Uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin
Ett av Jordbruksverkets uppdrag i regeringens handlingsplaner är att följa och utvärdera livsmedelskedjans utveckling över tid samt följa och utvärdera genomförandet av livsmedelsstrategin. Vi ska inom ramen för uppdraget lämna en rapport varje år och en fördjupad analys vart fjärde år.
Syftet med rapporterna är bland annat att ge regeringen, Tillväxtverket och andra berörda aktörer relevanta beslutsunderlag för arbetet med livsmedelsstrategins genomförande.
Rapporterna visar hur livsmedelskedjan har utvecklats sedan 2016, det vill säga året innan livsmedelsstrategin beslutades, fram till och med året det finns senast tillgängliga data. Vi utgår från livsmedelsstrategins övergripande mål om en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar samtidigt som relevanta miljömål nås och sårbarheten minskar. Vi utgår också från målen för de tre strategiska områdena; regler och villkor, konsument och marknad samt kunskap och innovation.
I de årliga rapporterna diskuteras livsmedelskedjans utveckling gällande konkurrenskraft och produktivitet, miljö- och resurseffektivitet, samt den sociala dimensionen av hållbarhet. För att få en god förståelse för om utvecklingen går i önskvärd riktning eller inte, gör vi trendanalyser för utvalda indikatorer. Vi diskuterar även utvecklingen för faktorer som kan påverka livsmedelskedjans sårbarhet och möjligheten att producera mat.
Årsrapport 2024
Årets rapport visar utvecklingen i livsmedelskedjan mellan åren 2016 och 2022. Rapportens slutsatser kan sammanfattas i fem punkter.
- Produktionsvolymen och den svenska marknadsandelen har ökat för griskött och matfågel. Den svenska marknadsandelen har även ökat för nötkött, men minskat för ost.
- Rörelsemarginalen och avkastningen på eget kapital minskar samtidigt som antalet företag ökar i restaurangledet, vilket tyder på att det finns förväntningar om framtida lönsamhet i ledet.
- Det går inte att dra några slutsatser om huruvida utvecklingen i livsmedelskedjan totalt sett går i rätt riktning när det gäller lönsamhet, konkurrenskraft eller produktion.
- Inga miljömål med särskild relevans för livsmedelsstrategin bedöms vara möjliga att nå till år 2030.
- Ohälsa orsakat av dåliga matvanor är ett växande problem och genomsnittssvenskens livsmedelskonsumtion kan bli mer hållbar ur flera perspektiv.
Om du vill läsa tidigare årsrapporter kan du kontakta oss via mejl.
Senast granskad: 2024-09-02