Publiceringsdatum10 december 2024

Gulrostraser och höstvetesorters mottaglighet i smittoförsök 2024

Höstvetesorters mottaglighet för olika gulrostraser undersöks i fältförsök under våren där ett antal danska och svenska sorter smittas med gulrost. I försöken ingår även några kontrollsorter som är mycket mottagliga eller resistenta för många gulrostraser. Försöken 2024 smittades med olika gulrostraser under april och angreppen utvecklades bra.

Gulrost

Gulrost

Gulrostraser och höstvetesorter i smittoförsöken

Ett urval av svenska och danska höstvetesorter testades i fältförsök i Danmark. Sorterna smittades med tre olika gulrostraser. Bland de testade sorterna visade sig Jonas, Ambition, KWS Extase, RGT Braddock och RGT Marstrand vara känsliga. Sorter med bra motståndskraft är Pondus, Hallfreda, Bright, Etana och Lini. Kompletterande växthusförsök under hösten visade på två nya förekommande raser som har släktskap med Amboise-rasen. Den ena nya rasen är bland annat virulent på Chevignon och på KWS Extase och den andra på bland annat Kask. Växthusförsöken utfördes på unga plantor vilket gör att det är osäkert om sorterna angrips av raserna som fullvuxna.

Tre raser användes i smittoförsöken

  • Amboise – Mycket utbredd i Västeuropa och funnen på många ställen i Skandinavien.
  • Kalmar – Har varit mycket utbredd men är på tillbakagång i Västeuropa. 2024 användes en variant av denne ras.
  • PstS15 – Finns sporadiskt i både Skandinavien och andra delar av Västeuropa sedan 2019.

Resultaten av smittoförsöken

Resultaten från smittoförsöken 2024 visas i tabell 1. Av de testade sorterna är det framförallt Jonas som är mer mottaglig för Amboise-rasen. För PstS15-rasen visar sig också Jonas vara mottaglig men även Ambition, KWS Extase, RGT Braddock och RGT Marstrand.

Flera av sorterna visar sig vara mindre mottagliga för de testade raserna. Sorter med bra motståndskraft är Pondus, Hallfreda, Bright, Etana och Lini. Brons angreps mer än tidigare år vilket var lite överraskande. Den i år testade varianten av Kalmarrasen, som fortfarande har en liten utbredning är förmodligen orsaken till det relativt kraftiga angreppet i sorten Brons.

Tabell 1: Angrepp av gulrostFörstora bilden

Tabell 1: Angrepp av gulrost (% angripen bladyta) efter inokulerad smitta med tre olika gulrostraser, Amboise, Kalmar och PstS15. Resultatet är ett genomsnitt av tre upprepningar och tre graderingstidpunkter under juni 2024. Grönt visar mycket svaga angrepp, gult svaga angrepp, orange en del angrepp och rött starka angrepp av gulrost. Försöken är genomförda med stöd av Jordbruksverket (SE) och Århus universitet (DK).Källa: Det Globale Rustcenter, Aarhus Universitet, Flakkebjerg.

Nya gulrostraser

Under hösten har uppföljande tester till vårens smittoförsök utförts i växthus på Flakkebjerg, Århus universitet, med gulrostisolat från norra Europa (inklusive Sverige och Danmark) från 2023 och 2024. Dessa visar på två nya raser som har släktskap med Amboise rasen. En ny ras, som bland annat är virulent på Chevignon och på KWS Extase, men inte virulent på Kask, har hittats i flera europeiska länder, inklusive Danmark. Sorten Chevignon odlas allmänt i till exempel Frankrike och KWS Extase har odlats i stor utsträckning i Storbritannien, men också i Danmark.

Den andra nya rasen, som bland annat är virulent på Kask, har hittats i både Sverige och Danmark. Det finns för närvarande ingen information från andra länder/områden om denna nya ras.

Testerna är utförda på unga plantor i växthus vilket gör att det är svårt att veta om plantorna angrips även som äldre eller om de har vuxenplantsresistens. Universitetet understryker att kunskap om utbredningen av dessa nya raser begränsas av att endast relativt få rostisolat har testats på de aktuella sorterna.

Man kan förvänta sig att spridningen av de aktuella raserna är störst i länder/regioner där de aktuella sorterna odlas i större omfattning. Effekten av de två nya raserna på de just nu mest odlade danska och svenska sorterna kommer att undersökas i infektionsförsök i fält under 2025.

Mer om gulrostraser

För att undersöka höstvetesorters mottaglighet för olika gulrostraser genomför Århus Universitet, Flakkebjerg fältförsök så kallade smittoförsök i ett samarbete med Jordbruksverket. I dessa fältförsök inokuleras (smittas) ett antal sorter med utvalda gulrostraser. Mer information om gulrostraser hittar ni på the Global Rust Reference Centers webbplats.

Senast uppdaterad: