Jordbruksverket samordnar Sveriges deltagande på Grüne Woche

Världsmässan för jordbruk och livsmedel, Grüne Woche, lockar närmare 300 000 besökare till Berlin varje år. För sjätte gången kommer det finnas en svensk representations­monter där 19 svenska företag ska testa den tyska marknaden. Mässan pågår mellan den 17 och den 26 januari 2025.

Syftet med deltagandet

För att stärka landsbygds­utvecklingen och uppnå en ökad livsmedels­produktion i Sverige krävs en efterfrågan på svenska produkter och måltids­destinationer. Att främja den efterfrågan är det långsiktiga målet med Jordbruksverkets svenska monter på Grüne Woche. Företagen som deltar i montern bidrar till att bygga bilden av Sverige som matdestination. 2025 års monter bygger vidare på det tidigare upplägget med röda stugor som framgångsrikt har fångat besökarnas uppmärksamhet. Sverige bjuder på både tradition och innovation.

Den svenska montern på mässan Grüne Woche.

Den svenska montern brukar vara välbesökt. Foto: Ludewig Bernhard

Företag som medverkar på Grüne Woche 2025

Arvid Nordquist HAB

Arvid Nordquist HAB är tillverkare av ekologiskt och FairTrade-märkt kaffe.

Bryggerier

Hantverksbryggare från hela Sverige med en stor variation av olika ölstilar har varit representerade i den svenska montern sedan 2018. På mässan 2025 medverkar

  • Göteborgs Nya bryggeri – ekologiskt hantverksbryggeri
  • Smögenbryggar'n – marint bryggeri som jobbar mycket med lokala, hållbara samarbeten
  • The Pine Ridge Brewery – hantverksbryggeri som 2023 tilldelades priset Årets Svenska Bryggeri
  • Bustad Brewing Co. – familjeägt bryggeri beläget i Lidköping vars öl är opastöriserad, ofiltrerad och fri från klarningsmedel
  • Kvarnagårdens Bryggeri – hantverks­bryggeri baserat i Braås med en bred palett av olika ölsorter och drycker
  • Fjällbryggarna – hantverksbryggeri från Medelpad vars öl tar inspiration från fjällen.

Goda AB

Under varumärket Mörsjö Deli producerar företaget handgjorda, krispiga och smaksatta tunnbrödchips.

Lanthandeln Sonarp

Under varumärket Ängabackens Björksoda produceras och säljs mousserande, alkoholfri dryck som är småskaligt och hantverks­mässigt framställd av ren björksav. Vid sidan om produktionen av dryck bedriver företaget besöks­verksamhet där man även tar emot internationella gäster.

Matrundan Österlen

Matrundan Österlen är ett nätverk som varje år erbjuder välsmakande mat­upplevelser på Österlen.

Mossagården

Familjeägt företag som arbetar med ekologisk odling, måltidsturism och produktion av produkter från hampafrön.

Möja Fisk AB

Möja Fisk AB är en fiskbutik och restaurang i Stockholms skärgård.

OmiOpi

Ett juice- och dryckesföretag som utvecklar produkter av ekologiskt odlad rosenkvitten, även känd som quince eller Nordens citron.

Petersborgs Gård

Medverkar på mässan tillsammans med Österlens Kött & Vilt Brösarp som producerar en älgkorv att serveras tillsammans med Petersborgs senap. Tillsammans representerar de två företagen även Matrundan Österlen som arrangeras varje vår. I samarbetet ingår även Skånsk Chili.

Prinsens Sill och Sallader

Företaget producerar sill, sallader och såser inom premium­segmentet. Den färska sillen som läggs in kommer från hållbara fiskbestånd i Nordsjön. Företagets produkter säljs även i Finland and Danmark.

Roberts

Roberts är en producent av extrakter och aromer till bryggerier och livsmedels­industrin.

Skånsk Chili

Ett familjeföretag som bedriver ekologiskt certifierad chiliodling och tillverkning av chilisåser.

Visit Trollhättan Vänersborg

En turist­organisation för städerna Trollhättan och Vänersborg med uppgift att marknadsföra destinationerna.

Österlenkryddor

Österlenkryddor i Köpingebro har en ekologisk frilands­odling av kryddor och en hantverks­mässig tillverkning av krydd­blandningar som säljs både genom en egen internationell webbshop och egen gårdsbutik.

Österlens Kött & Vilt Brösarp

Köttbutik med lokala råvaror. Producerar den älgkorv som serveras tillsammans med Petersborgs Gård med flera.

Bakgrund

Jordbruksverket har i uppdrag från regeringen att genomföra Sveriges deltagande på Grüne Woche i Berlin inom ramen för livsmedels­strategin. Sverige deltog under åren 2018, 2019 och 2020 med målet att främja bilden av Sverige som ett unikt destinationsmål med måltids­upplevelser, jordbruks­produkter och livsmedel.

Efter inställd medverkan under pandemin 2021 och 2022, deltog Sverige i mässan 2023 med fokus på ekologiska livsmedels­produkter.

Under 2024 genomförde Jordbruksverket Sveriges deltagande tillsammans med producenter som presenterar traditionella och innovativa livsmedels­produkter som skulle inspirera besökarna till att se, smaka och uppleva Sverige.

Om Grüne Woche

Grüne Woche i Berlin är en av världens ledande konsument­mässor för lantbruk, livsmedel och trädgård och därmed en viktig och central mötesplats för alla som arbetar inom mat- och besöksnäringen.

Mässan äger rum i januari varje år och är välbesökt med cirka 300 000 besökare som kommer för att provsmaka mat och dryck från hela världen. 2024 deltog 1 400 utställare från 60 olika länder. Den genomsnittlige besökaren spenderar enligt mässarrangören samma cirka 1 500 kronor under sitt besök på mässan, vilket gör det till en intressant testarena för produkter med export­potential.

Mässan fyller dessutom en viktig jordbruks­politisk roll genom konferensen Global Forum for Food and Agriculture (GFFA), med 2 000 deltagare från politik, forskning, akademi och organisationer, som pågår parallellt med mässan.

Kontakt

Camilla Bender Larsson

Mer information om Grüne Woche

Short Summary in English

Sweden represented at Grüne Woche 2025

At Grüne Woche, Swedish producers will present products that stand for both tradition and innovation.

We offer the trade fair visitors a whole range of samples, from herring to Swedish flatbread, elk sausage and mustard to cider and craft beer. The more innovative offerings include seaweed crispbread, birch sap sparkling wine, hemp ice cream and juice made from quince.

The Swedish stand is organised by Jordbruksverket, the Swedish National Board of Agriculture. We are proud to present Swedish food with many advantages at Grüne Woche.

Zusammenfassung auf Deutsch

Schweden auf der Grüne Woche 2025

Auf der Grünen Woche 2025 präsentiert Schweden wie gewohnt Traditionelles und Innovatives. So bieten wir den deutschen Messe­besuchern eine ganze Bandbreite an Kostproben an, von Hering über ’Tunnbröd’ (schwedisches Fladenbrot), Senf und Elchwurst bis hin zu Most und handwerklich hergestelltem Bier – vielfach in Neuabfüllungen. Zu den innovativeren Angeboten zählen Algen-Knäckebrot, Birkensaft-Sekt, Hanf-Eis und Saft aus Zierquitten.

Der Schwedische Stand wird von Jordbruksverket, dem schwedischen Zentralamt für Landwirt­schaft organisiert. Wir sind stolz, auf der Grünen Woche schwedisches Essen mit vielen Vorteilen präsentieren zu können.

Schwedische Aussteller auf der Grünen Woche 2025

Arvid Nordquist HAB

Produzent von fair gehandeltem Bio-Kaffee.

Brauereien

Seit 2018 sind mehrere Craft-Brauereien aus ganz Schweden mit unterschied­lichsten Biersorten auf dem schwedischen Stand vertreten. 2025 nehmen folgende Brauereien teil:

  • Göteborgs Nya bryggeri – Bio-Handwerks-Brauerei
  • Smögenbryggar'n – maritime Brauerei, deren Fokus auf lokalen und nachhaltigen Kooperationen liegt
  • The Pine Ridge Brewery – Handwerks­brauerei, die 2023 mit dem Preis "Årets Svenska Bryggeri” (Schwedische Brauerei des Jahres) ausgezeichnet wurde
  • Bustad Brewing Co. – Brauerei im Familienbetrieb mit Sitz in Lidköping, deren Bier unpasteurisiert, ungefiltert und frei von Klärmitteln ist
  • Kvarnagårdens Bryggeri – Handwerks­brauerei aus Braås mit einer großen Auswahl an verschiedenen Biersorten und Getränken
  • Fjällbryggarna – Handwerks­brauerei in dem Norden Schwedens, die sich bei der Herstellung ihrer Biere von den Bergen inspirieren lässt.

Goda AB

Unter der Marke Mörsjö Deli produziert das Unternehmen handgemachte, knusprige und mit Aromen verfeinerte Fladenbrotchips.

Lanthandeln Sonarp

Unter der Marke Ängabackens Björksoda wird ein prickelndes alkoholfreies Getränk angeboten, das in kleiner Auflage aus reinem Birkensaft gewonnen wird und in klassischer Handarbeit produziert wird. Neben der Getränke-Produktion empfängt das Unternehmen Besucher und internationale Gäste.

Matrundan Österlen

Ein Netzwerk, das jährlich rund um das Himmelfahrts­wochenende zu einer kulinarischen Erlebnistour in Österlen in Schonen einlädt.

Mossagården

Ein Familie­nunternehmen, das sich mit biologischem Anbau, kulinarischem Tourismus und der Herstellung von Hanfsamen­produkten beschäftigt.

Möja Fisk AB

Fischgeschäft und Restaurant im Stockholmer Schärengarten.

OmiOpi

Ein Saft- und Getränke­produzent, dessen Produkte aus biologisch angebauten Zierquitten, auch bekannt als ”Nordische Zitrone” hergestellt werden.

Petersborgs Gård

Petersborgs Gård stellt Senf her, der gemeinsam mit den Unternehmen Österlens Kött & Vilt Brösarp, einem Hersteller von Elchwurst, angeboten wird. Gemeinsam repräsentieren die beiden Unternehmen auch das Kulinarik-Event Matrundan Österlen, das jedes Frühjahr stattfindet. Auch das Unternehmen Skånsk Chili ist beteiligt.

Prinsens Sill och Sallader

Das Unternehmen produziert Hering, Salate und Saucen im Premium­segment. Der frische Hering, der eingelegt wird, stammt aus nachhaltigen Fischbeständen in der Nordsee. Die Produkte werden auch in Finnland und Dänemark verkauft.

Roberts

Hersteller von Extrakten und Aromen für Brauereien und die Lebensmittel­industrie.

Skånsk Chili

Ein Familie­nunter­nehmen, das biologisch zertifizierten Chili anbaut und Chili-Saucen herstellt.

Visit Trollhättan Vänersborg AB

Die Region Trollhättan-Vänersborg hat Aktivitäten und Ausflugsziele zu bieten, die Ihren Urlaub zu einem unver­gesslichen Erlebnis machen.

Österlenkryddor

Österlenkryddor in Köpingebro betreibt einen biologischen Freilandanbau von Gewürzen und stellt Gewürz­mischungen selbst her. Im Vorfeld der Messe wird ein internationaler Webshop gelauncht.

Österlens Kött & Vilt Brösarp

Fleischerei mit lokalen Zutaten. Produziert Elchwurst und Wildschwein­wurst, die unter anderem mit Senf von Petersborgs Gård serviert werden.

Du kanske också är intresserad av det här

Senast granskad: 2024-12-20