Hönornas överlevnadsguide
Våra hönor bidrar med mycket nöje. De är fina att titta på, ett trevligt sällskap och har man tur levererar de ägg lagom till söndagsfrukosten. Men du som har hönor eller andra fåglar har en del saker att tänka på. Till exempel behöver du skydda dina hönor från fågelinfluensa – en dödlig sjukdom som drabbar hela flocken. I denna guide tipsar vi om hur du bäst skyddar dina hönor.
Dina hönor ska inte träffa vilda fåglar
Vilda fåglar kan nämligen sprida fågelinfluensaviruset. Se till att de inte kommer in genom dörrar, fönster eller ventilation. Även foder och vatten ska ges under tak eller skydd, så att inga vilda fåglar kan komma åt det.
Fodret spelar roll
Skapa en skyddad foderplats utomhus eller inomhus, så att vilda fåglar inte kommer åt fodret som dina hönor ska äta. Fodra inte med matavfall och undvik spill – det kan locka vilda fåglar till hönsgården.
Tänk på hygienen
Skor och redskap kan föra med sig smittsamt fågelbajs in till dina fåglar. Byt därför skor innan du går in till dina hönor och tänk på vilka redskap du använder. Tvätta alltid händerna före och efter kontakt med hönorna.
Ta reda på om du bor i ett högriskområde
Om du bor i ett högriskområde kan du behöva ta till ytterligare åtgärder, till exempel hålla dina hönor inomhus. Ta reda på om det finns några högriskområden just nu!
Registrera dina hönor
Du har väl registrerat platsen (anläggningen) där du har dina hönor? Även om du bara har hobbyhöns ska du registrera platsen så att vi kan spåra fåglar vid ett sjukdomsutbrott. Du gör det via vår e-tjänst.
Läs mer
Vad ska du göra om du misstänker att dina hönor har fått fågelinfluensa? Vad händer om de blir sjuka? Kontakta alltid veterinär om dina fåglar verkar må dåligt eller dör.