Du som har din verksamhet inom ett nitratkänsligt område kan få ersättning för att minska risken för att näringsämnen och växtskyddsmedel ska läcka ut i våra vattendrag.
Om du har svårt att uppfylla skötselvillkoren för ersättningen på grund av torkan finns det undantag som gör att du inte får avdrag på dina ersättningar. Villkor som du inte uppfyller på grund av extremt väder, som till exempel torka, kan vara ett skäl för att du ska slippa avdrag på ersättningen.
Det är länsstyrelsen som handlägger ersättningarna och ansvarar för att bedöma om avdragen kan sättas ner. Det är bra att läsa igenom information om torka från din länsstyrelse för att få reda på hur de hanterar situationen.
Ersättningen ska bidra till att anpassa gödslingen till grödans behov och för att undvika att det blir outnyttjad växtnäring kvar i marken som då riskerar att utlakas.
Ett annat syfte är att minska risken för att växtskyddsmedel ska spridas i vattenmiljön genom de dräneringsbrunnar som finns. Det innebär att du ska ha en bevuxen zon runt dräneringsbrunnar för att kunna få ersättningen.
Det här är en helt ny 1-årig ersättning 2023. Du kan inte få den här ersättningen för åkermark i träda eller mark med permanenta grödor. Marken ska finnas inom ett nitratkänsligt område.
Du kan få den 1-åriga ersättningen för precisionsjordbruk – planering för att ta fram olika dokument och analysresultat för att kunna styra och behovsanpassa hur mycket växtnäring du behöver tillföra din odling. Det handlar om att ta fram en växtodlingsplan, en växtnäringsbalans och om att ha en aktuell markkartering.
Om du sprider flytgödsel på din mark behöver du också se till att det görs en analys av växtnäringsinnehållet. Du ska också ha bevuxna zoner runt dräneringsbrunnarna på de skiften som du söker ersättningen för.
Karta över nitratkänsliga områden, markerade med rosa färg. Klicka på bilden för att se en större version.
Om din mark ligger nära gränsen för ett nitratkänsligt område kan du se mer exakt var gränsen går i länsstyrelsens karttjänst VISS.
Gör så här:
I SAM Internet kan du se om din mark ligger i ett nitratkänsligt område. Klicka på Visa blockinformation under fliken Block i Karta och Skiften.
Ersättning för precisionsjordbruk är 30,78 euro per hektar för 2023.
Det exakta stödbeloppet fastställs på hösten varje år inför utbetalning och beror på hur många som söker stödet. Intervallet som stödbeloppet kan hamna inom är 20-41 euro per hektar.
Ersättningen bestäms i euro, men du får det utbetalt i svenska kronor. Växelkursen fastställs av Europeiska centralbanken den sista bankdagen före den 1 oktober.
För 2023 års utbetalningar är kursen 1 euro = 11,5325 kronor.
Du kan ibland få en minskning av ditt stöd om du får mer än 2 000 euro i gårdsstöd, nötkreatursstöd, stöd till unga jordbrukare, ersättning för kolinlagring och minskat kväveläckage (fånggröda, mellangröda eller vårbearbetning), ersättning för precisionsjordbruk – planering och ersättning för ekologisk produktion.
Minskningen görs för att EU:s budget inte ska överskridas under året, eller om EU:s reserv för kriser inom jordbrukssektorn inte räcker till. Det är samma avdrag som görs i alla medlemsländer.
Minskningen är en viss procentsats av det belopp som överstiger 2 000 euro. EU‑kommissionen beslutar avdragets storlek i procent i november varje år, om det blir ett avdrag.
De här villkoren behöver du följa för att få full ersättning. Ta kontakt med din länsstyrelse om du inte kan uppfylla villkoren.
Du ska ha en växtodlingsplan som innehåller en gödslingsplan för 2023 där alla skiften med åkermark och permanent gräsmark på åkermark finns med. Det här gäller för växtodlingsplanen:
Du kan göra det genom att använda den balansberäkning som finns på Mina sidor på Greppa Näringens webbplats. Där får du hjälp med alla halter av kväve, fosfor och kalium i både produkter som du tar in till gården och alla produkter som går ut från gården. Du får också veta vad en växtnäringsbalans är och vad du behöver förbereda inför beräkningen av balansen. För att komma vidare till beräkningen på Mina sidor måste du logga in med e‑legitimation. Du kan också spara din växtnäringsbalans och alla uppgifter du har lagt in. Skulle du bli uttagen för kontroll kan du logga in på Mina sidor på Greppa Näringens webbplats och visa hur du har gjort balansen. Det finns inget krav på att du måste göra denna balans via Greppa utan det är ett tips.
Du kanske redan har en godkänd växtnäringsbalans för din gård. På Mina sidor finns också de växtnäringsbalanser sparade som rådgivare har gjort vid rådgivning inom Greppa Näringen.
Du kan inte söka precisionsjordbruk på ett skifte och samtidigt ha ett åtagande om anpassad skyddszon på samma skifte om det finns en dräneringsbrunn ovan mark på den anpassade skyddszonen.
För att få den här ersättningen utbetald måste du uppfylla minst ett av de krav som finns för att du ska räknas som aktiv jordbrukare:
Det kommer även att finnas andra sätt som du kan visa att du är aktiv jordbrukare på om du inte uppfyller någon av punkterna ovan, om länsstyrelsen begär att du ska göra det.
Djurart | Antal djurenheter | Antal djur som motsvarar 1 djurenhet |
---|---|---|
Nötkreatur som är äldre än 2 år | 1,00 | 1,00 |
Ungnöt (6 månader–2 år) | 0,60 | 1,67 |
Suggor | 0,50 | 2,00 |
Tackor | 0,20 | 5,00 |
Getter (hondjur) | 0,20 | 5,00 |
Slaktsvin (slaktade) | 0,30 | 3,33 |
Slaktkycklingar | 0,03 | 33,33 |
Värphönor | 0,014 | 71,43 |
För att få full ersättning måste du följa grundvillkoren. Grundvillkoren är regler som till exempel handlar om hur du ska sköta dina djur och din mark.
Du söker ersättningen i e‑tjänsten SAM Internet. Sista dag att söka 2023 är den 13 april. Om din ansökan kommer in efter den 13 april minskar vi din ersättning med 1 procent per arbetsdag som ansökan är försenad. Om ansökan kommer in efter den 8 maj får du ingen ersättning alls 2023.
Om du ska söka jordbrukarstöd för första gången så behöver du kontakta din länsstyrelse för att få ett kundnummer.
Du kan ändra vissa saker i din SAM‑ansökan efter att du har skickat in den. Det är viktigt att du hela tiden ser till att uppgifterna i ansökan stämmer med verkligheten.
Nytt för i år är att du i vissa fall får större möjligheter än tidigare att ändra i ansökan för att undvika avdrag på stöden. Det beror på att vi regelbundet använder satellitbilder för att göra uppföljning av din jordbruksmark. Om det vi ser i uppföljningen skiljer sig från din SAM‑ansökan informerar vi dig så att du får möjlighet att ändra i din ansökan för att slippa avdrag på stöden.
Du kan ändra i din ansökan fram till den 15 juni men i vissa fall kan du ändra fram till den 31 augusti. Du kan dra tillbaka hela eller delar av din ansökan fram till den 31 oktober.
Läs mer om vilka ändringar du kan göra och hur det går till när vi följer upp din jordbruksmark.
Vi börjar betala ut ersättningen i april 2024.
Om du får en kontroll på din gård som visar att det finns skillnader mellan det du angett i din ansökan och verkligheten kan det leda till att du får din utbetalning senare än planerat.
När vi har fattat beslut om utbetalning kan du se hur mycket pengar du får på Mina sidor.
Vi använder regelbundet satellitbilder för att göra uppföljning av din jordbruksmark. Om det vi ser i uppföljningen skiljer sig från din SAM-ansökan får du ett brev om det. Då får du möjlighet att ändra i din ansökan för att slippa avdrag på stöden.
Länsstyrelsen kontrollerar att din ansökan stämmer med verkligheten och att du följer alla villkor och grundvillkor. Om det visar sig att det finns fel i din ansökan får du ett brev och då kan du i vissa fall ändra din ansökan för att undvika avdrag på stödet. Länsstyrelsen kan också göra kontrollbesök på ett mindre antal gårdar. Du får oftast veta i förväg om du ska få besök av en kontrollant.
Om du inte följer villkoren som gäller för stödet kan du få avdrag.
Om en oförutsedd händelse gör att du inte kan uppfylla villkoren så kan du ändå ha rätt till ersättningen. Oförutsedda händelser kan vara
Du ska anmäla den oförutsedda händelsen skriftligt till din länsstyrelse tillsammans med en redogörelse och underlag som visar vad som har hänt. Det ska du göra inom 15 arbetsdagar från den dag då du har möjlighet att göra det. Du kan mejla eller skicka ett brev.
I dokumentet ser du hur du kan kombinera de olika ersättningarna.
Det finns mycket att tänka på vid en överlåtelse eller ett övertagande, framför allt beroende på när den sker. Vi rekommenderar att du planerar överlåtelsen i så god tid som möjligt innan du skickar in din SAM‑ansökan. Du hittar all information på vår sida om överlåtelse.
Tänk på att ansökan om övertagande alltid måste skickas in om den nya sökanden har ett annat person- eller organisationsnummer. Detta gäller alltså även om det är en familjemedlem som ska ta över eller om du ska ändra företagsform.
Håll dig uppdaterad om senaste nytt om ersättningarna och stöden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev om stöd till landsbygden.
Du kan ställa frågor till oss här på vår webbplats och också se svaren på frågor som andra har ställt.
Du kan också ringa länsstyrelsernas kundsupport för jordbrukarstöd.
Gäller det Västernorrlands län ska du i stället ringa det här numret.