Beredskap för att hantera en samhällsstörning

När det händer en kris eller det blir en samhällsstörning så måste vår livsmedelsförsörjning fungera. Som primärproducent är det viktigt att känna till att Jordbruksverket har ett särskilt ansvar inom några områden.

Det här är en samhällsstörning

Ordet samhällsstörning är ett samlingsbegrepp för allvarliga händelser som kan hota och skada samhället. Det kan till exempel vara utbrott av en smittsam djursjukdom, olyckor, ovanliga väderförhållanden, terrorattacker och krig.

Övergripande ansvar inom tre områden

Jordbruksverket har ett särskilt ansvar för samhällsstörningar inom tre områden: allvarliga smittsamma djursjukdomar, förorenat djurfoder och angrepp på växter från så kallade karantän­skadegörare.

Om något händer inom dessa områden har vi beredskap att snabbt använda vår kris­orga­nisation, som leder och samordnar arbetet med händelsen.

Angrepp på växter från karantänskadegörare

Jordbruksverket har ett särskilt ansvar för att motverka så kallade karantän-skadegörare. Det är växtskadegörare som ännu inte finns i landet, men som kan orsaka stora skador på växter om de någon gång sprids. För att förhindra det finns särskilda bestämmelser i växtskyddslagen som vi utgår ifrån i vårt arbete.

Om du tror att du har hittat en karantän­skadegörare, så ska du anmäla det till oss eller till länsstyrelsen.

Förorenat djurfoder

Foderföretagare som säljer foder i Sverige ansvarar för att det är säkert. De ska bland annat se till att fodret inte är förorenat med något som kan vara farligt för djuren eller för de människor som äter produkter från livsmedelsproducerande djur.

Har du djur som kan ha blivit sjuka av sitt foder? Då ska du anmäla det till en veterinär direkt.

Allvarliga smittsamma djursjukdomar

Jordbruksverket har i uppgift att hantera utbrott av allvarliga smittsamma djursjukdomar, som till exempel mul- och klövsjuka, svinpest och fågelinfluensa. Det kan både vara sjukdomar som sprids bland djur (epizootier) och från djur till människa (zoonoser). Vi ska bekämpa dessa sjukdomar och motverka att de sprids.

Misstänker du att ett djur lider av en allvarlig smittsam djursjukdom? Anmäl det omedelbart till en veterinär.

Rådgivande roll under andra samhällsstörningar

När det inträffar andra samhällsstörningar som kan drabba lantbruket ska vi utfärda rekommendationer och ge råd. Det gäller till exempel vid extremväder. Det gäller också om djur måste evakueras, eller om radioaktiva ämnen faller ner över lantbruksmark.

Extremväder

När det antingen är för mycket vatten eller extra torrt i skog och mark följer Jordbruksverket läget noga. Vi undersöker bland annat

  • hur tillgången på vatten ser ut
  • om det finns tillräckligt med utsäde
  • hur höst- och vårsådden artar sig
  • hur det går att skörda (gäller framför allt vid blöta förhållanden)
  • om giftiga ämnen bildas när det är blött framförallt i spannmål.

Vi informerar också löpande om hur situationen ser ut och ger råd till lantbrukare som har drabbats.

Torka kan leda till brist på vatten, men det kan också bli vattenbrist av andra anledningar. Oavsett anledning ska Jordbruksverket göra det lättare för lantbrukare och andra djurägare att hantera vattenbristen. Vi analyserar konsekvenser på kort och lång sikt och informerar om läget. Det är dock den enskilde lantbrukarens ansvar att vattenförsörjningen fungerar.

Evakuering av djur

Vissa samhällsstörningar kan leda till att lantbrukare måste evakuera sina djur. Det gäller till exempel vid skogsbränder och översvämningar. I sådana situationer stöttar vi lantbrukare och ger råd om evakueringen. Vi informerar också om hur läget ser ut.

Radioaktivt nedfall

Om åker- och betesmark förorenas av radioaktiva ämnen ska Jordbruksverket ta reda på

  • vilken typ av ämnen det är
  • hur stor mängd av ämnena som finns i marken
  • vilka områden som är drabbade.

Därefter bedömer vi konsekvenserna för jordbruket och livsmedelsproduktionen. Vi föreslår också lämpliga åtgärder för att begränsa skadorna.

Beredskap dygnet runt

Jordbruksverket har beredskap dygnet runt alla dagar om året för att tillsammans med andra aktörer klara av att mildra konsekvenserna av en samhällsstörning. Som beredskapsmyndighet ska vi ha förmågan att kunna ställa om, samverka med andra och när det behövs inrätta en särskild krisledning.

Vi samverkar och övar

Utbildning och övning är viktigt för att vi som myndighet ska kunna begränsa och hantera konsekvenserna av ensamhällsstörning. Vi deltar regelbundet både i nationella och regionala övningar. Vi har också egna övningar för att öva, förbereda och pröva organisationen för att hela tiden kunna förbättra vår förmåga att hantera olika kriser.

Vi behöver ha förmågan att, på egen hand eller i samverkan med andra myndigheter och organisationer, tidigt kunna upptäcka och identifiera olika former av samhällsstörningar eller potentiella samhällsstörningar inom vårt ansvarsområde.

Övningsstöd för länsstyrelser och kommuner

Jordbruksverket har tagit fram ett övningsstöd för länsstyrelser och kommuner som behöver öva på att hantera samhällsstörningar inom området smittsamma djursjukdomar (epizootier). Övningsstödet innehåller färdiga övningar som går att använda direkt. På så sätt blir arbetet enklare för dig som är ansvarig för att planera och genomföra krisövningar på en kommun eller länsstyrelse.

Tjänsteman i beredskap

Jordbruksverket har en tjänsteman i beredskap (TiB) dygnet runt som kan ta emot larm och starta den inledande krishanteringen om det blir en akut allvarlig händelse.

TiB är främst avsedd för att myndigheter ska kunna ta kontakt med varandra vid fredstida krissituationer och inför och vid höjd beredskap.

Kunskapsunderlag och rapporter

Läs våra rapporter och andra kunskapsunderlag som bland annat handlar om livsmedelsberedskap.

Senast granskad: 2024-09-23