Publiceringsdatum25 September 2024

Inspirationsträffar med studiebesök på intressanta biogasanläggningar

Välkommen till en eller flera biogasträffar i höst. Vi besöker nya eller extra intressanta biogasanläggningar runt om i södra Sverige.

Information och anmälan

Biogasträffarna anordnas inom Jordbruksverkets projekt Minskad klimatpåverkan och förnybar energi och finansieras med medel från Landsbygdsprogrammet. Träffarna är kostnadsfria. Lunch serveras till självkostnadspris.

Du kan anmäla dig till ett eller flera tillfällen. Vi ses 9.30 på första biogasanläggningen för dagen. Närmare vägbeskrivning får du efter att du anmält dig från rådgivaren som håller i dagens program. Läs mer om respektive inspirationsträff med studiebesök nedan. Observera att träffarna har olika datum för sista anmälning.

Hycklehult och Björketorp i Blekinge 26 september

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker två intressanta biogasanläggningar, varav den första är helt ny för året. Max Jamieson håller i dagens program och Stefan Halldorf från Kalmarsund Energi & Miljö AB medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Hycklehult. Mjölkproduktion. Mattias, Albin och Tommy Claesson har byggt en biogasanläggning, levererad av Norups Gård. Biogasreaktorn är på 1900 m3. Idag producerar gården el och värme med en motor och generator på 105 kW. Anläggningen startade 2024.

Under studiebesöken leder Max Jamieson en diskussion om vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning, vilka regler som gäller och hur man anpassar sig till ett varierande elpris.

11.00 Substrat, Klimaklivet, Gödselgasstödet och Biogödsel. Frågor? Stefan Halldorf.

11.40 Avresa mot Björketorp.

12.10 Lunch på Björketorp. Fanny Brunberg serverar en härlig lunch.

12.45 Besök på Björketorps Gård. Gården är anrik. Hela gårdens historia finns på ena gavelväggen i den gamla stenladugården, som är ombyggd till konferensanläggning. Nyligen har ett generationsskifte skett från pappa Per Brunberg till Ted Brunberg. Förutom mjölkproduktion tillverkar de egen glass. De har byggt en biogasanläggning levererad av Biolectric. Biogasreaktorn är på 600 m3, och de två generatorerna på sammanlagt 33 kW.

15.00 Avslutning

Anmäl dig senast den 19 september till denna träff

Gunnarstorp, Kolstad och Persnäs på Öland 27 september

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker tre intressanta biogasanläggningar, varav två är nya för året och den tredje byggdes i fjol. Stefan Halldorf, Kalmarsund Energi håller i dagens program och Sara Bergström Nilsson från Hushållningssällskapet i Halland medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Gunnarstorp. Mjölkproduktion. Tore Johansson har byggt en biogasanläggning, levererad av Biolectric -WIP Innovation. Biogasreaktorn är på 925 m3. Idag producerar gården el och värme med två motorer och generatorer på sammanlagt 60 kW. Anläggningen startade 2024.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning, och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

11.00 Substrat, miljöregler och biogödsel. Sara Bergström Nilsson. Frågor och diskussion om en biogassatsning.

11.30 Avresa mot Kolstad.

12.00 Ankomst Kolstad. Gården har både grisproduktion och nötköttsproduktion. Håkan Johansson har byggt en biogasanläggning levererad av Norups Gård. Biogasreaktorn är på 950 m3, och generatorn är på 100 kW. Anläggningen startade 2024.

13.30 Avresa mot Evas Kroppkakor

13.50 Lunch på Evas Kroppkakor

14.30 Avresa mot Persnäs

14.50 Besök i Persnäs. Mjölkproduktion. Christer Nilsson har byggt en biogasanläggning, levererad av Biolectric -WIP Innovation. Biogasreaktorn är på 925 m3. Idag producerar gården el och värme med två motorer och generatorer på sammanlagt 60 kW. Anläggningen startade 2023, och har flera gånger legat i Europatoppen i produktion.

16.15 Avslutning

Anmäl dig senast den 20 september till denna träff

Solvarp och Linnekulla, Ydre 30 september

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker ett par helt nya biogasanläggningar – Solvarps Gård och Linnekulla Gård i Ydre kommun. Stefan Halldorf, Kalmarsund Energi håller i dagens program och Peter Karlsson från företaget Biorega medverkar som expert. Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om substrat och miljöregler och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

Program

09.30 Besök på Solvarps Gård. Mjölkproduktion. Lantbrukaren David Karlsson har byggt en helt egen biogasanläggning, med delar från olika håll. Styrsystem är byggt av hans lokale elektriker. Biogasreaktorn är på 800 m3. Idag producerar gården el och värme med en generator på 50 kW, men har också förberett för en uppgraderingsanläggning.

11.00 Vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning. Peter Karlsson.

11.30 Avresa från Solvarp.

11.40 Lunch på Asby Lanthandel & Café 

12.30 Ankomst till Linnekulla Gård. Lantbrukarna Bröderna Stjärne har en mjölkproduktion, och har byggt en biogasanläggning levererad av Norups Gård. Biogasreaktorn är på 1100 m3, och generatorn är på 100 kW.

14.30 Avslutning

Anmäl dig senast den 23 september till denna träff

Gudmundstorp, Fröstorp och Götestorp i Gäsene, Västra Götaland 7 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker tre intressanta biogasanläggningar, varav två är nya för året och den tredje byggdes 2020.

Karin Eliasson från Hushållningssällskapet medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Gudmundstorp. Mjölkproduktion. Thorbjörn Holgerson har byggt en biogasanläggning, levererad av Norups Gård. Biogasreaktorn är på 1000 m3. Idag producerar gården el och värme med en motor och generator på 110 kW. Anläggningen startade 2024.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning, och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

11.20 Avresa mot Fröstorp.

11.30 Besök på Fröstorp. Mjölkproduktion. Emil Karlsson har byggt en biogasanläggning levererad av WIP Innovation. Biogasreaktorn är på 5 500 m3, och motorer och generatorer på 2 x 210 kW. Anläggningen startade 2024.

12.50 Avresa mot Liljebacken, Annelund, för lunch.

13.30 Lunch

14.15 Avresa mot Götestorp

14.30 Besök på Götestorp. Mjölkproduktion. Andreas Markusson har med hjälp av företaget Biorega byggt en anläggning med delar från olika leverantörer. Anläggning är mycket gårdsanpassad. Biogasreaktorn är på 1540 m3, och motor och generator på 100 kW. Anläggningen startade 2020, så här finns mycket driftserfarenheter.

16.00 Avslutning

Anmäl dig senast den 30 september till denna träff

Bråtner gård, Laxå och Sötåsenskolan, Töreboda i Västra Götaland 10 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker två intressanta biogasanläggningar, varav den första är helt ny för året. Johan Benjaminsson från företaget Gasefuels medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Bråtner Gård. Mjölkproduktion. Morgan Bråtner har byggt en biogasanläggning, levererad av IGF. Biogasreaktorn är på 1000 m3. Idag producerar gården el och värme med en motor och generator på 41 kW. Anläggningen startade 2024. Det är IGF:S första gårdsanläggning.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om substrat, miljöregler och biogödel, och berättar om Gödselgasstödet.

11.00 Vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning, Klimatklivet. Johan Benjaminsson.

Frågor och diskussion om en biogassatsning.

11.30 Avresa mot Sötåsenskolan

12.30 Lunch på Sötåsenskolan

13.15 Besök på Sötåsenskolans biogasanläggning. Skolan byggde den redan 2008. Anläggningen levererades då av Götene Gårdsgas. Under 2021-22 byggdes anläggningen om av Norups Gård. Då byggdes också en småskalig uppgradering m hj a askfilter. Man har också en egen liten mack, och tankar egna fordon på den. Biogastraktorn som finns på skolan är den som går mest av alla traktorer. Man har också både en panna och en gasmotor, så man kan även producera värme och el.

15.30 Avslutning

Anmäl dig senast den 3 oktober till denna träff

Warpnäs och Höglunda, Värmland 11 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker en helt ny biogasanläggning – Warpnäs, och en som byggdes 2015 på Öland, men sedan monterades ner och monterades upp 2022, Höglunda. Peter Karlsson från företaget Biorega medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Warpnäs. Integrerad grisproduktion. Lantbrukaren Mathias Spelmans har byggt en biogasanläggning med hjälp av företaget Biorega, med delar från olika leverantörer. Biogasreaktorn är på 1800 m3. Idag producerar gården el och värme med en motor och generator på 100 kW.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om substrat och miljöregler och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

11.00 Vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning. Peter Karlsson.

11.45 Avresa från Warpnäs.

12.00 Lunch på Rasta Grums

12.45 Avresa mot Höglunda.

13.05 Besök på Höglunda. Mjölkproduktion. Lantbrukaren Patrik Persson köpte den första Biolectric-anläggningen i Sverige. Den levererades och monterades 2015 på Öland. 2022 monterades den ner och monterades upp igen på gården. En hel del komponenter byttes ut. Biogasreaktorn är på 362 m3, och generatorerna på 33 kW.

15.15 Avslutning

Anmäl dig senast den 4 oktober till denna träff

Qvisingsö och Skarmansmåla, Älmeboda, Kronoberg 14 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker två intressanta biogasanläggningar, varav den första är helt ny för året. Stefan Halldorf, Kalmarsund Energi håller i dagens program tillsammans med medverkande expert.

Program

09.30 Besök på Qvisingsö. Mjölkproduktion. Camilla och Fredrik Hilmersson har byggt en biogasanläggning, levererad av Norups Gård. Biogasreaktorn är på 2290 m3. Idag producerar gården el och värme med en generator på 250 kW. Anläggningen är byggd 2024.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om substrat och miljöregler och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

11.00 Hur ska man tänka när det gäller elpriser? Frågor och diskussion om en biogassatsning.

11.40 Lunch på Qvisingsö

12.15 Avresa mot Skarmansmåla

12.35 Ankomst till Skarmansmåla. Lantbrukarna Frida och Tobias Holmqvist har en mjölkproduktion, och har byggt en biogasanläggning levererad av Norups Gård. Biogasreaktorn är på 550 m3, och generatorn är på 45 kW. De startade sin anläggning 2021, så därför finns det en hel del erfarenheter att dela med sig av.

14.45 Avslutning

Anmäl dig senast den 7 oktober till denna träff

Bjäragården och Rubingården, Bjärehalvön i Skåne 15 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker två intressanta biogasanläggningar, båda väldigt nya. Stefan Halldorf från Kalmarsund Energi & Miljö AB medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Rubingården. Mjölkproduktion. Göran Kulneff har byggt en biogasanläggning levererad av Biolectric – WIP Innovation. Biogasreaktorn är på 374 m3, och de två generatorerna på 2 x 16,5 kW. Anläggningen togs i drift 2024.

Under studiebesöken leder Max Jamieson en diskussion om vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning, vilka regler som gäller och hur man anpassar sig till ett varierande elpris.

11.00 Substrat, Klimaklivet, Gödselgasstödet och Biogödsel. Frågor? Stefan Halldorf.

11.30 Avresa mot Salomons Krog på Bjäre golfklubb för lunch.

11.45 Lunch på Salomons Krog, Bjäre golfklubb.

12.30 Avresa mot Bjäragården.

12.45 Besök på Bjäragården. Mjölkproduktion. Anders Svensson har byggt en biogasanläggning, levererad av Norups Gård. Biogasreaktorerna är på 900 m3. Idag producerar gården el och värme med motor och generator på 100 kW. Anläggningen har byggts nu under 2024, och har precis startas upp under sommaren 2024.

14.45 Avslutning

Anmäl dig senast den 8 oktober till denna träff

Fröberga, Svenneby och Vikbolandet, Söderköping i Östergötland 17 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker tre intressanta biogasanläggningar. Den första är byggd 2020, den andra är ny för i år och den tredje är byggd 2008, sedan nermonterad och uppmonterad igen 2016.

Johan Benjaminsson från Gasefuels medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Fröberga. Mjölkproduktion. Johan Sjölander har byggt en biogasanläggning, levererad av Biolectric. Biogasreaktorn är på 300 m3. Idag producerar gården el och värme med två motorer och generatorer på sammanlagt 33 kW. Anläggningen startade 2017, så här finns mycket driftserfarenheter.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om substrat, miljöregler och biogödel, och berättar om Gödselgasstödet.

11.00 Vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning, Klimatklivet. Johan Benjaminsson.

Frågor och diskussion om en biogassatsning.

11.30 Avresa mot Norrköping.

12.00 Lunch på Norrköpings flygplats.

12.45 Avresa mot Svenneby Gård, Vikbolandet.

13.15 Besök på Svenneby Gård. Gården har stor växtodling, och en mjölkproduktion. Gården har också en maskinstation. Patrik & Ann-Sofie Leo har byggt en biogasanläggning levererad av Biolectric – WIP Innovation. Biogasreaktorn är på 600 m3, och generatorerna är på 2 x 16,5 kW. Anläggningen startade 2024.

15.00 Avresa mot Vikbolandet Biogas

15.10 Besök på Vikbolandet Biogas. Niclas Aronsson, allmänt känd som Taxi-Niclas, köpte en biogasanläggning levererad till Plönninge Naturbruksgymnasium från Purac 2008. Biogasreaktorn är på 300 m3. När skolan lades ner 2016 monterades biogasanläggningen ner, och byggdes upp igen. Till anläggningen fanns också en småskalig uppgradering levererad av Biorega, men idag producerar Niclas el och värme.

16.30 Slut

Anmäl dig senast den 10 oktober till denna träff

Våxtorp och Kvarngården i Halland 23 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker två intressanta biogasanläggningar, varav den första är helt ny för året. Sara Bergström Nilsson från Hushållningssällskapet medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Våxtorp. Mjölkproduktion. Oskar och Anders Nilsson har byggt en biogasanläggning, levererad av Norups Gård. Biogasreaktorn är på 1100 m3. Idag producerar gården el och värme med en motor och generator på 110 kW. Anläggningen startade 2023, så den har varit igång ett tag.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning, och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

11.00 Substrat, miljöregler och biogödsel. Sara Bergström Nilsson.

Frågor och diskussion om en biogassatsning.

12.30 Lunch på Vinbergs Golfkrog.

13.15 Avresa mot Kvarngården

13.30 Besök på Kvarngården. Mjölkproduktion. Lars Paulson byggde sin första biogasanläggning redan 2012. Sedan har den byggts ut kraftigt 2019, och 2021 blev gasledning, uppgradering och mack vid det stora transmissionsnätet för naturgas och biogas klar. De har fortfarande kvar sina motorer och generatorer, för att alstra el och värme till biogasanläggningen. Här finns alltså mycket lång erfarenhet av biogasproduktion, och mycket att titta på.

16.00 Slut

Anmäl dig senast den 16 oktober till denna träff

Drömminge och Vasen i Jönköpings län 24 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker två intressanta biogasanläggningar. Båda är väldigt nya. Stefan Halldorf, Kalmarsund Energi håller i dagens program och Sara Bergström Nilsson från Hushållningssällskapet medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Drömminge. Mjölkproduktion. Göran Petterson har byggt en biogasanläggning, levererad av AgriKomp – CESAB. Biogasreaktorn är på 1500 m3. Idag producerar gården el och värme med en motor och generator på 100 kW. Anläggningen startade i år, och är en av AgriKomps nyaste anläggningar i Sverige.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning, och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

11.00 Substrat, miljöregler och biogödsel. Sara Bergström Nilsson.

Frågor och diskussion om en biogassatsning.

12.00 Lunch

12.45 Avresa mot Vasen

13.15 Besök på Vasen. Mjölkproduktion. Kjell och Per Sandahl har byggt en biogasanläggning levererad av Norups Gård. Biogasreaktorn är på 2700 m3, och generatorn är på 200 kW. Anläggningen byggdes 2023. Gården är också med i Robusta Gården, och har många tankar på hur man kan bli mer självförsörjande och robust, även i Kristid.

15.30 Slut

Anmäl dig senast den 17 oktober till denna träff

Mycklinge och VAFAB Miljö i Västmanlands län 25 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker två intressanta biogasanläggningar, varav den första är helt ny för året. Lars Erik Jansson från företage Energi- & Affärsutveckling medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Mycklinge. Grisproduktion. Johan Eriksson har byggt en biogasanläggning, levererad av AgriKomp – CESAB. Biogasreaktorn är på 2000 m3. Idag producerar gården el och värme med en motor och generator på 265 kW. Anläggningen startade i år, och är en av AgriKomps nyaste anläggningar i Sverige. Johan var mån om att också kunna röta fastgödsel, så här finns en intressant lösning.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om regler och biogödsel, och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

11.00 Hur ser ekonomin ut i en gårdsanläggning? Och hur det med olika substrat? Lars Erik Jansson.

11.45 Avresa mot VAFAB Miljö, Västerås.

12.00 Lunch på VAFAB Miljö

12.45 Besök på VAFAB Miljö. Anläggning processar matavfall och annat biologiskt avfall. Anläggningen har också en småskalig förvätskningsanläggning, levererad av Stirling Cryogenics. Två maskiner med en kapacitet på 5 GWh vardera, eller 1 ton flytande biogas per dag finns. Vi besöker anläggningen, men framför allt förvätskningsanläggningen.

15.00 Avslutning

Anmäl dig senast den 18 oktober till denna träff

Anmäl dig här

Observera att de olika träffarna har olika datum för sista anmälning. Se under respektive information.

Kontakta oss om du har frågor

För frågor kontakta i första hand Kalmarsund Energi & Miljö AB.

Stefan Halldorf

Caroline Halldorf

Anna Hagerberg, Jordbruksverket

Senast uppdaterad:

Till toppen