Publiceringsdatum8 Februari 2023

Nytt för i år – utlysningar

Utlysningar är ett nytt inslag i det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Syftet är att bidra till den framtida utvecklingen av det svenska fisket och vattenbruket och bättre kunna styra mot målen i programmet.

Snart kan du söka pengar i en utlysning för innovationer inom vattenbruket.

Utlysningar fanns inte i det förra programmet. Vad är en utlysning?

– Lite förenklat innebär en utlysning att pengar är avsatta för riktade insatser inom en stödåtgärd. En utlysning är öppen under en avgränsad tidsperiod, och mer specifik när det gäller krav än andra stöd. Att vi satsar på utlysningar handlar om att bransch, politiker och myndigheter vill se mer riktade satsningar som stärker det svenska vattenbruket och yrkesfisket över tid, säger Cecilia Landström, ställföreträdande enhetschef på Jordbruksverket.

Kan du ge några konkreta exempel på kommande utlysningar?

– Redan den 15 februari utlyser vi 25 miljoner kronor till innovationer för att möta ett förändrat klimat. Syftet är att stärka vattenbruksnäringens konkurrenskraft. I mars planerar vi att göra en utlysning på 5 miljoner kronor inom åtgärden för yrkesfiskets kompetensutveckling med fokus på kartläggning av blå värdekedjor.

Hur håller man koll på när det blir utlysningar?

– Vi informerar på webben. Sedan vill jag slå ett slag för att prenumerera på det här nyhetsflödet – då håller du dig uppdaterad om det mesta som rör programmet.

Senast uppdaterad:

Till toppen