, inte digitalt.

Presentationerna från konferensen

Presentationerna från konferensen kommer att finnas tillgängliga på SLUs webbplats i samband med FoU-dagarna. Det sker ingen inspelning av föredragen.

Arrangörer

Jordbruksverket, SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) samt Hushållnings­sällskapet anordnar FoU-dagar där rådgivare, forskare, lantbrukare och andra intresserade kan mötas och diskutera aktuella frågor och de senaste forskningsrönen inom ekologisk produktion.

Information och anmälan

Konferensen vänder sig till: rådgivare och forskare

Datum: 5–6 november 2025

Plats: Ultuna i Uppsala eller digitalt deltagande

Avgift för deltagandet på plats kommer att faktureras innan konferensen. Eventuell återbetalning sker endast om avbokningen sker senast 14 dagar före konferensen.

Anmälan öppnar i augusti.

Senast uppdaterad: