Grundvillkor – Livsmedelssäkerhet i växtodlingen
Du som lantbrukare eller trädgårdsodlare (primärproducent) ska förhindra att livsmedlen förorenas via luft, jord, vatten, foder, gödselmedel, växtskyddsmedel eller biocider. Det finns även regler om hur du ska lagra, hantera och göra dig av med avfall.
SMR 5 – Detta grundvillkor är ett så kallat verksamhetskrav
Verksamhetskrav är regler som redan gäller i Sverige för all jordbruksverksamhet, oavsett om du söker jordbrukarstöd eller inte. I EU:s förordning benämns detta grundvillkor som SMR 5.
Håll utrymmen rena
Du ska se till att alla lokaler och utrymmen du använder i växtodlingen hålls rena, och att de desinficeras om det behövs. Samma sak gäller utrustning och behållare som du använder i växtodlingen.
Hygieniska villkor
Du ska se till att dina växtprodukter produceras hygieniskt, samt att de även transporteras och lagras hygieniskt. Håll sådant som redskap, maskiner och lagringsutrymmen rena.
Allergena ämnen
Det finns EU-regler kring ämnen eller produkter som orsakar allergi eller intolerans som du måste ta hänsyn till. I EU:s informationsförordning finns en lista på 14 ämnen eller produkter som orsakar allergi eller intolerans. Några exempel är spannmål som innehåller gluten, soja, senap och lupin.
Du får som regel inte använda utrustning, fordon, containrar eller andra behållare som du använder när du skördar, transporterar eller lagrar av något av de 14 allergena ämnena eller produkterna när du skördar, transporterar eller lagrar livsmedel som inte innehåller ämnet eller produkten. Men om du gjort ren utrustningen, fordonen eller behållarna/containrarna och kontrollerat att det inte finns kvar synliga rester av ämnet eller produkten så får du använda dem.
Vatten
Använd dricksvatten eller rent vatten till exempel vid rengöring av utrustning när det krävs för att förhindra förorening. Dricksvatten är vatten som uppfyller kraven i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten. Rent vatten är rent havsvatten och sötvatten av likartad kvalitet.
Rent vatten – definition
Med rent vatten menas att vattnet inte innehåller mikroorganismer eller skadliga ämnen i sådana mängder att det direkt eller indirekt kan påverka hälsokvaliteten på livsmedlen (enligt art. 2 i förordning (EG) nr 852/2004). I de allra flesta fall räcker det med rent vatten när du ska göra rent lokaler och utrustning. Men när du gör ren utrustning som kommer i kontakt med opastöriserad mjölk bör vattnet du använder uppfylla de mikrobiologiska kriterierna för dricksvatten enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten.
Arbetsrutiner
Se till att det finns goda arbetsrutiner när det gäller hygien för all personal som hanterar livsmedel.
Personal
Se till att personal som hanterar livsmedel är vid god hälsa och har fått utbildning om hälsorisker. Det finns inget krav på att det ska vara en specifik utbildning. Det viktigaste är att personalen har relevanta kunskaper om hygien. Personalen ska så långt som möjligt förhindra smittspridning samt känna till smittförebyggande åtgärder som bidrar till att minska risken för spridning av smittämnen.
Djur och skadedjur
Förhindra så långt det är möjligt att djur och skadedjur orsakar förorening av livsmedel. Du ska också dokumentera alla skadedjur eller sjukdomar som kan påverka säkerheten hos dina vegetabiliska produkter.
Du ska kontrollera om det finns skadedjur i utrymmen där livsmedel hanteras och förvaras, övriga utrymmen för exempelvis avfall, samt i ytterområden till exempel runt byggnader. Du ska dokumentera din bekämpning och kontroll av skadedjur och spara dokumentationen lämplig tid. Dokumentationen ska innehålla uppgifter om preparat, plats, datum och vem som utfört bekämpningen.
Hantering av kemiska produkter och avfall
Du ska förvara kemiska produkter avskilt från livsmedel. Du får inte förvara avfall så att det finns en risk att avfallet förorenar livsmedel.
Växtskyddsmedel och biocider
Du ska använda växtskyddsmedel och biocider på ett korrekt sätt och till rätt gröda. Detta krav gäller även för ekologisk produktion.
Åtgärda problem
Du som livsmedelsföretagare ska genomföra lämpliga åtgärder när du fått information om problem som identifierats vid offentliga kontroller.
Dokumentera växtskyddsmedel och biocider
Du ska dokumentera all användning av växtskyddsmedel och biocider. Dokumentationen ska finnas tillgängligt i verksamheten i minst tre år.
Krav på förpackningsmaterial
Det finns EU-regler om förpackningsmaterial som ska garantera att det inte förs över skadliga ämnen från förpackningarna till livsmedlet. Dessa regler finns i EU:s ramförordning (EG) nr 1935/2004 om kontaktmaterial. Huvudkravet för alla material och produkter som ska komma i kontakt med livsmedel, eller har kommit i kontakt med livsmedel, är att materialet när det används som det är avsett inte får överföra ämnen till livsmedlet i sådana mängder att de kan
- utgöra en fara för människors hälsa
- medföra en oacceptabel förändring i livsmedlets sammansättning
- medföra en försämring av livsmedlets smak och lukt (livsmedlets organoleptiska egenskaper).
Förpackningar av plast som ska komma i kontakt med livsmedel, eller har kommit i kontakt med livsmedel, ska även uppfylla kraven som ställs i den så kallade plastförordningen (EG) nr 10/2011.
Journalför och dokumentera resultat från analyser
Du ska dokumentera resultaten av alla relevanta analyser som utförts på prover från växter eller andra prover som kan ha betydelse för människors hälsa. Du ska också spara journaler och dokumentation lämplig tid och på lämpligt sätt i förhållande till verksamhetens storlek och art. Dokumentationen kan beröra växtsjukdomar, vattenhalt, vattenanalyser, resultat från offentliga provtagningar. Det kan vara dokumentation från kvarnar, grossister eller andra mottagare som tagit prover på eller analyserat produkterna, kontroller av gränsvärden som inte får överskridas, som mykotoxiner (mögelgifter) i spannmål, tungmetaller, nitrater i sallat och spenat, glykoalkaloider i potatis, patulin i frukt och bär, cesium-137 i spannmål eller frukt, eller andra relevanta prover eller kontroller.
Dokumentationen ska innehålla uppgifter om de åtgärder som du genomfört för att ha koll på faror i din produktion. Relevanta uppgifter i journaler och dokumentation ska vara tillgängliga för kontrollmyndigheten och livsmedelsföretag som tar emot dina produkter, om de ber om det. Dokumentationen ska finnas tillgänglig även om du lejt bort arbetet.
Författningar
Söker efter grundforeskrifter:
2015:49
- Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien (livsmedelsverket.se)
- Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel, 56-57 §§ (riksdagen.se)
- Förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien, Bilaga I, Del A (eur-lex.europa.eu)
- Förordning (EG) nr 1107/2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden, Art 67 (eur-lex.europa.eu)
- Förordning (EG) nr 1935/2004 om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel (eur-lex.europa.eu)
- Förordning (EU) nr 10/2011 om material och produkter av plast som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel (eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EU) nr 2021/2115 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (eur‑lex.europa.eu)
Senast granskad: 2024-01-25