Livsmedelsstrategin och vårt uppdrag

Det övergripande målet med livsmedelsstrategin är bland annat en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås och det skapas en hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet.

I juni 2017 antog riksdagen livsmedelsstrategin som sträcker sig fram till år 2030. Strategin har fokus på tillväxt i hela livsmedelskedjan. Förenklat kan man säga att livsmedelsstrategin består av tre delar:

  • Övergripande målet och tre strategiska målSju av riksdagens partier står bakom dessa fyra mål.
  • Regeringens proposition 2016/2017:104
  • Regeringens handlingsplaner. Innehåller de åtgärder som regeringen anser behövs för att nå målen. Handlingsplan I gällde åren 2017-2019. Handlingsplan II åren 2020-2025. Handlingsplan III innehåller uppdrag som sträcker sig 2021-2023 och uppdrag som sträcker sig 2021-2025.

Vårt uppdrag och livsmedelsstrategin

Jordbruksverkets uppdrag är att främja en ökad och hållbar matproduktion, ett gott djurskydd, ett dynamiskt och konkurrenskraftigt näringsliv i hela landet och en livsmedelsproduktion till nytta för konsumenterna. Vi arbetar med detta på olika sätt, bland annat genom att tillhandahålla god service, lättillgänglig information och arbetar för förenkling och administrativa lättnader.

Vi arbetar med att balansera de olika hållbarhetsperspektiven; ekonomiska, miljömässiga och sociala, mot varandra och arbetar för att hitta lösningar som är så bra som möjligt ur alla tre perspektiv. Vi bidrar också till en levande landsbygd genom vårt kärnuppdrag att utveckla livsmedelskedjan. Tillsammans med andra myndigheter är vårt uppdrag att arbeta för att det ska gå att leva, bo och arbeta på landsbygden.

Jordbruksverkets uppdrag ligger bra i linje med livsmedelsstrategins mål. Jordbruksverket bidrar till att målen nås på flera olika sätt, bland annat som expertmyndighet för primärproduktionen, genom den gemensamma jordbruks- och fiskeripolitiken samt genom uppdrag i livsmedelsstrategins handlingsplaner. Vi arbetar med hela livsmedelskedjan, men kärnan är primärproduktionen, det vill säga jordbruk, vattenbruk och fiske.

Våra pågående uppdrag i livsmedelsstrategins handlingsplan

Bidra till förenkling genom utveckling av verksamt.se

Jordbruksverket ska utifrån våra ansvarsområden bidra med bland annat juridisk kompetens och kompetens om strategisk it- och verksamhetsutveckling i Tillväxtverkets uppdrag om att förenkla genom utveckling av verksamt.se.

Uppdraget ska slutredovisas den 28 februari 2026.

Utveckla arbetet med exportgodkännanden för svenska livsmedel och jordbruksvaror

Jordbruksverket har fått i uppdrag att fortsatta utveckla arbetet med exportgodkännanden för svenska livsmedel och jordbruksvaror. Syftet är att underlätta för ökad export. Arbetet sker i nära samverkan med branschens aktörer.

Uppdraget ska slutredovisas den 28 februari 2026.

Utveckla och finansiera verksamhet med syfte att få svenska anläggningar godkända för export till tredje land

Jordbruksverket har fått i uppdrag att utveckla arbetet med exportgodkännanden av livsmedel och jordbruksvaror genom att finansiera den verksamhet som syftar till att få svenska anläggningar godkända för export till tredje land.

Uppdraget ska slutredovisas den 28 februari 2026.

Främja surströmmingsindustrins råvaruförsörjning

Jordbruksverket har fått i uppdrag undersöka och sammanställa möjligheter för surströmmingsindustrins råvaruförsörjning med fokus på logistiklösningar. Uppdraget ska genomföras i nära dialog med nyckelaktörer inom surströmmingsindustrin.

Uppdraget ska slutredovisas den 31 mars 2023.

Ökat nyttjande av restströmmar

Jordbruksverket har fått i uppdrag att stödja pågående aktiviteter på Chalmers tekniska högskola om beredningsindustri baserad på pelagisk fisk. Syftet är att marknadsföra samt utveckla produkter, processer och teknik för att en större del av de svenska fiskerimöjligheterna ska kunna landas och beredas i Sverige.

Uppdraget ska slutredovisas den 31 mars 2023.

Statistik för sjömatskonsumtion

Jordbruksverket har fått i uppdrag att bidra till kunskapen om nationell sjömatskonsumtion. Syftet är att kartlägga en metod för statistik för sjömatskonsumtion. En utvärdering om metoden kan vara underlag för framtida officiell statistik kring svensk sjömatskonsumtion ska göras.

Uppdraget ska slutredovisas den 31 mars 2023.

Fiskberedningsindustrins mottagningskapacitet

Jordbruksverket har fått i uppdrag att sammanställa kunskap och analysera fiskberedningen i Sverige utifrån svensk mottagningskapacitet och produktion. I uppdraget ska fiskberedningsindustrins betydelse ur ett beredskapsperspektiv och ett bredare bioekonomiperspektiv tas hänsyn till.

Uppdraget ska slutredovisas den 31 mars 2023.

Uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin

Jordbruksverket har i uppdrag att följa och utvärdera livsmedelskedjans utveckling över tid samt följa och utvärdera genomförandet av livsmedelsstrategin. Inom uppdraget ska Jordbruksverket även lämna en årlig rapport och en fördjupad analys vart fjärde år. Nästa fördjupade analys blir 2024.

Syftet med de årliga rapporterna är bland annat att ge regeringen, Tillväxtverket och andra berörda aktörer relevanta beslutsunderlag för det vidare arbetet med livsmedelsstrategins genomförande.

Uppdraget ska levereras i rapportform senast 31 mars varje år. Vart fjärde år ska en fördjupad studie lämnas senast 20 december.

Kompetenscentrum för hållbar hantering av vatten i jordbruket

Kompetenscentrum för hållbar hantering av vatten i jordbruket ska genomföra och initiera kunskaps- och kompetensåtgärder, utföra omvärldsbevakning och samverka med andra myndigheter. Arbetet ska stödja utveckling och tillämpning av regler och andra styrmedel som leder till en hållbar hantering av vatten och bidrar till att nå målen i livsmedelsstrategin. I uppdraget ingår både att hantera konsekvenser av för mycket vatten och för lite vatten.

Utmaningar som kompetenscentrum ska arbeta med:

  • Underhåll, anpassning och förvaltning av diken och andra markavvattningsanläggningar,
  • ökade investeringar i täckdikning,
  • ökat behov av bevattning i områden med risk för torka,
  • ökad anläggning av våtmarker och småvatten samt
  • säkerställande vattenförsörjning för animalieproduktionen.

Uppdraget ska delredovisas den 28 februari varje år och slutredovisas den 28 februari 2026.

Uppdrag att vidta åtgärder för främjande av produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel

Jordbruksverket har i uppdrag att främja marknaden för ekologiska livsmedel. Det gör vi bland annat med hjälp av utlysningar inom olika åtgärder.

Jordbruksverket åtgärder ska bidra till att nå förra regeringens uppsatta inriktningsmål för ekologisk produktion och konsumtion. Målen är att

  • 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska utgöras av certifierad ekologisk jordbruksmark år 2030
  • 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.

Kartläggning och analys av gödselmedelsproduktionen

Jordbruksverket har fått i uppdrag att analysera nuvarande kapacitet och förutsättningar för inhemsk gödselmedelsproduktion samt framtida tillgång på växtnäring för svenska grödor. I uppdraget ingår även att kartlägga pågående initiativ inom Sverige och EU.

Uppdraget ska slutredovisas 31/3 2023.

Vattenbrukspaketet

Jordbruksverket har i uppdrag att vidareutveckla främjandearbetet av vattenbruket. Uppdraget ska genom koordinering av den svenska vattenbruksnäringen skapa en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig livsmedelskedja.

Vidareutvecklingen av främjandearbetet ska ha särskilt fokus på förädlingens och innovationens möjligheter för vattenbruksnäringen samt främja regelförenkling, teknikutveckling och samverkan.

Uppdraget ska slutredovisas den 28 februari 2026.

Vildsvinspaketet

Vildsvinspaket inkluderar flera uppdrag till Jordbruksverket, Livsmedelsverket, länsstyrelserna och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Syftet är att ge konsumenterna större tillgång till och utbud av vildsvin som livsmedel. Vildsvinspaketet är en del av den nationella livsmedelsstrategins handlingsplan.

Jordbruksverket har sedan uppdraget kom till myndigheten gjort tre utlysningar för att främja projekt som arbetar för att mer vildsvinskött ska nå fram till konsumenterna.

Uppdraget ska slutredovisas den 28 februari 2026.

Växtskyddsrådet

Växtskyddsrådet ska bidra till att bra växtskyddsmetoder används inom växtodling, för att säkra skördarna och samtidigt minska riskerna för både människors hälsa och miljö.

Uppdraget ska slutredovisas den 28 februari 2026.

Nytt från Jordbruksverket om livsmedelsstrategin

Vi bjuder in till seminarium som vi kallar för Nytt från Jordbruksverket om livsmedelsstrategin. Seminarierna lyfter olika uppdrag som Jordbruksverket har inom livsmedelsstrategin. Vi lägger också ut dokumentation från seminarierna.

Senast granskad: 2022-11-16