Du som har din åkermark inom ett nitratkänsligt område kan få ersättning för att planera din växtodling och minska risken för att näringsämnen och växtskyddsmedel ska läcka ut i våra vatten.
Nästa år kommer du att kunna söka ersättningen för precisionsjordbruk – planering i hela Sverige, alltså inte bara i nitratkänsligt område.
Ett av villkoren i ersättningen är att du ska ha en markkartering som är högst 10 år i samband med att du lämnar in din SAM‑ansökan. Beställ därför en markkartering i god tid om du saknar aktuell markkartering och vill söka ersättningen nästa år.
Ett annat villkor är att dräneringsbrunnar ovan mark med ytvattenintag ska vara omgivna av en bevuxen zon. Om du ska höstså ett skifte i år som du vill söka ersättning för 2025 är det enklast att så zonen runt dräneringsbrunnen redan i samband höstbruket.
Ersättningen för precisionsjordbruk – planering ska bidra till att anpassa gödslingen till grödans behov och för att undvika att det blir outnyttjad växtnäring kvar i marken som då riskerar att utlakas.
Ett annat syfte är att minska risken för att växtskyddsmedel ska spridas i vattenmiljön genom dräneringsbrunnar. Det innebär att du ska ha en bevuxen zon runt dräneringsbrunnarna för att kunna få ersättningen.
Vi har gjort flera förtydliganden i ersättningen och även några ändringar av regler och villkor.
Du som har din åkermark inom ett nitratkänsligt område kan få den 1‑åriga ersättningen för precisionsjordbruk – planering för att ta fram olika dokument och analysresultat för att kunna styra och behovsanpassa hur mycket växtnäring du behöver tillföra din odling. Det handlar om att ta fram växtodlingsplan, växtnäringsbalans och markkartering.
Om du sprider flytgödsel på din mark behöver du också se till att det görs en analys av växtnäringsinnehållet. Du ska även ha en bevuxen zon runt alla dräneringsbrunnar ovan mark med ytvattenintag på de skiften som du söker ersättningen för.
Du kan inte få den här ersättningen för åkermark i träda eller mark med permanenta grödor.
Om din mark ligger nära gränsen för ett nitratkänsligt område kan du se mer exakt var gränsen går i länsstyrelsens karttjänst VISS.
Gör så här:
I SAM Internet kan du se om din mark ligger i ett nitratkänsligt område. Klicka på Visa blockinformation under fliken Block i Karta och Skiften.
Ersättningen är 41 euro per hektar åkermark år 2024.
Ersättningen bestäms i euro, men du får det utbetalt i svenska kronor. Växelkursen fastställs av Europeiska centralbanken den sista bankdagen före den 1 oktober.
För 2024 års utbetalningar är kursen 1 euro = 11,30 kronor.
Du kan ibland få en minskning av ditt stöd om du får mer än 2 000 euro i gårdsstöd, nötkreatursstöd, stöd till unga jordbrukare, ersättning för kolinlagring och minskat kväveläckage (fånggröda, mellangröda eller vårbearbetning), ersättning för precisionsjordbruk – planering och ersättning för ekologisk produktion.
Minskningen görs för att EU:s budget inte ska överskridas under året, eller om EU:s reserv för kriser inom jordbrukssektorn inte räcker till. Det är samma avdrag som görs i alla medlemsländer.
Minskningen är en viss procentsats av det belopp som överstiger 2 000 euro. EU‑kommissionen beslutar avdragets storlek i procent i november varje år, om det blir ett avdrag.
De här villkoren behöver du följa för att få full ersättning. Ta kontakt med din länsstyrelse om du inte kan uppfylla villkoren.
Du måste ha minst 4 hektar jordbruksmark i din ansökan den 11 april för att få ersättning. Om du har mindre än 4 hektar mark i din SAM ansökan den 11 april måste du öka din areal så att du når upp till 4 hektar senast den 6 maj. Stödet minskar med 1 procent per arbetsdag till och med den 6 maj som du inte når upp till minst 4 hektar mark. Om du inte når upp till 4 hektar mark senast den 6 maj får du ingen ersättning alls.
Om du har under 4 hektar jordbruksmark, så kan du ändå få ersättning om du får nötkreatursstöd och det totala beloppet för gårdsstöd, nötkreatursstöd, stöd till unga jordbrukare, ersättning för precisionsjordbruk – planering, ersättning för kolinlagring och minskat kväveläckage samt ersättning för ekologisk produktion uppgår till minst 100 euro.
Varje skifte som du vill ha ersättning för måste vara minst 0,1 hektar.
Du måste sköta din jordbruksmark enligt det så kallade aktivitetskravet, det kan du läsa mer om på sidan om gårdsstödet under rubriken Du ska sköta din jordbruksmark.
Du ska ha en växtodlingsplan som innehåller en gödslingsplan för 2024 där alla skiften av ägoslaget åkermark finns med. Det här gäller för växtodlingsplanen:
Växtodlingsplanen ska vara tillgänglig för kontroll senast sista ansökningsdag för SAM‑ansökan, den 11 april.
Du kan använda beräkningsverktyget Vera och beräkningsdelen ”Gödslingsplan och utlakning” för att göra en växtodlingsplan. I Vera kallas växtodlingsplanen för gödslingsplan. Verktyget är kostnadsfritt och du kan välja att hämta skifte, areal, förfrukt och gröda från din inskickade SAM‑ansökan till gödslingsplanen. Därefter lägger du in planerad gödsling och skriver ut rapporten Gödslingsplan – behovsbaserad. Läs mer om Vera på Greppa Näringens webbplats.
Du ska göra en växtnäringsbalans baserad på uppgifter från en 12-månadersperiod under något av de 3 senaste åren. Den ska alltså vara baserad på uppgifter från 2021, 2022 eller 2023.
Om du har flera olika produktionsenheter (olika gårdar) utan gemensam drift ska du göra en växtnäringsbalans för varje produktionsenhet.
Har du startat ett jordbruksföretag eller köpt till en produktionsenhet under 2023 eller 2024 så behöver du inte göra någon växtnäringsbalans för 2024 för det nystartade jordbruksföretaget eller för den nyförvärvade produktionsenheten.
Du som odlar frilandsgrönsaker eller bär på mer än hälften av din åkermark på gården kan i stället välja att göra en växtnäringsbalans på skiftesnivå.
Det här gäller för växtnäringsbalansen:
Växtnäringsbalansen ska vara tillgänglig att kontrollera senast sista ansökningsdag för SAM‑ansökan, den 11 april.
Du kan göra en växtnäringsbalans på Greppa Näringens webbplats. Det är kostnadsfritt och den innehåller de uppgifter vi efterfrågar. Du kan även använda andra tjänster för att göra din växtnäringsbalans. Det viktiga är att din växtnäringsbalans har det efterfrågade innehållet.
Din markkartering får vara högst 10 år gammal och måste vara gjord senast sista ansökningsdag för SAM‑ansökan, den 11 april 2024. Det här gäller för markkarteringen:
Resultatet från markkarteringen ska finnas tillgängligt för kontroll senast sista ansökningsdag för SAM‑ansökan, den 11 april.
Gudrun har 20 hektar markkarterad mark fördelat på 4 skiften.
Markkarteringen är gjord med totalt 20 jordprover. Skifte 1A är 4 hektar stort och ingår i markkarteringen, men saknar helt jordprov.
Då Gudruns markkarteringen uppfyller villkoret om minst 1 jordprov per hektar har markkarteringen rätt antal prover.
Åke har 20 hektar markkarterad mark fördelat på 4 skiften.
Markkarteringen är gjord med totalt 19 jordprover. Skifte 1A är 4 hektar stort och ingår i markkarteringen, men saknar helt jordprov. Skifte 1B är 2 hektar stort och har 1 jordprov.
Åkes markkartering uppfyller inte villkoret om minst 1 jordprov per hektar.
Men då skifte 1B är under 3 hektar så krävs endast 1 jordprov på det skiftet. Åkes markkartering omfattas därför av undantaget och markkarteringen har rätt antal jordprover.
Love har 20 hektar markkarterad mark fördelat på 4 skiften.
Markkarteringen är gjord med totalt 19 jordprover. Skifte 1A, 1C och 1D är alla större än 3 hektar. Skifte 1B är 2 hektar stort och ingår i markkarteringen, men saknar helt jordprov.
Loves markkartering uppfyller inte villkoret om minst 1 jordprov per hektar.
Då skifte 1B saknar jordprov helt omfattas Loves markkartering inte av undantaget och markkarteringen har därför 1 jordprov för lite.
Du som sprider flytgödsel på din mark, antingen från din egen besättning eller från en annan gård, ska göra minst en gödselanalys varje år. Gödselanalysen ska visa halterna av ammoniumkväve, fosfor och kalium i flytgödseln.
År 2024 ska gödselanalysen finnas tillgänglig för kontroll senast den 17 juni. Den får inte vara äldre än 1 år. Analysen får alltså inte vara gjord innan 17 juni 2023.
Alla dräneringsbrunnar ovan mark med ytvattenintag på skiften som du söker denna ersättning för ska vara omgivna av en bevuxen zon som minskar risken för att växtskyddsmedel transporteras ut i vattenmiljön. Det här gäller för zonen:
Du kan inte söka ersättning för precisionsjordbruk – planering på ett skifte och samtidigt ha ett åtagande om anpassad skyddszon på samma skifte om det finns en dräneringsbrunn ovan mark med ytvattenintag på den anpassade skyddszonen.
För att få den här ersättningen utbetald måste du uppfylla minst ett av de krav som finns för att du ska räknas som aktiv jordbrukare:
Du räknas automatiskt som aktiv jordbrukare om du uppfyller något av de fyra kraven, men du kan uppfylla kravet på att vara aktiv jordbrukare även om ingen av de fyra punkterna stämmer in på dig. Länsstyrelsen kommer då att begära att få en komplettering, och då kan du till exempel visa att du uppfyller kravet på att vara aktiv jordbrukare genom att visa kostnader eller intäkter från din verksamhet.
Djurart | Antal djurenheter | Antal djur som motsvarar 1 djurenhet |
---|---|---|
Nötkreatur som är äldre än 2 år | 1,00 | 1,00 |
Ungnöt (6 månader–2 år) | 0,60 | 1,67 |
Suggor | 0,50 | 2,00 |
Tackor | 0,20 | 5,00 |
Getter (hondjur) | 0,20 | 5,00 |
Slaktsvin (slaktade) | 0,30 | 3,33 |
Slaktkycklingar | 0,03 | 33,33 |
Värphönor | 0,014 | 71,43 |
För att få full ersättning måste du följa grundvillkoren. Grundvillkoren är regler som till exempel handlar om hur du ska sköta dina djur och din mark.
Du söker ersättningen i e‑tjänsten SAM Internet. Sista dag att söka 2024 är den 11 april. Om din ansökan kommer in efter den 11 april minskar vi din ersättning med 1 procent per arbetsdag som ansökan är försenad. Om ansökan kommer in efter den 6 maj får du ingen ersättning alls 2024.
Om du ska söka jordbrukarstöd för första gången så behöver du kontakta din länsstyrelse för att få ett kundnummer.
Du kan ändra i din SAM‑ansökan efter att du har skickat in den. Det är viktigt att du hela tiden ser till att uppgifterna i ansökan stämmer med verkligheten.
Du har möjlighet att i vissa fall ändra i din ansökan för att undvika avdrag på stöden. Vi använder satellitbilder för att göra uppföljning av din jordbruksmark. Om det vi ser i uppföljningen skiljer sig från det du uppgett i din SAM‑ansökan informerar vi dig så att du får möjlighet att ändra i din ansökan för att slippa avdrag på stöden.
Du kan lägga till mark i din ansökan fram till den 17 juni. Fram till den 31 augusti kan du ändra skiftesgränser och grödor förutsatt att den sökta arealen inte ökar. Du kan dra tillbaka hela eller delar av din ansökan fram till den 31 oktober.
Läs mer om vilka ändringar du kan göra och hur det går till när vi följer upp din jordbruksmark.
Vi börjar betala ut ersättningen den 13 december 2024.
Om du får en kontroll på din gård som visar att det finns skillnader mellan det du angett i din ansökan och verkligheten kan det leda till att du får din utbetalning senare än planerat.
När vi har fattat beslut om utbetalning kan du se hur mycket pengar du får på Mina sidor.
Vi använder satellitbilder för att göra uppföljning av din jordbruksmark. Om det vi ser i uppföljningen skiljer sig från de uppgifter du har uppgett i din SAM‑ansökan får du ett brev om det. För att slippa avdrag på stöden har du möjlighet att ändra i din ansökan eller visa att du uppfyller villkoren för stödet genom att skicka in foton med appen Geofoto.
Länsstyrelsen kontrollerar att din ansökan stämmer med verkligheten och att du följer alla villkor och grundvillkor. Om det visar sig att det finns fel i din ansökan får du ett brev och då kan du i vissa fall ändra din ansökan för att undvika avdrag på stödet. Länsstyrelsen kan också göra kontrollbesök på ett mindre antal gårdar. Du får oftast veta i förväg om du ska få besök av en kontrollant.
Om du inte följer villkoren som gäller för stödet kan du få avdrag.
Om en oförutsedd händelse gör att du inte kan uppfylla villkoren så kan du ändå ha rätt till ersättningen. Oförutsedda händelser kan vara
Du ska anmäla den oförutsedda händelsen skriftligt till din länsstyrelse tillsammans med en redogörelse och underlag som visar vad som har hänt. Det ska du göra inom 15 arbetsdagar från den dag då du har möjlighet att göra det. Du kan mejla eller skicka ett brev.
I dokumentet ser du hur du kan kombinera de olika ersättningarna.
Det finns mycket att tänka på vid en överlåtelse eller ett övertagande, framför allt beroende på när den sker. Vi rekommenderar att du planerar överlåtelsen i så god tid som möjligt innan du skickar in din SAM‑ansökan. Du hittar all information på vår sida om överlåtelse.
Ansökan om övertagande måste alltid skickas in om den nya sökanden har ett annat person- eller organisationsnummer. Detta gäller alltså även om det är en familjemedlem som ska ta över eller om du ska ändra företagsform.
Om du tar över mark med, eller en hel ansökan om ersättning för precisionsjordbruk – planering måste du ha en växtodlingsplan som innehåller en gödslingsplan för året då du söker stöd där alla dina åkermarksskiften finns med. Du måste också ha en växtnäringsbalans för din gård baserad på en 12-månadersperiodunder något av de 3 senaste åren.
Om du vill läsa tidigare års webbinformation i PDF-format kan du kontakta Jordbruksverkets kundtjänst.
Håll dig uppdaterad om senaste nytt om ersättningarna och stöden genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev om stöd till landsbygden.
Du kan ställa frågor till oss här på vår webbplats och också se svaren på frågor som andra har ställt.
Du kan också ringa länsstyrelsernas kundsupport för jordbrukarstöd.
Gäller det Västernorrlands län ska du i stället ringa det här numret.