Grundvillkor – Bevarande av vilda djur, vilda fåglar och växter
Genom att följa villkoren bidrar du till att skydda den biologiska mångfalden och till att bevara vilda djur, vilda fåglar och växter. Grundvillkoren gäller för jordbruksmark inom vissa utpekade områden.
SMR 3 och 4 – Dessa grundvillkor är så kallade verksamhetskrav
Verksamhetskrav är regler som redan gäller i Sverige för all jordbruksverksamhet, oavsett om du söker jordbrukarstöd eller inte. I EU:s förordning benämns dessa grundvillkor som SMR 3 och 4.
Syftet med dessa grundvillkor är att skydda den biologiska mångfalden och att bevara vilda djur, vilda fåglar och växter. Det är en del i Sveriges genomförande av de globala hållbarhetsmålen och de miljömål den svenska riksdagen har beslutat om. Det skydd som följer med detta grundvillkor är Sveriges sätt att genomföra EU:s två naturvårdsdirektiv: art- och habitatdirektivet respektive fågeldirektivet.
Villkoren gäller i vissa områden
Grundvillkoret gäller för jordbruksmark i Natura 2000-områden som är utpekat enligt art- och habitatdirektivet eller fågeldirektivet, eller i områden som gränsar till sådana Natura 2000-områden samt andra skyddade områden för fåglar.
Du kan behöva tillstånd från länsstyrelsen för verksamhet i Natura 2000-områden utpekade för fåglar
Du behöver ha ett tillstånd från länsstyrelsen för att få bedriva verksamhet eller genomföra åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000-område som är utpekat för fåglar, så kallat särskilt skyddsområde, SPA. Det gäller även för åtgärder som du vill genomföra utanför Natura 2000-området men som ändå kan påverka det. Det kan till exempel röra sig om att du vill dika en fuktig gräsmark eller påbörja en ny bullrande verksamhet.
Länsstyrelsens bevarandeplan för Natura 2000-områden beskriver vilka åtgärder som du kan behöva tillstånd för, genom att de kan påverka miljön på ett betydande sätt. Du kan hitta bevarandeplanen på webbplatsen för länsstyrelsen i ditt län.
Kontakta alltid länsstyrelsen om du är tveksam om vad som gäller.
Du kan behöva tillstånd eller dispens för vissa åtgärder i andra områden
Du måste bedriva din verksamhet så att du bidrar till att skydda, sköta och återställa värdefulla områden för fåglar, och så att bevarandemålen kan nås i skyddade områden där syftet är att bevara fåglar och deras livsmiljöer.
Skyddade områden kan exempelvis vara fågelskyddsområden, naturreservat, nationalparker eller områden med biotopskydd, om skyddet i dessa områden har som syfte att skydda fåglar.
Du kan behöva tillstånd eller dispens från länsstyrelsen enligt områdesföreskrifter för att genomföra vissa åtgärder i dessa områden. Därför är det viktigt att du som lantbrukare känner till områdesbeslut och föreskrifter där du genomför din jordbruksverksamhet, så att du kan uppfylla grundvillkoret.
Du ska följa hänsynsreglerna i miljöbalken
Du som lantbrukare ska genomföra din jordbruksverksamhet på ett sätt som förebygger betydande störningar på fåglar eller andra Natura 2000-arter, och som förebygger försämringar av deras livsmiljöer. Verksamheten får heller inte negativt påverka naturtyperna i Natura 2000-områden. Detta gäller samtliga Natura 2000‑områden.
Du ska följa de allmänna hänsynsreglerna i andra kapitlet i miljöbalken, på samma sätt som alla andra verksamhetsutövare. I detta ingår att du måste ha tillräcklig kunskap för att minska din påverkan. Det kan till exempel handla om att känna till vad som står i områdets bevarandeplan eller att följa försiktighetsprincipen genom att samråda med länsstyrelsen om du är osäker på om en åtgärd kan innebära en negativ påverkan. Det kan innebära att uppfylla produktvalsprincipen, det vill säga att känna till vilka kemiska produkter du kan ersätta med mindre farliga produkter samt att välja den lämpligaste platsen som uppfyller ändamålet med minsta påverkan på miljön.
Även för verksamheter och åtgärder du redan bedrev när området blev Natura 2000-område ska du se till att de inte stör fågelarter eller andra skyddade arter på ett betydande sätt eller försämrar deras livsmiljöer.
Det är viktigt att du som lantbrukare känner till beskrivningen av potentiella hot i bevarandeplanen hos länsstyrelsen och hänsynsreglerna i miljöbalken, samt är medveten om vad grundvillkoren innebär.
Bidra till skyddet av Natura 2000-områden för andra arter och naturtyper
Du ska genomföra din jordbruksverksamhet så att den bidrar till att skydda, sköta och återställa skyddade områden i Natura 2000-områden som förklarats som särskilda bevarandeområden (SCI- eller SAC-områden) och så att bevarandemålen i bevarandeplanen kan nås.
Skyddade områden kan exempelvis vara naturreservat, nationalparker eller biotopskyddsområden. Du kan behöva tillstånd eller dispens enligt områdesföreskrifter för att genomföra vissa åtgärder. Därför är det viktigt att du som lantbrukare känner till områdesbeslut och föreskrifter där du genomför din jordbruksverksamhet, så att du kan uppfylla grundvillkoret.
Författningar
Söker efter grundforeskrifter:
2004:62
- Fågeldirektivet: EU:s direktiv 2009/147/EG om bevarande av vilda fåglar (art. 3.1, 3.2 b, 4.1, 4.2 och 4.4) (eur-lex.europa.eu)
- Art- och habitatdirektivet: EU:s direktiv 92/43/EEG om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter (art 6.1 och 6.2) (eur-lex.europa.eu)
- Miljöbalken (1998:808) 2 kap 2-4,6 §§, 7 kap 28-29 §§, 7 kap 5, 7 och 12 §§ (riksdagen.se)
- EU:s förordning (EU) nr 2021/2115 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (eur‑lex.europa.eu)
Senast granskad: 2024-01-25