EU vill sprida Sveriges djurhälsomodell till fler medlemsländer
Förekomsten av resistenta bakterier ökar både nationellt och internationellt. I Sverige har vi en väldigt god djurhälsa och fortfarande en god situation när det gäller antibiotikaresistens. Men arbetet behöver utvecklas för att vi ska kunna ha kvar vårt goda läge, enligt en ny rapport från EU‑kommissionen och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.
I Sverige bedrivs ett på många sätt framgångsrikt arbete mot antibiotikaresistens. I en rapport från EU‑kommissionen lyfts bland annat det långvariga politiska engagemanget och samordningen mellan olika sektorer som viktiga framgångsfaktorer.
Rapporten är ett av de underlag som regeringen beställt inför arbetet med en ny strategi mot antibiotikaresistens. Slutsatserna baseras på ett landsbesök som genomfördes under hösten, med stöd av Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten.
Friska djur behöver inte antibiotika
Inte minst lyfts den svenska modellen ”Friska djur behöver inte antibiotika”, där vikten av det förebyggande djurhälsoarbetet har en central roll. Det är en modell som EU‑kommissionen vill sprida till fler medlemsländer. Kommissionen lyfter också som ett föregångsexempel det arbete med vårdhygien inom veterinär verksamhet som är obligatoriskt i Sverige.
Men i rapporten nämns också utmaningar på djurhälsoområdet, bland annat bristen på veterinärer och begränsade resurser för tillsyn och kontroller. Vi behöver även fortsätta utveckla det förebyggande djurhälsoarbetet, för att läget inte ska försämras.
Det känns positivt att den modell vi länge arbetat med inom djurområdet, med fokus på det förebyggande djurhälsoarbetet, ses som en föregångsmodell att sprida internationellt. Genom att visa andra länder att det går att upprätthålla en god produktivitet utan antibiotika kan vi gemensamt bidra till både en minskad antibiotikaanvändning och en bättre djurhälsa.
Svensk strategi för arbetet mot antibiotikaresistens
Strategin mot antibiotikaresistens tas fram av regeringen och pekar ut riktningen i det nationella arbetet mot antibiotikaresistens. Fokus är att bevara möjligheten till effektiv behandling av bakteriella infektioner hos människor och djur. Den nuvarande strategin löper ut 2025.
Senast uppdaterad: 2025-02-13