Grundvillkor – Skydd av betesmarker och slåtterängar i Natura 2000-områden
Du som har betesmarker och slåtterängar i ett Natura 2000-område ska bevara dessa marker. Grundvillkoret syftar till att skydda betesmarker och slåtterängar i Natura 2000-områden.
GAEC 9 – Detta grundvillkor är en så kallad norm
Normer är miljö- och klimatrelaterade grundvillkorsmål som alla medlemsstater måste nå upp till och som finns uppräknade i EU:s regler för den gemensamma jordbrukspolitiken. I EU:s förordning benämns detta grundvillkor som GAEC 9.
Grundvillkoret gäller dig som har betesmarker och slåtterängar i Natura 2000-områden
Du som har betesmarker och slåtterängar där minst 50 procent eller minst 0,1 hektar av blockets areal ligger i ett Natura 2000-område ska bevara dessa marker. Grundvillkoret gäller bara för den del av marken som ligger inom Natura 2000-området.
Grundvillkoret innebär att du inte får plöja markerna eller ändra markanvändning på dessa marker om inte bevarandeplanen för Natura 2000-området tillåter det.
Detta är exempel på att ändra markanvändningen:
- ställa om till skogsmark
- plöja, det vill säga ställa om till åkermark
- konstruera byggnader, vägar, parkerings- eller uppställningsplatser, det vill säga ställa om till anlagd eller exploaterad mark
- utvinna sådant som torv, naturgrus eller matjord, det vill säga ställa om till täktverksamhet
- bygga bostadshus med tomt, det vill säga ställa om till tomtmark.
Om du ändrar markanvändningen på sådana marker eller slutar sköta dem trots att det inte är tillåtet, så kommer länsstyrelsen att göra ett grundvillkorsavdrag på dina jordbrukarstöd. Du kan också behöva återställa marken till sitt ursprungliga skick.
Ta alltid kontakt med din länsstyrelse innan du slutar sköta eller ändrar markanvändningen på betesmarker och slåtterängar i Natura 2000-områden
Om du planerar att sluta sköta betesmarker eller slåtterängar eller ändra markanvändningen på sådana marker i ett Natura 2000-område ska du först ta kontakt med de personer på din länsstyrelse som ansvarar för Natura 2000-området. De bedömer då om det du ska göra strider mot bevarandeplanen för området. Om länsstyrelsen bedömer att dina planerade åtgärder inte strider mot bevarandeplanen kan du genomföra dessa utan att det bryter mot grundvillkoret.
Författningar
Söker efter grundforeskrifter:
2022:29
Du kanske också är intresserad av det här
Senast granskad: 2024-01-25