Vatten – utmaning och möjlighet
Har du funderat på hur du ska kunna minska läckaget av kväve och fosfor från din mark och hur du kan öka skörden på dina åkrar? Eller vad du kan göra för att förbättra vattenkvaliteten och skapa bra miljöer för växter och djur? Här har vi samlat några exempel på åtgärder som du kan göra. Du kan till exempel täckdika eller göra en bevattningsdamm där du samlar vatten till en torrare odlingssäsong. Oavsett vad du vill göra kan det finnas pengar att söka.
I filmen får du träffa Susanna Hansen, vattensamordnare i Västerås stad om besöker Brunnby gård där det finns en demonstrationsplats med olika vattenåtgärder. Du får också träffa lantbrukaren Robert Kjellin som berättar och visar vad de har gjort för att bland annat minska näringsläckage och också få högre skördar. Han berättar om täckdikning, fosfordammarr och han avslutar med att berätta om kalkfilterdiken och kalkfilterbäddar som han kunde göra i samband med täckdikningen. Filmen är textad.
321 miljoner extra till täckdikning av åkermark
Nu satsar vi mer på täckdikning och det blir mer pengar att söka inom investeringsstödet för ökad konkurrenskraft. Alla lantbrukare kan söka stödet. Genom en fungerande dränering kan lönsamheten bli bättre eftersom att produktionen kan öka på fältet. Dräneringen förbättrar även växternas möjligheter att klara både blötare och torrare perioder. Samtidigt som du täckdikar kan du, om du har lerjordar, anlägga kalkfilterdiken.
Bli trygg med en bevattningsdamm
När det finns vatten i överflöd skulle det vara bra att kunna spara vattnet till den torrare odlingssäsongen. Det kan du göra med hjälp av en bevattningsdamm. Samtidigt får du en positiv effekt på miljön och den biologiska mångfalden eftersom du kan undvika uttag från vattendrag under perioder när det är lågt vattenflöde. När det har gått några år växer det till sig på kanterna och dammen blir en naturlig del i landskapet.
Gynna växter och djur och få renare vatten med våtmarker
Våtmarker är bra för fåglar, växter och djur och en öppen vattenspegel kan förutom att gynna olika djur också vara ett trevligt inslag i odlingslandskapet. En våtmark renar också vattnet från kväve och fosfor. Du kan få ersättning för hela kostnaden för att etablera en våtmark. En del av ersättningen kan betalas ut i förskott. Greppa Näringen erbjuder lantbrukare kostnadsfri rådgivning inom bland annat våtmarker.
Rätt mängd vatten vid varje tidpunkt
Bra vattenhushållning inom jordbruket innebär rätt mängd vatten vid varje tidpunkt för grödans tillväxt och markbärighet för maskiner i fält. Detta skapar förutsättningar för jämnare och högre skördar, god markstruktur, bättre växtnäringsutnyttjande och minskad klimat- och miljöpåverkan. Det är viktigt att förvalta och underhålla befintliga vattenanläggningar.
Det finns många vägar till bättre vatten
Det är möjligt att få stöd för flera typer av investeringar för att förbättra vattnets kvalitet. Några exempel är reglerbar dränering, tvåstegsdike och kalkfilterbädd. Men det kan också vara att anlägga en kantzon med varierad växtlighet eller se till att ett vattendrag får en naturlig form och slingrar sig fram i landskapet. Du kan få ersättning för hela kostnaden för investeringen.
Kostnadsfri rådgivning för dig och miljön
Greppa Näringen erbjuder dig som är lantbrukare kostnadsfri rådgivning inom bland annat markvård, dränering och dikesunderhåll. Det finns mer information på Greppa Näringens webbplats.
Kontakta länsstyrelsen
Om du har frågor ska du vända dig direkt till din länsstyrelse. De kan svara på frågor om stöd och vad som gäller för den investering som du har tänkt söka stöd för.
Stöden medfinansieras av EU
Foto: Mikael Svensson, Scandinav, Kenneth Bengtsson, Scandinav, Thomas Adolfsson, Scandinav, Roine Magnusson, Svandinav, Carin Hayer, Yvette Bårring