MRSA

MRSA är en bakterie som hör till en typ av stafylokocker (Staphylococcus aureus) och är resistent mot en stor och viktig grupp antibiotika, dit bland annat penicillin hör. Både djur och människor kan bära på bakterien utan att visa några symtom, men bakterien kan också orsaka svårbehandlade infektioner. Under sommaren 2024 påträffades MRSA hos gris i Sverige i en pilotstudie med syfte att testa provtagningsmetoder.

Det här har hänt

Under sommaren 2024 påträffades MRSA hos gris i samband med att Statens veterinär­medicinska anstalt (SVA) gjorde en begränsad pilotstudie på slakteri. Syftet med studien var inte att leta efter MRSA utan att testa provtagnings- och odlingsmetoder inför en större bas­linjestudie om MRSA, som kommer genomföras inom EU under 2025.

Provtagningen var anonym och ursprunget på grisarna från vilka proven togs är därför inte känt. Vi kan därför inte säga något om hur vanligt det är bland grisar i Sverige, utan endast att det förekommer MRSA. När den EU-gemensamma baslinjestudien genomförs under nästa år kommer vi få mer kunskap om omfattningen.

Om MRSA

Förkortningen MRSA står för, meticillinresistent Staphylococcus aureus. MRSA är en zoonos det vill säga att sjukdomen kan spridas mellan djur och människor. Bakterien kan finnas på huden eller i näsan utan att den som bär på bakterien visar några symtom, på samma sätt som vanliga stafylokocker. Bakterien kan också orsaka sår- eller hudinfektioner som kan vara svåra att behandla med vanliga antibiotika då bakterien är resistent mot en stor och viktig grupp anti­biotika dit bland annat penicillin hör. MRSA är därför ett stort problem för vården runt om i världen.

Fram till 1990-talets slut upptäcktes MRSA nästan uteslutande hos människor. Men sedan 2001 har bakterien också upptäckts hos djur Det finns en särskild variant av MRSA som är vanlig hos lantbruksdjur i många länder. I dessa länder är det därför vanligt att människor som är i nära kontakt med djur också bär på denna typ av MRSA.

Alla typer av MRSA är anmälningspliktiga hos djur sedan 2008.

Så sprids MRSA

Hur MRSA sprider sig skiljer sig inte från hur andra hudbakterier sprider sig. Bakterien sprids framför allt vid direkt kontakt med en individ som bär på bakterien men kan även smitta indi­rekt via föremål, kläder och andra textilier som kommit i kontakt med smittan. I stallar där grisarna bär på MRSA finns bakterien i dammet i stallet. Då kan människor smittas via damm som finns i stalluften.

Risken för att MRSA sprids via kött eller andra livsmedel till människor är mycket liten.

Läget i Sverige

MRSA har funnits i samhället och hos djur i Sverige under flera år. Även om situationen i ett internationellt perspektiv över lag är god isolerar SVA varje år MRSA vid ett antal tillfällen från prov från djur i Sverige, främst från sjuka hästar, hundar och katter. Bakterien har en gång tidigare påvisats hos slaktgris. Det var i en anonym studie utförd på slakterier 2010.

Viktiga förbyggande åtgärder

Näringen har tagit fram hygien- och smittskyddsrutiner för att undvika att MRSA sprids mellan djur och människor samt mellan gårdar. De generella smittskyddsrutiner som finns på gårdar i Sverige minskar sannolikheten för introduktion av MRSA, så väl som andra smittor som kan drabba grisar.

Du kanske också är intresserad av det här

Senast granskad: 2024-08-27