Lantbrukarna är viktiga för Sverige
Svenska bönder är kunniga och engagerade. I ur och skur kämpar de för att producera mat på ett hållbart sätt med en hög djurvälfärd och ett lågt klimatavtryck i jämförelse med andra länder. De bidrar även till en levande landsbygd och är en förutsättning för en robust livsmedelsförsörjning i landet, som är särskilt viktig vid kriser och krig i vår omvärld. På den här sidan kan du läsa om olika områden där lantbrukaren spelar en väsentlig roll.
Betande djur skapar öppna landskap och biologisk mångfald
Betande djur är helt avgörande för att vi ska kunna ha kvar ett öppet landskap med både åkrar och betesmarker. Utan lantbrukets betesdjur växer många marker igen och blir skog. De artrika naturbetesmarkerna kommer då att försvinna och det skulle vara ett hårt slag mot den biologiska mångfalden.


Svensk mat på våra bord
Genom att lantbrukarna odlar och förvaltar jordbruksmarken på ett hållbart sätt kan vi få mat och foder av hög kvalitet som är bra för vår och djurens hälsa under mycket lång tid.

Jordbruksmarken är värdefull
Jordbruksmarken är värdefull och i takt med befolkningstillväxten i världen och de globala klimatförändringarna som minskar tillgången på jordbruksmark i många länder kommer den svenska jordbruksmarken att bli ännu mer värdefull än den är idag.
Det är våra aktiva lantbrukare som ser till att bevara och förvalta både åker- och betesmark.

Bloggen Den svenska maten
Den svenska maten – om livsmedelsstrategin är en blogg från Jordbruksverket.
I bloggen kan du läsa om hur vi och andra arbetar för ökad tillväxt, konkurrenskraft och hållbar utveckling i den svenska livsmedelskedjan.

Bevarar och utvecklar odlingslandskapet
Jordbruket har sedan lång tid tillbaka skapat ett varierat odlingslandskap med både biologisk mångfald och kulturmiljöer. Lantbrukarna och jordbruket är därmed förutsättningen för att kunna bevara och utveckla odlingslandskapet.