Ansök om sundhetscertifikat

Du som ska exportera växter, utsäde eller övriga växtprodukter som är reglerade i mottagarlandets växtskyddslagstiftning behöver ansöka om ett sundhetscertifikat. Detta gäller när du exporterar till ett land utanför EU.

Driftinformation: Det kan vara störningar i e‑tjänsten på grund av underhålls­arbete onsdagen den 7 juni klockan 17–22.

Registrera dig för att kunna använda e-tjänsten

För att kunna använda e-tjänsten måste du först vara registrerad användare. Fyll i registreringsblanketten, signera den och mejla den till oss.

När vi registrerat dig i systemet får du ett automatgenererat lösenord skickat till din registrerade mejladress.

Så ansöker du om certifikat

När du ansöker om sundhetscertifikat sparas dina ansökningar i en databas som du sedan kan använda dig av för att kopiera uppgifter när du ska ansöka på nytt.

Efter att du har skickat in din ansökan kommer du till en ny sida i e-tjänsten där du har möjlighet att bifoga bilagor. Klicka på knappen Bifoga. Du kan bara bifoga bilagor när du har skickat in din definitiva ansökan. När du skickar dina bilagor via e-tjänsten behöver du inte mejla dem till oss.

Skicka in ansökan i tid

Du måste skicka in ansökan om certifikat senast fem vardagar före planerad export. Sändningen måste vara tillgänglig för exportkontroll senast tre vardagar före planerad export.

Avgifter för sundhetscertifikat och pre-exportcertifikat

Avgiften för handläggning av ansökan om sundhetscertifikat och pre-exportcertifikat är 350 kronor per certifikat.

Om certifikatet avser någon av kategorierna nedan är avgiften i stället 250 kronor:

  • frysta frukter, bär och grönsaker
  • skurna frukter och grönsaker
  • torv och jordprodukter
  • stärkelseprodukter.

Om handläggningen av ett certifikat tar mer än en timme i anspråk tillkommer en avgift på 950 kronor per påbörjad timme. För att minska risken för lång handläggningstid är det viktigt att du säkerställer att din ansökan är komplett med de underlag som krävs redan när den skickas in.

Det tillkommer även en kostnad ifall vi kontrollerar din sändning före export. Kostnaden för en exportkontroll som tar max två timmar är 3 000 kronor. Tar kontrollen längre tid tillkommer 950 kronor per påbörjad timme.

Mer om sundhetscertifikat

På vår sida om import och export av växter, växtprodukter och andra föremål kan du läsa om de olika typer av certifikat som används vid export.

Senast uppdaterad: 2023-04-13