Fågelinfluensa
Fågelinfluensa är en virussjukdom som cirkulerar bland vilda fåglar och som kan sprida sig till tamfåglar. Det innebär att dina hönor kan bli väldigt sjuka och dö om de kommer i kontakt med smittade vilda fåglar. Följ därför de regler som alltid gäller för att undvika att dina fåglar blir sjuka. Just nu finns det inte några pågående utbrott.
Tänk på och kontakta veterinär
Viruset är mycket smittsamt och kan döda dina fåglar. Du ska göra allt du kan för att undvika att dina fåglar får direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar. Ta inte heller med dig viruset via skor, redskap, foder eller strö.
Kontakta genast veterinär om du ser en ökad dödlighet, andra tecken på en allvarlig sjukdom eller en väsentligt minskad produktion som du inte vet vad den beror på.
Tidigare utbrott av fågelinfluensa
I tabellen ser du tidigare utbrott ett år tillbaka i tid.
Datum | Datum när restriktionszonen | Län |
---|---|---|
2023-06-27 | 2023‑07‑31 | Gotland |
2023-03-21 | 2023-04-24 | Skåne |
2023-01-26 | Inte någon restriktionszon | Västra Götaland |
Trots det generella transportförbudet kan du i vissa fall få tillstånd för vissa typer av transporter. Vilka transporter du kan få tillstånd för beror på om transporten ska gå in eller ut ur en skyddszon eller övervakningszon. För att du ska kunna få tillstånd att transportera behöver du också uppfylla vissa grundläggande villkor.
Du kan få tillstånd för transporter till en skyddszon av
- fjäderfän och fåglar i fångenskap som kommer från en anläggning i Sverige som ligger utanför skyddszonen eller från en anläggning i ett annat EU-land, och ska till ett slakteri i skyddszonen
- kläckägg som kommer från en anläggning i Sverige och ska till ett kläckeri i skyddszonen.
Du kan få tillstånd för transport till en övervakningszon av
- fjäderfän och fåglar i fångenskap som kommer från en anläggning utanför övervakningszonen och som ska till ett slakteri i övervakningszonen
- kläckägg som kommer från en anläggning i Sverige och som ska till ett kläckeri eller till en anläggning för inomhuskläckning i övervakningszonen.
Det här är regler som alltid gäller i Sverige
Viruset är mycket smittsamt och kan döda dina fåglar om de kommer i kontakt med fågelbajs från vilda fåglar. Du ska göra allt du kan för att undvika att dina fåglar får direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar. Tänk på att inte ta med dig viruset in till dina fåglar via till exempel skor, redskap, foder eller strömedel.
Det är du som djurägare som ansvarar för hur dina djur mår. Det är viktigt att du arbetar förebyggande för att
- förhindra att dina eller andras djur blir sjuka och dör
- förhindra att andra djur blir smittade av dina djur
- tidigt upptäcka sjukdomar.
Fjäderfän och andfåglar får inte ha kontakt med varandra
Om du har andfåglar som till exempel ankor, gäss och gräsänder på samma anläggning som du har dina fjäderfän, ska du förhindra att de har direkt eller indirekt kontakt med varandra. Håll dem i olika byggnader eller på olika delar av anläggningen. Det ska du göra för att andfåglar kan sprida fågelinfluensa utan att de har symptom eller är sjuka.
Detta gäller inte för hobbyverksamhet med höns och andra fåglar i fångenskap.

Skydda dina fåglar!
Fågelbajs från en vildfågel kan orsaka sjukdom och död hos dina tamfåglar. Men genom att arbeta förebyggande kan vi tillsammans minska risken för smittspridning. Det finns mycket du kan och ska göra för att skydda dina fåglar.
Om dina fåglar är sjuka, verkar sjuka eller dör
Du kan misstänka fågelinfluensa om det plötsligt dör många fåglar i din flock. Då ska du genast kontakta en veterinär. Du är skyldig att göra allt för att förhindra att smittan sprids.
Vid misstänkt smitta ska du också göra det här
Stäng in misstänkt smittade djur och alla andra djur i samma flock, om det är möjligt. Inga personer, ägg eller djur som haft kontakt med misstänkt smittade djur får lämna anläggningen förrän en veterinär har bedömt situationen och meddelat vad som gäller.
När en anläggning drabbas av fågelinfluensa
När en anläggning drabbas av fågelinfluensa upprättas en restriktionszon runt den drabbade anläggningen. Det innebär att det finns särskilda regler som du ska följa för att förhindra att fågelinfluensan sprider sig.
Det här händer vid ett utbrott
Vid konstaterat fall av fågelinfluensa händer bland annat följande:
- Den drabbade anläggningen blir spärrad och inga djur, produkter eller gödsel får lämna anläggningen.
- Alla fjäderfän måste avlivas och ägg måste destrueras.
- Andra fåglar i fångenskap som finns på anläggningen måste också avlivas.
- Den drabbade anläggningen saneras och nya djur kan sättas in först 21 dagar efter att saneringen är klar.
- Runt den smittade anläggningen inrättas en skyddszon med en radie av minst 3 kilometer och en övervakningszon med en radie av minst 10 kilometer.
Inom dessa områden råder bland annat förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg, fjäderfäkött och gödsel. Man kan dock ansöka om tillstånd för att få utföra vissa transporter. - Utställningar och andra sammankomster med levande fåglar är förbjudna.
Ersättning till djurägare vid utbrott
Vid ett sjukdomsutbrott där Jordbruksverket ingriper och fattar beslut om olika åtgärder, restriktioner och krav kan du som djurägare ha rätt till ersättning. Det gäller kostnader och förluster som uppstått på grund av beslut som Jordbruksverket har fattat i samband med utbrottet.
Sjukdomen fågelinfluensa
Fågelinfluensa (aviär influensa) är en sjukdom som framför allt sprids mellan fåglar. Sjukdomen orsakas av flera olika varianter av fågelinfluensavirus. Vissa typer av viruset kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. Ingen människa har hittills blivit smittad i Sverige.
Fågelinfluensa förekommer nästan varje år i Sverige och i Europa hos vilda fåglar. Vilda vattenlevande fåglar till exempel änder och gäss, kan bära på viruset utan att bli sjuka och de kan sprida smitta till andra känsligare fågelarter som tamhöns. Tänk därför på att inte mata vilda fåglar i närheten av anläggningar med tama fåglar.
Den högpatogena formen leder till mycket hög dödlighet, orsakar epidemier som kan spridas snabbt, förstöra fjäderfäindustri och resultera i strikta handelsbegränsningar. Den lågpatogena formen av virus orsakar vanligen endast milda symtom.
Om du hittar döda vilda fåglar i naturen
Om du hittar en eller flera döda eller sjuka fåglar ute i naturen kan du rapportera det till SVA. SVA undersöker döda vilda djur och övervakar sjukdomsläget i Sverige. Om SVA vill undersöka den eller de fåglar som du har hittat kontaktar de dig inom några dagar.
Du ska inte röra några döda eller sjuka fåglar utan handskar. Du ska också tvätta händerna efteråt.
Övervakningsprogram
Alla medlemsstater i EU har ett övervakningsprogram för fågelinfluensa för både fjäderfän och vilda fåglar. Syftet med övervakningsprogrammet är att i ett tidigt skede upptäcka förekomst av virus för att kunna skydda fjäderfän och för att kunna bekämpa sjukdomen och stoppa spridningen. Programmet styrs av ett beslut från EU-kommissionen och innebär att alla länder inom EU är skyldiga att rapportera till EU om fynd av fågelinfluensa på både vilda och tama fjäderfä.
Övervakningsprogram för vilda fåglar
Syftet med övervakningsprogrammet är att snabbt upptäcka förekomst av virus hos vilda fåglar för att kunna skydda tamfåglar. Det gäller särskilt högpatogena fågelinfluensavirus – HPAI.
Det är en passiv övervakning som baseras på laboratorieundersökningar av vilda fåglar som påträffats döda. I samband med fynd av HPAI på vilda fåglar kan vissa förebyggande åtgärder tas fram för fjäderfäanläggningar i fyndområdet, i ett län eller i hela Sverige.
På SVA:s webbplats kan du följa resultatet av provtagningarna på vilda fåglar som hittats döda i naturen.
Övervakningsprogram för fjäderfän
Syftet med övervakningsprogrammet avseende fågelinfluensa hos fjäderfän är att i tidigt skede upptäcka virus för att bekämpa sjukdomen och stoppa spridning.
Jordbruksverket beslutar årligen om hur många fjäderfäbesättningar med olika typer av fjäderfän som ska provtas inom övervakningsprogrammet.
På uppdrag av Jordbruksverket sköter Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) administrationen och analyserar proverna som tas inom programmet. Resultaten från övervakningen publiceras årligen i en rapport, Surveillance of infectious disease in animals and humans in Sweden.

En del av pengarna som finansierar vårt arbete med övervakning av olika sjukdomar kommer från EU.
Författningar och beslut
Författningar
Söker efter 2021:48
Söker efter 2023:15
Söker efter 2021:10
Senast granskad: 2023-06-28