Uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin
– Årsrapport 2025
Ett av Jordbruksverkets uppdrag i regeringens handlingsplaner är att följa och utvärdera livsmedelskedjans utveckling över tid samt följa och utvärdera genomförandet av livsmedelsstrategin. Vi ska inom ramen för uppdraget lämna en rapport varje år och en fördjupad analys vart fjärde år.
Syftet med rapporterna är bland annat att ge regeringen, Tillväxtverket och andra berörda aktörer relevanta beslutsunderlag för arbetet med livsmedelsstrategins genomförande.
Rapporterna visar hur livsmedelskedjan har utvecklats sedan 2016, det vill säga året innan livsmedelsstrategin beslutades, fram till och med året det finns senast tillgängliga data. Vi utgår från livsmedelsstrategins övergripande mål om en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar samtidigt som relevanta miljömål nås och sårbarheten minskar. Vi utgår också från målen för de tre strategiska områdena; regler och villkor, konsument och marknad samt kunskap och innovation.
I de årliga rapporterna diskuteras livsmedelskedjans utveckling gällande konkurrenskraft och produktivitet, miljö- och resurseffektivitet, samt den sociala dimensionen av hållbarhet. För att få en god förståelse för om utvecklingen går i önskvärd riktning eller inte, gör vi trendanalyser för utvalda indikatorer. Vi diskuterar även utvecklingen för faktorer som kan påverka livsmedelskedjans sårbarhet och möjligheten att producera mat.
Årsrapport 2025
Årets rapport visar utvecklingen i livsmedelskedjan mellan åren 2016 och 2023. Rapportens slutsatser kan sammanfattas i fem punkter.
- Den svenska försörjningsgraden för morötter, äpplen, tomater, nötkött, griskött, matfågel och smör följer uppåtgående trender 2016–2023. För äpplen och matfågel har även produktionsvolymen ökat.
- Yttre omständigheter har haft stor påverkan på företagen i livsmedelskedjans lönsamhet, konkurrenskraft och produktion 2016–2023. Över perioden följer bland annat nettomarginalen och rörelsemarginalen nedåtgående trender i livsmedelskedjan totalt, men utvecklingen skiljer sig åt mellan kedjans olika led.
- Antalet företag minskar i primärproduktionen, men ökar i livsmedelsindustrin och restaurangledet.
- Inga miljömål som är tydligt kopplade till livsmedelsstrategin bedöms vara möjliga att nå till år 2030.
- Bristande tillgång till lämplig arbetskraft och kompetens ses som ett stort hinder för ökad tillväxt i samtliga led i livsmedelskedjan. Vilken sorts kompetens som efterfrågas varierar mellan olika delbranscher.
Om du vill läsa tidigare årsrapporter kan du kontakta oss via mejl.
Du kanske också är intresserad av det här
- Utvärdering av livsmedelsstrategin – en bedömning av de nationella handlingsplanernas resultat och effekter under perioden 2017–2023
- Jordbruksverkets uppdrag inom livsmedelsstrategin
- Pressmeddelande – Uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin – två rapporter om utvecklingen sedan 2016 (mynewsdesk.com)
Senast granskad: 2025-03-25