Lantbruksekonom till jordbruksekonomiska enheten

Arbetsuppgifter

Du kommer att ha rollen som utredare och bidra i arbetet med att öka kunskapen inom frågor som rör jordbrukets lönsamhet, konkurrenskraft och hållbara utveckling. Utredningarna berör olika områden av jordbruket och jordbrukspolitiken där det finns behov av kunskap om förutsättningar för utveckling av jordbruket, om konsekvenser av åtgärder och styrmedel eller av omvärldshändelser som påverkar jordbruksföretagen och livsmedelsproduktionen. Du kommer bland annat att arbeta med analyser och bedömningar kopplat till mål, hur tillgängliga styrmedel kan utvecklas och förbättras och olika åtgärder inom både miljö- och jordbrukspolitik. Våra utredningar bedrivs vanligtvis i projektform och du kan delta i arbetet antingen som projektledare eller i projektgruppen.

Kvalifikationer

För att komma till din rätt och trivas i den här rollen behöver du:
• vara utbildad ekonomagronom eller ha annan högskoleutbildning som tillsammans med din erfarenhet bedöms likvärdigt
• ha kunskap inom lantbruksekonomi
• ha förståelse för hur förutsättningarna för att bedriva jordbruk i Sverige ser ut
• ha goda kunskaper och förmåga att kommunicera på svenska och engelska, både i tal och skrift.

Det är meriterande om du har erfarenhet av:
• arbete inom eller samarbeten med näringen
• utredande arbete
• projektledning.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. I rollen som utredare behöver du vara samarbetsorienterad och kreativ för att tillsammans med andra se möjligheter till utveckling och finna nya lösningar på jordbrukets och jordbruksföretagens utmaningar. Du har en god analytisk förmåga och lätt för att samla och bearbeta information från olika typer av källor för att kunna dra slutsatser och argumentera för dem. Du har också förmågan att dela med dig av dina kunskaper på ett tydligt och begripligt sätt i både tal och skrift.

Anställningsform

 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • Löneform: Månadslön
 • Varaktighet: 6 månader eller längre
 • Tillträde: Tillträde enligt överenskommelse.
 • Antal platser: 1

Kontaktpersoner

 • Lena Niemi Hjulfors, Enhetschef
  Telefon: 036-15 59 72
 • Eva Dahlberg, Facklig representant för SACO
  Telefon: 036-15 51 76
 • Christina Haal, Facklig representant för ST
  Telefon: 036-15 57 40

Om Jordbruksverket

Jordbruksverket finns för att främja en ökad och hållbar matproduktion och god djurvälfärd i hela Sverige. Vi bidrar till en levande landsbygd. Hos oss arbetar cirka 1750 personer. Huvudkontoret ligger i Jönköping men vi har även stor regional verksamhet.

Vi arbetar aktivt för att våra medarbetare ska vara hållbara och trivas på jobbet! Vi investerar långsiktigt i våra medarbetare och vill att de utvecklas tillsammans med oss! Vi erbjuder en god arbetsmiljö med generösa förmåner med upp till 35 semesterdagar, friskvårdsbidrag samt friskvårdstid. I en stor del av våra anställningar erbjuder vi en flexibel arbetstid, möjlighet att jobba mobilt och arbeta delar av arbetstiden på distans.

Läs mer om hur det är att arbeta på Jordbruksverket på vår webbplats: www.jordbruksverket.se/jobbahososs

Jordbruksekonomiska enheten har till uppgift att tillhandahålla expertis och strategiska underlag i form av analyser om jordbruket och samhällsutvecklingen för både den nationella och internationella policyutvecklingen. Enheten har en viktig roll i olika regeringsuppdrag, utredningar och i myndighetens omvärldsbevakning. Vi arbetar i nära kontakt med regeringskansliet och bistår med sakkunskap i samband med nationella beslut och internationella förhandlingar och samarbeten kopplat till EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Vi deltar i internationellt arbete som till exempel i EU:s kommittéer och expertgrupper kopplade till jordbrukspolitiken samt i annat internationellt arbete med ett mer globalt fokus inom exempelvis OECD. En stor del av vårt arbete sker i samverkan med kollegor på andra enheter samt i samverkan med externa intressenter inom både näringen, forskarvärlden samt andra myndigheter. Enheten har idag 16 medarbetare.

Ansökan

 • Sista ansökningsdag: 2024-03-21
 • Arbetsgivarens referensnummer: 2.4.6-03207/2024

Tjänsten är ett vikariat till och med 250630, med eventuell möjlighet till förlängning.

Placeringsort är Jönköping alternativt Uppsala, med möjlighet att arbeta delar av arbetstiden på distans.

För oss är det viktigt att all kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas. Vi välkomnar alla sökande och eftersträvar mångfald. Vi tillämpar normalt 6 månaders provanställning.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi vill därför inte bli kontaktade av annonsförsäljare eller rekryteringsföretag.

Du kanske också är intresserad av det här

Senast uppdaterad: 2024-05-26

Till toppen