Inspelning från webbinarium om miljöersättningen för skötsel av betesmarker och slåtterängar

Den 16 mars 2023 arrangerade Jordbruksverket ett webbinarium för rådgivare om miljöersättningen för skötsel av betesmarker och slåtterängar från 2023.

På webbinariet gick sakkunniga på Jordbruksverket igenom vilka förändringar som har gjorts och varför. De beskrev även hur miljöersättningen tillsammans med en förstärkt kompetens­utveckling ska bidra till att markernas natur-, kultur- och produktionsvärden bevaras och förstärks.

Inspelningarna från webbinariet

Syfte och mål med miljöersättningen för skötsel av betesmarker och slåtterängar. Vilka marker berättigar till stöd?

Lisa Karlsson, utredare på Jordbruksverket, berättar om syfte och mål med miljöersättningen för skötsel av betesmarker och slåtterängar. Hon berättar också om vilka marker som ger rätt till stöd, ersättningsnivåer och kalkyler, processen från EU:s förordningar till Sveriges strategiska plan för EU:s nya gemensamma jordbrukspolitik (CAP) samt om definitioner.

Skötselvillkor, markklasser och komplement

Lena Söderman, stödsamordnare på Jordbruksverket, berättar om villkor och förändringar i villkor samt vad det innebär att åtagandeplanen har tagits bort. Hon berättar också om skötselvillkor som är gemensamma för betesmarker och slåtterängar samt om särskilda villkor. Hon berättar även om skötselvillkor som är gemensamma för mosaikbetesmark, alvarbete, skogsbete och gräsfattig mark, särskilt villkor för skogsbeten, betesfria år, manuell slåtter, höhantering, efterbete och om svårtillgänglig plats.

Fältbesök: kontroll på plats, ajourhållning av jordbruksmark och ajourhållning av markklasser

Tulla Saarimäki, kontrollsamordnare på Jordbruksverket, berättar om fältbesök på betesmarker: kontroll av stödansökan och de villkor som ingår i stöden, ajourhållning av jordbruksblock samt ajourhållning av markklasser. Hon berättar också om vanliga avvikelser i kontroll samt ger sammanfattande råd till rådgivare.

Rådgivningens roll

Kersti Andersson, rådgivare inom biologisk mångfald på Jordbruksverket, berättar om ett program för kompetensutveckling om ängs- och betesmarker: vilka lantbrukare som är prioriterade för enskild rådgivning och vilka ämnesområden som är prioriterade. Hon berättar också om fortbildning för rådgivare inom området ängs- och betesmarker.

Senast granskad: 2023-04-25

Till toppen