Att restaurera natur

EU har beslutat om den så kallade natur­restaurerings­förord­ning­en. Målet är en långsiktig och varaktig återhämtning av biologisk mångfald på land och till havs. Jordbruksverket ska tillsammans med Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Skogs­styrelsen samt Boverket ta fram ett förslag till en nationell plan. I arbetet är delaktighet en viktig del.

Sidan uppdateras regelbundet.

Nationella planer

Naturvårdsverket har tagit fram en film där Conny Jacobson, expert på biologisk mångfald berättar mer om restaureringsförordningen.

Alla länder i EU ska ta fram nationella planer för restaurering av natur utifrån de gemensamma riktlinjer som finns. Planerna kan då anpassas till de olika ländernas förutsättningar. Målet är att vända för­lusten av biologisk mångfald både på land- och i havsområden. Det ska ske genom att vi återställer ekosystem, livsmiljöer och arter. Det är Naturvårds­verket som håller ihop arbetet i Sverige med EU:s förordning om att restaurera natur.

Restaurering av jordbruksekosystem

Jordbruksverket ansvarar för de delar som gäller restaurering av jordbruksekosystem för att gynna biologisk mångfald och minska klimatpåverkan i odlingslandskapet. Det kan handla om att öka mängden landskapselement som åkerholmar, alléer och öppna diken, att öka kolinlagringen i åkermark och att genomföra åtgärder som gynnar fåglar och fjärilar.

I förordningen finns det indikatorer som ska följa utvecklingen över tid. De visar om genomförda åtgärder ger de resultat som krävs, det vill säga om vi har lyckats med de åtgärder vi föreslår eller inte. När det gäller biologisk mångfald i jordbrukslandskapet följer vi bland annat hur det går för vissa fåglar, samt fjärilar på gräsmarker.

Ett annat område är återvätning av jordbruksmarker på dikade torvjordar. Förordningen säger hur stor del av arealen jordbruksmark i Sverige som ska återvätas eller åtgärdas på annat sätt. Det finns också möjlighet att få undantag från dessa mål om återvätning.

Jordbruksverket kommer ha dialog med olika intressenter för att kunna föreslå lämpliga åtgärder i restau­rerings­planen. Vi strävar efter att identifiera åtgärder som är effektiva för att bevara odlingslandskapets arter och deras livsmiljöer och samtidigt beakta behovet av en stabil och säker livsmedelsproduktion.

Illustration över ett jordbrukslandskap med åkrar, bäckar, diken, sjöar åkerholmar, stenmurar, hus och djur.

Ett jordbrukslandskap som visar på biologisk mångfald med fjärilar och växter, betande djur och alléer samt åtgärder som återvätning, Illustration Tobias Flygar/Studio Flygar

Delaktighet i att ta fram förslag till nationell plan

En viktig del i arbetet är att de som är berörda ska bli delaktiga och kunna bidra i arbetet med förslaget till den nationella restaureringsplanen. Varje myndighet ansvarar för delaktigheten och bjuder in intressenter utifrån sina ansvarsområden.

Informationsmöten och dialog

Jordbruksverket kommer att involvera olika aktörer i arbetet med att ta fram förslag till en nationell plan. Det blir informationsmöten och dialoger med de som är berörda.

Informationsmöten

Informationsmötena är till för att ge alla samma bakgrundsinformation och alla informationsmöten är digitala.

Generell inspelning att se i efterhand

Om du inte kunde vara med på informationsmötet kan du nu se en generell inspelning i efterhand. Det är samma inspelning som visas för alla myndigheter. Det är Naturvårdsverket som samlat informationsmaterialet om arbetet med förslaget till nationell restaureringsplan på sin webbplats.

Dialoger

Dialogerna handlar både om övergripande frågor och fördjupningar inom områdena jordbruks­ekosystem, skogsbruksekosystem, ekosystem för marint och vatten samt ekosystem i städer så kallade urbana ekosystem. De olika dialogmötena ska komplettera varandra, men anpassas efter varje områdes behov.

Jordbruksverkets dialoger

Jordbruksverket har bjudit in flera organisationer till dialoger som handlar om de områden som vi ansvarar för, det vill säga biologisk mångfald i jordbrukslandskapet, så kallade jordbruksekosystem.

De första dialogerna blir den 16 och 26 maj. Det blir även dialoger under hösten. Mer information kommer.

Inbjudna organisationer

Agroforestry Sverige

Agroväst

Agroöst

Biodlarnas riksförbund

Branschråd för lantbrukets rådgivningsföretag

Byanätsforum

E.ON

Ekologiska lantbrukarna​

Ekomatcentrum

Ellevio

Fiskbranschens riksförbund

Fritidsodlingens riksorganisation (FOR)

Fältbiologerna

Förbundet svensk fäbodkultur och utmarksbruk (FSF)

Föreningen allmogekon

Föreningen svenskt fjälljordbruk (interim)

Föreningen Sveriges jägare

Gröna arbetsgivare

Gröna klustret Nuntorp

Havs- och kustfiskarnas producentorganisation

Hela Sverige ska leva​​

Hushållningssällskapet

Initiativ 1415

Jägarnas riksförbund

Koloniträdgårdsförbundet​

KRAV

Kungliga skogs- och lantbruksakademien, (KSLA​)

Landsbygdsutvecklarnas alumninätverk

Lantbrukarnas riksförbund, (LRF)

Lantmännen

Leader

Livsmedel i väst

Lokal utveckling Sverige​

Lovanggruppen

Lunds universitet

Matfiskodlarna i Sverige

Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC, Göteborgs universitet

Naturbeteskött Sverige

Naturbruksskolornas förening

Naturturismföretagen (före detta Svenska Ekoturismföreningen)​

Odling i balans

Pollinera Sverige

Potatisodlarna

Refarm Linné

Regenerativt Sverige

Riksföreningen svensk trädgård (RST)

RISE, Research Institutes of Sweden

Skellefteå kraft

SKLL , Systematisk klimatanpassning för livskraftiga landsbygder

Skärgårdarnas Riksförbund

SMHI

Småbrukarna​

Spannmålsodlarna, (SpmO)

Sterf- Stiftelsen för forskning och utveckling av grönytor för golfsport

Stiftelsen lantbruksforskning

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Statens veterinärmedicinska anstalt, (SVA) ​

Svedavia

Svensk botanisk förening

Svensk dagligvaruhandel

Svensk fågel​

Svensk fäbodkultur

Svensk mjölk​

Svensk torv

Svenska bin

Svenska fåravelsförbundet

Svenska golfförbundet

Svenska insjöfiskares centralförbund, (SIC)

Svenska jägarförbundet

Svenska kyrkan

Svenska naturskyddsföreningen, (SNF)

Svenska ridsportförbundet

Svensk turism

Svenska turistföreningen, (STF)

Svenska vallföreningen

Svenskt friluftsliv

Svenskt sigill

Svenskt vattenbruk och sjömat

Svenskt växtskydd

Sveriges betodlare​

Sveriges entomologiska förening​

Sveriges fiskares producentorganisation, (SFPO)

Sveriges fiskevattenägareförbund

Sveriges frö- och oljeväxtodlare

Sveriges grisföretagare

Sveriges hembygdsförbund

Sveriges jordägarförbundet

Sveriges konsumenter

Sveriges lantbruksuniversitet, (SLU)

Sveriges nötköttsproducenter

Sveriges ornitologiska förening​

Sweden fishing

Sweden food arena

Swedish agro​

Swedish pelagic federation

Torsta AB

Ultuna studentkår

Ungapålandsbygden

Upplandsstiftelsen

Uppsala universitet

Uppsala universitet (Blått Centrum Gotland)

Vreta kluster

Växa Sverige

Växtskyddsrådet

Världsnaturfonden, (WWF)

Frågor och svar

Här kommer vi att uppdatera löpande med frågor och svar om arbetet med förslaget till naturrestaureringsplanen.

Hur förhåller sig till naturrestaureringsförordningen till avskogningsförordningen?

Avskogningsförordningen innebär bland annat att nötkött som produceras på mark som var skog före 31 december 2020 inte får säljas. I vägledningen till avskogningsförordningen finns ett undantag för skog som ställs om till betesmark där omställningen görs för att nå målen för till exempel silikatgräsmarker och trädklädda betesmarker i förordning om restaurering av natur.

EU:s förordning (EU) 2024/1991 om restaurering av natur och ändring av förordning (EU) 2022/869 (europa.eu)

Hur har ni tänkt kring kopplingen mellan restaureringsplanen och framtagande av den strategisk planen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik?

I restaureringsplanen ska vi ange vilka åtgärder som vi behöver göra för att nå de mål som finns i förordningen för restaurering av natur. Vi ska inte ta ställning till om finansieringen av olika åtgärder ska göras inom den gemensamma jordbrukspolitiken eller med annan finansiering. Det är regeringens beslut.

Hur definieras och mäts eller bedöms god livsmiljö?

En livsmiljö för en art är den miljö som krävs för att arten ska kunna leva och föröka sig. För att den ska ha en god livsmiljö måste miljön ha tillräckligt med de egenskaper som är viktiga för arten både i nutid och framöver.

När det gäller hur man bedömer att en livsmiljös tillstånd är gott så har EU-kommissionen tagit fram en ram och en vägledning för att fastställa ett gott tillstånd för de arter och livsmiljötyper som skyddas av EU:s art- och habitatdirektiv. Med hjälp av detta kan vi fastställa restaureringsmålen. Det kan dock behövas ytterligare insatser för att nå gott tillstånd även för arter som inte finns med i art- och habitatdirektivet.

Vad menas med index för jordbruksfåglar och gräsmarksfjärilar?

Genom ett så kallat index för jordbruksfåglar och gräsmarksfjärilar kan vi se hur antalet fåglar i det svenska jordbrukslandskapet eller fjärilar knutna till gräsmarker förändras över tid.

Index för jordbruksfåglar bygger på standardiserade inventeringar det vill säga att de har genomförts på samma sätt varje år och det har gjorts i Sverige sedan 1970-talet. Då kan vi se hur antalet fåglar per art förändras över tid. Det är Svensk Fågeltaxering vid Lunds Universitet som samordnar inventeringen.

Resultaten från de inventeringar av jordbruksfåglar som genomförs i EU:s medlemsländer slås även ihop till ett gemensamt index för hela Europa (Farmland Bird Index). Där kan du följa utvecklingen av jordbruksfåglar i hela EU.

Index för gräsmarksfjärilar bygger på data som samlats in under inventeringar inom ramen för svensk dagfjärilsövervakning, sedan år 2010. Även svensk dagfjärilsövervakning samordnas av forskare vid Lunds Universitet. Precis som för fåglarna finns ett EU-gemensamt index för gräsmarksfjärilar

Vem ska utföra åtgärderna?

Det kommer att vara flera olika aktörer i odlingslandskapet som utför åtgärderna som kommer finnas i planen för att restaurera natur i Sverige. Men huvudaktörer är markägare och lantbrukare.

Det kommer sannolikt behövas olika typer av incitament, till exempel olika former av ersätt­ningar till de som gör arbetet. I skyddade områden, som naturreservat, är det framför allt länsstyrelserna som ansvarar för att få arbetet genomfört.

Ingår skogsbeten i jordbruksekosystemen och vilken myndighet är det som ansvarar för skogsbeten?

Jordbruksverket, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket kommer att samarbeta i uppdraget. Vi tar också tillvara erfarenheter från länsstyrelserna. Det gäller bland annat frågor som rör skogsbeten, ekhagar och andra betesmarker med stor förekomst av träd och de arter som om­fattas av förordningen och som gynnas av restaurering av såväl skogs- som jordbruks­landskap.

Har hört att återvätningen ska göras på aktivt brukad jordbruksmark. Varför? Finns det inte en risk att det leder till målkonflikter även inom restaureringsförordningen om exempelvis betesmarker försvinner på grund av återvätning?

Definitionen i förordningen är "dränerade torvmarker som används inom jordbruket". Det är inte definierat inom förordningen exakt vad som menas med detta. Men mark som ligger i träda eller som odlas extensivt ingår rimligen i denna areal.

Utöver detta kan man tillgodoräkna sig av "dränerade torvmarker som används inom jordbruket" och även delvis "torvmarker med annan markanvändning, till exempel skog". Detta öppnar för att arealen aktivt brukad jordbruksmark inte behöver bli så stor.

Överväger ni att återinföra vilda växtätare eller förvildade tamdjur som ett komplement till betesbaserad animalieproduktion?

Vi har inte kommit tillräckligt långt i arbetet för att kunna svara på den här frågan.

Regeringsuppdraget

Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket samt Boverket har fått i uppdrag att utarbeta ett förslag till nationell naturrestaureringsplan enligt EU:s förordning om restaurering av natur.

Förslag till nationell restaureringsplan och författningsändringar till följd av EU-förordning om restaurering av natur (naturvardsverket.se)

Nyhetsbrev om biologisk mångfald

För att hålla dig uppdaterad om senaste nytt inom biologisk mångfald kan du prenumerera på de nyhetsbrev som Jordbruksverket och Naturvårdsverket ger ut. Jordbruksverket ger dels ut Hävdat och Mångfald på slätten.

Prenumerera på Jordbruksverkets nyhetsbrev om biologisk mångfald

Naturvårdsverkets nyhetsbrev: Insatser för biologisk mångfald (naturvardsverket.se)


Senast granskad: 2025-02-28