Sveriges 3R-center ska sammanställa och sprida kunskap om metoder som kan ersätta, minska och förfina djurförsök. Här hittar du våra aktuella publikationer.
3R-centret arbetar på uppdrag av Sveriges nationella kommitté för skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål. Kommittén beslutar om vilka råd och rekommendationer vi ska ta fram. Råden syftar till att hjälpa verksamheter och enskilda medarbetare att förbättra sitt arbete. De är inte tvingande, utan kan användas som ett stöd.
När det gäller försöksdjur finns det krav på att fiskar ska ha en inredning och ett bottensubstrat som är så lik deras naturliga miljö som möjligt. Sveriges 3R-center har sammanställt ett råd som är tänkt att vara till hjälp vid val av inredning för fiskar som hålls i laboratoriemiljö.
Kaninen är naturligt en social art och ska därför hållas i grupp. Det är svårt att hålla kaniner i grupp som försöksdjur. Sveriges 3R-center har tagit fram ett material för att hjälpa verksamheter med försöksdjur att hålla kaniner i grupp, och att ge kaniner en så bra välfärd som möjligt i de fall kaniner behöver hållas ensamma. Stödmaterialet finns även sammanfattat på en affisch, som kan skrivas ut och sättas upp på lämplig plats i de lokaler där du arbetar.
Avlivning av försöksdjur riskerar att orsaka ett stort lidande om man inte utför proceduren på rätt sätt. Sveriges 3R-center har tagit fram ett material att använda som stöd vid val av metod för bedövning, avlivning och kontroll av död hos möss.
För att uppnå säkra forskningsresultat bör djur acklimatiseras varje gång de utsatts för stress. Sveriges 3R-center har sammanställt en serie stödmaterial för att hjälpa forskare att välja acklimatiseringslängd för möss och råttor inför försök.
Stödmaterialet finns även sammanfattade på affischer som kan skrivas ut och sättas upp på lämplig plats i de lokaler där du arbetar.
Nationella kommittén förordar att alla som arbetar med möss i forskning inte fångar, lyfter eller förflyttar djuren i svansen.
Kommitténs ställningstagande är gjort i form av en affisch, som med fördel kan skrivas ut för att sättas upp på en vägg eller en anslagstavla. Vi har också tagit fram ett stöd för att underlätta implementering av svansfri hantering.
Sveriges 3R-center har tagit fram råd om hur man ska hålla mushanar i grupp för att undvika aggression. Råden bygger på en samlad kunskap från forskning och praktik.
Sveriges 3R-center har tillsammans med externa experter gått igenom de vanligaste metoderna för märkning och identifiering av fisk. För varje metod går vi igenom de viktigaste faktorerna för användaren och påverkan på fisken.
Sveriges 3R-center har tagit fram en checklista som ger stöd till de regionala djurförsöksetiska nämnderna vid deras bedömning av 3R i etiska ansökningar. I checklistan finns påståenden som representerar olika aspekter inom 3R. Det finns också förslag till kompletterade frågor att ställa till den sökande om information som bör finnas med saknas i ansökan.
Innehållet i checklistan kan användas även av dig som skriver en ansökan om etiskt godkännande eller som granskar ansökningar innan de skickas in till nämnden.
3R-centrets styrgrupp, Nationella kommittén, har tagit fram en strategi för sitt eget arbete med att ersätta djurförsök. Strategin ska också kunna användas som en utgångspunkt för dialog och samarbete mellan berörda aktörer i samhället.
Sveriges 3R-center har tagit fram ett diskussionsmaterial för att främja Culture of Care i verksamheter med försöksdjur. Culture of Care är ett begrepp som handlar om att en verksamhet ska präglas av hänsyn och omtanke. Materialet tar upp olika situationer och konflikter som kan uppstå i en verksamhet.
Det pågår mycket bra arbete med att förfina djurförsök i svenska verksamheter. Sveriges 3R-center har samlat in och sammanställt goda exempel på förfining (refinement) runtom i landet.
Nationella kommittén och deras expertgrupp har tagit fram ett stöd för att bedöma ohälsa hos gnagare före, under och efter ett försök. Stödet är tänkt att användas av forskare, veterinärer, godkända föreståndare och djurvårdande personal. Det kan användas för att bedöma djurens ohälsa före, under och efter försök och för att avgöra om avbrytningspunkten som är beskriven i den etiska ansökan är uppnådd.
Den kanadensiska organisationen Canadian Council on Animal Care har tagit fram en guide som handlar om att använda amfibier i forskning. Vi har sammanfattat guiden på svenska och anpassat den till svenska förutsättningar.
Den kanadensiska organisationen Canadian Council on Animal Care har tagit fram ett riktlinjedokument för gott djurskydd i forskning på vilda djur. För att underlätta läsning och implementering till svenska förutsättningar har vi tagit fram en kort sammanfattning av dokumentet med hänvisningar till svensk lagstiftning.
Vi har sammanställt och analyserat svenska myndigheters strategier för 3R-frågor. De olika myndigheterna ger en rad exempel på hur de arbetar med 3R, från övergripande strategiska mål till mer konkreta insatser.
Vi har frågat svenska försöksledare om hur de arbetar med 3R, vad som hindrar dem från att arbeta med 3R och vilket stöd de önskar av ett nationellt kompetenscentrum.
Sveriges 3R-center har tagit fram ett pedagogiskt material främst riktat till högstadie- och gymnasieelever, men som kan användas av alla som vill veta mer om 3R och djurförsök. De är gjorda som faktablad i A4-storlek.
3R-centret har även tagit fram infografik för att förklara och visualisera processen med att utveckla och utvärdera nya testmetoder. Syftet är att underlätta för dem som utvecklar nya metoder att få dem utvärderade och formellt validerade där det är nödvändigt, och på så sätt göra metoderna användbara för fler. Infografiken finns bara på engelska.