Bidrag till nya och pågående försöks- och utvecklingsprojekt (FOU) inom miljöförbättrande åtgärder i jordbruket
Jordbruksverket utlyser cirka 1,2 miljoner kronor för nya försöks- och utvecklingsprojekt inom miljöförbättrande åtgärder i jordbruket för 2025. Du kan söka fram till och med den 14 januari 2025.
Vem kan få bidrag?
Forskare och rådgivare vid universitet, högskolor, forskningsinstitut, organisationer eller företag kan söka pengar till tillämpade försöks- och utvecklingsprojekt inom miljöförbättrande åtgärder i jordbruket för 2025.
Pågående projekt som ska fortsätta 2025
Om du har ett pågående försöks- och utvecklingsprojekt som ska fortsätta 2025 måste du göra en förnyad ansökan senast den 14 januari 2025, och bifoga en kortfattad lägesrapport för 2024.
Vi har reserverat pengar för dessa projekt enligt den preliminära budget som framgick av ansökningarna för 2024. Du måste uppdatera din budget för 2025 när du söker nu. Du söker i e-tjänsten. Läs mer under rubrikerna Villkor och Så här söker du.
Prioriteringar för nya projekt 2025
Nu finns det möjlighet att söka bidrag för nya tillämpade försöks- och utvecklingsprojekt inom miljöförbättrande åtgärder i jordbruket.
Vi har cirka 1,2 miljoner kronor att fördela till nya projekt. Eftersom det är en begränsad budget har vi bestämt att för 2025 endast utlysa bidrag till nya projekt inom området giftfri miljö och prioriterar kunskapsinhämtning om effekter av PFAS‑ämnen i den svenska primärproduktionen.
Kunskapsinhämtning om effekter av PFAS‑ämnen i den svenska primärproduktionen
Den ökande medvetenheten om risker för både hälsa och miljö av PFAS‑ämnen visar behovet av mer kunskap om hur PFAS‑ämnen kan kontaminera åkermark eller grödor och hur kontaminationen sprids längs livsmedelskedjan.
Detta gäller både vegetabilieproduktionen och animalieproduktionen. Inom växtodlingen finns dessutom en speciell riskfaktor, då ett antal verksamma ämnen som ingår i växtskyddsmedelsprodukter som är godkända för användning i Sverige idag, kan definieras som PFAS‑ämnen.
I ett regeringsuppdrag till Naturvårdsverket, att genomföra med stöd av Livsmedelsverket och Jordbruksverket, ligger fokus på kunskap om PFAS inom livsmedelskedjan. Lite är dock känt om effekterna av PFAS inom växtodlingen, både föroreningar i jord, eventuell tillförsel via växtskyddsmedel, upptag och transport i växten, samt halter av PFAS i skördeprodukter.
Rådgivning kring odlingssystem och odlingsstrategier behöver utvecklas. På samma sätt är betydelsen av PFAS i dricksvatten, foder och bete och effekterna i animalieproduktionen inte tillräckligt kända för att information och rådgivning till uppfödare med flera ska kunna vila på vetenskaplig grund.
Sökbara projekt bör vara inom antingen växtodling eller inom animalieproduktionen. Vi ser gärna att det totala utlysningsbeloppet, ca 1,2 miljoner kronor för 2025, kan delas på ett projekt inom vardera produktionsinriktningen.
Villkor
- Du söker i vår e-tjänst senast den 14 januari 2025.
- Din ansökan för nya projekt ska ligga inom de prioriteringar vi anger. Vi beviljar inte bidrag till informationskampanjer eller till alltför lokala projekt.
- Din ansökan kan gälla ett projekt som är 1 till 3 år långt. Vi kan endast bevilja bidrag 1 år i taget, men du måste ange en budget för de kommande åren också i ansökan om ditt projekt är flerårigt.
- Du ska ange en detaljerad budget för de beräknade kostnaderna för 2025 i e‑tjänsten. Du ska bifoga filer. Vi kräver inte medfinansiering, men du ska ange i ansökan om du har andra finansiärer till ditt projekt.
- Du får skriva ansökan på engelska, men projektets titel måste alltid vara på svenska.
- Vid bedömningen tar vi hänsyn till projektets genomförbarhet och det är viktigt att ansökan innehåller en tydligt beskriven metod.
- Det är viktigt att projekten och resultaten redovisas och synliggörs så att de kan bli till nytta för rådgivare och lantbrukare. Det ska därför ingå en plan i ansökan för hur resultaten ska spridas.
- När du söker måste du samtycka till att resultatet av projektet blir offentligt och får användas fritt. När projektresultatet eller delar av det publiceras ska det framgå att projektet genomförts med hjälp av bidrag från Jordbruksverket. Det ska inte vara någon logotyp.
- När du söker måste du intyga att företaget inte har ekonomiska svårigheter.
- Du måste se till att resultatet går att använda inom en snar framtid, dock senast 5 år efter att du har startat projektet.
Så mycket stöd kan du få
Du får ersättning upp till 100 procent av dina kostnader. Jordbruksverket kan besluta att bevilja ett lägre stöd än det du sökt efter dialog med dig.
Stödet är ett näringsbidrag och innehåller ingen mervärdesskatt (moms).
Observera att för projekt som finansieras via flera källor ska du i ansökan ange den totala kostnaden för projektet, det belopp som söks från Jordbruksverket, hur mycket som kommer från någon annan finansiär samt eventuell egen finansiering.
I den detaljerade budgeten ska du endast beskriva den del som du söker stöd för i samband med denna utlysning.
Det är viktigt att du anger vilka andra bidrag du har sökt för ditt projekt.
Tidsperiod för projektet och kostnader
Besluten gäller för kalenderåret 2025. Om du söker för ett flerårigt projekt ska det framgå av din ansökan.
Kostnaderna för projektet ska uppstå under 2025. Kostnaderna ersätts normalt i efterhand för perioden januari–september/oktober 2025 och i förskott för oktober/november–december 2025.
Projekten ska redovisas senast den 1 mars 2026, vilket gör att du kan disponera pengarna fram till dess.
Om du får avslag på din ansökan ersätter vi inga kostnader.
Så här söker du
Du ska göra ansökan i vår e-tjänst för FOU-ansökningar (inte Mina Sidor).
Du ska bara använda e-tjänsten, och inte skicka in något med vanlig post eller mejl till oss. Du ska bifoga filer till ansökan i e-tjänsten. Vi diarieför din ansökan via e‑tjänsten.
Sista dag för ansökan
Du ska ansöka i e-tjänsten senast tisdagen den 14 januari 2025.
Beslut
Vi planerar att fatta beslut om vilka projekt som beviljas stöd senast mars 2025. Besluten kan inte överklagas.
Kontakta oss
Om du har frågor om ansökan, handläggning och teknisk support kan du kontakta Eva Dahlberg.
Eva Dahlberg
Senast granskad: 2024-11-29