Publiceringsdatum23 oktober 2024

Inspirationsträffar med studiebesök på intressanta biogasanläggningar

Välkommen till en eller flera biogasträffar i höst. Vi besöker nya eller extra intressanta biogasanläggningar runt om i södra Sverige.

Information och anmälan

Biogasträffarna anordnas inom Jordbruksverkets projekt Minskad klimatpåverkan och förnybar energi och finansieras med medel från Landsbygdsprogrammet. Träffarna är kostnadsfria. Lunch serveras till självkostnadspris.

Du kan anmäla dig till ett eller flera tillfällen. Vi ses 9.30 på första biogasanläggningen för dagen. Närmare vägbeskrivning får du efter att du anmält dig från rådgivaren som håller i dagens program. Läs mer om respektive inspirationsträff med studiebesök nedan. Observera att träffarna har olika datum för sista anmälning.

Våxtorp och Kvarngården i Halland 23 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker två intressanta biogasanläggningar, varav den första är helt ny för året. Sara Bergström Nilsson från Hushållningssällskapet medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Våxtorp. Mjölkproduktion. Oskar och Anders Nilsson har byggt en biogasanläggning, levererad av Norups Gård. Biogasreaktorn är på 1100 m3. Idag producerar gården el och värme med en motor och generator på 110 kW. Anläggningen startade 2023, så den har varit igång ett tag.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning, och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

11.00 Substrat, miljöregler och biogödsel. Sara Bergström Nilsson.

Frågor och diskussion om en biogassatsning.

12.30 Lunch på Vinbergs Golfkrog.

13.15 Avresa mot Kvarngården

13.30 Besök på Kvarngården. Mjölkproduktion. Lars Paulson byggde sin första biogasanläggning redan 2012. Sedan har den byggts ut kraftigt 2019, och 2021 blev gasledning, uppgradering och mack vid det stora transmissionsnätet för naturgas och biogas klar. De har fortfarande kvar sina motorer och generatorer, för att alstra el och värme till biogasanläggningen. Här finns alltså mycket lång erfarenhet av biogasproduktion, och mycket att titta på.

16.00 Slut

Anmäl dig senast den 16 oktober till denna träff

Drömminge och Vasen i Jönköpings län 24 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker två intressanta biogasanläggningar. Båda är väldigt nya. Stefan Halldorf, Kalmarsund Energi håller i dagens program och Sara Bergström Nilsson från Hushållningssällskapet medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Drömminge. Mjölkproduktion. Göran Petterson har byggt en biogasanläggning, levererad av AgriKomp – CESAB. Biogasreaktorn är på 1500 m3. Idag producerar gården el och värme med en motor och generator på 100 kW. Anläggningen startade i år, och är en av AgriKomps nyaste anläggningar i Sverige.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om vad man bör tänka på när man bygger en biogasanläggning, och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

11.00 Substrat, miljöregler och biogödsel. Sara Bergström Nilsson.

Frågor och diskussion om en biogassatsning.

12.00 Lunch

12.45 Avresa mot Vasen

13.15 Besök på Vasen. Mjölkproduktion. Kjell och Per Sandahl har byggt en biogasanläggning levererad av Norups Gård. Biogasreaktorn är på 2700 m3, och generatorn är på 200 kW. Anläggningen byggdes 2023. Gården är också med i Robusta Gården, och har många tankar på hur man kan bli mer självförsörjande och robust, även i Kristid.

15.30 Slut

Anmäl dig senast den 17 oktober till denna träff

Mycklinge och VAFAB Miljö i Västmanlands län 25 oktober

Välkommen till en biogasträff mitt i verkligheten. Vi besöker två intressanta biogasanläggningar, varav den första är helt ny för året. Lars Erik Jansson från företaget Energi- & Affärsutveckling medverkar som expert.

Program

09.30 Besök på Mycklinge. Grisproduktion. Johan Eriksson har byggt en biogasanläggning, levererad av AgriKomp – CESAB. Biogasreaktorn är på 2000 m3. Idag producerar gården el och värme med en motor och generator på 265 kW. Anläggningen startade i år, och är en av AgriKomps nyaste anläggningar i Sverige. Johan var mån om att också kunna röta fastgödsel, så här finns en intressant lösning.

Under studiebesöken leder Stefan Halldorf en diskussion om regler och biogödsel, och berättar om Klimatklivet och Gödselgasstödet.

11.00 Hur ser ekonomin ut i en gårdsanläggning? Och hur det med olika substrat? Lars Erik Jansson.

11.45 Avresa mot VAFAB Miljö, Västerås.

12.00 Lunch på VAFAB Miljö

12.45 Besök på VAFAB Miljö. Anläggning processar matavfall och annat biologiskt avfall. Anläggningen har också en småskalig förvätskningsanläggning, levererad av Stirling Cryogenics. Två maskiner med en kapacitet på 5 GWh vardera, eller 1 ton flytande biogas per dag finns. Vi besöker anläggningen, men framför allt förvätskningsanläggningen.

15.00 Avslutning

Anmäl dig senast den 18 oktober till denna träff

Anmäl dig här

Observera att de olika träffarna har olika datum för sista anmälning. Se under respektive information.

Kontakta oss om du har frågor

För frågor kontakta i första hand Kalmarsund Energi & Miljö AB.

Stefan Halldorf

Caroline Halldorf

Anna Hagerberg, Jordbruksverket

Senast uppdaterad: